ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2021
Σελ. /24
«Στο πόδι» μέχρι την τελευταία στιγμή για την επιτυχία της απεργίας

Εκδήλωση στην Κατερίνη
Εκδήλωση στην Κατερίνη
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή οι προετοιμασίες για τη σημερινή απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, ώστε να δοθεί και μια πρώτη πανεργατική απάντηση στο νομοσχέδιο για το 10ωρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία - Πρόνοια Αθήνας από τις 12 Απρίλη, με τις εξορμήσεις του σε 15 συνολικά χώρους δουλειάς, έχει φτάσει σε πάνω από 2.500 εργαζόμενους, ενημερώνοντάς τους για το περιεχόμενο του αντεργατικού νόμου και καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Η προσυγκέντρωση του Συνδικάτου σήμερα είναι στις 9.15 π.μ. στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, κάτω τα χέρια από τη λειτουργία των σωματείων!»: Το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε και χτες σε περιοδείες σε επισιτιστικά καταστήματα - αλυσίδες του κέντρου της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Ανάληψης, σε καταστήματα τραπεζών στο κέντρο και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε εμπορικά πολυκαταστήματα και αποθήκες («ΑΒ», «Σκλαβενίτη», «One Salonica», «Praktiker» κ.α.), στις βιομηχανίες τροφίμων «Μπάρμπα Στάθης» και «Εδεσμα», στις επιχειρήσεις μετάλλου («ΣΙΔΕΝΟΡ» και «Πυραμίς»), στις επιχειρήσεις Τύπου - Χάρτου «Νova» και «DS Smith» και στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών.

Στην Κατερίνη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΚ) με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Πιερίας και του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «H Πρωτοπορία». Εκεί μπροστά κατήγγειλαν τον ρόλο της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΚ, που όχι μόνο πέταξε έξω από το χώρο σωματεία αλλά κρατάει επτασφράγιστες τις πόρτες του, παρεμποδίζοντας τη ζωντανή δράση των σωματείων. Κάλεσαν τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δυναμώσουν το αγωνιστικό μέτωπο που καθημερινά μάχεται για υγεία, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Να γίνουν τα σωματεία κάστρα αγωνιστικής διεκδίκησης που στο επίκεντρό τους θα έχουν τις ανάγκες των εργαζομένων, και όχι παραμάγαζα της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, όπως το ΕΚΚ.

Εξόρμηση του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας
Εξόρμηση του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας
Εξορμήσεις και παρεμβάσεις πραγματοποίησαν σωματεία και χτες στην Εύβοια. Το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών βρέθηκε στην πύλη της «Μιμίκος - HQF» (όμιλος Φιλίππου) καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στην πλατεία Αγοράς στις 10 π.μ.

Στον Βόλο, σωματεία και φορείς της περιοχής παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. «Η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα σύμβολο για τους εργάτες όλου του κόσμου. Είναι μια μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, όλους όσοι έδωσαν τιτάνιους αγώνες, συχνά βαμμένους με αίμα, για να μπορέσουμε να ανθρωπέψουμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε τον δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», τόνισε εισηγητικά η Εύη Καρυδάκη, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας. Παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι: Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Δημήτρης Νόκας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λίλα Πέτρου, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ν. Μαγνησίας, και Γιώργος Ρούσας εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας.

Στην Ηγουμενίτσα, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της προπαγάνδισης και προετοιμασίας της Πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης, διοργάνωσε χτες εκδήλωση στον κεντρικό κόμβο εισόδου της πόλης, μπροστά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Με πανό, ανακοινώσεις, ντουντούκα αλλά και με ζωντανή επαφή κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση, τονίζοντας την επικαιρότητα των μηνυμάτων της 1ης του Μάη.

Εξόρμηση στο εργοστάσιο «Μιμίκος» στην Εύβοια
Εξόρμηση στο εργοστάσιο «Μιμίκος» στην Εύβοια
Στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εξορμήσεις σε εργοστάσια μετάλλου, τροφίμων, σούπερ μάρκετ, φαρμακαποθήκες. Ταυτόχρονα, το κάλεσμα για τη σημερινή απεργία έφτασε σε χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες με τις εξορμήσεις που οργανώθηκαν σε γειτονιές, λαϊκές αγορές και στέκια νεολαίας.

Στα Τρίκαλα έγιναν εξορμήσεις στο νοσοκομείο, σε εργοστάσια τροφίμων, σούπερ μάρκετ και γιαπιά.

Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, όπως γιαπιά, εμπορικά μαγαζιά, δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και σε γειτονιές και στέκια νεολαίας.

Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι απεργιακές φρουρές από σωματεία έξω από χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, δίνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης.

Ηγουμενίτσα
Ηγουμενίτσα
«Απεργιακές συγκεντρώσεις» για γέλια και για κλάματα

Από τη «συγκέντρωση» του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Από τη «συγκέντρωση» του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Ούτε τους εαυτούς τους δεν φάνηκε να πείθουν οι δυνάμεις του εργατοπατερισμού στο εργατικό κίνημα, αφού όπου επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν «απεργιακές συγκεντρώσεις», προχτές Τρίτη, κατέληξαν σε κάτι θλιβερές μαζώξεις μερικών συνδικαλιστικών παραγόντων.

Αφού πρώτα, ακολουθώντας την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και την κυβέρνηση, προκήρυξαν «αργία» για τις 4 Μάη, την οποία βάφτισαν «πανεργατική απεργία», στη συνέχεια βάφτιζαν «συγκεντρώσεις» κάτι περιθωριακές συναντήσεις σε πλατείες ανά τη χώρα.

Χαρακτηριστικές είναι μερικές φωτογραφίες που κυκλοφορούν από προχτές, αποδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι για μια ακόμα χρονιά τούς γύρισαν την πλάτη, ενώ μια σύγκριση με τις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, απλά θα φανερώσει ακόμα περισσότερο τη γύμνια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και των παρατρεχάμενών της.

Πληροφορίες που ...θέλουν τον υπουργό Εργασίας - «σούπερμαν» των βιομηχάνων να ψάχνει αγωνιωδώς τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα και να μην τη βρίσκει, αφού η ηγετική της ομάδα έπιανε το Μάη αξιοποιώντας το «τετραήμερο» που εξασφάλισε, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες...

ΛΑΡΙΣΑ
Εξόρμηση του ΚΚΕ σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ

Μαζική εξόρμηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ, σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ, με το 4σέλιδο φυλλάδιο του Κόμματος, το οποίο αποκαλύπτει τους μύθους της κυβέρνησης για τις «ανατροπές του αιώνα».

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και να δυναμώσουν τον αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

Εκτός από τα εργοστάσια, τα μέλη του ΚΚΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση και στον κόμβο της Γυρτώνης, με σκοπό να διακινήσουν την ανακοίνωση στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία με τους εργάτες, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 8 - 9 Μάη

Τιμούν τον ηρωικό Μάη του 1936

Τιμώντας τον ηρωικό Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ οργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 8 - 9 Μάη.

Το Σάββατο 8/5 θα πραγματοποιηθούν Ιστορικοί Περίπατοι, στις 10 π.μ. και στις 12 μ., με σημείο εκκίνησης την πλατεία Ελευθερίας.

Την Κυριακή 9/5 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (Ομπρέλες).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ