ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μάχη με την εργοδοσία

Οι κομμουνιστές και το ταξικό κίνημα ενάντια στις απολύσεις

Τη Ρωσία συγκλονίζει η αυτοκτονία μιας αεροσυνοδού, που έμεινε άνεργη, μαζί με άλλους 2,8 χιλιάδες εργαζομένους της εταιρείας «Νταλάβια», και η οποία σε μια πράξη απόγνωσης πήδηξε από το 10ο όροφο του σπιτιού της, πράξη που επανέλαβε την επόμενη μέρα η μητέρα της.

Σε πολλές περιοχές της χώρας οι κομμουνιστές και τα ταξικά συνδικάτα αγωνίζονται ενάντια στο κύμα των απολύσεων, σε αντίθεση με τα εργοδοτικά και κυβερνητικά συνδικάτα, που βάζουν πλάτη για απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Ετσι στο εργοστάσιο της «Ford» στην περιοχή του Λένινγκραντ το εργοδοτικό συνδικάτο «πρότεινε» στη διεύθυνση του εργοστασίου την απόλυση 400 εργατών, για την «επιβίωση της επιχείρησης».

Την ενέργεια αυτή καταδίκασαν τόσο το ταξικό συνδικάτο «Ζασίτα», όσο και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), που κάλεσαν σε αγώνα τους εργαζόμενους της επιχείρησης.


Ι.Π.

ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
Μαζική απαίτηση η απελευθέρωσή τους

Από περσινή συγκέντρωση συμπαράστασης στους 5 Κουβανούς αγωνιστές από την ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Από περσινή συγκέντρωση συμπαράστασης στους 5 Κουβανούς αγωνιστές από την ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
ΑΒΑΝΑ.--

Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιούνη στην Αβάνα η ημερίδα διεθνούς αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν εγκληματικές επιθέσεις αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στην Κούβα. Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε από 145 εκπροσώπους 82 νεολαιίστικων οργανώσεων από 42 χώρες (και από την Ελλάδα η ΚΝΕ), καθώς και εκπροσώπους 4 διεθνών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της 2ης Διεθνούς Νεολαιίστικης Συνάντησης Αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα στις αρχές του Μάη.

Η ημερίδα αυτή έρχεται σε μια στιγμή που αναμένεται στις 15 Ιούνη η απάντηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, για το αν τελικά θα εξεταστεί η αναθεώρηση της υπόθεσής τους, αίτημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι υπεράσπισης στις αρχές του χρόνου. Πάντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ - φοβούμενη την έκταση που έχει πάρει η υπόθεση, ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση 12 ντοκουμέντων από προσωπικότητες (10 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, η Γερουσία του Μεξικού, το Εθνικό Κοινοβούλιο του Παναμά, η πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον κ.ά.) - παρουσίασε στα τέλη του Μάη επιχειρήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο για να μην αποδεχθεί την αναθεώρηση.

Τέλος, η Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών οργανώνουν σειρά δραστηριότητες στη χώρα πριν από την αναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και την ίδια τη μέρα και την επόμενη της απόφασης. Καλεί και τις υπόλοιπες οργανώσεις του πλανήτη να κινητοποιηθούν και αυτές με διαμαρτυρίες σε πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ, με συνεντεύξεις Τύπου, άρθρα σε εφημερίδες για να γίνει ακόμα πιο γνωστή η υπόθεση των πέντε Κουβανών και να απαιτηθεί η αποφυλάκισή τους χωρίς όρους και η επιστροφή τους στις οικογένειές τους και την πατρίδα τους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Μπράουν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με νύχια και με δόντια κρατιέται στον πρωθυπουργικό θώκο ο Γκόρντον Μπράουν, παρά το γεγονός ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, υπουργοί και βουλευτές του τον σπρώχνουν με τη βία έξω από την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η οδυνηρή ήττα που διαφαίνεται ότι υπέστη το Εργατικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές σε 34 επαρχίες και δήμους και προφανώς και στις ευρωεκλογές (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή), αν και αναμενόμενη, είναι η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Ο Μπράουν, σπεύδοντας να προλάβει, ανακοίνωνε από νωρίς ότι προχωρά σε ανασχηματισμό και ότι το απόγευμα θα έκανε δηλώσεις. Λίγο πριν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού όμως ο υπουργός Μεταφορών Τζεφ Χουν ανακοίνωσε την παραίτησή του. Εννοείται ότι ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος περίμενε 10 χρόνια και 2 μήνες ώστε να γίνει πρωθυπουργός, δηλαδή να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία ο Τόνι Μπλερ, δήλωσε, για άλλη μία φορά, ότι δεν παραιτείται και ότι είναι αποφασισμένος να ηγηθεί της χώρας σε αυτή την αρνητική οικονομικά συγκυρία... Παράλληλα, ανακοίνωσε ευρύτατο ανασχηματισμό σε μία προσπάθεια να ανακατέψει την τράπουλα.

Βέβαια, ο ίδιος μπορεί να δηλώνει ότι δεν παραιτείται, αλλά τα μέλη και τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος καθώς φαίνεται είναι αποφασισμένοι να «τον παραιτήσουν». Ετσι χτες μόνο παραιτήθηκαν 3 υπουργοί ανεβάζοντας το σύνολο σε 7. Χτες, εκτός του Τζεφ Χουν, υπέβαλαν την παραίτησή τους ο υπουργός Αμυνας, Τζον Χάτον και ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Τζέιμς Παρνέλ, που κάλεσε μάλιστα τον Μπράουν να παραιτηθεί «για το καλό του κόμματος». Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών, Τζάκι Σμιθ και Τοπικών Κοινοτήτων, Χέιζελ Μπλίαρς, της υφυπουργού Παιδιών, Μπέβερλι Χιουζ και του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τομ Γουότσον. Επίσης χτες μετά την παρουσίαση του ανασχηματισμού, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται η υφυπουργός Στέγασης, Μάργκαρετ Μπέκετ και ο υφυπουργός Απασχόλησης, Τόνι Μακ Νάλτι.

Επίσης έχουν παραιτηθεί και 17 βουλευτές. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με μερίδα του βρετανικού Τύπου μάλλον θα στεφθεί με επιτυχία το «πραξικόπημα» βουλευτών, δηλαδή η υπογραφή κειμένου με το οποίο ζητούν την παραίτηση Μπράουν για το «καλό» του κόμματος. Μέχρι χτες οι υπογραφές φέρεται ότι είχαν ξεπεράσει τις 50, ενώ, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, απαιτούνται 72 βουλευτές - 20% της κοινοβουλευτικής του δύναμης - προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΡΩΣΙΑ – ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Διεργασίες πριν τη συνάντηση κορυφής του BRIC

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντιεφ, συναντήθηκε με τους γραμματείς των Συμβουλίων Ασφαλείας των χωρών που εντάσσονται στο BRIC, δηλαδή στην άτυπη ένωση, που έχουν συνάψει Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, που παρουσιάζονται ως οι νέες ανερχόμενες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις.

Ο Ντ. Μεντβέτνεφ σημείωσε πως οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών για πρώτη φορά θα συναντηθούν και θα συζητήσουν τα βασικά παγκόσμια προβλήματα. «Υπολογίζουμε πως θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και τα ζητήματα της ασφάλειας στον κόσμο, όπως εννοούνται με την παραδοσιακή έννοια αυτού του όρου, καθώς και τα ζητήματα της οικονομικής, ενεργειακής ασφάλειας και της ασφάλειας των τροφίμων. Στην ουσία, η σημερινή παγκόσμια κατάσταση σε αυτό ακριβώς μας οδηγεί, επειδή στην παρούσα στιγμή υπάρχουν πολλές δυσκολίες στις οικονομίες μας», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οπως γράφει η εφημερίδα «Ροσίσκαγια γκαζέτα», οι χώρες του BRIC πρέπει να γίνουν η «ατμομηχανή» των ανασχηματισμών του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Βασικές αρχές της συντονισμένης πολιτικής σ' αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να καθοριστούν στη συνάντηση κορυφής του BRIC, που θα γίνει στα μέσα Ιούνη στην πόλη Εκατερινμπούργκ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, στο Εκατερινμπούργκ μπορεί να εξεταστούν και τα ζητήματα μεταρρύθμισης τέτοιων οργανισμών όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα κλπ. Ακόμα ένα θέμα για συζήτηση είναι η διαμόρφωση κοινών θέσεων στα πλαίσια του ΠΟΕ. Επίσης, Κίνα, Βραζιλία και Ινδία αναμένεται να υποστηρίξουν την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

Η εφημερίδα αναφέρει πως τα συμφέροντα των χωρών του BRIC συμπίπτουν σε πολλές κατευθύνσεις και ταυτόχρονα διαφέρουν από τα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ετσι, για παράδειγμα, η Ρωσία και η Κίνα ήδη είχαν θέσει το θέμα για την αύξηση των μεριδίων τους στο ΔΝΤ (τώρα το μερίδιο της Ρωσίας είναι 2,7%, ενώ της Κίνας 3,7%). Και οι δυο χώρες τάχτηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, με την αύξηση των εθνικών νομισμάτων που χρησιμοποιούνται για διεθνείς συναλλαγές.

Επίσης ένα άλλο ζήτημα, που αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση των 4 ηγετών, είναι το μέλλον της BRIC και συγκεκριμένα αν αυτή θα μείνει ένα άτυπο φόρουμ ή θα εξελιχθεί σε μια πιο «δομημένη» οργάνωση.

Οι χώρες του BRIC, που επιδιώκουν να είναι αυτές οι πρώτες που θα βγούνε από τον κύκλο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν και σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις τους. Ετσι η Ρωσία όλο και με μεγαλύτερη ανησυχία αντιμετωπίζει την κινεζική οικονομική διείσδυση στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο μπορούν οι 4 χώρες να καταλήξουν σε κοινές θέσεις, αφού στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις τόσο της Βραζιλίας, όσο της Κίνας και της Ινδίας, ιδιαίτερο ρόλο κατέχουν οι ΗΠΑ.

Η συνάντηση στο Εκατερινμπούργκ αναμένεται να ρίξει κάποιο φως στις διαθέσεις των 4 χωρών, γύρω από την εμβάθυνση ή όχι της συνεργασίας τους.


Ι. Π.

ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ
Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Η Ρωσία και η Κίνα θα προχωρήσουν φέτος στη διοργάνωση νέων μεγάλων στρατιωτικών «αντιτρομοκρατικών» γυμνασίων, με την επωνυμία «Ειρηνευτική αποστολή - 2009». Πρόκειται για την 3η φορά, μετά το 2001 και το 2007, που οι δύο χώρες θα διοργανώσουν ανάλογα γυμνάσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελικό τμήμα των γυμνασίων θα πραγματοποιηθεί στο ρωσικό Χαμπάροφσκ, ενώ οι στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή Μπαϊτσίν, στη Βόρεια Κίνα, όπου σ' αυτά θα πάρουν μέρος 1.500 στρατιωτικοί από την κάθε πλευρά.

Το σενάριο των γυμνασίων προβλέπει τη στρατιωτική συνδρομή των δύο χωρών σε κάποιο τρίτο κράτος, «που έχει καταληφθεί από τρομοκράτες».


Ι.Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ