ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πάει μέχρι τέλους το αμερικανοΝΑΤΟικό «γράμμα»

Αποκαλυπτική η τοποθέτηση της υπεύθυνης αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γ. Κιμ, για την «ατζέντα» της εμπλοκής που θα παραλάβει η επόμενη κυβέρνηση

Επιβεβαίωση ότι τα ΜΟΕ αποτελούν όχημα ευρύτερων «διευθετήσεων» έδωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος
Επιβεβαίωση ότι τα ΜΟΕ αποτελούν όχημα ευρύτερων «διευθετήσεων» έδωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος
Τριήμερο συνεχών, εντατικών επαφών και συνεννοήσεων ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ «τρέχει» μέχρι και την τελευταία μέρα διακυβέρνησής του «διευθετήσεις» με τις ΗΠΑ, στην προώθηση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Η χτεσινή πρώτη μέρα περιλάμβανε συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, λαμβάνοντας γι' αυτό τα εύσημα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος σε σχόλιό του στο διαδίκτυο έδωσε ένα «μπράβο» στην κυβέρνηση επισημαίνοντας την «αυξανόμενη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο».

Σήμερα, ο Ευ. Αποστολάκης θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο 8ο ετήσιο συνέδριο «EU and Foreign Policy Defence Forum 2019», που εστιάζει στο μέλλον της «διατλαντικής σχέσης» (ΗΠΑ - ΕΕ). Στο πρόγραμμά του έχουν επίσης περιληφθεί συναντήσεις με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν.

«Ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας προς το συμφέρον των ΗΠΑ»

Αποκαλυπτική πάντως για τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή και την ελληνική εμπλοκή σε αυτά, που αποτελεί άλλωστε βασικό «διακύβευμα» για την εγχώρια αστική τάξη, ήταν η χτεσινή τοποθέτηση της υπεύθυνης αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, Γιούρι Κιμ, που μιλώντας ως καλεσμένη στο 35o Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η ενίσχυση της «στρατηγικής συνεργασίας» με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ.

Η ίδια σκιαγράφησε τον εναρκτήριο «Στρατηγικό Διάλογο» με την Ελλάδα (ξεκίνησε το Δεκέμβρη μεταξύ των κυβερνήσεων Τσίπρα - Τραμπ), αλλά και την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων με την Κύπρο, ως τη βάση που καθορίζει το πλαίσιο για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με τις δύο χώρες. Οπως μάλιστα σημείωσε, οι τρεις πλευρές πρέπει πλέον να εργαστούν για την υλοποίηση όλων αυτών των «πρακτικών πτυχών» της συνεργασίας που έχουν συμφωνήσει.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, το νομοσχέδιο «East Med Act» (κατατέθηκε τον Απρίλη στην αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας) η Κιμ επισήμανε πως είναι σημαντικό να γίνουν τα επόμενα «πρακτικά βήματα» για τη «συνεργασία» στη ΝΑ Μεσόγειο, δίνοντας δηλαδή το πλαίσιο των «διευθετήσεων» που «τρέχουν» οι ΗΠΑ στην περιοχή.

«Οι δύο βασικοί ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί μας στην Ανατ. Μεσόγειο»

Ακόμα πιο αποκαλυπτικά για το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία ήταν τα όσα είπε για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέδειξε «γρήγορα αντανακλαστικά», παραπέμποντας σε ...ανακοίνωση που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε σχεδόν αμέσως μια δήλωση σχετικά με αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι ήταν αρκετά ισχυρή, ώστε να ικανοποιήσει τους φίλους μας στην Αθήνα και τη Λευκωσία και αρκετά ισχυρή, ώστε εκείνοι που έπρεπε να την ακούσουν στην Αγκυρα να τη λάβουν υπόψη τους», παρατήρησε η Κιμ, προσπερνώντας φυσικά το γεγονός ότι η τουρκική αστική τάξη κινείται σταθερά στην κατεύθυνση δημιουργίας τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, αγνοώντας αυτές τις «χλιαρές» και τυπικές αντιδράσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, σπεύδοντας να παράσχει υπηρεσίες με συγκεκριμένο καταμερισμό στο αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο για διατήρηση της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Αναλύοντας, εξάλλου, τα σχέδια των ΗΠΑ, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον βλέπει ότι έχει δύο βασικούς ΝΑΤΟικούς συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Ευελπιστούμε θερμά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε πως οι ΝΑΤΟικοί μας σύμμαχοι δεν θα έρθουν σε σύγκρουση. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν... Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα μέτρα για να αποφύγουμε μια τέτοιου είδους σύγκρουση».

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν για ΜΟΕ»

Υπό αυτό το πρίσμα, η Κιμ υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό διαμεσολαβητικό ρόλο που ενθαρρύνει την επικοινωνία αλλά και την προσπάθεια για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

«Γι' αυτό και έχουμε υποστηρίξει τόσο πολύ τα βήματα που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις, κάποιες σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες, για προσέγγιση με την Αγκυρα. Το ίδιο έχουμε κάνει και από την άλλη πλευρά, έχουμε πιέσει τους Τούρκους να προσεγγίσουν τους Ελληνες με ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο. Αυτή την εβδομάδα έρχεται στην Ουάσιγκτον ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, κ. Αποστολάκης, ο οποίος έχει παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι. Γνωρίζω ότι υπάρχει έδαφος για πολύ σκεπτικισμό και κυνισμό όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να κατηγορήσει αυτούς που είναι σκεπτικοί; Θεωρώ όμως ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν και τις δύο πλευρές. Εχουμε τη δυνατότητα και θα προσπαθήσουμε να μην έρθουν οι δύο μας σύμμαχοι σε μια μεγάλη σύγκρουση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Κιμ απάντησε ότι ως διπλωμάτης έχει την υποχρέωση να είναι προετοιμασμένη ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Εσπευσε, όμως, να διευκρινίσει πως δεν θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανό.

Η τοποθέτηση της Κιμ είναι πραγματικά αποκαλυπτική για το ότι η δρομολόγηση των ΜΟΕ σε αυτήν τη φάση αποτελεί απλά το όχημα για συνολικότερο παζάρι πάνω στις διεκδικήσεις που σταθερά προβάλλει η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με στόχο να δρομολογηθούν διευθετήσεις που θα διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, κυρίως στην Ενέργεια, και βέβαια την προσπάθεια των ΗΠΑ για να διατηρήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Ξεγυμνώνει παράλληλα και τον απαράδεκτο εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, που για να κρύψει ακριβώς αυτόν το σχεδιασμό, παρουσιάζει - όπως και χτες ξανά σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος - τη συζήτηση για τα ΜΟΕ ως απλά προσπάθεια «να εκτονωθεί αυτή η συσσωρευμένη ένταση που μαζεύεται όχι με δική μας ευθύνη».

Στην πράξη, ο διάλογος αυτός δεν έχει μειώσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, αφού και στο παρελθόν τα ΜΟΕ δεν απέτρεψαν, αντίθετα υπέθαλψαν θερμά επεισόδια στο Αιγαίο, που αναβάθμισαν τον «διαιτητικό» ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί εξάλλου πως χτες 6 οπλισμένα τουρκικά «F16» προχώρησαν σε 46 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ ένα από αυτά έκανε και υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, για να αναχαιτιστεί κατόπιν από ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν από το Καστέλι.

«Λήξαν» για τη Γερμανία το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων

Επιβεβαιώνεται ότι το πρόσφατο ψήφισμα που ψήφισαν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στη Βουλή κάνει ουσιαστικά «πλάτες» στη διαχρονική άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων

«Λήξαν» θεωρεί η Γερμανία το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως δήλωσε ξανά χτες εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αυτήν τη φορά εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η απάντηση αυτή ήρθε μία μέρα μετά τα προεκλογικά ταρατατζούμ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θυμήθηκε το ζήτημα λίγες βδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές, στέλνοντας ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση, με αίτημα την «έναρξη διαπραγματεύσεων».

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά τη συνθήκη 4+2 (σ.σ. για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», ήταν η ακριβής δήλωση του Γερμανού αξιωματούχου. Την ίδια θέση υποστήριξε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρτίνα Φιτς, που δήλωσε ότι παρά την επίγνωση της ευθύνης της χώρας της, «το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί».

Ο δε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Ρ. Μπρόιλ, πρόσθεσε ότι «το θέμα των αποζημιώσεων έχει πολιτικά και νομικά κλείσει» και περιόρισε τις όποιες κινήσεις στη δημιουργία μιας «κοινής "κουλτούρας αναμνήσεων"», «για εμφανή δείγματα συμφιλίωσης», ενώ αποκαλύπτοντας και τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν διαθέτει ούτε καν την επίσημη μετάφραση του ψηφίσματος του ελληνικού Κοινοβουλίου που φέρεται να επιδόθηκε μαζί με τη ρηματική διακοίνωση!

Ετσι κι αλλιώς οι χτεσινές αντιδράσεις των Γερμανών αξιωματούχων είναι αποκαλυπτικές για τα όσα είχε καταγγείλει το ΚΚΕ τον περασμένο Απρίλη στη Βουλή.

Οτι δηλαδή αυτό το ψήφισμα (που η κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο ούτε να το μεταφράσει) κάνει ουσιαστικά «πλάτες» στη διαχρονική άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων που παρουσιάζουν το θέμα ως «λήξαν», αφού δεν περιέχει καμία απαίτηση προς τη γερμανική πλευρά για συγκεκριμένη διεκδίκηση, και - στη γραμμή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων - για να μη διαταράξει τις διεθνείς συμμαχίες της αστικής τάξης, παραπέμπει σε μακρόσυρτες νομικίστικες διαδικασίες και σε ...διάλογο με το Βερολίνο, επί της ουσίας στις ελληνικές καλένδες το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας χτες στο κρατικό ραδιόφωνο, εξήγησε ότι η κυβέρνηση «κρατάει το θέμα ανοιχτό», «για τη νομική του διάσταση», «για να μη φανεί ότι έχουμε παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις μας» κ.λπ. Και προσπαθώντας να αντικρούσει ότι είναι προεκλογικού τύπου κινήσεις είπε ότι η κυβέρνηση δεν το έκανε νωρίτερα γιατί μεσολάβησαν οι ευρωεκλογές, «ώστε να μην πολιτικοποιήσουμε το θέμα». Αλλη μια επιβεβαίωση δηλαδή ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπονομεύεται η διεκδίκηση, στο όνομα των «συμμαχιών» του κεφαλαίου.

Μηνύει τους «προστατευόμενους» μάρτυρες

Τους δύο «προστατευόμενους» μάρτυρες, που φέρουν τις κωδικές ονομασίες Σαράφης και Κελέση και τους οποίους κατονόμασε, μήνυσε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο πρώην «προστατευόμενος» μάρτυρας, με το ψευδώνυμο Γιάννης Αναστασίου και σήμερα κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση «Novartis», Νίκος Μανιαδάκης.

Υποστηρίζει ότι έχουν καταθέσει σειρά ψευδών και αντιφατικών στοιχείων σε βάρος του και αναφέρει τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους και τις ιδιότητές τους, καθώς, όπως λέει, «όλοι γνώριζαν ποιοι είναι». Μάλιστα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τέλεσαν σε βάρος του τα αδικήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμηνύσεως και της συκοφαντικής δυσφημήσεως.

Επιπρόσθετα, υποστηρίζει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο των δύο «προστατευόμενων» μαρτύρων, καθώς το αμερικανικό Δίκαιο προβλέπει το δικαίωμα αποζημίωσης από 10% έως 30% του προστίμου, κάτι που προσκρούει στο ελληνικό Δίκαιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ