ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
Σελ. /96
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή του Σπ. Κυπριανού προς την Αλ. Παπαρήγα

Τις ευχαριστίες του προς τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για τη συνεργασία που είχαν τα τελευταία χρόνια, εκφράζει ο Σπύρος Κυπριανού, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη λήξη της θητείας του, που σηματοδοτεί και την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική δράση.

Η επιστολή του προς την Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής:

«Με την ευκαιρία της λήξης της θητείας της Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της δικής μου ως προέδρου του Σώματος και της αποχώρησής μου από την ενεργό πολιτική, επικοινωνώ μαζί σας για να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία που είχαμε για τόσα χρόνια.

Η κρίσιμη και καθοριστική φάση που διέρχεται το Κυπριακό, τα διλήμματα και οι δυσκολίες που χαρακτηρίζουν όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, επιβάλλουν τη μεγάλη αναγκαιότητα για ενότητα στόχων και σκοπών ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου.

Μεγάλη φιλοδοξία και όραμά μου παραμένει η ελευθερία και η δικαίωση της Κύπρου, η ενότητα, η εδαφική ακεραιότητά της και η αποκατάσταση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του λαού της. Μοναδικό κριτήριο εξάλλου και γνώμονας των ενεργειών μου υπήρξε πάντοτε η εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων του λαού και του τόπου.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εσείς προσωπικά και το κόμμα σας θα συνεχίσετε να προσφέρετε σημαντικές υπηρεσίες για μια δίκαιη και εθνικά παραδεκτή λύση του Κυπριακού.

Σας χαιρετώ και σας εύχομαι κάθε καλό».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αιχμές κατά Ντενκτάς - Τουρκίας σε έκθεση του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλει εμμέσως τον Ραούφ Ντενκτάς ότι αρνήθηκε να προσέλθει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στα τέλη Γενάρη στη Γενεύη, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η επανάληψή τους. Στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΙΠ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς του ζήτησε να μην οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής νέων συνομιλιών.

Ο Κόφι Ανάν θεωρεί ότι σταθερή παρέμεινε η κατάσταση στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, το τελευταίο εξάμηνο, με εξαίρεση, όπως σημειώνει, τις απαγορεύσεις που επέβαλαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι τουρκοκυπριακές αρχές. Οι απαγορεύσεις αυτές, αναφέρει, παρέμειναν σε ισχύ, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα για επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση και προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες στο έργο της ΟΥΝΦΙΚΙΠ.

Καταγγέλλει, εξάλλου, την τουρκική κυβέρνηση ως απόλυτα υπεύθυνη για τη διατήρηση του σημερινού «στάτους κβο στην Αμμόχωστο».

Σχετικά με τους 428 Ελληνοκύπριους και 167 Μαρωνίτες εγκλωβισμένους, επισημαίνεται ότι οι κατοχικές αρχές τούς υποχρεώνουν τώρα να υποβάλλουν αίτηση για άδεια επίσκεψης των ελεύθερων περιοχών, πέντε ημέρες πριν. Στην έκθεση δε γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην αξίωση του Ντενκτάς για χωριστές συμφωνίες της ΟΥΝΦΙΚΙΠ με τους Τουρκοκύπριους.

Σαφής αναφορά στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται στις προσπάθειες αναγνώρισης αγνοουμένων.

Στην έκθεση επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατέβαλε το ένα τρίτο των δαπανών για τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΙΠ, ενώ το ένα έκτο κατέβαλε η ελληνική.

Σημειώνεται, τέλος, ότι εξαιτίας απαγορεύσεων που επέβαλε το παράνομο καθεστώς, ακυρώθηκαν πολλές προγραμματισμένες κοινές εκδηλώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ικανοποιημένη η κυπριακή κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, χαρακτήρισε ικανοποιητική την έκθεση Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΙΠ, επισημαίνοντας ότι "έχει αποφευχθεί λεκτικό, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί πριν ενάμιση χρόνο στην προσθήκη, που είχε επισυναφθεί ύστερα από τουρκικά διαβήματα".

Ο Ι. Κασουλίδης πρόσθεσε πως έχει γίνει μια προσπάθεια για να χρησιμοποιηθούν οι σωστοί όροι, όπως, για παράδειγμα, η αναφορά στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας εκεί που χρειάζεται, όπως η ανανέωση της θητείας, η χρηματοδότηση και οι δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΙΠ, καθώς και το θέμα των αγνοουμένων. Εξάλλου, παρατήρησε ότι στις αναφορές για τη γραμμή αντιπαράταξης γίνεται λόγος για τουρκικές δυνάμεις από τη μια και την Εθνική Φρουρά από την άλλη. Εξάλλου, σε περιπτώσεις που αφορούν στην τοπική υποτελή διοίκηση της Τουρκίας, γίνεται αναφορά σε τουρκοκυπριακές αρχές.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι στην υπόθεση απαγωγής του Πανίκου Τσιακούρμα γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στη βρετανική εκδοχή, σε αντίθεση με την περίπτωση του Τεκοκούλ, στην οποία ο γενικός γραμματέας αποφεύγει να λάβει θέση, κατά πόσο έχει ή όχι συλληφθεί στη νεκρή ζώνη με βάση τους τουρκοκυπριακούς ισχυρισμούς. Οσον αφορά την Αμμόχωστο, επαναλαμβάνεται ότι την ευθύνη για το καθεστώς της έχει η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο Ραούφ Ντενκτάς

Σε δηλώσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς, τις οποίες έκανε πριν κυκλοφορήσει η έκθεση Ανάν για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΙΠ, απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ζητήσει την άποψη των Τουρκοκυπρίων στον καταρτισμό της. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι, αν δεν ζητηθεί η άποψη των Τουρκοκυπρίων, θα προβούν σε νέα εκτίμηση της κατάστασης. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παίρνοντας μαζί της τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα.

Είπε ότι, αν η ένταξη στην Ευρώπη γίνει όπως έχει προβλεφτεί, όλα τα δικαιώματα που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία με τις συμφωνίες του 1960 θα εξαφανιστούν.

«Οι Ελληνοκύπριοι, είπε ο Ρ. Ντενκτάς, αποτείνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο να αποκτήσουν όλη την Κύπρο και να πετύχουν την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους».

Ο Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει, σήμερα, στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Οπως έγινε γνωστό, θα έχει συνάντηση με τα μέλη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τα οποία συμμετέχουν στη μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καταδικάζεται το επεισόδιο ρίψης χειροβομβίδων

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε το επεισόδιο ρίψης χειροβομβίδων εναντίον δυο αυτοκινήτων μεταφορών στη Λάρισα και τον ισχυρισμό ότι την ενέργεια αυτή τη διενήργησε κάποια κυπριακή εθνική οργάνωση «οι κατάφρακτοι». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ανέφερε πως τέτοιες ενέργειες και τέτοιες πρακτικές «αντιστρατεύονται και υποσκάπτουν τόσο πρόδηλα τον αγώνα της Κύπρου, σε βαθμό που να δημιουργούν συνειρμούς ότι πιθανόν να πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια. Οι Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, είπε, δεν έχουν καμιά πληροφόρηση και δε γνωρίζουν οτιδήποτε για μια τέτοια οργάνωση» και πρόσθεσε: «Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός λαός με αποφασιστικότητα θα απομονώσει τέτοιες ενέργειες και τέτοιες πρακτικές και θα διασφαλίσει την από κοινού αποφασισθείσα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου τακτική του ειρηνικού, πολιτικού αγώνα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Το ΑΚΕΛ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ επανεξέλεξε χτες ομόφωνα τον Αντρέα Χρίστου στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κόμματος.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, τόνισε ότι το κόμμα θα διεκδικήσει τις προηγούμενες πέντε προεδρίες κοινοβουλευτικών ομάδων τις οποίες κατείχε, προσθέτοντας ότι με βάση τα νέα ποσοστά του, το ΑΚΕΛ δικαιούται ακόμα μια προεδρία.

Κληθείς να σχολιάσει σε ποια συναλλαγή στηρίζεται ενδεχόμενη συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ για την προεδρία της Βουλής ο Ν. Κατσουρίδης είπε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία συναλλαγή με κανένα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι κοινός παρονομαστής των κομμάτων ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ για την προεδρία της Βουλής είναι το γεγονός ότι και τα τρία κόμματα ανήκουν στην αντιπολίτευση.


Φεύγει η υπόθεση Σόντερς από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Ενα χρόνο μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Στέφεν Σόντερς, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την ανακάλυψη των δραστών παραμένουν άκαρπες. Η κοινή αυτή διαπίστωση οδήγησε τον εισαγγελέα Εφετών Αθ. Καφίρη να ζητήσει χτες την παράδοση της σχετικής δικογραφίας στις δικαστικές αρχές, προκειμένου να διενεργηθεί ποινική τακτική ανάκριση για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο προαναφερόμενος εισαγγελικός λειτουργός, αφού ενημερώθηκε αρμοδίως ότι η δικογραφία της υπόθεσης Σόντερς βρίσκεται ακόμα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιω. Σακελλάκο να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατ' αγνώστων ατόμων, να παραπεμφθεί η υπόθεση σε τακτικό ανακριτή και να οριστεί εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο οποίος θα έχει την εποπτεία του ανακριτικού έργου. Η έναρξη της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης προϋποθέτει, όπως είναι φυσικό, τη διαβίβαση πλέον στις εισαγγελικές αρχές της δικογραφίας και όλων των στοιχείων που έχουν συλλεγεί μέχρι σήμερα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τη δολοφονία του Βρετανού αξιωματούχου. Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφεν Σόντερς δολοφονήθηκε από τρομοκράτες της «17Ν» στις 8-6-2000 μέσα στο αυτοκίνητό του στη Λεωφόρο Κηφισίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ