ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
Σελ. /96
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Προτάσεις για «μετατοπίσεις» συνόρων στα Βαλκάνια...

Associated Press

ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι υπερδυνάμεις και οι «δορυφόροι» τους φαίνεται πως ακονίζουν τα «μαχαίρια» για αλλαγές στο γεωπολιτικό και στρατηγικό χάρτη των Βαλκανίων σε τακτική πλέον βάση...

Μεσούσης της πολεμικής και πολιτικής κρίσης που συγκλονίζει την ΠΓΔΜ, ο γνωστός Βρετανός διπλωμάτης και πρώην μεσολαβητής του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια, Λόρδος Οουεν βρήκε, λέει, τη «λύση» και χτες αποφάσισε - για ίσως μία ακόμη φορά... - να μας την «υπενθυμίσει» μέσω μιας συνέντευξης που έδωσε στην ημερήσια γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ». Ο Οουεν προτείνει εδώ και τώρα μία «συμφωνία ειρήνης».... τύπου Ντέιτον για το Κοσσυφοπέδιο, δεν αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής, εάν τουλάχιστον αυτή γίνει «εν γνώσει και με τη συγκατάθεση»... της Σερβίας(!), ενώ «διαπιστώνοντας» γενικότερο ζήτημα συνόρων στα Βαλκάνια προτείνει... μια μεγάλη διεθνή Βαλκανική Διάσκεψη Κορυφής ανάλογη μ' αυτή του 1878 στο Βερολίνο.

Χτες, ένα 24ωρο μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Βελιγραδίου από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέβνικ» της ΠΓΔΜ αποκαλύπτει πως «εκατοντάδες» αυτονομιστές του «ΟΥΤΣΕΚΑ», που δρούσαν στο Κοσσυφοπέδιο και στη Νότια Σερβία, περιμένουν σήμα εισόδου για δράση στο έδαφος της ΠΓΔΜ, έχοντας σταθμεύσει στα αλβανικά μεθοριακά χωριά Μακελάρε και Μπούλτσιζα. Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ημερήσιας εφημερίδας των Σκοπίων «Βένσερ», ο λεγόμενος νεοσύστατος Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς.... ανακοίνωσε την έναρξη δράσης του στην ελληνική Ηπειρο στις 24 Ιούνη!

Η «πρόταση» του Λόρδου Οουεν

Ο Ντ. Ράμσφιλντ με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ

Associated Press

Ο Ντ. Ράμσφιλντ με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ
«Πρέπει να συζητήσουμε την τελική μετατόπιση των συνόρων στα Βαλκάνια» είπε μεταξύ άλλων χτες ο Βρετανός Λόρδος Οουεν, παραχωρώντας συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ». Ο Βρετανός διπλωμάτης και πρώην αξιωματούχος δεν έμεινε μόνον στους σαφείς υπαινιγμούς, αλλά προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, θεωρώντας απαραίτητη μία μεγάλη Βαλκανική Συνδιάσκεψη που θα αντιμετωπίζει το απλό ζήτημα της ...«μετατόπισης» των συνόρων στην περιοχή κατά τα πρότυπα της Βαλκανικής Διάσκεψης του 1878 στο Βερολίνο... «Οι σημερινές αδυναμίες της πολιτικής στα Βαλκάνια είναι ότι πολλές αποφάσεις ελήφθησαν δίχως τη συμμετοχή βαλκανικών κρατών» λέει σε άλλο σημείο ο Λόρδος Οουεν, που δεν παραλείπει να αναφερθεί στο Κοσσυφοπέδιο, μην αποκλείοντας την ανεξαρτητοποίησή του κατά τουλάχιστον έναν «όρο»: Να γίνει ανεξάρτητο μόνον εν γνώσει και με τη συναίνεση της Σερβίας για να «αποτραπεί» τάχα μία νέα σύρραξη στην περιοχή... Για την αποτροπή αυτού του κινδύνου, ο Λόρδος Οουεν «προτείνει» μία «ειρηνευτική» συμφωνία (κατοχής προτεκτοράτου) τύπου Ντέιτον και επανέφερε ζήτημα ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου, υπό την «προϋπόθεση» πως η όποια απόφαση δε θα ληφθεί μονομερώς, αλλά με τη συγκατάθεση των γιουγκοσλαβικών αρχών και άλλων δυνάμεων της περιοχής...

Οι «ενισχύσεις» των αυτονομιστών...

Εκατοντάδες πάνοπλοι αυτονομιστές βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Αλβανία, περιμένοντας το «πράσινο φως» για να μετακινηθούν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, και να αναζωπυρώσουν νέες και παλιές εστίες σύρραξης. Αυτά μεταξύ άλλων υποστήριξε στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Dnevnik» των Σκοπίων, επικαλούμενη δυτικές διπλωματικές πηγές. Η εφημερίδα αναφέρει πως οι «εκατοντάδες» Αλβανοί αυτονομιστές, μεταξύ των οποίων πολλοί έχουν δράσει στο πλευρό του ΟΥΤΣΕΚΑ σε Κοσσυφοπέδιο και Νότια Σερβία, είναι πάνοπλοι και εξοπλισμένοι ως επί το πλείστον με «σύγχρονα όπλα αμερικανικής κατασκευής». Αρχηγός τους φέρεται να είναι ο κακοποιός Φλαμούρ Αμε, που καταζητείται εδώ και καιρό από τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων.

Το ίδιο 24ωρο, η ημερήσια εφημερίδα «Βένσερ» των Σκοπίων υποστήριζε σε πρωτοσέλιδο άρθρο της πως ο λεγόμενος νεοσύστατος Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς ανήγγειλε πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη δράση του στην ελληνική Ηπειρο στις 24 Ιουνίου. Οι πληροφορίες του δημοσιεύματος δεν επιβεβαιώθηκαν, ούτε διαψεύστηκαν, από τρίτη πηγή...

Πέρα πάντως από τα δημοσιεύματα πληροφοριών και φημών για τη δράση των Αλβανών αυτονομιστών, οι τελευταίοι προέβησαν σε νέες επιθέσεις κατά θέσεων του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ μέσα στο τελευταίο 48ωρο, τόσο σε χωριά της περιφέρειας του Τέτοβο και της περιφέρειας του Κουμάνοβο - Λίπκοβο.

Οι χτεσινές συγκρούσεις στο Τέτοβο σημειώθηκαν μεταξύ αυτονομιστών και ανδρών των δυνάμεων της αστυνομίας, μετά από προσπάθεια των πρώτων να επιτεθούν σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκάιρε. Μετά την ένοπλη απάντηση των αστυνομικών, οι αυτονομιστές διασκορπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γύρω περιοχή.

Πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας

Ανταλλαγή στρατιωτικών και άλλων «ευαίσθητων» πληροφοριών αντικατασκοπίας, αλλά και συμφωνίες πώλησης όπλων σε χαμηλές τιμές δίχως μεσάζοντες περιλαμβάνει το πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Αμυνας Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Κράποβιτς και Βλάντο Μπουκόφσκι.

Αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, το οποίο «σημειώθηκε» με κόκκινο από τους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών και τους αυτονομιστές του πρώην και νυν παρακλαδιών του «ΟΥΤΣΕΚΑ», ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ δήλωσε: «Δεν είναι μυστικό πως η χώρα μας χρειάζεται όπλα. Από αύριο κιόλας ομάδες εμπειρογνωμόνων των χωρών μας θα εξετάσουν το εύρος μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων μας». Οι δύο υπουργοί σημείωσαν σε δηλώσεις τους πως συμφώνησαν στην ανάληψη «αντιτρομοκρατικής δράσης» στο μέλλον με βελτίωση των μεθοριακών ελέγχων και ανταλλαγή πληροφοριών.

Η συνέντευξη Γκεοργκιέφσκι

Την έκδηλη αδυναμία της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» να λάβει σχεδόν οποιασδήποτε απόφαση, παραδέχτηκε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Α-1, παραπέμποντας μάλιστα στην εξεύρεση λύσης μέσω της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Γκεοργκιέφσκι υποστήριξε ότι τυχόν αλλαγή του Συντάγματος μαζί με την ψήφιση νόμου, που θα παρέχει περισσότερες εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα οδηγήσει στην ομοσπονδιοποίηση της χώρας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη «μυστική» συμφωνία Αλβανών πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ με τους Αλβανούς αυτονομιστές στις 22 Μάη στο Πρίζρεν, απάντησε: «Το μήνυμα της συμφωνίας είναι "ή αλλάζετε το Σύνταγμα, ή συνεχίζουμε τον πόλεμο"»...

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η στρατηγική των Αλβανών, «η οποία έχει εκπονηθεί εδώ και πολλά χρόνια», είναι η κλιμάκωση των συγκρούσεων, με στόχο τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και κατέληξε προβλέποντας ότι μόλις κλείσει το μέτωπο του Κουμάνοβο, θα ανοίξουν νέα μέτωπα - είτε στο Τέτοβο είτε στο Γκόστιβαρ.

Ωστόσο, η δήλωσή του πως η παράταξή του δε συμφωνεί με τη διενέργεια συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και πως θεωρεί λύση στη δράση των Αλβανών αυτονομιστών τη συντριβή τους με στρατιωτικά μέσα έγινε αφορμή για ποικίλες επικρίσεις από άλλα πολιτικά κόμματα.

«Ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει το έργο της νέας κυβέρνησης, με στόχο να προκαλέσει χάος» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών», Νίκολα Πόποφσκι. Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ουσιαστικά αποδέχεται τις ιδέες για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

  • Αργά χτες το βράδυ, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπουκόφσκι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του - που έκανε στα Σκόπια στάση κατά τη μετάβασή του στην Ουκρανία - Ντόναλντ Ράμσφιλντ, ζήτησε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να σταματήσουν την πολιτική υποστήριξη των Αλβανών εξτρεμιστών ανταρτών. «Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν όλη την επιρροή κυρίως προς τους Δυτικούς τους συμμάχους, ώστε να σταματήσει η οικονομική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη προς τους εξτρεμιστές αντάρτες» τόνισε προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμύνης της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Τρενταφίλοφ, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες».


Τον αλβανικό εξτρεμισμό υποθάλπει η Αγκυρα

Ενα εκατομμύριο καταπιεσμένους Αλβανούς και Τσάμηδες «βλέπει» το τουρκικό ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

Η «νέα ατμόσφαιρα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν εμπόδισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να συνεχίσει το «παιχνίδι» του σε βάρος της Ελλάδας, προβάλλοντας στις ιστοσελίδες που διατηρεί τα μυθεύματα περί ύπαρξης πολυπληθούς αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, χαρακτήρισε την ενέργεια ως μη φιλική, αλλά και αναποτελεσματική, η οποία, όπως είπε, υποκρύπτει σκοπιμότητες. Στα κείμενα, τα οποία περιέχονται στο site του τουρκικού ΥΠΕΞ, γίνεται αναφορά στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα και οι οποίοι, σύμφωνα με τον συντάκτη, καταπιέζονται από τις ελληνικές αρχές.

«Ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα είναι η Τουρκία και μάλιστα πολύ περισσότερο απέναντι στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Δ. Ρέππας. Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών, Αλί Αχμέτι, διαψεύδει πληροφορίες που τον έφεραν να έχει δηλώσει ότι επίκειται η δημιουργία απελευθερωτικού στρατού της Τσαμουριάς. Με επιστολή που απέστειλε προς τον Γ. Παπανδρέου, ο Αχμέτι διαψεύδει τα περί συγκρότησης απελευθερωτικού στρατού της Τσαμουριάς και τονίζει ότι οι Αλβανοί σέβονται την ακεραιότητα του ελληνικού κράτους.

Ο συντάκτης των κειμένων που περιέχονται στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει η «καταπίεση» των Αλβανών, ισχυρίζεται δε ότι στην Ελλάδα ζουν Τσάμηδες, τους οποίους μάλιστα υπολογίζει περί τους 100.000!

Οι Τούρκοι διπλωμάτες που επιχειρούν να στοιχειοθετήσουν θέμα αποζημιώσεων προς τους Τσάμηδες, με το αιτιολογικό ότι «υπήρξαν θύματα εθνικής εκκαθάρισης», παραχαράσσουν προδήλως τα ιστορικά γεγονότα, ενώ, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, δε λείπουν και οι αναφορές οι οποίες προκαλούν τον γέλωτα, όπως ότι οι Αλβανοί «μπορούν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα μόνο στα σπίτια τους»!

Η αλβανική κυβέρνηση έχει αποστασιοποιηθεί από το θέατρο του παραλόγου που επιχειρούν να στήσουν οι Τούρκοι, αποφεύγοντας να εμπλακεί στο φανταστικό αυτό θέμα. Αντιθέτως, μεμονωμένα άτομα και διάφορες αλβανικές οργανώσεις, οι οποίες κινούνται σε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συντηρήσουν την παραφιλολογία, διοργανώνουν ακόμη και εράνους για να ενισχυθεί ο «στρατός της Τσαμουριάς».

Αρμόδιες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για προσπάθεια να διατηρηθεί ανοιχτό το θέμα με τους Αλβανοτσάμηδες και υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία επιχειρεί εδώ και χρόνια να συντηρήσει τη συζήτηση, καλλιεργώντας πολιτική η οποία ευνοεί τη δημιουργία μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια.


Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπερασπιστής της ΝΑΤΟικής «ειρήνης»

Της «ειρήνης» και της «ασφάλειας» των όπλων, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία όπως σημείωνε θα συζητηθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος προβάλλοντας τον ίδιο και τους ομολόγους του ως εκπροσώπους των λαών της Βαλκανικής, σχολίασε: «Ο καθένας στη δημοκρατία είναι ελεύθερος να έχει την άποψή του, αλλά διεκδικούν και τον απαραίτητο σεβασμό εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να υπάρξει η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή, εκείνοι οι οποίοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλιστεί αυτή η ειρήνη». Προφανώς στο «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν» εννοούσε τα όσα μεταξύ άλλων ανέφερε και στην ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Δηλαδή πως «αφού διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία από το '90 και μετά, τώρα επιβουλεύονται την κρατική οντότητα της ΠΓΔΜ χρησιμοποιώντας τον UCK που αυτοί οπλίσανε και υποθάλπουν. Ταυτόχρονα ετοιμάζουν νέο παρακλάδι του, τον UCK της Τσαμουριάς, για εμπροσθοφυλακή ενάντια στη χώρα μας. Στη σύνοδο θα συζητήσουν και την ανάμειξη της Βαλκανικής Ταξιαρχίας στα τεκταινόμενα».

Αλλωστε όπως προκύπτει και από την ατζέντα της συνόδου που ξεκινά σήμερα υπό την επίβλεψη του Αμερικανού ομολόγου και στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, FYROM, Ιταλίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Ουκρανίας, και Τουρκίας, περιλαμβάνονται οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η δυνατότητα ενδυνάμωσης της κοινής αμυντικής ικανότητας και πολιτικής ασφάλειας των χωρών η οποία θα εκφραστεί στη συνέχεια και με συγκεκριμένα μέτρα, πέραν των πολιτικών παρεμβάσεων, το ενδεχόμενο η Βαλκανική Ταξιαρχία να αναλάβει ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης στη FYROM και τη φρούρηση των συνόρων με το Κόσσοβο κ.ά.

«Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νέες αποφάσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα εκφράσουν τη συμβολή μας για την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, και πρόσθεσε πως επιδιώκεται να κλείσει η υπόθεση με τα Σκόπια, να αναπτυχθεί η συνεργασία με την Αλβανία και η οικονομική σταθερότητα της γείτονος, ανεξάρτητα του εθνικισμού που προβάλλεται είτε στο Κόσσοβο, είτε στα Σκόπια. Και συγχρόνως να στηριχτεί η Γιουγκοσλαβία.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το ρόλο που διεκδικεί η χώρα μας στο πλαίσιο των ΕυρωΝΑΤΟικών και παγκόσμιων δομών, πρόσθεσε πως προωθείται η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε παγκόσμιο, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. «Μέσα από την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, της οποίας είμαστε καθοριστικός παράγοντας και συντελεστής υλοποίησης, παρεμβαίνουμε στις συνθήκες ασφάλειας της συνολικής Ανατολικής Ευρώπης και της Ευρασίας», είπε και πρόσθεσε πως ακόμη και στο παγκόσμιας εμβέλειας σύστημα ασφάλειας το οποίο διαμορφώνεται, η Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο διότι συμμετέχει στο βασικό πυρήνα του ΝΑΤΟ. Παραδέχτηκε δηλαδή έμμεσα πως η ευθύνη για τις «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις όπου γης βαραίνουν και την ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας επέμεινε πως η ελληνική πλευρά δε συμφώνησε, μέσω εσωτερικού εγγράφου, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη, με την πρόταση να έχει η Τουρκία ρόλο στον ευρωπαϊκό στρατό, χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ.

Και τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας που προωθούν οι ΗΠΑ (πόλεμο των άστρων) σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την υλοποίηση του προγράμματος σε περίπτωση που αυτό επιχειρηθεί μονομερώς και πρότεινε να ξεκινήσει διάλογος σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρατήρησε πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο αντιπυραυλικής - αντιαεροπορικής προστασίας, και άρα όποιος συζητήσει μαζί της θα πρέπει να την αντιμετωπίσει διαφορετικά...


ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ζητούν την αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς...

Associated Press

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Δύο μήνες διαρκεί έως τώρα η κράτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τίποτε έως σήμερα δεν έχει αποδειχθεί σε σχέση με το κατηγορητήριο που έχουν απαγγείλει οι αρχές του Βελιγραδίου. Ο Τόμας Φίλα, δικηγόρος του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, μιλώντας χτες στο σερβικό Τύπο, κατήγγειλε πως ο πελάτης του δολοφονείται «αργά και συστηματικά», όχι μόνο λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών κράτησής του, με δεδομένα τα προβλήματα καρδιοπάθειας και υπέρτασης, αλλά και εξαιτίας του επεξεργαζόμενου σχεδίου απαγγελίας νέων κατηγοριών, για να δικαιολογηθεί και να παραταθεί περαιτέρω η κράτηση του Μιλόσεβιτς.

«Φαντάζομαι πως θα προσπαθήσουν να συνδέσουν τον πρώην Πρόεδρο με την υπόθεση των φορτηγών - ψυγείων... (που υποτίθεται πως βυθίστηκαν στο Δούναβη ή "θάφτηκαν", μεταφέροντας πτώματα δολοφονημένων Κοσσοβάρων προ της ΝΑΤΟικής επέμβασης του 1999). Στη συνέχεια, θα κατηγορηθεί ο στρατός, ο οποίος θα αποποιηθεί την ευθύνη και τότε θα κατηγορηθεί ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Βλάζκο Στολίζκοβιτς που επίσης θα δηλώσει αθώος και τότε ο μόνος που θα απομείνει είναι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για να επωμιστεί τις κατηγορίες...», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ο Τ. Φίλα.

Πράγματι, την ίδια περίπου ώρα, σε μία άλλη συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, ανακοίνωνε πως ο Μιλόσεβιτς θα κληθεί στην υπόθεση των «φορτηγών - ψυγείων» ως «μάρτυρας - κλειδί»...

Οπως φαίνεται, ο Φίλα είχε βάσιμες πληροφορίες περί «ανανέωσης» του κατηγορητηρίου του πρώην Προέδρου. Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε και χτες την έκκλησή του για αποφυλάκιση του πρώην Προέδρου κατόπιν καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 400.000 μάρκων.

Ζητούν την αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς

Την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ζητούν εξήντα βουλευτές από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, οι οποίοι συναντήθηκαν προχτές στο Γκρόντνο, της δυτικής Λευκορωσίας. Οι βουλευτές ζήτησαν επιπλέον, σε κοινή ανακοίνωση, από τους Προέδρους των χωρών τους «να ασκήσουν όλη την επιρροή τους στη διεθνή σκηνή για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως πολίτη».

Οι βουλευτές, όλοι τους μέλη των κομμουνιστικών κομμάτων των χωρών τους, ή παρατάξεων προσκείμενων σε αυτά, είναι μέλη της «Διακρατικής Ενωσης» Ρώσων, Ουκρανών και Λευκορώσων βουλευτών, που επισήμως συστήθηκε σε διακρατικό επίπεδο την περασμένη Δευτέρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ