ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ «ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ»
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Καλεί το λαό να στηρίξει τη «Σκύλλα» απέναντι στη «Χάρυβδη»

«Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», για τον εξωραϊσμό του αντιλαϊκού σχεδίου που έχει εισηγηθεί ως βάση της νέας συμφωνίας στους δανειστές, έστησε η κυβέρνηση χτες βράδυ στη Βουλή, με τον Αλ. Τσίπρα να αξιώνει την ανοχή, αν όχι τη στήριξη του λαού, απειλώντας ότι καραδοκούν «οι παράλογες προτάσεις» της ΕΕ.

Μην μπορώντας να κρύψει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης, οχυρώθηκε πίσω απ' τη δικαιολογία ότι αυτή αποτελεί τον «κοινό τόπο των διαπραγματεύσεων», την «έμπρακτη απόδειξη της αφοσίωσής μας στην ευρωπαϊκή ιδέα και της διάθεσής μας για έναν συμβιβασμό» και δεν αποτυπώνει τάχα θέσεις της κυβέρνησης.

Με δοσμένο το αντιλαϊκό σκέλος του κυβερνητικού σχεδίου, ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε το μάτι στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους στο κεφάλαιο, διαμηνύοντας ότι προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι το ζήτημα του χρέους, που είναι κομβικό για τη δυνατότητα του αστικού κράτους να συμβάλλει στην αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.

«Χρειαζόμαστε λύση που θα τελειώνει τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που θα βάζει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική των εξωπραγματικών και άπιαστων πλεονασμάτων και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, αυτό είναι το βασικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της σκοπιάς απ' την οποία διαπραγματεύεται με ΕΕ και ΔΝΤ και θέτοντας σε τρεις αράδες τα προτάγματα του ντόπιου κεφαλαίου, χάριν των οποίων άλλωστε θυσιάζονται τα εναπομείναντα δικαιώματα του λαού.

Για να αποσπάσει τη συναίνεση, ή τουλάχιστον τη λαϊκή ανοχή στα όσα αντιλαϊκά έρχονται, ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την πρόταση των δανειστών, ώστε μπροστά της η κυβερνητική πρόταση να φαντάζει «όαση». «Οφείλω να ομολογήσω ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους των θεσμών με εξέπληξε δυσάρεστα (...) η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις», ανέφερε, σε μια προσπάθεια να φιλοτεχνήσει προφίλ υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων, το τσάκισμα των οποίων διασφαλίζει και η κυβερνητική πρόταση, με τη διατήρηση του ήδη διαμορφωμένου πλαισίου και την προσθήκη νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Το σκηνικό αντιπερισπασμού που επιχείρησε να στήσει, ώστε να παρουσιάσει αύριο την όποια συμφωνία σαν θρίαμβο, συμπληρώθηκε απ' την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ΕΕ θα αποσυρθεί, μαζί με τον ισχυρισμό ότι αποτελεί «μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη», όταν βεβαίως όσα αντιλαϊκά περιλαμβάνονται και στις δύο προτάσεις στην πραγματικότητα πηγάζουν από τις συνθήκες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οπως είπε, πεποίθησή του είναι ότι οι εταίροι «θα προσχωρήσουν στο ρεαλισμό» έχοντας αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί για τις ανάγκες τους και «τους κανόνες που διέπουν τη νομισματική ένωση», καθώς και ότι «το ελληνικό ζήτημα αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης (...) το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο Αλ. Τσίπρας καταλήγοντας ζήτησε απ' τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν τι προτρέπουν την κυβέρνηση να πράξει, αν δέχονται αυτά που εμφανίζονται ως πρόταση των δανειστών ή αν συντάσσονται με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Για το τέλος, άφησε τα καλέσματα υποταγής στον ίδιο το λαό, παρουσιάζοντάς του σαν «εθνικό στόχο» που έχει καθήκον να στηρίξει τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τη διευθέτηση του χρέους, την εξασφάλιση ενός ισχυρού επενδυτικού προγράμματος. Να στηρίξει την κυβέρνηση όχι για να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειές του, αλλά για να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια του κεφαλαίου.

Οχι τυχαία, έκλεισε την πρωτολογία του εκβιάζοντας το λαό ότι όσο περισσότερο στηρίξει την εθνική διαπραγματευτική γραμμή τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα και καθησυχάζοντάς τον με προτροπές να είναι... «υπερήφανος» (!) και «ήσυχος» γιατί τάχα «η κυβέρνηση δεν θα λυγίσει σε παράλογες απαιτήσεις» και γιατί «η αντοχή θα φέρει καρπούς».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Θέτει τρεις όρους για να «βάλει πλάτη» στα αντιλαϊκά παζάρια

Τους όρους του για την περιβόητη «μεγάλη συνεννόηση», για να παράσχει δηλαδή στήριξη στην κυβέρνηση, στα παζάρια με τους δανειστές για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί λαϊκή συναίνεση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν αυτά, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς. Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στο επερχόμενο τρίτο μνημόνιο που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, την υπογραφή του οποίου προσδιόρισε για το Σεπτέμβρη.

Εμφανίστηκε ανήσυχος για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας το τελευταίο 4μηνο, καθώς, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης σε ύφεση. «Προκαλέσατε ύφεση (...) ό,τι κερδίζετε από τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα έχει ήδη χαθεί από την πορεία της οικονομίας», απεύθυνε και προσωπικά την κατηγορία στον Τσίπρα, προσθέτοντας ότι αφού «σκούπισε» τα αποθεματικά και έκανε στάση πληρωμών στο εσωτερικό, τώρα οδηγεί τη χώρα σε αναγκαστικό δανεισμό από το εξωτερικό και σε τρίτο μνημόνιο, εξ ου και (όπως είπε) η τρόικα έκανε πρόταση χρηματοδότησης πολύ χειρότερη από αυτή που συζητούσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι με τη δική της πρόταση -και όχι των δανειστών- προωθεί νέους φόρους, αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, αύξηση της έκτακτης εισφοράς, κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Επιπλέον, έθεσε ζήτημα κινδύνου γεωστρατηγικής αποδυνάμωσης της ντόπιας αστικής τάξης, ψέγοντας την κυβέρνηση ότι πέτυχε π.χ. την πλήρη απομόνωση της χώρας σε διακρατικούς μηχανισμούς όπως το Γιούρογκρουπ.

Σε αυτή τη βάση, συνδυάζοντας πάγια προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου, με την απαίτηση «δικαίωσης» της προηγούμενης κυβέρνησης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση 3 αλλαγές στην πολιτική τους, ώστε να προχωρήσει η «εθνική συνεννόηση» που προτείνει η ΝΔ:

-- Να βάλει τέρμα η κυβέρνηση στις «συκοφαντίες» έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης και «να παραδεχτεί την αλήθεια».

-- Να αλλάξει πολιτική, να μη «χαϊδεύει» (όπως είπε) το Δημόσιο, «θυσιάζοντας» τον ιδιωτικό τομέα. Να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την «εξυγίανση» του Δημοσίου.

-- Να αποκαταστήσει τη «σταθερότητα» και «αξιοπιστία» της χώρας, ώστε να σταματήσει η «στέρηση φορολογικών εσόδων» και η διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, στοιχεία που αυξάνουν και τις ανάγκες δανεισμού.

Υποστήριξε ότι αν δε γίνουν αυτά, «οι δυσκολίες θα μεγαλώσουν πολύ περισσότερο το Σεπτέμβρη που θα συζητάμε για μνημόνιο», «το ουσιαστικό, το μεγάλο», καθώς, όπως συμπλήρωσε, «η μεγάλη μάχη θα είναι οι όροι της μεγάλης συμφωνίας του τρίτου μνημονίου που μας φέρνετε», προϊδεάζοντας για ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα τότε.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συμφωνία, δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ. «Φέρτε την τελική συμφωνία και θα σας πούμε τι θα κάνουμε» είπε απευθυνόμενος στον Τσίπρα, ρωτώντας τον ταυτόχρονα αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ «να πάρει δύσκολες αποφάσεις», να υπερψηφίσουν δηλαδή όλοι οι βουλευτές του τα νέα επώδυνα μέτρα.

Τέλος, εξέφρασε έντονη αντίθεση στο ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «η χώρα (σ.σ. η καπιταλιστική οικονομία) δεν τις αντέχει».

Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Με γνώμονα τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση της επίτευξης της αντιλαϊκής συμφωνίας. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν καλύτερη η κατάσταση αν εισακούγονταν οι προτάσεις του Ποταμιού για «άμεσες αποκρατικοποιήσεις», ενώ ενδεικτικό είναι επίσης ότι από ολόκληρη την αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές, αυτό που σχολίασε ήταν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για την «προώθηση των εξαγωγών»...

Κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ξεκαθαρίσει τη θέση του» και «να τραβήξει διαχωριστική» με την «εσωτερική αντιπολίτευση, το μέτωπο που είναι σε κόντρα με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας (...) που αμφισβητεί το σύνολο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας», την «καταστροφική τρόικα της χρεοκοπίας, της δραχμής, τους υπονομευτές της διαπραγμάτευσης». Επανέφερε την πρόταση για εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης και έκανε σαφές ότι «το Ποτάμι θα είναι παρόν στην τελευταία εθνική προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία (...) θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πρόταση που θα έχει την υπογραφή κυβέρνησης και εταίρων».

***

Η γνωστή τακτική της Χρυσής Αυγής, αυτή της... «προγραμματικής αντιπολίτευσης» χαρακτήρισε την ομιλία του N. Μιχαλολιάκου. Ιδιαίτερα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν τήρησε ούτε κεραία» από το προεκλογικό της πρόγραμμα και εμφανίστηκε να απορεί «πώς αυτά που λέγατε χτες τα έχετε ξεχάσει». Φρόντισε βέβαια να παρουσιάσει ως θετικό έργο της κυβέρνησης την πλήρως αποπροσανατολιστική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Βουλής, για το χρέος, το οποίο χαρακτήρισε «επαχθές». Εκπροσωπώντας τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου που «κοιτάζουν» και προς άλλες συμμαχίες, χαρακτήρισε «φετίχ» το ευρώ, θέτοντας το ερώτημα «μήπως η ρήξη είναι μια λύση; Το ειδύλλιο με την Ευρώπη, αυτή την Ευρώπη, μήπως τελείωσε;».

***

Να στηρίξουν τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση ζήτησε από τους βουλευτές ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος. Επομένως παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε για να το «κουκουλώσει», ζήτησε ουσιαστικά υπερψήφιση μέτρων όπως η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για όλους, επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά και ό,τι άλλο επώδυνο φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης.

Παραπέρα, μπρος στον σιωπούντα πρωθυπουργό και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε την πρόταση της κυβέρνησης να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Καρπάθου σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας τώρα τάχα ότι θα αφορά μεταφορά της αεροπορικής τους δραστηριότητας από τη Σούδα στα Δωδεκάνησα, την ίδια ώρα βέβαια που ο ίδιος επανειλημμένως έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ και της ενίσχυσης της βάσης της Σούδας!

***

«Παιδική εκδρομή» χαρακτήρισε το mail Χαρδούβελη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μπροστά στην πρόταση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε «βαγόνι» ενόψει του ...«τρένου» που θα είναι, όπως είπε, το «μνημόνιο 3». Αιτία αυτού, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, είναι η καθυστέρηση, αλλά και τα λάθη στη διαπραγμάτευση που διεξάγει για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης η κυβέρνηση με τους δανειστές, σημειώνοντας ότι «τέσσερις μήνες μετά» η κυβέρνηση βρίσκεται στον «απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό». Υπερασπίστηκε την τακτική και τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης συγκυβέρνησης, ενώ επέκρινε την τωρινή και γιατί «δεν αξιοποίησε την εμπειρία», που απέκτησε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «μιας εθνικής διαπραγμάτευσης». Κάλεσε, τέλος, τον πρωθυπουργό να απαντήσει «αν είστε έτοιμος, διαλεχτείτε με την αντιπολίτευση στη βάση της εθνικής ανάγκης και εθνικής συναίνεσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ