ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Απεργιακές κινητοποιήσεις: Σημαντικές απεργιακές μάχες ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τον Επισιτισμό - Τουρισμό
  • Επισιτισμός - Τουρισμός: Ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο
  • Αντιιμπεριαλιστικά - Αντιπολεμικά Διήμερα στο Αιγαίο: Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν Εργατικά Κέντρα μαζί με φορείς των νησιών
  • Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι: Χαρατσώνονται βαριά για να παίρνουν ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις
Σημαντικές απεργιακές μάχες σε Εμπόριο και Επισιτισμό - Τουρισμό

Σημαντικές απεργιακές μάχες δίνουν τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τον Επισιτισμό - Τουρισμό, απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, προτάσσοντας την πάλη για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Οι εμποροϋπάλληλοι, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, απεργούν την Κυριακή 16 Ιούλη, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, κόντρα στην απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων για την κατάργησή της.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού δίνουν απεργιακή απάντηση την Πέμπτη 20 Ιούλη, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που αντιμετωπίζουν, την εντατικοποίηση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα.

Οι κινητοποιήσεις μπορούν και πρέπει να συναντήσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων και των σωματείων κάθε κλάδου, να γίνουν αφορμή για να ξεδιπλωθεί η συζήτηση σε κάθε κλάδο γύρω από τις ανάγκες των εργαζομένων και την ανάγκη ανάπτυξης κοινής αγωνιστικής δράσης.

Απεργούν ενάντια στις συνθήκες γαλέρας, παλεύουν για τις ανάγκες τους

Τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία του κλάδου την Πέμπτη 20 Ιούλη προετοιμάζει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στη Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Δευτέρα, το Συνδικάτο εκτός από τη συμμετοχή του στην απεργία αποφάσισε να φτάσει μέχρι τη μέρα της κινητοποίησης με πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων:

Ετσι, τη Δευτέρα 10 Ιούλη, στις 10 π.μ., καλεί σε μαζική παρέμβαση στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων και των ελαστικών μορφών εργασίας. Την Τρίτη 11 Ιούλη, στις 5 μ.μ., οργανώνει εξόρμηση και πικετοφορία στο ιστορικό κέντρο, η οποία θα καταλήξει σε κοινή συγκέντρωση με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, σε μια κίνηση υποστήριξης του αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Την Πέμπτη 13 Ιούλη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου μπροστά στο υπουργείο Τουρισμού. Την Παρασκευή 14 Ιούλη θα γίνει κινητοποίηση σε κεντρικό ξενοδοχείο ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα «δουλεμπορικά» συνεργεία. Την Κυριακή 16 Ιούλη, μέρα απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο θα προχωρήσει σε εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Την Τρίτη 18 Ιούλη θα γίνει κινητοποίηση σε μεγάλο ξενοδοχείο που δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση.

Αντίστοιχο πρόγραμμα βάζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μπροστά στην απεργία στις 20 Ιούλη και την απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά στο «Electra Palace»).

Αποφάσεις και Συνελεύσεις

Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, ενώ αποφάσεις να προκηρύξουν απεργία για τους εργαζόμενους στον κλάδο έχουν λάβει επίσης τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου και Ιωαννίνων.

Επίσης, για την προετοιμασία της απεργίας οργανώνονται οι εξής Γενικές Συνελεύσεις:

-- Σήμερα Πέμπτη, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

-- Σήμερα Πέμπτη, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Τη Δευτέρα 10 Ιούλη, από την Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Την Τετάρτη 12 Ιούλη, από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, στις 11 π.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών (πλατεία Ελευθερίας).

Πάλη για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στο Εμπόριο δίνουν ταξικά συνδικάτα και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην Αττική, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 16/7, στις 12 μ., στο Μοναστηράκι. «Κανένας εμποροϋπάλληλος να μην πάει για δουλειά, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν. Στη συγκέντρωση καλεί και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Στην κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα για την απεργία υπογραμμίζεται: «Η Κυριακή είναι μέρα που ανήκει σε εμάς τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου. Είναι μέρα ξεκούρασης που αναπληρώνουμε τις δυνάμεις μας, είναι μέρα που αφιερώνουμε στην οικογένειά μας, μέρα κοινωνικής ζωής και δράσης. Η αργία της Κυριακής κερδήθηκε με αγώνες, γι' αυτό και αποτελεί ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και δεν θα την χαρίσουμε στις πολυεθνικές, αντίθετα παλεύουμε ενάντια στους νόμους και τις κυβερνήσεις που επιβουλεύονται την πλήρη κατάργησή της».

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στα τουριστικά έσοδα, εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι υπογραμμίζουν πως τα έσοδα αυτά γεμίζουν τα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων και αφήνουν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους με άδεια τσέπη. Οπως εξηγούν, το «παραμύθι» είναι γνωστό και από τον κλάδο του Τουρισμού: Επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ», την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν γίνει λάστιχο.

Και καταλήγουν: «Φτάνει πια! Αρκετές θυσίες έχουμε υποστεί! Η δουλειά τις Κυριακές είναι για εμάς η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης που γεννά η εκμετάλλευσή μας μέσα στους χώρους δουλειάς».

Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, τα ταξικά σωματεία του κλάδου παίρνουν μέτρα για την οργάνωση της κινητοποίησης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει περιοδείες σε χώρους δουλειάς: Σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα γίνει στο εμπορικό κέντρο «Οne salonica» και αύριο στις 10 π.μ. στο εμπορικό κέντρο «COSMOS». Επίσης, την Κυριακή 9/7, στις 6.30 μ.μ., προγραμματίζει διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης, ενώ την Τρίτη 11/7 προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9/7, στις 19.30, στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο (Φωκαίας 26), ενώ απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 16 Ιούλη, στις 9 π.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όρισε την απεργιακή συγκέντρωσή της στις 16 Ιούλη στις 10.30 π.μ. στα δικαστήρια. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει το γεγονός πως αμέσως μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου και της ουσιαστικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζήτησε την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων στο νησί κατά δύο ώρες, μεθόδευση που μπήκε στον «πάγο» μετά την παρέμβασή της.

Δουλεύουν καθημερινά από τις 11 Ιούνη μέχρι σήμερα!

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συνεχίζοντας χτες τις παρεμβάσεις του με αφορμή μια σειρά καταγγελίες που δέχεται από εργαζόμενους για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, βρέθηκε στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market In» στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργεί καθημερινά, επτά μέρες τη βδομάδα, από την Κυριακή 11/6 μέχρι σήμερα, με τους εργαζόμενους να κοντεύουν να συμπληρώσουν ένα μήνα δουλειάς χωρίς ρεπό!

Και αυτή η περίπτωση επιβεβαιώνει την καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν περιμένουν την Υπουργική Απόφαση, αλλά προχωρούν σε άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ακόμα και σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές που προβλέπει ο νέος νόμος.

Υπενθυμίζεται πως παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα έγινε προχτές από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων στα κεντρικά γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Απεργία και στη Ναυπηγοεπισκευή στις 13 Ιούλη

Σε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευή κατέληξε η ανοιχτή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που έγινε χτες στο Πέραμα, έξω από το Παράρτημα του Συνδικάτου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Εισηγητικά έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στη μέχρι σήμερα πορεία του αγώνα, στις εργοδοτικές αξιώσεις για αναίρεση βασικών θεσμικών κατακτήσεων, καθώς και στην αποφασιστικότητα του Συνδικάτου και των εργατών για υπογραφή ΣΣΕ που να κατοχυρώνει τις εργατικές κατακτήσεις. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε: Πραγματοποίηση σύσκεψης με Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς, σήμερα Πέμπτη στο Πέραμα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών. 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13 Ιούλη και συγκέντρωση μαζί με άλλα ταξικά συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά. Θα ακολουθήσει πορεία στον Πειραιά, η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Κοραή, όπου θα γίνει συναυλία.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καλεί τους εργοδότες μέχρι τις 15 Ιούλη να υπογράψουν την κλαδική ΣΣΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τη δράση τους με διάφορες μορφές πάλης μέσα στον Αύγουστο, προκηρύσσοντας νέα 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, με ανοιχτή ημερομηνία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org