ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Αναντικατάστατη η ΕΛΒΟ στην αμυντική βιομηχανία

Στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη περιόδευσε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Μπροστά στον κίνδυνο για μαζικές απολύσεις και συνολικές ανατροπές στις εργασιακές τους σχέσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «αναδιάρθρωση και εξυγίανση» των αμυντικών βιομηχανιών. Με τους εργαζόμενους, μέλη του ΔΣ του Σωματείου και εκπροσώπους της διοίκησης της ΕΛΒΟ συναντήθηκε, χτες, κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Σήμερα, στην ΕΛΒΟ απασχολούνται 366 εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους δύο μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, από το 2010 το προσωπικό μειώθηκε κατά 39%, οι μισθοί τους κατά 40%, ενώ κατά 50% μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες. Οπως είπαν, τα χρέη της επιχείρησης στην πλειοψηφία τους αφορούν στην τελευταία δεκαετία, την περίοδο δηλαδή που το κουμάντο στην επιχείρηση είχε ο όμιλος Μυτιληναίου, στο πλαίσιο της πρώτης απόπειρας για ιδιωτικοποίηση της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης.

Σήμερα το εργοστάσιο υπολειτουργεί. Με το πρόσχημα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και δεν έχει χρήματα για να εξασφαλίσει εγγυητικές επιστολές και φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για να αναλάβει έργο, η κυβέρνηση κρατά καθηλωμένη την παραγωγή και τις τεράστιες δυνατότητες της μονάδας. Την ίδια ώρα, δεν της ανατίθεται έργο για τις ανάγκες του στρατού σε τροχαίο και άλλο υλικό, που μένουν ακάλυπτες ή καλύπτονται από εισαγωγές, οι οποίες κοστίζουν και αυξάνουν την εξάρτηση της χώρας.

Στη διάρκεια των συζητήσεων αναδείχθηκε ο σημαντικός υποστηρικτικός ρόλος προς το στρατό που παίζει η ΕΛΒΟ, αλλά και οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες του εργοστασίου σε καιρό ειρήνης, με την κατασκευή οχημάτων για τις αστικές συγκοινωνίες, την Πυροσβεστική κ.ά. Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ λειτουργεί ένας από τους ελάχιστους στην Ευρώπη και ο μοναδικός αυτού του μεγέθους στα Βαλκάνια, θάλαμος ελέγχου ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας (ανηχοϊκός θάλαμος).

Από κάθε πλευρά τονίσθηκε πως η μεγάλη περιουσία της ΕΛΒΟ είναι οι εργαζόμενοί της, η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια και χάνεται με την παραγωγική απαξίωση. Ο Θ. Κωνσταντινίδης κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να βγάλουν τον αγώνα τους έξω από το εργοστάσιο, στην κοινωνία. Να τιμωρήσουν πολιτικά τα κόμματα που υπηρετούν τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μονοπωλίων.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να παλέψουν για Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας που θα σχεδιάζει και θα παράγει με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, για την κατοχύρωση και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και τη διασφάλιση της εδαφικής της κυριαρχίας. Η πρόταση του ΚΚΕ, σημείωσε, προϋποθέτει ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ολοκληρώνουν τα παζάρια για μετατάξεις - απολύσεις

Νέες συναντήσεις χτες με Μητσοτάκη - Μιχελάκη - Στουρνάρα

Συνεχίστηκαν και χτες τα παζάρια της κυβέρνησης με την τρόικα για τη διευθέτηση των αντιλαϊκών εκκρεμοτήτων που απομένουν ώστε η επικαιροποίηση της συμφωνίας τους για τα δάνεια να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου και να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, μέρα που συνεδριάζει και το Γιούρογκρουπ.

Με χτεσινή του δήλωση, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν αναθέρμανε τα σενάρια για τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ., ανάλογα με το «αν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει». Χτες συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα, αλλά και με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, με αιχμή το χρονοδιάγραμμα των προσυμφωνημένων απολύσεων και μετατάξεων στο Δημόσιο.

Στη συνάντηση φαίνεται να ολοκληρώθηκε σχεδόν η συμφωνία για μετάταξη στην Ελληνική Αστυνομία περίπου 4.000 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας πανελλαδικά. Η μετάταξή τους, μαζί με τους 5.000 εκπαιδευτικούς (Πληροφορικής και Φυσικής Αγωγής που θα μετακινηθούν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση), θα πρέπει να συμπληρωθεί με άλλους 3.500 υπαλλήλους, για να φτάσουν στις 12.500 που έχει συμφωνηθεί.

Το πιο πιθανό είναι να μετακινηθούν υπάλληλοι υπουργείων (όπως από το Παιδείας) και φορείς που υπάγονται σε αυτά, εφόσον η κυβέρνηση πάρει παράταση χρόνου μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, για να ολοκληρώσει τα αντιδραστικά της σχέδια. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση διέρρεε χτες ότι διαπραγματεύεται εκ νέου τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, «ενδεχομένως και με ισοδύναμες προτάσεις».

«Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε», ανέφερε άλλο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ διαρρέονταν επίσης ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα, θα περιέχονται συν τοις άλλοις ο νέος φορολογικός κώδικας και το σχέδιο για το ξεκλήρισμα των «Αμυντικών Συστημάτων». Τρόικα - Μητσοτάκης θα συναντηθούν και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Αθλιότητα των «Financial Times» σε βάρος του ΚΚΕ

Γράφουν ψευδώς ότι οι ευρωβουλευτές του Κόμματος καταψήφισαν την κατάργηση των μπόνους για στελέχη τραπεζών

Προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ και της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας επιχείρησαν οι «Financial Times». Σε δημοσίευμά τους, ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Μπ. Αγγουράκης και Γ. Τούσσας καταψήφισαν τροπολογία για την κατάργηση των «μπόνους» στα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Η αθλιότητα των «Financial Times», που διαψεύδεται ηχηρά απ' τα πρακτικά της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου φαίνεται ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπερψήφισαν την τροπολογία, βρήκε πρόθυμους αναμεταδότες στην Ελλάδα. Ειδησεογραφικές, κατ' όνομα, ιστοσελίδες την αναπαρήγαγαν, δίχως να κάνουν τον κόπο να ερευνήσουν στοιχειωδώς το θέμα. Αλλωστε, σκοπός τους είναι η συκοφάντηση του ΚΚΕ και όχι η έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών τους.

Σχετικά με το θέμα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σκόπιμη διαστρέβλωση της εφημερίδας "Financial Times" και η συκοφαντία ενάντια στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ότι δήθεν καταψήφισαν σχετική τροπολογία για την κατάργηση των "μπόνους" στα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ομίλων, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, γιατί όπως αποδεικνύεται από τα Πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σχετική ψηφοφορία επί της επίμαχης τροπολογίας, οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές την υπερψήφισαν.

Με ευθύνη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του εισηγητή Sven Giegold των Πρασίνων, αναβλήθηκε η τελική ψηφοφορία της σχετικής έκθεσης Α7 - 0125/2013 για τον "Συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες". Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα έχει κατ' επανάληψη τοποθετηθεί τόσο με παρεμβάσεις, όσο και με την ψήφο των ευρωβουλευτών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάργηση των "μπόνους" των στελεχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ερμηνεύοντας τη σκόπιμη διαστρέβλωση της θέσης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, από την εφημερίδα "Financial Times", φαίνεται ότι αυτό που ενοχλεί είναι η κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση, συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ συμβάλλει στην πάλη του Κόμματος που πρωτοστατεί στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με Εργατική - Λαϊκή Εξουσία».

ΚΚΕ
Να βρουν απέναντί τους όλο το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας: «Η "πολιτική συμφωνία" κυβέρνησης - τρόικας για τις χιλιάδες απολύσεις, διαθεσιμότητες, μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να βρει απέναντι όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλο το λαό. Οι απολύσεις σημαίνουν ελλείψεις απαραίτητου προσωπικού, ιδιαίτερα σε ορισμένες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που είναι αναγκαίες στη λαϊκή οικογένεια, όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, μονάδες Υγείας κ.ά. Καμιά αναμονή! Τώρα οργάνωση της πάλης του λαού για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, για σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, για ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ