ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
Τράβα κόντρα

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Τριάντα δύο χρόνια, τώρα, οι δύο «μονομάχοι» του δικομματισμού εναλλάσσονται στην κυβέρνηση διαγωνιζόμενοι ακριβώς ως προς το ποιος υπηρετεί καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο.

Τριάντα δύο χρόνια - σε κάθε προεκλογική περίοδο - ανάλογα με το ποιο κόμμα στηρίζει κάθε μερίδα του αστικού Τύπου, προβάλλει και ο ανάλογος εκλεκτός των αστών σαν η λύση στα δεινά που υφίστανται στην τρέχουσα περίοδο τα λαϊκά στρώματα.

Ποντάρουν στην κοντή μνήμη, ή στην κυριαρχία των αστικών ιδεών στα μυαλά των εργατών;

Απ' όπου κι αν ξεκινούν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι εργάτες ξανά σκυφτοί!

Τώρα άρχισαν πάλι τα πανηγύρια: «ανοίγει η ψαλίδα», «κλείνει η ψαλίδα». Κι αυτό λένε θα αποβεί σε όφελος του λαού.

Ε, δε θα αποβεί σε όφελος του λαού, όπως δε συνέβη ποτέ μέχρι τώρα.

Από ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα να ξεκινήσουμε; Από την απαγόρευση αυξήσεων της δεύτερης κυβέρνησης Παπανδρέου; Από την αντιασφαλιστική επέλαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ή, την εκσυγχρονισμένη λιτότητα των κυβερνήσεων Σημίτη;

Να μιλήσουμε για την ανεργία που όλο πέφτει και το μόνο, πράγματι, που συμβαίνει είναι ότι επεκτείνεται ραγδαία κάθε μορφής ελαστική εργασία;

Να πάμε στα διεθνή; Ηταν καλή για το λαό η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία; `Η, ήταν καλύτερη η επέμβαση στο Αφγανιστάν, Είναι καλή η δύναμη ταχείας επέμβασης που στήνεται σήμερα; Δεν έχουν όλα αυτά τη σφραγίδα και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;

Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας πολιτικής, όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μη διοργανώνουν καλλιστεία για να αποδειχτεί ποιος από τους δύο είναι καλύτερος στην ποδηγέτηση των λαϊκών στρωμάτων (ό,τι συνέβη στο αντικαρκινικό νοσοκομείο δεν είναι ένα βραχυκύκλωμα της στιγμής, αλλά το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής που για να παραδώσει την Υγεία στο κεφάλαιο δυναμιτίζει ό,τι με κόπο και θυσίες κατακτήθηκε σ' αυτό που ονομάζουμε δημόσιο σύστημα Υγείας).

Αντίθετα, ακόμα κι αυτή η πρόσφατη ιστορία διδάσκει πως μόνο όταν το εργατικό - λαϊκό κίνημα βάζει στόχους που εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική ρήξης με το υπάρχον σύστημα, μόνο τότε και κατακτήσεις στην καθημερινότητα αποσπώνται και η επίθεση στα λαϊκά στρώματα μπορεί να αμβλύνεται υπό το βάρος του κινδύνου συνολικής αμφισβήτησης του συστήματος...

Το θράσος των αστών που πηγάζει από τη γνώση ότι είναι κυρίαρχοι πρέπει να αμφισβητηθεί σε όλες τις πλευρές της ζωής, ειδικά στο χώρο της πολιτικής. Και ο καλύτερος τρόπος - είναι μονόδρομος πλέον - είναι η ταυτόχρονη καταδίκη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο, μάλιστα, το συμπληρωματικό ρόλο που παίζουν ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. στην αγκίστρωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, ώστε αυτή να μη βρει δρόμους ριζοσπαστικούς να εκφραστεί, ένας είναι μόνο ο ασφαλής τρόπος για να υπάρχει διέξοδος: Να δηλώνεται με κάθε τρόπο η ενίσχυση του ΚΚΕ, ως της μόνης υπαρκτής απειλής κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου.

Ασχετο: Οι αυταπάτες δεν ταιριάζουν σε εργάτες. Απόδειξη; Ενα μεγάλο μέρος της αμερικανικής εργατικής τάξης που έχει προ πολλού πειστεί και ότι είναι «μεσαία τάξη» - επειδή σε σχέση με τους από κάτω έχει ένα σταθερό μισθό - και ότι θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Και με αυτή την αυταπάτη - αν οι δημοσκοπήσεις σωστά καταγράφουν την πραγματικότητα - στρέφεται ενάντια στον ίδιο τον εαυτό της.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ: «Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO μας λέει ότι τελείωσαν οι εποχές της ηγεμονίας και ότι μόλις μία μονάδα χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ. Που σημαίνει ότι η επερχόμενη προεκλογική περίοδος θα είναι σκληρή και κοπιώδης για τους ηγέτες και τις πολιτικές δυνάμεις. Ελπίζουμε ότι τελικώς θα αποβεί και προς όφελος του ελληνικού λαού» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ: «Απίστευτες σκηνές εκτυλίχτηκαν χθες στο αντικαρκινικό νοσοκομείο "Μεταξά" στον Πειραιά, το οποίο έμεινε για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Το μπλακ άουτ, όμως, έθεσε σε κίνδυνο ασθενείς, 4 χειρουργεία αναβλήθηκαν, χημειοθεραπείες έμειναν στη μέση, φιάλες αίματος μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Μια βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ έφερε τη διακοπή ρεύματος, οι γεννήτριες δε δούλεψαν και εκατοντάδες ασθενείς αναστατώθηκαν, ενώ την ίδια ώρα ο υφυπουργός Υγείας, Αθ. Γιαννόπουλος, έκανε λόγο για αστοχία υλικού ή για την επέμβαση... τρωκτικού. Για περισσότερες από 10 ώρες οι θάλαμοι στο νοσοκομείο δεν είχαν φως και οι συγγενείς των ασθενών αγόραζαν κεριά» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

... ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ: «Κρίσιμη επίσκεψη για το μέλλον της Σερβίας. Στο Βελιγράδι βρίσκεται από χθες η γενική εισαγγελέας της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, στην τελευταία επίσκεψή της πριν αποχωρήσει από την Εισαγγελία, αλλά συγχρόνως την πρώτη που πραγματοποιείται ύστερα από επίσημη πρόσκληση της σερβικής κυβέρνησης» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποδείχτηκε ίδιο το «πράσινο» και «γαλάζιο» κράτος...

ΑΥΡΙΑΝΗ: Απόλυτη αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εισπράξει τη φθορά της κυβέρνησης

ΑΥΓΗ: Κυβέρνηση στο πλευρό της J. P. Morgan

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευημερία μόνο με τομές σε Παιδεία και Ασφαλιστικό

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα χαρτιά της Εθνικής καίνε τον κ. Σημαιοφορίδη

ΤΑ ΝΕΑ: Δείχνουν Κουρή τρεις καταθέσεις φωτιά

Ο ΛΟΓΟΣ: Ξεκίνησαν οι καταθέσεις... για τα ομόλογα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Βλέπω τη διαρκή επανάσταση φυτών και λουλουδιών» Οδυσσέας Ελύτης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πλανήτης Γη. Επιστροφή στο μηδέν

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τελεσίγραφο για τα λιμάνια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αποστάσεις Σημίτη από Γιώργο

Η ΧΩΡΑ: Πολυτεκνικό επίδομα από ΟΓΑ σε 424.702 οικογένειες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 100 συγκροτήματα. Δεν πληρούν τους κανόνες πυρασφάλειας

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΡΑΓΚΑ με «Μέλλον» στο Τ.Τ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μια καλλιεργημένη αυταπάτη

«Σε δημοσκόπηση που έγινε στις ΗΠΑ από το περιοδικό "Τάιμ", όταν ρωτήθηκαν οι άνθρωποι αν πίστευαν πως ανήκαν στο 1% των πλουσιοτέρων της Αμερικής, το 19% από αυτούς απάντησαν καταφατικά, ενώ το 20% είπαν πως δε θα αργήσουν κι αυτοί να γίνουν πάρα πολύ πλούσιοι. Στο άρθρο του "Γιατί οι μεσαίες τάξεις ψηφίζουν όπως ψηφίζουν οι πλούσιοι", ο αρθρογράφος των "Τάιμς της Νέας Υόρκης" Ντέιβιντ Μπρουκς είχε χρησιμοποιήσει αυτή τη δημοσκόπηση. Επειδή εξηγούσε με τον καλύτερο τρόπο γιατί οι ψηφοφόροι αντιδρούν με εχθρότητα στα μέτρα που αυξάνουν τους φόρους για τους πλούσιους: οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι αυτά τα μέτρα θα θίξουν και τα δικά τους συμφέροντα όταν γίνουν κι αυτοί πλούσιοι».

που χτυπά στο εσωτερικό της εργατικής τάξης

«Στην ουτοπία του φιλελευθερισμού, κανείς δεν είναι φτωχός. Ολοι πιστεύουν πως αργά ή γρήγορα θα πιάσουν την καλή, θα γίνουν πλούσιοι. Οι μεσαίες τάξεις δε βλέπουν τους πλούσιους ως ταξικούς εχθρούς. Ζηλεύουν την επιτυχία τους και αισθάνονται πως κάποτε θα γίνει και δική τους. Δε θεωρούν πως οι πλούσιοι πλούτισαν επειδή ιδιοποιήθηκαν ένα μέρος από τον δικό τους μόχθο. Πιστεύουν πως οι πλούσιοι δημιουργήθηκαν από το μηδέν και πως είναι στο χέρι τους να τους μοιάσουν. Δε θέλουν να ξαναμοιραστεί πιο δίκαια το εισόδημα των πλουσίων σε όλες τις τάξεις. Γιατί κάτι τέτοιο θα τους χαλούσε το όνειρο».

(τα αποσπάσματα είναι από κείμενο του Ρούσσου Βρανά στα «ΝΕΑ»).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org