ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Να δείτε ποιοι ευθύνονται

Στους εργαζόμενους του Δήμου Νίκαιας περιόδευσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ

Να συστρατευτούν με τη δημοτική αρχή της Νίκαιας και τον κομμουνιστή δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο, στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα συνολικά από την πολιτική που εφαρμόζουν σε βάρος τους τα κόμματα του δικομματισμού με τη στήριξη και του ΣΥΝ, και στις επόμενες εκλογές να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις να στηρίξει τους αγώνες τους, κάλεσε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο πράσινο και στα συνεργεία η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ στην περιοδεία που πραγματοποίησε χτες το πρωί.

Μιλώντας με τους συμβασιούχους, τους επισήμανε να δουν τη διαφορά μεταξύ της δημοτικής αρχής του Δήμου Νίκαιας και των «γαλαζοπράσινων» δήμων. Ο πρώτος, σε αντίθεση με τους άλλους, δε χρωστάει ούτε ένα ευρώ δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αλλά, κυρίως, αυτή η δημοτική αρχή, πιστή στις θέσεις του ΚΚΕ για μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, ήδη έχει δρομολογήσει όλες τις λύσεις και, παράλληλα, διεκδικεί αγωνιστικά από την κυβέρνηση τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. «Ξέρετε, τόνισε, ποιοι σας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και είναι προς το συμφέρον σας να κινητοποιηθείτε μαζί με τη δημοτική αρχή», αποδυναμώνοντας παράλληλα με την ψήφο στο ΚΚΕ τα κόμματα του δικομματισμού, ώστε να μπει φραγμός στα αντιλαϊκά σχέδια.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος πάνω σε θέματα και ανησυχίες που εκφράστηκαν, όπως η άρση μονιμότητας, το Ασφαλιστικό, οι παροχές που εξαγγέλλονται, αλλά και στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Ειδικά για το τελευταίο, παρουσίασε τις δύο πολιτικές που υπάρχουν: Αυτήν που εφαρμόζεται με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα και τις θέσεις του ΚΚΕ που είναι και η μοναδική λύση για καθαρό ανθρώπινο περιβάλλον.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να απελευθερωθούν απ' το δικομματισμό λαϊκές δυνάμεις

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι»

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» και στην δημοσιογράφο Κ. Ακριβοπούλου παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για ζητήματα που άπτονται της πολιτικής επικαιρότητας, την οποία δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ»:

-- Είμαστε στον απόηχο της χτεσινής δήλωσης Παπαρήγα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τα μέσα ενημέρωσης. Μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και δικαιολογημένα. Η κα Παπαρήγα είναι μαζί μας. Γεια σας. Βγάλατε θέμα που λέμε.

-- «Δε νομίζω ότι είναι και άγνωστο το θέμα».

-- Εχει μια διαφορά να το λέτε εσείς όμως και με τόσο επίσημο τόνο. Τι εννοείτε κα Παπαρήγα;

-- «Αυτό που είπα, αυτό που βλέπουμε τόσον καιρό. Και δε θα λέγαμε κάτι τέτοιο, αν δεν ήμασταν απολύτως βέβαιοι γι' αυτό, γιατί ξέρουμε ότι εμείς το ψέμα το πληρώνουμε ακριβά».

-- Γι' αυτό κι όλοι αντιδράσαμε όπως αντιδράσαμε, ξέροντας ότι για να λέτε κάτι τέτοιο, κάτι επιπλέον έχετε υπόψη σας. Τι είναι αυτό;

-- «Αυτό που είπα. Οταν υπάρχει μια τέτοια σύσταση - έτσι για να το πω μαλακά - αυτό δε μένει ανάμεσα σε δυο - τρεις, γίνεται γνωστό. Και όταν μάλιστα η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει. Γιατί ξέρετε, πολλές φορές ακούγονται διάφοροι ψίθυροι, που η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει. Πρέπει, λοιπόν, κανένας να είναι προσεκτικός, ιδιαίτερα το ΚΚΕ».

Τα κόμματα δεν είναι τρία...

-- Τι εννοείτε προνομιακές σχέσεις; Μπορείτε να μας το περιγράψετε πιο αναλυτικά, αυτές τις ιδιαίτερες που, όπως λέτε και γνωρίζετε, έχει το ΠΑΣΟΚ με ορισμένα ΜΜΕ;

-- «Να το ξεκαθαρίσω. Δεν κατηγορώ κανένα μέσο ενημέρωσης όταν έχει μια συγκεκριμένη γραμμή και βρίσκεται κοντά ή στηρίζει ένα κόμμα. Δικαίωμά του είναι. Αυτό είναι άλλο πράγμα, γιατί στο κάτω - κάτω στις πολιτικές εκπομπές παίρνουμε όλοι θέση. Αλλο είναι αυτό και άλλο είναι στην ισοτιμία των κομμάτων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο να υπάρχουν παραβιάσεις. Π.χ. πρέπει να πω ότι υπάρχουν ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία αποκλείουν συστηματικά το ΚΚΕ. Και άλλα κόμματα ίσως, μικρότερα, δε λέω ότι μόνο το ΚΚΕ. Οταν υπάρχουν, λοιπόν, τα δύο κόμματα και το ΛΑ.Ο.Σ. για κάθε θέμα - μα τέχνη είναι, ό,τι και να είναι - υπάρχουν εκπρόσωποι ενός κόμματος, το οποίο βεβαίως δικαιούται προβολής, δεν το συζητάω, και ούτε είμαστε μόνο υπέρ όσων είναι στο Κοινοβούλιο, και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις πρέπει να εμφανίζονται. Εν πάση περιπτώσει, λες τι γίνεται; Και όταν έχεις και συγκεκριμένα στοιχεία, τότε το λες. Είναι και λεπτή η θέση μας, γιατί εμείς σε καμία περίπτωση δε βάζουμε σε μια ζυγαριά τόσο ο ένας τόσο ο άλλος. Θεωρούμε ότι ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο, πρέπει οι εργαζόμενοι και αυριανοί ψηφοφόροι, να ενημερώνονται άμεσα από τα ίδια τα κόμματα τι λένε. Αυτό δε σημαίνει ότι επειδή ενημερώνεις θα τους κερδίσεις όλους, ότι θα τους πείσεις όλους».

-- Αλλά λέτε τουλάχιστον να φαίνεσαι;

-- «Να μαθαίνει ο άλλος αυτό που λες, στο βαθμό που τον ενδιαφέρει, από σένα τον ίδιο και όχι μέσα από άλλα σχόλια».

-- Τι εννοείτε ότι έχετε στοιχεία;

-- «Κυρία Ακριβοπούλου καταλαβαίνετε. Ξέρω πολύ καλά τι είπα».

-- Είμαστε σίγουροι.

-- «Σας μιλώ ειλικρινά. Εκπροσωπώ το Κόμμα, δεν είμαι ο εαυτός μου. Οταν λέω κάτι πρέπει να είμαι απολύτως σίγουρη, γιατί ξέρω ότι αν θα πω κάτι που δε στέκει - ανεξάρτητα αν αρέσει ή όχι - το Κόμμα θα πάθει ζημιά. Και δεν έχω καμία διάθεση να κάνω ζημιά στο Κόμμα μου, για να κάνω την έξυπνη σε κάποιο βήμα».

-- Λέτε, συνεπώς, να υποθέσω μάλλον, ότι αν οι αντιδράσεις συνεχιστούν ή υπάρξουν πιέσεις και διαμορφωθούν τέτοιες συνθήκες που να χρειαστεί να επανέλθετε, αποδεικνύοντας ίσως κάποια πράγματα, είστε σε θέση να το κάνετε;

-- «Δεν πρόκειται να κάνω σίριαλ πάνω σε αυτό το θέμα. Διαπιστώνουμε κάτι. Και δεν το κρύβουμε, θέλουμε να ασκήσουμε και μια μορφή πίεσης. Γιατί όσο μπορώ παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων, βλέπεις ότι υπάρχει ένα κόμμα το οποίο καταχρηστικά εμφανίζεται. Υπάρχουμε κι άλλα κόμματα, δεν είναι μόνο τρία τα κόμματα. Καταχρηστικά, με την έννοια ότι έχει γνώμη για όλα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει πρωινάδικο, μεσημεριανάδικο που να μην υπάρχει».

-- Αυτό το βλέπουμε όλοι. Και επί παντός του επιστητού.

-- «Βεβαίως πρέπει να προβάλλεται, να έχει θέση, αλλά λες, δεν υπάρχει κανένας άλλος; Εδώ λες κι υπάρχουν δύο κόμματα και κάπου εμφανίζεται και ένα τρίτο. Μάλιστα, αρχικά έλεγα "τι κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια". Καταλαβαίνω ότι ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχει ένας αγώνας δρόμου για να κερδηθεί κάποιο ακροατήριο. Δικαίωμά τους, αλλά αυτό να μην επεκτείνεται σε βάρος των άλλων κομμάτων».

Δε γινόμαστε δεκανίκι κανενός

-- Πώς αξιολογείτε εσείς τη δήλωση του κ. Ευθυμίου χτες για το «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος»;

-- «Τι μπορούσε να πει; Δεν μπορούσε να πει και τίποτε άλλο. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε σίριαλ αυτό ούτε ετεροκαθοριζόμαστε. Ομως ένα πράγμα επιδιώκουμε: Στο μέτρο του δυνατού, αλλά και της δικαιοσύνης, και μέσα από τα ΜΜΕ, γιατί δεν είναι ο μοναδικός τρόπος σύνδεσής μας με το λαό, να ακούγονται οι θέσεις μας. Σε κάποιον μπορεί να μην αρέσουν, αλλά τουλάχιστον να ξέρει τι δεν του αρέσει».

-- Εχει ρίσκο αυτή σας η δήλωση και τοποθέτηση και όλα αυτά που εμπεριέχει;

-- «Γιατί να έχει;»

-- Γιατί πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου σας είχε κατηγορήσει στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς σας «αριστερό ψάλτη της Δεξιάς».

-- «Αυτό είναι πολιτική εκτίμηση. Αυτή την εκτίμηση, αν πάμε και στο παρελθόν, από το '84 και μετά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν γινόταν από τα αριστερά κριτική έλεγε: "Προσοχή, δυναμώνετε τη Δεξιά"! Και βεβαίως συν τω χρόνω αυτό αυξανόταν. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ θέλει να καταγραφεί ως ένα κόμμα αριστερό. Δεν είναι, αλλά θέλει να καταγραφεί. Επομένως, σου λέει από πού θα αντλήσω; Πρέπει να κάνω κριτική σε ένα "συγγενικό" μου κόμμα. Και το κυριότερο, απευθύνεται στη βάση του. Γιατί ξέρει ότι υπάρχει ένα σημαντικό μέρος απλών ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ που του κάνει κριτική απ' τα αριστερά, για μια πολιτική που είναι συντηρητική. Θέλει να τους περιχαρακώσει. Δικαίωμά του. Δεύτερο, το ΠΑΣΟΚ θέλει αυτό να έχει μια συντηρητική πολιτική, να χάνει προς τα δεξιά και να αναπληρώνεται από τα αριστερά. Ε, δε γίνεται αυτό το πράγμα. Δεν πρόκειται να γίνουμε δεκανίκι κανενός. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Κάποιος μπορεί να διαφωνεί, αλλά εν πάση περιπτώσει δε διαλέγουμε το ένα από τα δύο κόμματα. Και να θυμίσω. Στη δεκαετία του '70 και μέχρι το '81 - '84 σαφώς κάναμε μεγάλη διάκριση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Και επιζητούσαμε και συνεργασία».

-- Το θυμόμαστε.

-- «Από ένα σημείο και μετά λέγαμε ότι τα κόμματα αυτά συγκλίνουν. Από το 1992 - 1994 λέμε ότι ταυτίζονται σε βασικά ζητήματα. Βεβαίως, έχουν και διαφορές μεταξύ τους. Αλλά δεν είναι διαφορές ουσίας».

-- Θέλω να σας ρωτήσω αν βλέπετε πεντακομματική Βουλή και αν θέλετε πεντακομματική Βουλή.

-- «Στην πολιτική, παίρνοντας υπόψη το συσχετισμό δύναμης και την κατάσταση, γιατί δε γίνονται άλματα σε ένα βράδυ στις σημερινές συνθήκες, κάποτε μπορεί να γίνουν σε συντομότερο διάστημα, επιλέγεις εκείνα τα πολιτικά στοιχεία που συνθέτουν κάτι το διαφορετικό την άλλη μέρα από τις εκλογές. Και το κάτι το διαφορετικό την άλλη μέρα από τις εκλογές είναι τα δύο κόμματα εξουσίας να έχουν χάσει. Και το ποιοτικό στοιχείο είναι να έχει κερδίσει το ΚΚΕ. Αυτό είναι για μας. Τώρα αν θα είναι τέσσερα, πέντε, έξι ή εφτά κόμματα στη Βουλή, αυτό είναι άλλο θέμα. Το ποιοτικό στοιχείο είναι να υπάρχουν αυτά τα δύο στοιχεία. Αυτό εμείς βάζουμε. Από εκεί και πέρα εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι θα γίνει με τα άλλα κόμματα».

-- Οχι, αλλά εγώ ζήτησα την εκτίμησή σας.

-- «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Στο κάτω κάτω κοινό ακροατήριο έχουμε εμείς με το ΛΑ.Ο.Σ.»;

-- Προφανώς όχι. Να σας πω κάτι προβοκατόρικο τώρα. Εφόσον βασικός στόχος του ΚΚΕ είναι να μην υπάρχει αυτοδυναμία, είναι και ένα είδος ήττας του δικομματισμού, τι σας ενοχλεί να έχει διαρροή η ΝΔ προς το ΛΑ.Ο.Σ. κα Παπαρήγα; Δεν εξυπηρετεί;

-- «Δε μας ενοχλεί καθόλου. Εμείς το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών θέλουμε, επιθυμούμε - και δεν εξαρτάται βεβαίως απ' την επιθυμία μας - να έρθει προς το ΚΚΕ. Αυτό που μας ενόχλησε και θέλαμε να δείξουμε στο λαό είναι το παιχνίδι που γίνεται, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο κόμματα, που φτάνει στο σημείο το ΠΑΣΟΚ να επιλέγει ένα κόμμα, αύριο μπορεί να επιλέξει ένα άλλο, για να πετύχει αυτή την πρωτιά. Ολο αυτό το παιχνίδι, αυτός ο καυγάς, έχει στοιχεία παραπλάνησης του λαού. Αν ένα κόμμα αντικειμενικά δυναμώσει και διπλασιαστεί, τι να κάνουμε εμείς; Ο συσχετισμός δύναμης δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το ΚΚΕ. Ομως δεν ανεχόμαστε κόλπα. Δηλαδή, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μας λέει "αριστερό ψάλτη της Δεξιάς" και αυτό το ίδιο κόμμα να συμβάλει, έστω και για έναν άμεσο εκλογικό στόχο, με έναν τέτοιο τρόπο, να καθορίζει την ισοτιμία των άλλων κομμάτων!».

Να αποτελέσει αυτή η μάχη ένα βήμα μπροστά

-- Αν υπάρξει ανάγκη συνεργασιών το βλέπετε; Το αντιμετωπίζετε; Αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τόσα σενάρια βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε. Πώς το βλέπετε εσείς;

-- «Εμείς την εκλογική μάχη δεν τη βλέπουμε ως αυτοσκοπό. Και δεν μπορούμε να τη δούμε έξω από την κίνηση των πραγμάτων. Αν απομονώναμε κάθε μάχη και τη βλέπαμε μόνη της, τότε μπορεί να μας απασχολούσε αυτό. Αλλά ακριβώς θεωρούμε ότι αυτή η εκλογική μάχη μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός. Αρα πρέπει, αν κυριαρχήσουν οι θετικές διαδικασίες, η θετική αλλαγή της εκλογικής συμπεριφοράς να εκφραστεί στην κάλπη. Και εφόσον αυτό εκφραστεί στις εκλογές, σημασία έχει να δυναμώσει πιο πέρα. Οχι να κάνουμε μια ενέργεια που αναστέλλει τις θετικές διεργασίες».

-- Οπότε το βήμα προς τα μπρος περνάει μόνο από την αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ ή μπορεί να υπάρξει και κάτι άλλο;

-- «Ξεκαθαρίζω: Από την αποδυνάμωση των δύο κομμάτων, διότι η αποδυνάμωσή τους θα απελευθερώσει κατά τη γνώμη μας λαϊκές δυνάμεις, δε θα φύγουν τώρα οι βιομήχανοι για να ψηφίσουν ένα τρίτο κόμμα πέρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επομένως, θα απελευθερωθούν λαϊκές δυνάμεις οι οποίες κατά τη γνώμη μας θα εκφραστούν είτε με μια ενεργοποίησή τους στο κίνημα - και αυτό έχει σημασία - είτε θα βοηθήσουν αν αυτές επιταχυνθούν στην πορεία και στην εμφάνιση νέων πολιτικών σχημάτων. Εμείς δε θεωρούμε πως ό,τι χάσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα το πάρουμε εμείς, διότι ποικίλος κόσμος μπορεί να φύγει. Και ούτε όταν λέμε φύγετε από τα δύο κόμματα - εμείς τους λέμε ελάτε στο ΚΚΕ, τι να κάνουμε; - σημαίνει ότι θα μοιράζουμε με τα άλλα κόμματα τις ψήφους».

-- Αυτό την επομένη των εκλογών. Τη μεθεπομένη των εκλογών που θα είναι ο σχηματισμός της κυβέρνησης κα Παπαρήγα;

-- «Δυστυχώς, ο εκλογικός νόμος τα λύνει αυτά, αλλά εμάς δε μας φοβίζει και η μη αυτοδυναμία, εφόσον θα εκφράζει μια κίνηση, ας το πω, προς τα μπρος, προς το ριζοσπαστικό στοιχείο. Γιατί να φοβηθούμε; Η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος με το συγκεκριμένο συσχετισμό που υπάρχει είναι σε βάρος του λαού».

-- Αντιλαμβάνομαι ότι δε μου αποκλείετε ενδεχόμενο συνεργασίας; Δε σπεύδετε να το αποκλείσετε.

-- «Με το σημερινό πολιτικό σκηνικό με κανέναν. Αν αύριο, και το αύριο δυστυχώς δε θα είναι την άλλη μέρα των εκλογών, αν λοιπόν στην πορεία η αποδυνάμωση των δύο κομμάτων που κρατούν τη μεγάλη μάζα του λαού εγκλωβισμένη, δημιουργήσει, οδηγήσει και σε νέα πολιτικά σχήματα - μπορεί να οδηγήσει και σε συντηρητικά πολιτικά σχήματα, αλλά και σε ριζοσπαστικά - αλίμονο αν το ΚΚΕ δεν έκανε προσπάθεια να συνομιλήσει με ό,τι γεννήσει η μετατόπιση των λαϊκών μαζών προς την πρόοδο, προς το ριζοσπαστισμό».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, ήδη, ξεδιπλώνουν σειρά δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο ενός πλατιού πολιτικού ανοίγματος συζήτησης με το λαό για τα προβλήματά του και την πολιτική του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Τετάρτη

- Στις 9 π.μ., τα γραφεία της βιομηχανίας ΧΑΛΥΨ ΑΕ θα επισκεφθεί η Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

- Τους εργαζόμενους του Δήμου Νέου Ηρακλείου θα επισκεφθεί ο Τσουκαλάς Κώστας, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Βορειοδυτικής Αχτίδας.

- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Αμερικής, θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 7 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Συκεών Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

- Στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στην Πλατεία Τσομπάνογλου στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

- Περιοδεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος θα πραγματοποιήσει η Ελπίδα Παντελάκη, στις 6 π.μ.

- Στις 11 π.μ., στα μηχανουργεία του Ρέντη, θα περιοδεύσει ο Π. Γιαννακόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.

- Συγκέντρωση της ΚΟ Ναυτιλιακών και Τουριστικών, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΠ.

- Συγκέντρωση της ΚΟ Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες».

- Στις 10 π.μ. κλιμάκιο της Αχτίδας Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου και στις υπηρεσίες της περιοχής, με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

- Σε Φίλια και Σκαλοχώρι Λέσβου περιοδεύει σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης.

- Στις 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας στην Καλαμάτα, θα μιλήσει ο Θεόδωρος Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αργους, θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη

- Στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου) στο Βύρωνα, θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

- Τους εργαζόμενους του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας θα επισκεφθεί ο Κώστας Μαρκέτης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

- Στις 8.30 μ.μ. στο Αργος (καφενείο Μελιγούς) θα μιλήσει ο Θ. Ρούνης, μέλος του Γραφείου της ΚΟ Πελοποννήσου.

«ΓΚΡΑΝΤ ΡΙΖΟΡΤ ΛΑΓΟΝΗΣΙ»
Απαγόρευσαν περιοδεία σε βουλευτή του ΚΚΕ

Να απαγορεύσει επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Ορέστη Κολοζώφ, στους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Γκραντ Ριζόρτ Λαγονήσι», αποφάσισε η διεύθυνση της επιχείρησης. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΚΚΕ και τονίζει ότι η πολιτική αυτή απόφαση ενάντια στο Κόμμα, έρχεται σε μια εποχή που θίγονται άμεσα οι κατακτήσεις, ακυρώνονται στην πράξη δικαιώματα, επιβάλλεται από το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο τρομοκρατία για να περάσουν οι αντεργατικές τους μεθοδεύσεις. Αυτός είναι ο λόγος που δε θέλουν την επαφή του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους.

Είναι γνωστή, σημειώνεται επίσης, η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλιάς του πολυτελούς, κατά τα άλλα, ξενοδοχείου και ίδια με αυτή που κυριαρχεί σε όλα τα ξενοδοχεία, δηλαδή ανεπαρκή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, συμβάσεις μιας ημέρας, πολυαπασχόληση, ελαστικές σχέσεις εργασίας, τρομοκρατία, απολύσεις. «Την ίδια ώρα, συνεχίζει, που απαγορεύουν σε εκλεγμένο από το λαό βουλευτή του ιστορικού ΚΚΕ να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) περιδιαβαίνουν τις πύλες των ξενοδοχείων καλεσμένοι της εργοδοσίας, σχεδιάζοντας από κοινού τη νέα επίθεση σε βάρος μας».

Η ΚΟΒ Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα. Η καταδίκη τέτοιων πολιτικών πρέπει να εκφραστεί και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, με την καταψήφιση των κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η φίμωση του ΚΚΕ δε θα περάσει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ