ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2010
Σελ. /32
Στην ανεργία το μισό παγκόσμιο εργατικό δυναμικό!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (ΟΙΤ) δεν είναι ο καταλληλότερος για να μιλήσει περί ανεργίας και να εκφράσει τα προβλήματα των ανέργων, τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα είναι εντυπωσιακά.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία αυτά, τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη Τετάρτη, στο διάστημα 2007 - 2009 έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 34 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ενώ ο αριθμός των ανέργων σε όλο τον κόσμο έφθασε στο πρωτοφανές ύψος των 212 εκατομμυρίων, δηλαδή το 6,6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

ΤΑ ΟΥΤΩΣ, ή ΑΛΛΩΣ, εντυπωσιακά στοιχεία παρουσιάζουν ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικότητας, αφού ο τρόπος μέτρησης της ανεργίας από τα κράτη - μέλη του ΟΙΤ βγάζει εκτός μητρώου ανεργίας εκατομμύρια ανθρώπους που είναι ουσιαστικά άνεργοι, όπως αυτούς που εργάζονται λίγες ώρες το μήνα, ή αυτούς που δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟ υπολογισμό, το ποσοστό των ανθρώπων σε ολόκληρον τον κόσμο που δεν απασχολούνται πλήρως εκτιμάται μεταξύ 49,5% και 52,8% για το 2009, δηλαδή ανέρχεται περίπου στο μισό των 1,5 δισ. εργαζομένων παγκοσμίως.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ για την κατάσταση έχει όμως και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας, ο οποίος και κατά το παρελθόν, αλλά και τώρα συναινεί σε όλα τα αντεργατικά μέτρα, όπως η κατάργηση του 8ωρου, η καθιέρωση και επέκταση της μερικής απασχόλησης, η «ενεργητική πολιτική» αντιμετώπισης της ανεργίας, με την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας και την ενίσχυση των εργοδοτών, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Ετσι είναι τουλάχιστον περίεργο να προτείνει ο ΟΙΤ λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας τη στιγμή που ο ίδιος είναι μέρος του προβλήματος.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ παρουσιάζει και η εκτίμηση ότι παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, η ανεργία όχι μόνο δε θα μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα, η έκθεση του ΟΙΤ αναφέρει ότι στην καλύτερη περίπτωση, στη διετία 2009- 2010 θα δημιουργηθούν 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ θα συνεχιστούν οι απολύσεις είτε ως συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας των επιχειρήσεων, είτε ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ των θέσεων του ΟΙΤ ότι αντικαθιστά τον όρο «πλήρης εργασία» με τον όρο «αξιοπρεπής εργασία», γεγονός που αντανακλά όχι τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά τις επιδιώξεις του εργοδοτών, σύμφωνα με τις οποίες ο εργαζόμενος θα πρέπει να εξασφαλίζει με την εργασία του τα στοιχειώδη για την επιβίωση του και την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, δηλαδή πολύ μακριά από την απαίτηση των εργαζομένων για πλήρη εργασία από την οποία θα καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Ιράν υπέρ δολαρίου

Ο νομισματικός πόλεμος, κυρίως μεταξύ ευρώ και δολαρίου, ως έκφραση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων συνεχίζεται και παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η συνεχιζόμενη πτώση του ευρώ, το οποίο έχει χάσει από τις αρχές της χρονιάς το 14,6% της αξίας του έναντι του δολαρίου, προκαλεί αναταράξεις. Πολλές χώρες, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια εγκατέλειψαν το δολάριο και χρησιμοποίησαν το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα, επιστρέφουν τώρα στο αμερικανικό νόμισμα, ή στο χρυσό.

Πριν δύο βδομάδες μεταδόθηκε η είδηση ότι η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να «ξεφορτωθεί» τα αποθέματά της σε ευρώ και να γυρίσει και πάλι στο δολάριο. Το Πεκίνο αναγνώρισε μεν ότι «πούλησε» ένα μέρος των ευρωπαϊκών ομολόγων που κατείχε, αλλά αυτό δεν συνιστά στροφή στο δολάριο.

Ωστόσο, το πλήγμα στο ευρώ δόθηκε από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Ετσι, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αγγλόφωνου τμήματος της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης Press TV, η κεντρική τράπεζα του Ιράν θα προχωρήσει στη μετατροπή 45 δισ. ευρώ από τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια και χρυσό.

Η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν αποδίδεται στην οικονομική ύφεση σε χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, η οποία προκαλεί πτώση του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβρη του 2009, με τη στάση των Δυτικών απέναντι στην Τεχεράνη να σκληραίνει και το δολάριο να στροβιλίζεται στη δίνη της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, έδωσε εντολή αντί του δολαρίου να χρησιμοποιείται το ευρώ ως «βασικό ξένο νόμισμα» της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007, το Ιράν πουλούσε το πετρέλαιό του σε ευρώ.

ΙΤΑΛΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Το 8,9% άγγιξε η ανεργία στην Ιταλία τον περασμένο Απρίλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ιταλικό ινστιτούτο στατιστικής «Ιστατ». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2001 μέχρι σήμερα. Σε ό,τι αφορά τους νέους ηλικίας 15 με 29 ετών, ένας στους τρεις είναι άνεργος. Σε σχέση, δε, με τον Απρίλη του 2009, οι άνεργοι στη χώρα αυξήθηκαν κατά 307.000. Από το ίδιο ίδρυμα εκτιμάται ότι η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και τους επόμενους μήνες.

HEWLETT PACKARD - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η Hewlett-Packard (HP), η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αυτοματοποιημένα κέντρα δεδομένων και ότι θα καταργήσει τα επόμενα χρόνια 9.000 θέσεις εργασίας! Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «από τα οφέλη παραγωγικότητας και αυτοματοποίησης, η HP προβλέπει ότι θα πρέπει να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια στην κατάργηση περίπου 9.000 θέσεων εργασίας».

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΕΤΡΑ Η ισπανική κυβέρνηση θα εγκρίνει στις 16 Ιούνη την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας ανεξαρτήτως αν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτών, δήλωσε την Πέμπτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. «Η κυβέρνηση θα εγκρίνει την εργατική μεταρρύθμιση σε σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει συμφωνία» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, σημείωσε ο Θαπατέρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ