ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΜΠΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απεργούν σήμερα για τα δίκαια αιτήματά τους κόντρα στη «βιομηχανία» διώξεων και την τρομοκρατία

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, στις 7 μ.μ., στην πύλη της «Cosco» καλούν το Εργατικό Κέντρο και συνδικάτα του Πειραιά

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Με νέα 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της «Cosco» συνεχίζουν σήμερα, Τετάρτη, τον δίκαιο αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Οπως αποφάσισαν ομόφωνα και στη χτεσινοβραδινή τους Γενική Συνέλευση, συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους, κόντρα στη «βιομηχανία» διώξεων και την τρομοκρατία που στήνεται απέναντί τους από εργοδοσία - απεργοσπαστικούς μηχανισμούς - μέσα ενημέρωσης - αστική Δικαιοσύνη - κρατικούς μηχανισμούς, με καθοριστικό και συντονιστικό ρόλο στην αντιαπεργιακή επίθεση να παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ασπίδα τους οι απεργοί έχουν το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους από εργαζόμενους και συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα, το οποίο πέρασε τα σύνορα της χώρας, με μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης να καταφθάνουν από συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Εμπρακτη έκφραση αυτής της αλληλεγγύης είναι η ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά να κηρύξει απεργία στις προβλήτες, απαντώντας άμεσα στην χτεσινή τρίτη συνεχόμενη δικαστική απόφαση που έβγαλε παράνομη την απεργία, όπως και η μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα στις 7 μ.μ. στην πύλη της «Cosco», στην οποία καλούν το Εργατικό Κέντρο και συνδικάτα του Πειραιά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας - Δίπλα του ο Μ. Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας - Δίπλα του ο Μ. Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων
Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους (ΕΝΕΔΕΠ), ξεκίνησαν την απεργιακή τους μάχη με τη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε μπροστά στην πύλη της «Cosco». Με μαζικές συνελεύσεις και περιφρούρηση της κινητοποίησης, συνέχισαν με δύο ακόμα 24ωρες απεργίες τις αμέσως επόμενες μέρες.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το τρίτο 24ωρο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επέστρεψαν στα πόστα τους συντεταγμένα, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή της απεργίας με στόχο να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και από καλύτερες θέσεις και καλύτερη οργάνωση να συνεχίσουν ξανά από σήμερα στις 6 το πρωί. Την απόφαση αυτή ανανέωσαν και πάλι ομόφωνα στη χτεσινή Γενική Συνέλευση.

«Βιομηχανία» καταδικαστικών αποφάσεων - Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά, εργοδοσία και αστική Δικαιοσύνη, με συντονιστή την κυβέρνηση, έχουν στήσει «βιομηχανία» έκδοσης αλλεπάλληλων καταδικαστικών αποφάσεων που βγάζουν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Χτες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με τις γνωστές πλέον fast track διαδικασίες - παρωδία, «δικαίωσε» και αυτήν τη φορά τον επιχειρηματικό όμιλο, κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε για να χαρακτηρίσει παράνομη και τη νέα απεργία που έχουν προγραμματίσει για σήμερα από τις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι με τα δίκαια αιτήματά τους.

Το μπαράζ των καταδικαστικών αποφάσεων τροφοδοτεί το αντιαπεργιακό νομικό οπλοστάσιο που θεσμοθέτησαν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μάλιστα να το ενισχύει ακόμα παραπέρα, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για «έτοιμες» εργοδοτικές αγωγές και δικαστικές αποφάσεις... για κάθε χρήση και κάθε περίπτωση!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αξιοποιώντας αυτό το αντιαπεργιακό οπλοστάσιο, οι δύο πρώτες αγωγές που κατατέθηκαν από την «Dport» (μία από τις θυγατρικές που έχει συστήσει η «Cosco») επικαλούνταν ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί ένα 24ωρο πριν από την κήρυξη της απεργίας. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το σκεπτικό, εκδίδοντας αποφάσεις - καρμπόν. Χτες η αγωγή κατατέθηκε εκτός από την πρώτη εταιρεία και από μία δεύτερη θυγατρική, τη «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ». Η δεύτερη εταιρεία εμφανίστηκε αυτοαποκαλούμενη ως «εταιρεία κοινής ωφέλειας» και με αυτό το πρόσχημα, ανασύροντας άλλη αντιαπεργιακή διάταξη, το δικαστήριο έκρινε ότι θα έπρεπε η απεργία να έχει αναγγελθεί στην εργοδοσία τέσσερις μέρες πριν από την κήρυξή της!

Παράλληλα με την επιχείρηση της ποινικοποίησης της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, σε εξέλιξη βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες και κορυφώθηκε χτες η προσπάθεια τρομοκράτησης πρωτοπόρων εργαζομένων από τσιράκια της εργοδοσίας, γνωστούς χρυσαυγίτες, ακόμα και μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και με τηλεφωνήματα και απειλές ότι ετοιμάζονται απολύσεις.

Από κοντά, διάφορα αστικά ΜΜΕ, γνωστά για το ρόλο τους στο χτύπημα των αγώνων των εργαζομένων, όπως ο ΣΚΑΪ, προσπάθησαν να ενισχύσουν ένα σκηνικό προβοκαρίσματος της απεργίας και των δίκαιων αιτημάτων της.

«Δεν κάνουμε πίσω!»

«Δεν θα τους περάσει, δεν κάνουμε πίσω!» διαμήνυσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Cosco» (ΕΝΕΔΕΠ), Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση. Οπως τόνισε, «προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους από όλες τις πάντες», είτε με δικαστικές αποφάσεις είτε με τρομοκρατία και απειλές, γιατί θέλουν να είναι φτηνοί και αναλώσιμοι για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, του κεφαλαίου, τη «δίκαιη ανάπτυξη».

Χαρακτηριστικά, ανέφερε και το δελτίο Τύπου και τις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η «Cosco» (ως ΟΛΠ ΑΕ), για τη στήριξη που της παρέχει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο περίπτερο του ΟΛΠ στην έκθεση των «Ποσειδωνίων».

«Θα πάρουν την απάντηση», σημείωσε ο πρόεδρος, και πρόσθεσε πως «ξέρουμε ότι έχουμε πόλεμο, δεν δίνουμε απλώς μία μάχη. Γι' αυτό θα έχουμε επιμονή και υπομονή».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάτω τα χέρια από τους λιμενεργάτες, τους εργαζόμενους της «Cosco»!

Σε ανακοίνωσή του για τον απεργιακό αγώνα των εργατών της «Cosco» στον Πειραιά και για τη «βιομηχανία» δικαστικών αποφάσεων ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τα εξής:

«Ρεκόρ στη βιομηχανία κήρυξης απεργιών "παράνομων" εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στον Πειραιά, με αφορμή τις απεργιακές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργατών της "Cosco" στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, μόνιμη - σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ένταξή τους στα ΒΑΕ και λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Οι ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις αντιδραστικές δικαστικές αποφάσεις, που βγαίνουν κατά παραγγελία της εργοδοσίας, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά πώς αντιλαμβάνονται όλοι μαζί και από κοινού τη "δίκαιη ανάπτυξη". Μπροστά στην προάσπιση της επένδυσης της πολυεθνικής "Cosco", δεν χωράνε όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά ούτε το δικαίωμα να απεργείς και να διεκδικείς.

Γι' αυτό και το Γενάρη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενίσχυσε το οπλοστάσιο της εργοδοσίας, δημιουργώντας το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορεί μέσω των δικαστηρίων να βγάζει "παράνομες" τις απεργίες τη μία μετά την άλλη, να δυναμώνει την τρομοκρατία απέναντι σε εργάτες που διεκδικούν και αγωνίζονται. Θέλουν να επιβάλουν στο λιμάνι, αλλά και σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο, σιγή νεκροταφείου.

Η στάση ορισμένων ΜΜΕ, που είναι γνωστά για την αμέριστη στήριξη που δίνουν σε εργοδοσία και κυβέρνηση και που επέλεξαν τη γνωστή τακτική της συκοφαντίας και της προβοκάτσιας ενάντια στον αγώνα των λιμενεργατών, απλά επιβεβαιώνει το ρόλο τους και σε ποιους προσφέρουν υπηρεσίες.

Οι δικαστικές αποφάσεις θα μένουν στα χαρτιά όσο οι εργαζόμενοι, με όπλο την αλληλεγγύη και τον μαζικό, συλλογικό αγώνα για τα δικαιώματά τους, θα ορθώνουν ανάστημα, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες».


Διαβάστε αύριο στον «Ριζοσπάστη», στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»:
  • Εργαζόμενοι ΣΕΜΠΟ - Λιμάνι Πειραιά: Ρεπορτάζ από τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης απέναντι στον απεργοσπαστικό μηχανισμό κυβέρνησης - εργοδοσίας - αστικών επιτελείων
  • Εργαζόμενοι στο Εμπόριο: Διπλή απεργιακή μάχη με οργανωτές κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία
  • Ειδικευόμενοι γιατροί: Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναδεικνύει η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών στον «Ευαγγελισμό»
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κάλεσμα έμπρακτης στήριξης

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στη σημερινή 24ωρη απεργία του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

«Η έμπρακτη αλληλεγγύη με τη μαζική συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της "COSCO" είναι η απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης και υπονόμευσης, που θέλουν να επιβάλλουν για άλλη μια φορά εργοδοσία και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση και συνεχίζουν: «Ενας για όλους και όλοι για έναν, ενάντια στα εργασιακά γκέτο του κεφαλαίου και των εκπροσώπων που επιδιώκουν τη συντριβή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας».

  • Στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον απεργιακό αγώνα των λιμενεργατών προστίθεται και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη».
Διεθνής αλληλεγγύη στους απεργούς

Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς στο λιμάνι του Πειραιά και την καταδίκη των τρομοκρατικών πρακτικών της COSCO ενάντια στον δίκαιο αγώνα τους, συνεχίζουν να εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από μια σειρά χώρες.

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων χαιρέτησε ο Μαξίμ Πικάρντ, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας. Μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει επίσης, μεταξύ άλλων, λιμενεργάτες από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Τουρκία, συνδικάτα μεταφορών και άλλων κλάδων.

Στις οργανώσεις που έχουν στείλει ανακοινώσεις στο ΠΑΜΕ τις προηγούμενες μέρες, προστέθηκαν η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ (FISE - WFTU), το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Στοκχόλμης (Seko Klubb 111) από τη Σουηδία και η Συνδικαλιστική Οργάνωση WUCP από την Παλαιστίνη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ