ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενισχύστε το ΚΚΕ για να βγει ο λαός στο προσκήνιο

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ και στους δημοσιογράφους Ολγα Τρέμη και Π. Τσίμα, παραχώρησε χτες βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για ζητήματα που άπτονται των ευρωεκλογών. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Παρακολουθήσατε τη δημοσκόπηση της GPO, έχει καλά νέα για σας, δείχνει το ΚΚΕ να ανακτά τις δυνάμεις του, όμως με βάση αυτά τα οποία πιστεύετε και αυτά για τα οποία αγωνίζεστε έχει και κακά νέα, ο δικομματισμός καλά κρατεί.

-- Α.Π.: «Ξέρετε πάρα πολύ καλά και είμαι σίγουρη ότι το θυμάστε ότι εδώ και πολύ καιρό λέμε πως ο δικομματισμός δεν ανατρέπεται έτσι εύκολα, χρειάζονται πολλές προϋποθέσεις και βασική προϋπόθεση είναι η κατάσταση του λαϊκού κινήματος, του εργατικού, του αγροτικού, των μικρομεσαίων. Εμείς από εκεί ξεκινάμε. Είμαστε εμείς που λέγαμε ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν είναι τραπουλόχαρτο για να ανατραπεί ο δικομματισμός κι αν δεν δουν οι εργαζόμενοι πολύ σοβαρά τα πράγματα, τότε ο δικομματισμός, ακόμα κι όταν χάσει δυνάμεις, μπορεί να ξαναζωντανέψει, μπορεί να σκορπίσουν ψήφοι από δω και από εκεί, να τους ξαναπάρει πίσω. Πολλά εναλλακτικά σχέδια έχει της δικομματικής εναλλαγής. Εμείς θα επιμείνουμε και θα πούμε ότι το ΚΚΕ έχει μια σταθερή πολιτική που εξασφαλίζει τα δύο κόμματα να μην έχουν απλώς εκλογική ζημιά, να έχουν και πολιτική ζημιά. Οχι απλώς να χάσουν ψήφους, να χάσουν και οι πολιτικές τους θέσεις».

-- Μου κάνει εντύπωση σ' αυτή τη δημοσκόπηση, βλέπω ένα ρεύμα νέων ανθρώπων και μάλιστα ανθρώπων κοινωνικά δραστήριων, με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, οι οποίοι λένε, απορρίπτουμε το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και θα κάνουμε αποχή.

-- Α.Π.: «Πολύ καλά κάνουν και το λένε. Κατ' αρχήν το μορφωτικό επίπεδο δεν υποδηλώνει δραστηριότητα. Η δραστηριότητα είναι ανεξάρτητη από το μορφωτικό επίπεδο. Για να δούμε, πόσοι είναι οργανωμένοι στα σωματεία; Το 10%, το 15%; Επομένως η δραστηριότητα είναι κάτω από τις ανάγκες, παρότι είχαμε αγώνες και πρέπει να σας πω ότι στην Ελλάδα οι αγώνες είναι σχετικά πιο ανεβασμένοι απ' ό,τι είναι στη μεγάλη πλειοψηφία των άλλων χωρών της Ευρώπης».

-- Εσείς που είστε το κόμμα της ανυπακοής, δεν έχετε καταφέρει να κερδίσετε τους ανυπάκοους.

-- Α.Π.: «Αφήστε να το δούμε την Κυριακή. Το κύριο για μας είναι η συμβολή μας όλη αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη των αγώνων και θα σας το πω - να μην παρεξηγηθώ, δεν δείχνουμε έπαρση, ίσα ίσα θεωρούμε ότι πρέπει να βελτιωθούμε αποφασιστικά - αν δεν υπήρχε και το ΚΚΕ οι αγώνες θα ήταν πολύ λιγότεροι. Και θα σας πω δύο παραδείγματα.

"Παπουτσάνης": ύστερα από 11 βδομάδες αγωνιστικών κινητοποιήσεων, κατάφεραν οι εργαζόμενοι να πάρουν πίσω τους 9 απολυμένους. Είναι ένα εργοστάσιο, μια σημαντική νίκη.

Στο Δήμο της Νίκαιας. Που δεν είναι τυχαία όλα αυτά, μονιμοποιήθηκαν οι έκτακτοι, οι οποίοι αν θυμάστε παλιότερα έκαναν ολόκληρες κινητοποιήσεις κατά του δημάρχου.

Τι θέλω να πω μ' αυτό; Οτι έχει αποδειχτεί, η επιμονή σε έναν αγώνα, η σταθερότητα στις διεκδικήσεις, να μη σπάσει το μέτωπο των εργαζομένων, η απειθαρχία και η ανυπακοή φέρνει αργά ή γρήγορα αποτελέσματα».

-- Αυτό το αργά ή γρήγορα θα ήθελα να δούμε λιγάκι...

-- Α.Π.: «Εμείς λέμε πολύ γρήγορα».

-- Είστε πράγματι μπροστά σε αγώνες κι αυτό οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε. Από την άλλη πλευρά όμως, παρακολουθώντας την κάλπη τα τελευταία 20 χρόνια βλέπουμε το ΚΚΕ να είναι κοντά στο ίδιο περίπου ποσοστό πάνω - κάτω, δεν δείχνει να καταγράφει κάποια δυναμική, αυτό είναι κάτι που σας προβληματίζει;

-- Α.Π.: «Σαφώς. Και θα ξεκαθαρίσω το εξής. Αυτό που θα πω σαν επόμενη θέση δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τη μέριμνα, τη φροντίδα, την ανησυχία και την αυστηρότητα, ακριβώς επειδή δρούμε σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες όπου τα πάντα οδηγούν τον εργαζόμενο είτε στο φόβο να αντιδράσει είτε στην απάθεια είτε στην τυφλή απογοήτευση. Θεωρούμε ότι η ουσιαστική βελτίωση της απόδοσης του Κόμματος, θα είναι μεγάλη συνεισφορά στον αγώνα. Και σας το λέω ειλικρινά πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο αυστηροί με τον εαυτό μας. Ομως δεν είμαστε εμείς που καθορίζουμε τα πάντα. Γιατί αν πούμε ότι μόνο από μας εξαρτώνται όλα, είναι σαν να υποτιμάμε ένα μεγάλο μέρος του λαού και την ευθύνη που μπορεί να πάρει.

Ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα. Ολα τα άλλα κόμματα λένε ψήφισε εμένα να σου λύσω τα προβλήματα. Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν το λέει. Εμείς λέμε ψηφίστε μας, ενισχύστε μας για να γίνουμε πιο δυναμικοί, ώστε να βοηθήσουμε να βγει ο λαός στο προσκήνιο. Κοροϊδεύει το λαό όποιος υποστηρίζει ότι θα λυθεί το ζήτημα μέσα στο κοινοβούλιο το εθνικό, γιατί τώρα στην ουσία οι εκλογές έχουν γίνει σαν εθνικές εκλογές.

Ο μεγάλος ηττημένος είναι η ενημέρωση, που πρέπει όλοι να τη φροντίζουμε σε περίοδο εκλογική, ενός μεγαλύτερου μέρους του λαού μας για τις αποφάσεις της ΕΕ και ενημέρωση έχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν τις αποφάσεις κι εμείς που είμαστε ριζικά αντίθετοι.@@@@@@@@ Επομένως καλά κάνουν οι εργαζόμενοι και θεωρούν αυτό το σύστημα το πολιτικό, σάπιο, απαξιωμένο. Ομως να το ξεκαθαρίσουμε, εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι σ' αυτό το πολιτικό σύστημα και δεν πρόκειται να βοηθήσουμε στο μερεμέτι του».

Να χάσουν και οι δύο για τη γενικότερη πολιτική τους

-- Καλώς ή κακώς τις τελευταίες 15 μέρες η συζήτηση μονοπωλήθηκε από το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ.

-- Α.Π.: «Κακώς λέμε εμείς...».

-- Κακώς, ενδεχομένως κακώς, δεν είδα απ' την πλευρά σας μια ισχυρή παρέμβαση σ' αυτή τη συζήτηση. Σαν να θέλατε να μείνετε απ' έξω.

-- Α.Π.: «Οταν βρισκόμασταν σε πάνελ, κάναμε παρέμβαση, γιατί όταν οι άλλοι μιλάνε για τη ΖΗΜΕΝΣ εμείς δεν μπορεί να είμαστε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

-- Δεν έχω ακούσει καθαρά την άποψή σας. Τι λέτε εσείς γι' αυτό;

-- Α.Π.: «Για τη "Ζήμενς";».

-- Ναι.

-- Α.Π.: «Καραμπινάτο, σκαστό το χαρακτηριστικό σκάνδαλο το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα όχι από έντιμους ανθρώπους αλλά από την αντιπαράθεση ανάμεσα σε αμερικάνικη εταιρεία, που είχε διαφορετικά συμφέροντα με την "Ζήμενς", όταν η "Ζήμενς" επεκτάθηκε σε συστήματα οπλικά των ΗΠΑ, βγήκε όμως στην επιφάνεια. Οχι μόνο προτείναμε εξεταστική - ξέρετε εμείς δεν έχουμε τον αριθμό των βουλευτών, αποδεχτήκαμε αμέσως και ασμένως την πρόταση που έγινε από το ΠΑΣΟΚ για να γίνει η εξεταστική επιτροπή.

Εάν αυτό το σκάνδαλο φωτιστεί βαθύτερα, αποδεικνύει το θέμα που βάζει το ΚΚΕ: με τα μονοπώλια ή το λαό. Και δεύτερον αποδεικνύει το εξής πράγμα: ότι μέσα σε ένα σάπιο σύστημα θα βρεθούν και άνθρωποι οι οποίοι θα γίνουν επίορκοι, και πολιτικοί και δικαστικοί κλπ. Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Ισα - ίσα έχουμε ένα λόγο παραπάνω να βγει στη δημοσιότητα. Οχι μόνο για να μπει κάποιος στη φυλακή αλλά για να αποδειχτεί πώς λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς. Οι μίζες όπως ξέρετε είναι νόμιμες. Είναι παράνομες στους πολιτικούς.

Και να το ξεκαθαρίσουμε, εμείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνεργήσουμε στο να καλύπτονται σκάνδαλα πολιτικών και για τον εξής λόγο: Εάν συνεργήσουμε κ. Τσίμα θα μολυνθούμε και εμείς. Κανείς δεν ζει σε ένα χώρο που δεν επηρεάζεται από τον άλλο. Επομένως και από την ηθική πλευρά μάς ενδιαφέρει, όπως και από πλευράς λειτουργίας και νόμων της αγοράς μας ενδιαφέρει και από πολιτική πλευρά.

Ομως, να ξεκαθαρίσω το εξής πράγμα: τι θα γίνει στις 8 του μήνα; Η σύνοδος της Πράγας έχει πάρει αποφάσεις. Για τα όρια συνταξιοδότησης, για την Υγεία, την Παιδεία. Θα το πω μόνο για σήμερα, ας ανοίξουμε μια παρένθεση, είναι αργά βέβαια, πάμε στη δωδεκάτη ώρα, να σκεφτούν οι εργαζόμενοι αυτοί που δεν έχουν αποφασίσει, να σκεφτούν το σύνολο των θέσεών τους. Δηλαδή κάτω η ΝΔ και το σύνολο της πολιτικής της. Και όχι μόνο για τα σκάνδαλα. Να σας πω και μια άλλη πλευρά, τις τελευταίες μέρες βγήκε ένας άλλος άσος στο μανίκι από συγκεκριμένη εφημερίδα για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Μιλήσαμε καθόλου εμείς γι' αυτό; Το αξιοποιήσαμε;».

-- Οχι.

-- Α.Π.: «Γιατί το ΠΑΣΟΚ λέει ότι καλύπτουμε και δεν μιλάμε πολύ για τη ΝΔ; Κάναμε με συγχωρείτε για την έκφραση, αυθορμήτως μου ήρθε, "μόκο", σιωπή, γιατί; Δεν θα μπορούσαμε και εμείς να το αξιοποιήσουμε για να πάρουμε πέντε ψήφους παραπάνω από το ΠΑΣΟΚ; Οχι, εμείς λέμε και οι δύο πρέπει να χάσουν εξαιτίας της γενικότερης πολιτικής και όχι μόνο για τα σκάνδαλα. Και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί. Επομένως πέπλο σιωπής εμείς δε θα βάλουμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ