ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Σε κλίμα... ευρύτερων συναινέσεων προχωρά το αντιλαϊκό σχέδιο για το κλείσιμό του

Στο φόντο της ιδιωτικοποίησης του «φιλέτου» του Ελληνικού

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες στο υπουργείο Μεταφορών στις 31 Μάη

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες στο υπουργείο Μεταφορών στις 31 Μάη
Η συναίνεση στις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές, εκφρασμένη σε διάφορες μορφές, κυριάρχησε στην ημερίδα που οργάνωσε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ για το ζήτημα του αμαξοστασίου του Ελληνικού.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μεθοδεύει το κλείσιμο του αμαξοστασίου και τη μεταφορά του στόλου οχημάτων που εξυπηρετεί σε άλλα αμαξοστάσια, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους στα λεωφορεία όσο και για το λαό που τα χρειάζεται για τη μετακίνησή του. Το κλείσιμο υπαγορεύεται από την συμφωνία ιδιωτικοποίησης - επένδυσης στο «φιλέτο» του Ελληνικού.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ενωσης Κεντρώων τάχθηκαν υπέρ της επένδυσης και για αυτό υπέρ της μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου, γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει προβλεφθεί χώρος για αυτό, ενώ μελέτες και στοιχεία δείχνουν ότι ο σημερινός χώρος του αμαξοστασίου είναι από τους καταλληλότερους.

Δεν έχασαν, μάλιστα, την ευκαιρία να επιτεθούν στο απεργιακό δικαίωμα και συνολικά στο δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται. Χαρακτηριστικά, ο Κ. Καραμανλής, τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών της ΝΔ, αναφερόμενος στην απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ στις 31 Μάη, σχολίασε: «Δεν πιστεύω ότι ακόμα και για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα (σ.σ. του αμαξοστασίου) πρέπει να νεκρώνεις στην κυριολεξία ολόκληρη πρωτεύουσα». Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, ζήτησε συνολική πολιτική και κοινωνική συναίνεση, καταγγέλλοντας τη «βία» των απεργιών. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με βία όλα. Με βία, με απεργίες, με ξεσηκωμούς. Εχει κάποιο θέμα λυθεί ειρηνικά; Με σχέδιο; Κανένα. Αρα νοσεί το σύστημα»! Κι ενώ προχωρά η εφαρμογή του αντιδραστικού σχεδιασμού με το «ηλεκτρονικό εισιτήριο», ο γραμματέας Μεταφορών του Κινήματος Αλλαγής δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει «να κλείσουν τις μπάρες»...

Οι δε εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, την ίδια ώρα που παρουσίαζαν στοιχεία, αναδεικνύοντας τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό από το κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού, δήλωναν ταυτόχρονα υπέρ της επένδυσης και σήκωναν λευκή σημαία, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μπορείς να τα βάλεις με το κράτος»!

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν την ξεκάθαρη μείωση του συγκοινωνιακού έργου των λεωφορείων: Από το 2010 μέχρι σήμερα τα δρομολόγια μειώθηκαν κατά 30%, οι βάρδιες οδηγών κατά 35%, οι γραμμές κατά 13% και τα οχηματοχιλιόμετρα κατά 33%. Σημειώθηκε επίσης ότι το κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού θα αυξήσει τα «νεκρά» χιλιόμετρα, δηλαδή τις αποστάσεις που θα διανύουν τα οχήματα χωρίς να μεταφέρουν επιβάτες, πηγαίνοντας από τα αμαξοστάσια που θα μεταφερθούν προς την αφετηρία και από το τέρμα προς τα αμαξοστάσια. Η αύξηση των «νεκρών» χιλιομέτρων θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων και σε επιπλέον ρύπανση.

Απαιτούνται μαζικοί αγώνες

Το... συναινετικό κλίμα της ημερίδας χάλασε η τοποθέτηση του Χρ. Κατσώτη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Η υπόθεση του αμαξοστασίου του Ελληνικού, σημείωσε μεταξύ άλλων, είναι μια πλευρά της «απελευθέρωσης» των μεταφορών. Ολες οι τοποθετήσεις στην ημερίδα δεν ήταν υπέρ της παραμονής του αμαξοστασίου, γιατί για αυτούς προέχει η επένδυση. Αρα, μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι υπέρ της μετεγκατάστασης και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ενωση Κεντρώων.

«Εμείς διαφωνούμε», υπογράμμισε. Πρέπει να παραμείνει εκεί που είναι το αμαξοστάσιο. Αυτό δείχνουν οι μελέτες και τα στοιχεία.

Στη συνέχεια, ανέδειξε την ανάγκη ανάπτυξης μαζικών αγώνων, λέγοντας ότι το θέμα είναι πώς το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ θα κάνουν συμμαχίες με τους εργαζόμενους της περιοχής, με τα υπόλοιπα συνδικάτα, πώς θα οξύνουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Ακόμα, είπε ότι θα πρέπει να αντιδράσουν και οι δήμοι και όλη η περιοχή, για να σταματήσει η μετεγκατάσταση που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους και στο λαό που μετακινείται με τα λεωφορεία. Σε αντιπαράθεση με τις προηγούμενες τοποθετήσεις, υπογράμμισε: «Οι αγώνες του λαού μας είναι αυτοί που μας πάνε μπροστά, δημιουργούν την πρόοδο, την εξέλιξη (...) Χρειάζεται συμμαχία προκειμένου να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, και ένα από αυτά είναι και το συγκοινωνιακό έργο, που πρέπει να είναι φθηνό, να ικανοποιεί τις ανάγκες για ασφαλή και έγκαιρη μετακίνηση. Εμείς θα είμαστε δίπλα και θα στηρίζουμε τους αγώνες σας».

  • Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δράσεις για την οργάνωση του αγώνα. Η Επιτροπή Αγώνα Ελληνικού - Αργυρούπολης πραγματοποιεί τη Δευτέρα 11/6, στις 7 μ.μ., σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στο κλείσιμο του αμαξοστασίου. Παράλληλα, προετοιμάζεται αντίστοιχη σύσκεψη στην Ελευσίνα.
ΚΚΕ
Αναδεικνύει με Επίκαιρη Ερώτηση τις σοβαρές συνέπειες

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ πριν ενάμιση μήνα κατέθεσε στη Βουλή σχετική Ερώτηση, απαιτώντας να ανακληθεί η απόφαση μετεγκατάστασης και να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις, την οποία κατέθεσε ξανά χτες με τη μορφή Επίκαιρης Ερώτησης. Η πρώτη απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση μόλις προχτές, είναι ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης προχωρά κανονικά, εννοώντας ότι τα οχήματα θα μεταφερθούν «προσωρινά» σε άλλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ...

Οπως υπογραμμίζεται και στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, το αμαξοστάσιο του Ελληνικού, σύμφωνα με πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης επιπτώσεων εκ της άρσης ή διαφοροποίησης της λειτουργίας του Α/Σ Ελληνικού, «αποτελεί τον βασικό πυλώνα λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, δεδομένου ότι εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατών από όλα τα Α/Σ και σε βασικούς οδικούς άξονες, όπου δεν υπάρχουν άλλα μέσα. Τυχόν παύση της λειτουργίας του θα σήμαινε στην ουσία κατάρρευση της υφιστάμενης δομής των συγκοινωνιών. Η διακοπή λειτουργίας του Α/Σ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ σημαίνει αυτομάτως και παύση του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου, διότι αυτό δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθεί. Εκτιμάται ότι η εξεύρεση αντίστοιχου χώρου με τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα του Α/Σ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, προσβασιμότητα, ανυπαρξία όχλησης στον γύρω αστικό χώρο και κεντροβαρική θέση ως προς το δίκτυο εξυπηρέτησης, είναι αδύνατη, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες πολεοδομικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής».

ΠΑΣΕΒΕ
Σύσκεψη για την κυριακάτικη αργία και το ωράριο

Σύσκεψη με θέμα «Κυριακάτικη αργία - ελεύθερος χρόνος - ανάγκες λαϊκής οικογένειας» διοργανώνει η ΠΑΣΕΒΕ την Κυριακή 10/6, στις 10.30 π.μ., στα παλιά γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24). Στόχος της σύσκεψης είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Με σύνθημα «Υπερασπίζουμε το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, την οικογενειακή ζωή, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας», η ΠΑΣΕΒΕ καλεί να συμμετάσχουν Σωματεία, Ενώσεις, Εμπορικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες αυτοαπασχολούμενων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση για την ανεργία

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ. Θα καταθέσει υπόμνημα προς την διοικήτρια του ΟΑΕΔ και το Διοικητικό Συμβούλιο, με το οποίο, όπως έχει κάνει επανειλημμένα και στο παρελθόν, ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων, καθώς και μέτρα για τη δημιουργία πραγματικών νέων θέσεων εργασίας, με πλήρη και σταθερή εργασία.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Νέα πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στην Αθήνα ετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, την Τρίτη 19/6. Συνεχίζοντας τον μαραθώνιο κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει ενάντια στους αντιασφαλιστικούς - αντισυνταξιουχικούς νόμους, καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στη Βουλή.

Στο μεταξύ, για σήμερα Τετάρτη, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων Γαλατσίου καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στο πάρκο Λυσίου (παλαιό τέρμα), με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες σωματείων

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» καλεί σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

-- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου πραγματοποιεί εκλογές από σήμερα έως τις 9 Ιούνη στα γραφεία του (Περιάνδρου 18). Οι εκλογές πραγματοποιούνται από τις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι, ενώ στις 6 και 8 Ιούνη θα γίνουν και το απόγευμα, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

-- Παράταση δόθηκε στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, με απόφαση της εφορευτικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, εκλογές θα γίνουν και το Σάββατο 9/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο.

Συνεδριάσεις σωματείων του Εμπορίου
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους, τις Επιτροπές Αγώνα και τα παραρτήματά του, τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του κλάδου σε ανοιχτή συνεδρίασή του, την Κυριακή 10/6, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως), με θέμα την οργάνωση της πάλης για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προχωρά σε τακτική Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 11/6, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών

Σε στάσεις εργασίας αύριο, Πέμπτη, και 24ωρη απεργία την Παρασκευή προχωρούν οι σιδηροδρομικοί, αντιδρώντας στην πώληση των εταιρειών του σιδηρόδρομου. Οι κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν με αφορμή τη διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, αύριο Πέμπτη θα γίνουν τρίωρες στάσεις εργασίας (5 π.μ. - 8 π.μ., 1 μ.μ. - 4 μ.μ. και 9 μ.μ. - 12 μ.), ενώ την Παρασκευή 8/6 έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία και θα γίνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ., έξω από το κτίριο του ΤΑΙΠΕΔ (Κολοκοτρώνη 1 και Σταδίου).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org