ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Παρέμβαση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ διεκδικούν νέες «ισορροπίες» συνολικά στην περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, αξιοποιώντας σε αυτή την κατεύθυνση και τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Προχτές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Ρεξ Τίλερσον, «φιλοξένησε» συνάντηση με τους ομολόγους του από τις δέκα χώρες - μέλη της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με βασικό θέμα την κατάσταση στη Χερσόνησο αλλά και τις εξελίξεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ). Θυμίζουμε ότι μέλη της ASEAN σήμερα είναι οι Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ.

Σε ενημέρωση για τη συνάντηση, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ για την Ανατολική Ασία, Πάτρικ Μέρφι, τόνισε ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι η εφαρμογή των κυρώσεων που κατά καιρούς έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της ΛΔ Κορέας και «ακόμα περισσότερο, το πώς θα στερηθεί η Βόρεια Κορέα κανάλια χρηματοδότησης για να εξελίξει τα προκλητικά (στρατιωτικά) προγράμματά της».

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Η Κίνα

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, σχολιάζοντας τις διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας - ΗΠΑ, με αποστολή προ ημερών και αμερικανικών βομβαρδιστικών από τη βάση Γκουάμ των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Χερσόνησο «εξαιρετικά ευαίσθητη και περίπλοκη». Επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας σε «ενέργειες ή επισημάνσεις κάθε πλευράς που μπορεί να αναζωπυρώσουν την κατάσταση και να επιδεινώσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», υποστηρίζοντας ότι είναι επιτακτική η επανέναρξη του διαλόγου και να σταματήσει κάθε πλευρά να προκαλεί την άλλη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δυτικά και ασιατικά ΜΜΕ αναμετάδωσαν χτες αποσπάσματα από επώνυμο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο κρατικό πρακτορείο της ΛΔ Κορέας (KCNA), σύμφωνα με το οποίο η Κίνα «πέρασε την κόκκινη γραμμή» και «δεν θα έπρεπε να προσπαθήσει πια να δοκιμάζει τα όρια της υπομονής της ΛΔ Κορέας».

Ιρανικές αιτιάσεις κατά της Σ. Αραβίας μετά την πρόσκληση σε «διάλογο»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γολαμαλί Χοσρού, διαμαρτυρήθηκε χτες μέσω επιστολής που απέστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, του διεθνούς οργανισμού, για παραβίαση του άρθρου 2 της Χάρτας του ΟΗΕ από τη Σαουδική Αραβία. Ως αφορμή ανέφερε τις πρόσφατες δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι οποίες κατά τη γνώμη του Ιρανού διπλωμάτη, «είναι παράνομες και εμπρηστικές», επειδή φανερώνουν τον βρώμικο ρόλο της σαουδαραβικής μοναρχίας στη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν και κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε στις 2 Μάη ότι «οποιοσδήποτε αγώνας επιρροής ανάμεσα στο σουνιτικό βασίλειο (της Σ. Αραβίας) και το ιρανικό σιιτικό θεοκρατικό καθεστώς πρέπει να γίνει μέσα στο Ιράν και όχι στη Σαουδική Αραβία», δίχως άλλες διευκρινίσεις. Στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Σαουδάραβας υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα του έχει τις δυνατότητες να «συντρίψει τους Σιίτες Χούτι στην Υεμένη» και απέρριψε την πιθανότητα ενός άμεσου διαλόγου.

Η επιστολή του Ιρανού πρέσβη στον ΟΗΕ γίνεται ένα 24ωρο αφότου ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την επιθυμία και ετοιμότητα της κυβέρνησης στην Τεχεράνη για διάλογο με τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο «αποκλιμάκωσης της έντασης στη γειτονιά μας», δύο βδομάδες πριν τις ιρανικές προεδρικές εκλογές της 19ης Μάη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η φτώχεια και η στέρηση τροφίμων αναγκάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη μετανάστευση, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χτες, και στην οποία εκτιμάται πως ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους αυξάνεται κατά 1,9% για κάθε ποσοστιαία αύξηση της διατροφικής ανασφάλειας. Η έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP), που είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση του λιμού με τη μετανάστευση, διαπιστώνει πως οι παρατεταμένες συγκρούσεις επίσης ωθούν περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, με την προσφυγική ροή να αυξάνεται κατά 0,4% για κάθε επιπλέον χρόνο πολέμου.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Το κυβερνών Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) αναδείχθηκε νικητής των προχτεσινών βουλευτικών εκλογών στην Αλγερία, στις οποίες η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες κυμάνθηκε μόλις στο 38,25% (από 43% που ήταν στις εκλογές του 2012). Το FLN πήρε 164 έδρες στο 462μελές κοινοβούλιο, με δεύτερο το κόμμα «Εθνική Εκστρατεία για τη Δημοκρατία» (RND), που πήρε 97 έδρες.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον ένας νεκρός άμαχος κι άλλοι 17 τραυματίες ήταν ο απολογισμός χτεσινής επίθεσης με πυροβολισμούς, που έγινε στην πακιστανική επαρχία Μπαλουχιστάν, με πυρά που προέρχονταν από την πλευρά του Αφγανιστάν. Το περιστατικό σημειώθηκε ελάχιστες μέρες μετά τις επαφές των δύο χωρών σχετικά με τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Η χρεοκοπία φέρνει κλείσιμο 184 σχολείων

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.--

Τις πρώτες βαριές συνέπειες από την απόφαση της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο (υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ στην Καραϊβική) να προχωρήσει το βράδυ της Τετάρτης σε αναδιάρθρωση χρέους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αρχίσουν να νιώθουν στο πετσί τους, ακόμη περισσότερο, τους επόμενους μήνες οι 3.400.000 πολίτες της χώρας.

Η υπουργός Παιδείας Χούλια Κέλεχερ ανακοίνωσε χτες αιφνιδίως το κλείσιμο 184 δημοσίων σχολείων και την αναγκαστική «μεταφορά» 27.000 μαθητών των δύο πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Στόχος αυτής της απόφασης είναι η εξοικονόμηση 7,7 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από το κόστος λειτουργίας των σχολείων και την εξόφληση οφειλών για υπηρεσίες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Το Πουέρτο Ρίκο έχει συνολικά 1294 δημόσια σχολεία, που εξυπηρετούν 365.000 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Οι εγγραφές στα σχολεία έχουν μειωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κατά 42%, καθώς η φτώχεια αναγκάζει πολλά παιδιά και έφηβους να δουλέψουν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Υπολογίζεται επίσης πως την τελευταία δεκαετία έχουν μεταναστεύσει 500.000 νέοι στην αμερικανική ενδοχώρα, σε αναζήτηση εργασίας.

Η απόφαση για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους του Πουέρτο Ρίκο, από την οποία επωφελούνται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες και καπιταλιστές «επενδυτές», έρχεται ως επιστέγασμα της καπιταλιστικής κρίσης που μαστίζει το Πουέρτο Ρίκο εδώ και χρόνια, έχοντας βυθίσει στην «άβυσσο» της ακραίας φτώχειας πάνω από το 50% του λαού. Εχει ενδιαφέρον ότι το γεγονός της συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας αυτής, η οποία διοικητικά ανήκει στις ΗΠΑ, χρεοκοπίας που πληρώνουν ακριβά τα λαϊκά στρώματα για να ωφεληθούν οι καπιταλιστές, ορισμένες οπορτουνιστικές δυνάμεις, όπως η ΛΑΕ στη χώρα μας, το εμφανίζουν ως ...«θετική εξέλιξη» και «πράξη αντίστασης».

ΑΣΙΑ
Ανησυχία για «χρηματοπιστωτικές αναταραχές»

ΓΙΟΚΟΧΑΜΑ.--

Στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας, στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, έγινε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών Ιαπωνίας, Κίνας, Νότιας Κορέας και των μελών της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Σύμφωνα με το πρακτορείο AP, συζητήθηκε ενδεχόμενη αναθεώρηση της «Πρωτοβουλίας Τσιάνγκ Μάι», που - όπως ανέφερε το ίδιο τηλεγράφημα - είχε ξεκινήσει μετά την κρίση του 1997 (είχε εκφραστεί με επίκεντρο την Ασία) και αφορούσε μια πολυμερή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, ως «δίκτυο ασφαλείας» για «καιρούς χρηματοπιστωτικών αναταραχών».

Μεταξύ άλλων, έγινε και συνάντηση των αντίστοιχων αξιωματούχων Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Κίνας, όπου - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - συμφωνήθηκε να δυναμώσει η «αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Προχωρούν οι διεργασίες στην αστική τάξη της Τουρκίας, όπου υπάρχουν βαθιές αντιθέσεις όπως φάνηκε και με το πρόσφατο δημοψήφισμα. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο σοσιαλδημοκρατικό CHP, όπου η κριτική στον σημερινό ηγέτη Κεμάλ Κιλιντσάρογλου οξύνεται, ενώ αυτός διαμηνύει ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ εσωκομματική διαμάχη... Θα ξεφορτωθούμε εκείνους που προκαλούν τέτοιες διαμάχες». Πριν από μερικές μέρες, ο βουλευτής του κόμματος Φικρί Σαγκλάμ οδηγήθηκε στα πειθαρχικά όργανα του CHP, εξαιτίας έντονης κριτικής στην κομματική ηγεσία. Παράλληλα, πυκνώνουν δημοσιεύματα που φέρουν πρωταγωνιστικές φιγούρες του CHP, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ντενίζ Μπαϊκάλ, να πρωτοστατούν σε «προβληματισμούς» σχετικά με την πορεία του κόμματος. Προχτές, η «Χουριέτ» φιλοξενούσε μεγάλο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Μπαϊκάλ συμμετέχει σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο ο Αμπντουλάχ Γκιουλ να είναι στις προεδρικές εκλογές του 2019 υποψήφιος των δυνάμεων που είχαν πρωτοστατήσει υπέρ του «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Ο Γκιουλ ήταν ένας από τους συνιδρυτές του AKΡ που υπηρέτησε για χρόνια την τουρκική αστική τάξη από κρίσιμα πόστα, όπως αυτό του ΥΠΕΞ, αλλά και του προέδρου της χώρας. Σχετικά με το δημοψήφισμα, δεν είχε βγει ανοικτά να διαφωνήσει με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ούτε και είχε στηρίξει ιδιαίτερα ενεργά την επίσημη γραμμή του ΑΚΡ υπέρ του «Ναι». Σχολιάζοντας τις φήμες για τις κινήσεις Μπαϊκάλ, ο Ερντογάν είπε ότι οι ενέργειές του επιδιώκουν να «προκαλέσουν μπελάδες».

Να σημειωθεί ότι σε έκτακτο συνέδριο θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP, για την εκλογή νέας ηγεσίας.

ΗΠΑ
Συνάντηση Τραμπ με τον Αυστραλό πρωθυπουργό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνάντηση με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ στη Νέα Υόρκη είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ, στο περιθώριο εορτασμών για τη νίκη ΗΠΑ - Αυστραλίας στη Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλιών το Μάη του 1942 ενάντια στον ιαπωνικό στόλο. Από τις δηλώσεις του Τραμπ φάνηκε βελτίωση στις σχέσεις με τον Αυστραλό ηγέτη, που είχαν ξεκινήσει «στραβά», μετά την αντιπαράθεση που είχαν σχετικά με τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ να υποδεχτεί 1200 μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε νησιά του Ειρηνικού σε άθλιες συνθήκες. Τελικά, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι «ελάχιστοι λαοί μοιράζονται τόσο ατσαλένιους δεσμούς όσο οι λαοί ΗΠΑ - Αυστραλίας». Σε ό,τι αφορά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη «Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου» (TPP), όπου συμμετέχει και η Αυστραλία, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι, ενώ θα επιδιωχθεί - όπως είχε επιβεβαιώσει και η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μ. Πενς στην Αυστραλία - διμερής συμφωνία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με αφορμή το γεγονός πως το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου στο εξωτερικό θα είναι στη Σαουδική Αραβία στις 23 Μάη, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει «σοβαρές πιθανότητες να επιτύχει ειρηνευτική συμφωνία Ισραηλινών - Παλαιστινίων». Επίσης εξήρε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών με ακρίβεια πλήγματος στη Σαουδική Αραβία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ