ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομοβροντία νομοσχεδίων την τελευταία στιγμή

Την ομοβροντία νομοσχεδίων και τροπολογιών από την κυβέρνηση για να προλάβει ακόμα και στο «παρά πέντε» να διευθετήσει ζητήματα του κεφαλαίου, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, αποχωρώντας από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά την έναρξη της συνεδρίασης για τη συζήτηση και ψήφιση δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα οποία παράλληλα είχαν κατατεθεί 4 υπουργικές τροπολογίες και 15 τροπολογίες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αποχώρηση του Κόμματος από την Ολομέλεια δήλωσε η ειδική αγορήτριά του, Λιάνα Κανέλλη, καταγγέλλοντας τόσο το μπαράζ των νομοθετικών ρυθμίσεων από την κυβέρνηση όσο και τις «απαξιωτικές», όπως τις χαρακτήρισε, συνοπτικές διαδικασίες που ακολούθησε.

Η κυβέρνηση, σε μία κίνηση ελιγμού και συνεχίζοντας τα «παιχνίδια» σε βάρος της νοημοσύνης του λαού, δεν έκανε τελικά δεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες. Οπως είπε μιλώντας στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών, πρόκειται για απόφαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, για σήμερα έχει προγραμματιστεί στην Ολομέλεια η ψήφιση των ρυθμίσεων για τους νέους Ποινικούς Κώδικες (βλέπε θέμα σελ. 3), αύριο Παρασκευή νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενώ χτες το μεσημέρι κατατέθηκε ένα ακόμα κυβερνητικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο είναι του υπουργείου Αθλητισμού και αφορά ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ.

Περιβάλλον και διατροφή του λαού στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων

Επιπρόσθετη απόδειξη ότι η κυβέρνηση ακόμα και στο «παρά πέντε» συνεχίζει ακάθεκτη να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο μεγάλο κεφάλαιο, θυσιάζοντας στο βωμό του τις λαϊκές ανάγκες, την υγεία του και το περιβάλλον, αποτελούν τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν σε κοινή συνεδρίαση της Ολομέλειας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.

Το πρώτο αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν «για την προστασία του περιβάλλοντος» και το δεύτερο την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα».

Η Λιάνα Κανέλλη κατά τη συζήτηση των δύο νομοσχεδίων στις Επιτροπές είχε αναδείξει τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα και τα είχε καταψηφίσει.

Οσον αφορά τη σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν, είχε επισημάνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιβάλλον, αλλά σχετίζεται με το νότιο ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ και τη διαδρομή του αζέρικου αερίου του TAP, όπως επιβεβαιώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρεται επί λέξει ότι «το Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής του θέσης και των ενεργειακών του πηγών», με άλλα λόγια έχει ενδιαφέρον για την εγχώρια αστική τάξη και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, η οποία για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σπρώχνει όλο και βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Εξάλλου, όπως επισήμανε, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για προστασία του περιβάλλοντος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που ήταν κυβέρνηση, όταν για λογαριασμό του κεφαλαίου έχουν γεμίσει την Ελλάδα χωματερές, συστοιχίες από ανεμογεννήτριες σε περιοχές NATURA, εκατοντάδες μονάδες καύσης βιομάζας ανά την επικράτεια, έχουν αδειοδοτήσει τσιμεντοβιομηχανίες για την καύση απορριμμάτων, καυσίμων κ.ο.κ.

Οσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο σημείωσε ότι η Σύμβαση της Ναγκόγια ενισχύει τον έλεγχο των ντόπιων και παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών και των νέων αγορών από τις πολυεθνικές για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. «Παράλληλα, τόνισε, καθιστά τους αγρότες δέσμιους των γιγαντιαίων πολυεθνικών, ενώ στερεί από τον καταναλωτή το δικαίωμα να γνωρίζει τι φαγητό φτάνει στο πιάτο του και τι είδους τροφές καταναλώνονται από τα ζώα και κατά συνέπεια μέσω των ζώων στα γαλακτοκομικά και στο κρέας. Η κατάσταση γίνεται ανησυχητική ακόμα περισσότερο, γιατί οι πολυεθνικές θέλουν να αντικαταστήσουν την παραγωγή σπόρων με δικούς τους σπόρους».

Τόνισε ότι «ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, ο έλεγχος της βιοποικιλότητας και των γενετικών πόρων από τις πολυεθνικές - γενικά δέκα εταιρείες ελέγχουν τους σπόρους και ολόκληρη την τροφική αλυσίδα σε ολόκληρο τον κόσμο - οδηγούν σε καταστροφή τους λαούς και τη φύση. Είναι οι ίδιες εταιρείες που παράγουν τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα παρασιτοκτόνα, παράγουν φάρμακα για τον άνθρωπο, για να τον θεραπεύουν από τις ασθένειες, που πολλές φορές οι ίδιοι προκαλούν». Πρόσθεσε ότι με την ανατροπή του καπιταλισμού «είναι η μόνη περίπτωση να υπάρξει βιοποικιλότητα στον πλανήτη, αλλιώς θα αποβεί μοιραία η υποταγή της επιστήμης και της έρευνας, η εκμετάλλευση της πείρας των ανθρώπων και της πείρας και της σοφίας της ίδιας της φύσης, στο βωμό του κέρδους και της αγοράς».

Η ΝΔ, η οποία απείχε χτες από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, είχε ψηφίσει με χέρια και με πόδια τα δύο νομοσχέδια. Το ΚΙΝΑΛ, που αποχώρησε, είχε υπερψηφίσει το πρώτο και είχε δηλώσει επιφυλάξεις για το δεύτερο για διαδικαστικούς λόγους, η ναζιστική Χρυσή Αυγή είχε αποφανθεί, κατά τον ειδικό αγορητή της, ότι «το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια δύναται να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης για τη βιολογικά πλούσια χώρα μας», κ.ο.κ.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ ΙΔΡ. «ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ»
Στο μπαράζ και το «ξέπλυμα» των εφοπλιστών

Αποχώρησε το ΚΚΕ και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου κατατέθηκε προς συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα έργα V και VI της από 06-09-2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας», το οποίο είναι ενταγμένο στο μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων που περνάει η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή.

Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, «δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία της Επιτροπής. Ενα νομοσχέδιο όπως αυτό, που θα μπορούσε να είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα με άνεση, να έρχεται την τελευταία στιγμή». Συνολικά, τόνισε, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα ότι έρχονται στο παρά πέντε για ψήφιση στην Ολομέλεια τόσα νομοσχέδια, και μάλιστα σοβαρά, όπως οι νέοι Ποινικοί Κώδικες κ.ά.

Υπόλογη η κυβέρνηση για το ότι δεν ψήφισε την τροπολογία του ΚΚΕ για το αφορολόγητο

Παράλληλα, ο Γ. Λαμπρούλης, αναδεικνύοντας τα κυβερνητικά παιχνίδια και την κοροϊδία σε βάρος του λαού, σχολίασε και τις προχτεσινές εξαγγελίες Τσίπρα ότι παραμονές της διάλυσης της Βουλής θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου όταν λίγες μέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 15 Μάη, η κυβέρνηση είχε απορρίψει ασυζητητί σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, στην οποία όπως θύμισε «βάζαμε το ζήτημα αυτό να αφορά όχι μόνο τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά την επέκταση αυτού του μέτρου ή, αν θέλετε, την κατάργηση της διάταξης και του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους».

Ειδικά για το νομοσχέδιο που αφορά μέρος της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου και συγκεκριμένα τη δωρεά δύο αεροπλάνων, την ανακατασκευή δύο ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές και μηχανημάτων τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) στα Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης κ.ά., υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη τοποθετηθεί με το «παρών».

Πρόσθεσε ότι ο όμιλος Νιάρχου, που εμφανίζεται ως «κοινωφελές ίδρυμα» και «εθνικός ευεργέτης» από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, έχει έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων, «έχει λεηλατήσει, χρόνια και χρόνια, τον πλούτο όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και τους εργαζόμενους, με τις ευλογίες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του» και κατά καιρούς «δίνει "πενταροδεκάρες" από τα αμύθητα κέρδη του. Θεωρούμε ότι αυτά που δίνονται από το Ιδρυμα είναι λεφτά των εργαζομένων. Εμείς δεν τον ξεπλένουμε τον ίδιο και την τάξη του, όπως κάνει η κυβέρνηση και όχι μόνο», σημείωσε.

Οσον αφορά το περιεχόμενο της δωρεάς ξεκαθάρισε ότι είναι «χρήσιμη, κατά τ' άλλα, η προμήθεια του εξοπλισμού με (PET-CT) στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία», ωστόσο θα πρέπει να απαντηθεί «ποιοι θα είναι οι όροι παροχής των υπηρεσιών; Το κράτος θα βάλει χρήματα για να είναι πραγματικά δωρεάν ή θα τα φορτώσει, για παράδειγμα, στα υποχρηματοδοτούμενα ασφαλιστικά ταμεία και στις εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων;». Ρώτησε ακόμα «αν οι εργαζόμενοι στη λειτουργία αυτών των μηχανημάτων θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καλά αμειβόμενοι ή θα είναι με τις "μοντέρνες" εργασιακές σχέσεις, που προσομοιάζουν με τις επιχειρήσεις, ως μέσο για την εξασφάλιση εσόδων των νοσοκομείων».

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, λίγο - πολύ ζήτησε να πει ο λαός και «ευχαριστώ», αναφέροντας ότι οι εφοπλιστές «ένα μέρος των κερδών το επιστρέφουν σαν προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο».

Η ΝΔ δεν συμμετείχε καθόλου στη χτεσινή διαδικασία, ωστόσο στις προηγούμενες συνεδριάσεις για τη δωρεά Νιάρχου είχε εκθειάσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα στην Υγεία. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Κ. Μπαργιώτας δήλωσε υπέρ, ενώ δείχνοντας ποιες είναι οι θέσεις του κόμματός του για την Υγεία κατέκρινε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για «αδυναμία στο να βρει και να εξασφαλίσει επενδύσεις για την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη του συστήματος Υγείας». Η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ