ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2023 - Κυριακή 7 Μάη 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ
Μνημείο στο ΑΠΘ για τους αδικοχαμένους φοιτητές

Σε μια συγκινητική εκδήλωση, έγιναν την Παρασκευή το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των φοιτητικών συλλόγων για τους 13 φοιτητές από το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το ΔΙΠΑΕ που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο έγκλημα στα Τέμπη. Συμμετείχαν φοιτητές, φίλοι και συγγενείς των θυμάτων, καθηγητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ.

Το μνημείο αποτελείται από μια πλάκα στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των 13 αδικοχαμένων φοιτητών στα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και η επιγραφή: «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Στο δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή! Οι συμφοιτητές σας δεν σας ξεχνάμε. Θα γίνουμε η φωνή σας!»

Η ανέγερση του μνημείου αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Γεωπονίας, Δασολογίας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, ΠΤΔΕ και ΜΜΕ του ΑΠΘ, όπως και του ΣΟΦΕΘ.

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή ενός σύντομου βίντεο, με πλάνα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις πρώτες συγκλονιστικές στιγμές την επομένη του εγκλήματος στα Τέμπη, όπου οι φοιτητές άφησαν κενές τις θέσεις στα αμφιθέατρα για τους συμφοιτητές που έχασαν και προχώρησαν με λουλούδια στα χέρια σε διαμαρτυρία στον σταθμό των τρένων. Χαιρέτισε ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πολιτικής Υγείας του ΑΠΘ, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ηλίας Κονδύλης.

Συγκέντρωση του Συλλόγου Πληγέντων

Συγκέντρωση πραγματοποιεί το Σάββατο 6 Μάη στις 10.30 π.μ. στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/2/2023, που παλεύει για τη δικαίωση των 57 αδικοχαμένων από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για να μη συγκαλυφθεί και να τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σάββατο 6 Μάη

-- Στις 11 π.μ. ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και εκ νέου υποψήφιος, θα μιλήσει στο cafe Αφών Τραυλοστάθη στην Κατούνα. Θα χαιρετίσει ο Νώντας Μωραΐτης, υποψήφιος δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 11.30 π.μ. οι ΚΟ Ζωγράφου καλούν στην πλατεία Μάχης της Κρήτης (Καγγέλη). Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καραβίδας, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας.

-- Στις 5.30 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών καλεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της ΠΕΚΑΜ. Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας.

-- Στις 6 μ.μ. η ΚΟ «Vodafone» καλεί στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου (Εθνικής Αντιστάσεως 33). Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Μπουγάς, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟ Γαλατσίου καλούν στο cafe «Καμίνι» (Ρεθύμνης και Χρήστου Καψάλη 36). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Μενιδίου καλεί σε σύσκεψη με νέους της περιοχής, στο Στέκι της ΚΝΕ στο Μενίδι. Θα μιλήσει ο Πέτρος Καράμπελας, υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Ρέντη καλεί στην κεντρική πλατεία του Ρέντη. Θα μιλήσει ο Στέλιος Μπενετάτος, υποψήφιος βουλευτής Β' Πειραιά.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Ζεφυρίου καλεί στο Πάρκο «Κ. Λιάρος» στο Ζεφύρι. Θα μιλήσει η Αγγελική Παπαδάτου, υποψήφια βουλευτής Δυτικής Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Αγίου Ελευθερίου καλεί στο Πάρκο Θεοφιλά & Ζαφειροπούλου (Αγιος Ελευθέριος). Θα μιλήσει ο Χάρης Βουρδουμπάς, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ. στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης συγκέντρωση όπου θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αθωνος συγκέντρωση με αυτοαπασχολούμενους. Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ, και θα χαιρετίσει ο Φίλιππος Μπαντής, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Κύθηρα, στο καφενείο «Ο Πλάτανος», θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Κοτέας, υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά.

-- Στις 8 μ.μ. ο Χρήστος Κατσώτης, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στο εκλογικό περίπτερο του Κόμματος στην Καλλιθέα, στην πλατεία Κύπρου.

-- Στις 8 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας καλεί σε εκδήλωση για την αγροτική παραγωγή, στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Ποδοχωρίου. Θα μιλήσουν ο Ρίζος Μαρούδας, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, και ο Μιχάλης Διαμαντόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας και δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 8.30 μ.μ. στην παραλία Ν. Αρτάκης θα μιλήσει ο Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας.

-- Στις 8.30 μ.μ. ο Νίκος Παπαναστάσης θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟ Ξηρομέρου, στο καφέ «Μπουκουβάλας» στην παραλία Αστακού. Θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Κομπλίτσης, υποψήφιος δήμαρχος Ξηρομέρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης στο Ληξούρι (κεντρική πλατεία) θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Κυριακή 7 Μάη

-- Στις 10 π.μ. ο Βαγγέλης Σίμος, υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πετρούπολης, θα μιλήσει σε σύσκεψη συνταξιούχων στο Β' ΚΑΠΗ Πετρούπολης (Δωδεκανήσου 78).

-- Στις 11 π.μ. η ΤΟ ΕΒΕ καλεί στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, ΗΣΑΠ «Βικτώρια»). Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας.

-- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση φίλους και μέλη της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Νίκος Σερετάκης, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας και υποψήφιος δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Ανω Κορυδαλλού καλεί στο 6ο ΚΑΠΗ Κορυδαλλού. Θα μιλήσει ο Μάκης Τσελέντης, υποψήφιος βουλευτής Β' Πειραιά.

-- Στις 11.30 π.μ. η ΚΟ Κάτω Ιλίου καλεί στην πλατεία Ζωοδόχου Πηγής (τέρμα λεωφορείου). Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 11.30 π.μ. η ΚΟ ΕΒΕ Εστίασης καλεί στο καφενείο «Η Μουριά» (Χαρ. Τρικούπη 87 και Καλλιδρομίου, Εξάρχεια). Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Γλυφάδας καλεί στην πλατεία Αγίου Τρύφωνα. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής καλεί στην αίθουσα συναυλιών «Arch Club Live Stage» (Ελασιδών 6, Αθήνα), σε εκδήλωση με θέμα «Συζητάμε με το ΚΚΕ για το πώς θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της βίας! Για να βαδίσουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας!». Θα μιλήσουν η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, και η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καλούν στην πλατεία Λαυρίου (Αγαλμα Μεταλλωρύχων). Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, ενώ θα χαιρετίσουν οι Βάλσαμος Συρίγος και Μάης Μέντης, υποψήφιοι βουλευτές Ανατολικής Αττικής, και ο Γιάννης Ανανιάδης, υποψήφιος δήμαρχος Λαυρεωτικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Μπραχαμίου καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση για τη σχολική στέγη, στο Πάρκο Οικογένειας. Θα μιλήσει η Εύη Γεωργιάδου, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Στέλλα Βαλαβάνη.

Ολόψυχα περαστικά!

Ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος εισήχθη την Παρασκευή στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα», μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στη θεραπεία του καρκίνου. Του ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά!

Για την ψυχική υγεία

Εκδήλωση για την πρόταση του ΚΚΕ για την ψυχική υγεία οργανώνει η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 7 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην ΕΔΟΘ. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρος, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Ειδικές παρεμβάσεις θα κάνουν: Αναστασία Ζήση, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λίλιαν Αθανασοπούλου, ψυχίατρος παιδιών - εφήβων, συντονίστρια διευθύντρια ΕΣΥ στο Τμήμα Παιδιών - Εφήβων του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Αλέξανδρος Κατσέας, ειδικός παιδαγωγός, υπεύθυνος σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Οχι στα σχέδια για σταθμό LNG στον Βόλο

Την αντίθεσή τους στην κατασκευή σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Μαγνησία εκφράζουν σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής και διοργανώνουν συλλαλητήριο στην παραλία του Βόλου το Σάββατο 6 Μάη (στο Αγαλμα) στις 7.30 μ.μ. Στην κινητοποίηση καλούν το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Καθαριστριών, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, η Επιτροπή Ειρήνης και οι Σύλλογοι Φοιτητών Μηχανολόγων Μηχανικών, Οικονομικού, Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών.

Στα 8 χρόνια από το έγκλημα στα ΕΛΠΕ

Συγκέντρωση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας και ΕΛΠΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 8 Μάη στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και Νικολαΐδου, με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το εργοδοτικό έγκλημα που είχε σημειωθεί στα ΕΛΠΕ και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 4 εργάτες, θυσία στον βωμό των κερδών και της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Δυτική Αττική.

Διόρθωση

Στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής 5 Μάη, στο θέμα για τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Γιάννενα, στη σελίδα 15, εκ παραδρομής δύο φωτογραφίες τοποθετήθηκαν ανάποδα. Συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του Βασίλη Παπαγεωργίου μπήκε η φωτογραφία του Κώστα Γιαννάκου και αντίστοιχα στην παρέμβαση του Κ. Γιαννάκου η φωτογραφία του Β. Παπαγεωργίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΚΑΜ
75 χρόνια από τη Μεγάλη Σφαγή της Μακρονήσου

Εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από τη Μεγάλη Σφαγή της Μακρονήσου και τη δίκη - παρωδία στο Εκτακτο Στρατοδικείο Λαυρίου πραγματοποιούν από τις 10 έως τις 14 Μάη, στο Παλιό Μηχανουργείο Λαυρίου, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Την Κυριακή 14 Μάη θα πραγματοποιηθεί στο Λαύριο στις 5.30 μ.μ. κατάθεση στεφάνων στο Αγαλμα της Μάνας του Εξόριστου Μακρονησιώτη, ενώ στις 7 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση στην αίθουσα του Παλιού Μηχανουργείου Λαυρίου. Εκεί θα χαιρετίσει ο Κώστας Πόγκας, πρόεδρος του Παραρτήματος Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα μιλήσει η Μαριάννα Οργέττα, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα.

Για τις εκδηλώσεις της Κυριακής 14 Μάη, θα αναχωρήσει πούλμαν στις 4 μ.μ. από τη στάση μετρό «Μεταξουργείο». Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Αγ. Ασωμάτων 31, Αθήνα) και στα τηλέφωνα 210.3247.820, 6974.278.797, 6972.828.538, 6939.127.337.

Παράλληλα, στο Παλιό Μηχανουργείο Λαυρίου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας τις παρακάτω μέρες και ώρες: Τετάρτη 10/5: 17.00 - 20.30, Πέμπτη 11/5: 10.00 - 14.30, Παρασκευή 12/5: 10.00 - 14.30, Σάββατο 13/5: 10.00 - 14.30, Κυριακή 14/5: 10.00 - 19.00.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ