ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 2014
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βιβλιοπαρουσιάσεις

Τις παρακάτω βιβλιοπαρουσιάσεις διοργανώνουν τις επόμενες μέρες ΚΟ του ΚΚΕ:

Αύριο, Δευτέρα

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Βύρωνα, στο θεατράκι πλατείας Κολλημένου (πρώην Τσιρακοπούλου) οι ΚΟ Βύρωνα καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού" - Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αγ. Παρασκευής θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ρατζανί Παλμε Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Την Τρίτη 8/7

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, η ΚΟΒ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αττικής διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση».

Εκθέσεις βιβλίου σε Αθήνα και Πειραιά

Εκθέσεις βιβλίου, με ειδικές τιμές σε όλα τα βιβλία, διοργανώνουν η ΚΟ Αττικής και η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ.

Σήμερα Κυριακή ολοκληρώνεται η έκθεση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που πραγματοποιείται στον 1ο όροφο της ΚΟ Αττικής (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, στην Ομόνοια), καθώς επίσης και στην Κολωνού 3. Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Συνεχίζεται έως και την Πέμπτη 10 Ιούλη η έκθεση βιβλίου της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στον 1ο όροφο των γραφείων της ΤΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119).

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑΚΗΣ
φωτό 1

Στις 8 Ιούλη κλείνουν τέσσερα χρόνια που δεν είναι πια μαζί μας με τη φυσική του παρουσία ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑΚΗΣ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, Δήμητρα, και ο γιος του, Γιάννης, προσφέρουν στο Κόμμα 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Φάρου Ν. Σμύρνης.

***

φωτό 1

Πριν ένα χρόνο, το Σάββατο 6 Ιούλη 2013, απροσδόκητα άφησε την τελευταία του πνοή ο σ/φος ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΠΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ. Ο σ/φος Γιώργος Ντούπης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα από γονείς αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Στα νεανικά του χρόνια συμμετείχε στο λαϊκό κίνημα της προδικτατορικής περιόδου. Στη συνέχεια, έφυγε για σπουδές στην Αγγλία όπου σπούδασε μηχανολόγος και συνέχισε την επαγγελματική του δραστηριότητα για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Μετά την επιστροφή του, από την Αγγλία, το 1981 εντάχθηκε δραστήρια στο λαϊκό κίνημα δίπλα στο Κόμμα, πορεία που ολοκληρώθηκε το 1993 με την ένταξή του στο ΚΚΕ, σε μια δύσκολη περίοδο μετά τις ανατροπές και την κρίση του Κόμματος, όταν πολλοί άλλοι, είτε υποχωρούσαν είτε πέρναγαν στο στρατόπεδο των αντιπάλων. Από το 1993 μέχρι το τέλος του πρόσφερε ακούραστα τις υπηρεσίες του στο Κόμμα και το κίνημα. Πρώτα στην Οργάνωση της Αγ. Παρασκευής και στη συνέχεια στην Αχτίδα των ΕΒΕ. Είχε ξεχωριστή συμβολή στο αγωνιστικό - αντιμονοπωλιακό κίνημα των μικρών εμπόρων και αναδείχτηκε συνδικαλιστικό στέλεχος, εκλεγμένο στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, στην Ομοσπονδία Εμπόρων και την ΕΣΕΕ. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της ΠΑΣΕΒΕ.

Στη μνήμη του, τα αδέλφια του, Ζήσης, Βαρβάρα και Βασίλης, προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής, 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΝΤΟΥΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΤΟΥΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Η κυβέρνηση επιστράτευσε τους απεργούς της ΔΕΗ

Αμεση απάντηση από το ΠΑΜΕ, που έκανε χτες μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Επικαλούμενη την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, που αργά το βράδυ της Παρασκευής έκρινε παράνομη και κατά περίπτωση καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου την πολιτική επιστράτευση (επίταξη) των απεργών. Είχε προηγηθεί η απόφαση της ΓΕΝΟΠ να συνεχιστεί η απεργία παρά τη δικαστική απόφαση.

Η επιστράτευση γίνεται με βάση τον αντιδραστικό νόμο 3536/2007 (άρθρο 41, Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης) και έρχεται σε συνέχεια της επίταξης άλλων κλάδων που βρίσκονταν σε απεργία, όπως οι ναυτεργάτες, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σε μια κατάπτυστη ανακοίνωση, με την οποία η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να εμπεδωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη», η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σημείωνε το πρωί του Σαββάτου: «Οπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Απαντώντας άμεσα, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε χτες το μεσημέρι μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απαιτώντας να ανακληθεί τώρα η επιστράτευση. Στη Δυτική Μακεδονία, το κλαδικό Συνδικάτου της Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ) προσανατολιζόταν στη διοργάνωση συλλαλητηρίου σήμερα το απόγευμα, στην Πτολεμαΐδα.

Η επιστράτευση των απεργών ήταν η κορύφωση μιας καθαρά πολιτικής μεθόδευσης σε βάρος της απεργίας. Πριν ακόμα εκδοθεί η δικαστική απόφαση, την Παρασκευή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εκδώσει απόφαση να λειτουργήσει κανονικά το Εθνικό Τυπογραφείο το Σάββατο και την Κυριακή, «λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών». Στόχος ήταν να διεκπεραιώσει από το Σάββατο τα διαδικαστικά της επιστράτευσης (φύλλα πορείας κ.ά.).

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, από την κυβέρνηση διέρρεε ότι θα υπάρξει «εύλογο διάστημα μέχρι να αποφασιστεί η επίταξη των υπαλλήλων», εκβιάζοντας με τελεσίγραφα να σταματήσουν την απεργία. Στο ίδιο πνεύμα, η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε ότι «αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση».

Το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στο «Mega», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, προανήγγειλε την επιστράτευση, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η υποχρεωτική εφαρμογή αυτής της (δικαστικής) απόφασης» και επιβεβαίωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για όλα».

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα «να καταδικάσουν την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, να εκφράσουν αποφασιστικά την αλληλεγγύη τους. Σήμερα είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, χθες ήταν οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ, αύριο θα είναι η σειρά του κάθε κλάδου που θα αντιστέκεται στην ολομέτωπη επίθεση, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απέναντι στους εργαζόμενους, στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Κανείς να μη μείνει μόνος του. Να υψωθεί τείχος αλληλεγγύης!

Η κυβέρνηση να πάρει δυναμική απάντηση στο καθεστώς τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλει. Οι άνθρωποι του μόχθου, τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από αυτήν την πολιτική, μόνο ένα καθήκον έχουν: Να υψώσουν τείχος αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ο αποφασισμένος και οργανωμένος λαός έχει τη δύναμη να παρεμποδίσει και να ανατρέψει κάθε αντιλαϊκό μέτρο, να τσακίσει κάθε κατασταλτικό μηχανισμό των εκμεταλλευτών του».

Προσφορές
  • Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ προσφέρει το ποσό των 1.250 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.
  • Η Ελένη Μυρίτη, από το Μόντρεαλ του Καναδά, προσφέρει στη μνήμη του θείου της Κώστα Μυρίτη 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Νέου Κόσμου - Κουκακίου, στο ΚΚΕ.
  • Για τις ανάγκες του Κόμματος και του «Σπιτιού του Αγωνιστή» προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Μετεώρων του ΚΚΕ, 100 ευρώ.Νικοπολιτίδου Παρθένα
Σήμερα η αιμοδοσία του ΠΑΜΕ

Αιμοδοσία διοργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα Κυριακή, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, τηλέφωνα 210.383.3786 και 210.330.1847). Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ και τους εργαζόμενους της Αττικής να συμμετάσχουν.

Συλλυπητήρια

Η ΚΕ του ΚΚΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στον σ. Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το θάνατο της μητέρας του που κηδεύτηκε χτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ