ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Παζάρια» για τη Σύνοδο της Γενεύης

Το Κουσάιρ υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

«Εποικοδομητικές» αλλά άκαρπες απέβησαν οι χτεσινές συνομιλίες, στη Γενεύη, μεταξύ αξιωματούχων ΗΠΑ και Ρωσίας και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, με αντικείμενο την προετοιμασία της Διεθνούς Συνόδου για την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης στη Συρία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, έχει επιτευχθεί «πρόοδος» αλλά όχι συμφωνία ως προς τους συμμετέχοντες καθώς «σε αντίθεση με τη συριακή κυβέρνηση» οι αντικαθεστωτικοί «δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν δεν είχε κάνει δηλώσεις. Διπλωματικές διαρροές ανέφεραν ότι σε μεγάλα «αγκάθια» έχουν εξελιχθεί η συμμετοχή του Ιράν, που στηρίζει το συριακό καθεστώς ανοιχτά, αλλά και της Σ. Αραβίας, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς. Επίσης, ότι οι αντικαθεστωτικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κοινή τελική θέση λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων των δυνάμεων που στηρίζουν διάφορες συνιστώσες τους. Προφανές, επίσης, είναι ότι Ρωσία και ΗΠΑ διαγκωνίζονται για το πλαίσιο της συζήτησης. Πάντως, ο Μπραχίμι ανακοίνωσε ότι θα γίνει νέα προπαρασκευαστική συνάντηση στις 25 Ιούνη και επιβεβαίωσε ότι η Σύνοδος «θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές Ιούλη».

Εντός Συρίας, πάντως, τα κυβερνητικά στρατεύματα μαζί με τους ενόπλους της «Χεζμπολάχ» έθεσαν χτες υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κουσάιρ, ύψιστης στρατηγικής σημασίας, καθώς διά μέσου αυτής λάμβαναν σε μεγάλο βαθμό εξοπλισμό οι αντικαθεστωτικοί. Οι μάχες για την κατάληψη του Κουσάιρ διήρκεσαν περισσότερες από τρεις εβδομάδες και ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν «εκατοντάδες τρομοκράτες».

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέες αμερικανικές κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Κυρώσεις σε δίκτυο τριάντα επτά ιδιωτικών εταιρειών που εδρεύουν σε διάφορες χώρες και ενισχύουν το Ιράν επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, που σκέφτεται επίσης την επιβολή κυρώσεων και στις συναλλαγές με ιρανικό νόμισμα - ριάλ με πρόσχημα πάντα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι κυρώσεις στις εταιρείες σημαίνει ότι δεν μπορούν να συναλλαγούν με αμερικανικές εταιρείες και πρόσωπα και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος κυρώσεων σε όποια τρίτη εταιρεία συναλλαγεί μαζί τους.

Την ίδια ώρα, κοινή στάση τήρησαν στην τελική ανακοίνωση της συνόδου του Συμβουλίου των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας οι χώρες - μέλη της ομάδας των «6» (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Γερμανία), εκφράζοντας ομοφώνως «βαθιά ανησυχία» για τη συνέχιση των εργασιών στον πυρηνικό σταθμό βαρέος ύδατος στο Αρακ, για τον οποίο η ιρανική ηγεσία δεν έχει υποβάλει, ως όφειλε, λεπτομερές σχέδιο κατασκευής και λειτουργίας. Επίσης, και οι «6» καλούν την ιρανική ηγεσία να συνεργαστεί άμεσα με τη ΔΕΑΕ ως προς την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων.

Εντός Ιράν, σε μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία του 87χρονου ιεροδιδασκάλου Αγιατολάχ Τζαλαχουντίν Ταχέρι, ηγετικής φυσιογνωμίας της ισλαμικής επανάστασης στο Ισφαχάν. Ο Τζαλαχουντίν είχε παραιτηθεί και από το δημόσιο αξίωμά του, διαμαρτυρόμενος για την ακολουθούμενη πολιτική αυταρχισμού του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, όπως είχε ανοιχτά καταγγείλει, και είχε ταχθεί υπέρ του «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος του καθεστώτος. Εντούτοις, για πρώτη φορά η αστυνομία δεν επενέβη να διαλύσει τους διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές, προφανώς για αποφυγή εντάσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 14ης Ιούνη.

ΚΙΝΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Διεύρυνση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς

Τριήμερη επίσκεψη στο Μεξικό ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Ενρίκε Πένα Νιέτο. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως οι διμερείς σχέσεις θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα σε «στρατηγική συνεργασία» και συμφώνησαν στη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων και στην ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης ορυκτών, της εκπαίδευσης και των υποδομών. Το 2012 οι μεξικανικές εξαγωγές στην Κίνα μόλις που έφθασαν τα 5,7 δισ. δολάρια, ενώ το ίδιο διάστημα οι κινεζικές εξαγωγές στο Μεξικό ξεπέρασαν τα 57 δισ. δολάρια.

Σε μία ξεκάθαρη διαφοροποίηση της στάσης της σημερινής ηγεσίας του Μεξικού από την κυβέρνηση του προηγούμενου Προέδρου, Φελίπε Καλδερόν, που υποστήριζε μεταξύ άλλων αυτονομιστικά κινήματα στο Θιβέτ και είχε υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους τον Δαλάι Λάμα, ανακοινώθηκε χτες και επίσημα από τη μεξικανική κυβέρνηση η υποστήριξη της πολιτικής της «μίας Κίνας», με τη σημείωση πως η Ταϊβάν και το Θιβέτ «αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της κινεζικής επικράτειας».

Επόμενος σταθμός της αμερικανικής περιοδείας του Κινέζου Προέδρου θα είναι οι ΗΠΑ, στις οποίες θα φθάσει αύριο, Παρασκευή.

ΕΕ - ΚΙΝΑ
Εμπορικές διενέξεις

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκτακτη σύνοδος της ΕΕ ζήτησε να διεξαχθεί ο Γάλλος Πρόεδρος με αφορμή την απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να επανεξετάσει τη διαδικασία αντιντάμπινγκ για τα κρασιά που εισάγει από χώρες της ΕΕ, κάτι που αφορά κυρίως στις εισαγωγές γαλλικών κρασιών. Η κινεζική ηγεσία προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά από τους φόρους που αποφάσισε η ΕΕ να επιβάλει στα κινεζικά φωτοβολταϊκά που εισάγονται στις χώρες - μέλη της. Αν και η αντιπαράθεση απέχει από το να χαρακτηριστεί «εμπορικός πόλεμος» δείχνει τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ