ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
Καταστροφική η μεταφορά αρμοδιότητας
  • Την καταψήφιση του νομοσχεδίου απαίτησαν χτες σύσσωμες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασικών υπαλλήλων
  • Τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας και την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης, αντιπρότεινε στη Βουλή το ΚΚΕ

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας, που αναθέτει τη δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική, ζήτησαν από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, με χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι ενώσεις του δασικού συνδικαλιστικού κινήματος. Επίσης κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει τους ανώφελους πειραματισμούς, να αποσύρει το καταστροφικό αυτό νομοσχέδιο και να ιδρύσει τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας. Χτες επίσης οι δασικοί υπάλληλοι προχώρησαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και το απόγευμα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, στη διάρκεια της οποίας αντιπροσωπεία τους παρέδωσε το ψήφισμά τους στον πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς και τους βουλευτές των πολιτικών κομμάτων.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αφού χρειάζεται πλήρη γνώση της περιοχής εξέλιξης της πυρκαγιάς από πλευράς τοπογραφίας, φυτοκάλυψης, υποδομής κλπ., που μόνο ο δασάρχης και το επιτελείο του διαθέτουν. Επίσης απαιτείται γνώση και αξιολόγηση των βασικών παραμέτρων εξέλιξης της φωτιάς, όπως είναι η θερμοκρασία, η υγρασία του αέρα, η συμπεριφορά της ανάλογα με το τοπογραφικό ανάγλυφο της περιοχής που εξελίσσεται κλπ., καθώς και η πλήρης αξιολόγηση και αξιοποίηση των μετεωρολογικών δεδομένων. Πράγματα που μόνο οι δασικές υπηρεσίες γνωρίζουν και μπορούν να χειριστούν, αφού διαθέτουν το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

"Οταν μιλάμε για δασικές πυρκαγιές μιλάμε για ένα φαινόμενο που συμβαίνει στο δασικό οικοσύστημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους φορείς που γνωρίζουν το δάσος", υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αντ. Ραλλάτος."Από τη δεκαετία του 1970 με την κερδοσκοπία στη γη και τις οικοπεδοποιήσεις αυξήθηκαν οι εμπρησμοί. Το 70% των δασικών πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς και άγνωστες αιτίες που καταστρέφουν το 85% των δασικών εκτάσεων", πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο παραβλέπει ότι οι φωτιές είναι παράλληλα το αποτέλεσμα της όξυνσης των βασικών προβλημάτων που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα, δηλαδή της υπάρχουσας νομοθεσίας και υποδομής (ιδιοκτησιακό, Δασικό Κτηματολόγιο, σχεδιασμός χρήσεων γης).

Οσον αφορά το κόστος που θα υπάρξει, ο Δ. Κανελλόπουλος,πρόεδρος της Ενωσης Δασοπόνων, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρει τίποτα. "Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται να ιδρυθούν 85 νέες περιφερειακές πυροσβεστικές διοικήσεις και 300 περίπου πυροσβεστικοί σταθμοί παράλληλα με τις υπάρχουσες Διευθύνσεις Δασών και Σταθμούς Δασοπροστασίας. Επιχειρείται δηλαδή ο διαχωρισμός της πρόληψης (Δασική Υπηρεσία) και καταστολής (Πυροσβεστικό Σώμα). Η ρύθμιση αυτή θα επιφέρει συντονιστική αρρυθμία, διοικητικό χάος και δαπάνη δισεκατομμυρίων δραχμών με την επιχειρούμενη άσκοπη ίδρυση νέων διοικητικών υπηρεσιών".

Στη Βουλή

Τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας και την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης, αντιπρότεινε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Ο βουλευτής Αχιλλέας Κανταρτζής αποσαφήνισε εξαρχής ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Αναφέρθηκε αρχικά στις κύριες αιτίες που οξύνουν το πρόβλημα των πυρκαγιών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "το ιδιοκτησιακό πρόβλημα και το Δασικό Κτηματολόγιο, καθώς και ο σχεδιασμός χρήσεων γης αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για την κερδοσκοπία με την αξιοποίηση και των δασικών πυρκαγιών", παρατηρώντας ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές με έντονο οικονομικό ενδιαφέρον και επισήμανε τις "ανύπαρκτες ουσιαστικά δαπάνες για την προστασία των δασών, οι οποίες συνεχίζουν να περικόπτονται".

Ειδικά για το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ προειδοποίησε πως "η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες ακόμα και για τη χρονική στιγμή που επιλέγει για τη δήθεν διευθέτηση του ζητήματος της καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Είμαστε λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου - αν δεν έχει ήδη αρχίσει - και ο χρόνος που χάθηκε με την αβεβαιότητα για την έκβαση των κυβερνητικών προθέσεων, η έλλειψη προετοιμασίας είναι πιθανόν να έχει τραγικές επιπτώσεις σε βάρος των δασών, ανεξάρτητα από τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών".

Οσον αφορά τα προβλήματα της δασοπυρόσβεσης, ο Αχ. Κανταρτζής ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία: Τα κενά προσωπικού ξεπερνούν το 50%. Πάνω από 36% είναι τα κενά στις θέσεις των δασολόγων. Προσλήψεις δασολόγων έχουν να γίνουν από το 1992-1993. Τέλος, παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, τόνισε πως "το ΚΚΕ επιμένει στη θέση του για Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας στα πλαίσια του υπουργείου Γεωργίας, που θα έχει την ευθύνη για όλη τη δασοπυρόσβεση (προστασία από κάθε παράνομη δραστηριότητα) από τους χειμάρρους και για την πυρκαγιά σε όλα τα στάδια, πρόληψη, προκαταστολή και καταστολή, δηλαδή στην οργάνωση, το σχεδιασμό, την εκτέλεση - υλοποίηση του σχεδιασμού".

Εντονη κριτική ασκήθηκε από την πλευρά της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε συμφωνήσει στα πλαίσια της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα 38 βουλευτές του. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος, τονίζοντας πως "καλούνται τώρα να τιμήσουν την υπογραφή τους και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο". Στο ίδιο θέμα άσκησαν κριτική και ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.

ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ
Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Για πέντε ώρες διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Γεωργίας, απαιτώντας λύσεις στα προβλήματά τους

Ολόκληρη τη νύχτα ταξίδευαν προχτές 600 περίπου δασεργάτες, από τουςΔασικούς Συνεταιρισμούς Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με προορισμό το υπουργείο Γεωργίας, όπου πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Διεκδικούν την άμεση λύση των οξυμένων προβλημάτων τους, που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης, οδηγώντας τους συνεταιρισμούς τους στη διάλυση και τον αφανισμό.

Από τις 7 το πρωί, και για πέντε ώρες, παρέμεναν έξω από το υπουργείο και δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να φωνάζουν συνθήματα όπως "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία", "Δώστε πιστώσεις στα δασαρχεία", "Οχι τα δάση στους εργολάβους", "Δώστε δουλιά στους δασεργάτες, όχι κομπίνες και απάτες". Στα χέρια τους κρατούσαν υψωμένες "μαύρες σημαίες" και τα πανό τους που έγραφαν:"Εδώ και τώρα λύση στα προβλήματα των δασεργατών". Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των δασεργατών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Γεωργίας Δ. Σωτηρλή,ο οποίος αρκέστηκε σε αόριστες υποσχέσεις ότι δήθεν τα προβλήματα θα λυθούν εντός της βδομάδας... Μετά την απάντηση του υφυπουργού, οι δασεργάτες δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους και αποφάσισαν ότι αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη εντός της ερχόμενης βδομάδας, θα προχωρήσουν σε μαζικότερες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

"Η απαράδεκτη τροποποίηση του νόμου για τις Περιφέρειες, δίνει το δικαίωμα να μπαίνουν μέσα έμποροι και ξένα στοιχεία και ουσιαστικά καταργεί δασικούς συνεταιρισμούς με παράδοση και πείρα, στο όνομα του εκσυγχρονισμού που εμείς ονομάζουμε αφανισμό", δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος των δασεργατών Σταυρού Θεσσαλονίκης Κώστας Νουράκης.

Οι δασεργάτες διαμαρτύρονται για τα τραγικά αδιέξοδα που δημιουργούνται μετά την κατάργηση του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας - Κτηνοτροφίας και Δασών, την ένταση του φαινομένου ίδρυσης εικονικών δασικών συνεταιρισμών, τον περιορισμό των πιστώσεων για υλοτομία, την καθήλωση των συντάξεων σε επίπεδα πείνας και για την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο τους. Βασικά τους αιτήματα είναι να συνεχίσουν να γίνονται οι αναθέσεις των δασοτεχνικών έργων απευθείας στους δασικούς συνεταιρισμούς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, να μην ευνοούνται επιλεκτικά ιδιώτες εργολάβοι και να αυξηθούν οι πιστώσεις για υλοτομικές εργασίες.

Επίσης, οι δασεργάτες αντιμετωπίζουν και μεγάλο πρόβλημα με τις οικονομικές απολαβές τους, αφού στην καινούρια ρύθμιση προβλέπεται ότι με την αποπεράτωση των εργασιών που κάνουν στα δάση, η Περιφέρεια θα δίνει αρχικά το 15% της αμοιβής και τα υπόλοιπα σταδιακά. Οι δασεργάτες διεκδικούν να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, ώστε από την 1/1/98 να αποδεσμεύονται όλα τα χρήματα που εγκρίνονται για την υλοτόμηση των δασών.

ΚΑΠΝΑ
Παράγινε το κακό με τους εκβιασμούς

Με τις "ευλογίες" του υπουργείου Γεωργίας, που επιχειρεί να θολώσει τα νερά με συσκέψεις - κοροϊδία, έρμαια των καπνεμπόρων οι παραγωγοί

Με προκλητική κοροϊδία "απαντά" ο υπουργός Γεωργίας στα οξυμένα προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι καπνοπαραγωγοί, εξαιτίας της ασυδοσίας και των εκβιασμών των καπνεμπόρων τους οποίους ευνοούν ασύστολα κυβέρνηση και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο παραπέντε της λήξης της τρέχουσας εμπορικής περιόδου και της ημερομηνίας παράδοσης των συμβολαίων για τη νέα καλλιέργεια στον Οργανισμό Καπνού, ο Στ. Τζουμάκας "έστησε" χτες μια σύσκεψη - φάρσα. Μια σύσκεψη, όπου δεν ανακοινώθηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο προς όφελος των καπνοπαραγωγών και ο υπουργός κάλεσε υποκριτικά τους καπνεμπόρους και τις ομάδες παραγωγών να τα βρουν... Την ίδια στιγμή δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος να μην πουληθούν μεγάλες ποσότητες καπνών μέχρι τις 15 Μάη, που είναι η προθεσμία και οι καπνοπαραγωγοί να χάσουν πριμ και ποσόστωση. Στην προκειμένη περίπτωση το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη Θράκη με την ποικιλία "μπασμά" και στην Αιτωλοακαρνανία με τα "μυρωδάτα Αγρινίου".

Ακόμα πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα με την υπογραφή των νέων συμβολαίων, όπου οι καπνέμποροι εκβιάζουν ασύδοτοι τους καπνοπαραγωγούς να υπογράψουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές από τις περσινές, "παίζοντας" με τις προθεσμίες που θέτουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Αν οι καπνοπαραγωγοί δεν υποκύψουν στους εκβιασμούς των καπνεμπόρων και δεν υπογράψουν συμβόλαια με τιμές κοροϊδία, τότε κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και ολόκληρο το κοινοτικό πριμ, όπως για παράδειγμα έγινε πέρσι στις Σέρρες με τους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας "μπασμά" που έχασαν τελικά το 20% της επιδότησης.

Ο υπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε στη σύσκεψη χτες ότι δε θα κάνει τίποτα στην Κοινότητα, αν δημιουργηθεί φέτος παρόμοιο πρόβλημα, προσφέροντας ένα ακόμα "όπλο" στους καπνεμπόρους να "πατήσουν στο σβέρκο" τους καπνοπαραγωγούς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Στ. Τζουμάκας μετέτρεψε χτες την αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Γεωργίας σε αίθουσα δημοπρασίας και σε ρόλο"υπερέμπορα" κατοχύρωσε προφορικά, 1.000 τόνους του Κεράνη και 500 του Μαρνέζου, σε παριστάμενους καπνέμπορους, ενώ υποκριτικά απείλησε τον Χαρδαλιά ότι, αν μέχρι σήμερα δεν καταθέσει εγγυητικές επιστολές θα βγάλει στη δημοπρασία και τις δικές του ποσότητες. Πρόκειται μια κίνηση καθαρά θεατρινίστικη, αφού ούτε έτσι λύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί.

Και μέσα σε όλα αυτά ο υπουργός Γεωργίας επιμένει στη διάλυση του Οργανισμού Καπνού, γεγονός που θα δημιουργήσει στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους καπνοπαραγωγούς. Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Καπνού συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική κατάργησης του Οργανισμού που προωθεί ο υπουργός Γεωργίας και διεκδικώντας την επίλυση εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων τους. Συγκεκριμένα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν στις 8-9 και 10, καθώς και στις 14-15-16 και 17 του Μάη.

Λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους διεκδίκησαν χτες αγωνιστικά έξω από το υπουργείο Γεωργίας οι δασεργάτες



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ