ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ»
Ζεστό χρήμα στους εμποροβιομήχανους, χαράτσια και φόροι στους μικρομεσαίους αγρότες

Οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για το ποιος μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερο «ζεστό χρήμα» στους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, προωθώντας αποτελεσματικότερα τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, ήταν αυτό που κυριάρχησε χτες στη Βουλή, στη συζήτηση Επερώτησης της ΝΔ για την «άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020 και του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ».

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ανέφερε ότι «το σύνολο των μέτρων του Προγράμματος» που έχουν «προκηρυχθεί ως σήμερα», από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέρχεται στα 1,68 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούν «αυτά της τοπικής ανάπτυξης Leader, για το ΠΑΑ και την αλιεία, της εγκατάστασης νέων αγροτών, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, και της μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης των γεωργικών προϊόντων». Επιπλέον, όπως είπε, «ήδη έχει δρομολογηθεί συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει στη σύσταση Ταμείου που θα διευκολύνει την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, όπως σχεδίων βελτίωσης, μεταποίησης» δηλαδή για τους βιομήχανους. «Η συνολική συνδρομή του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης μπορεί να ανέβει σε μέγιστο ποσό ίσο με το 7% των πόρων του προγράμματος». Ενώ κατάκρινε τη ΝΔ γιατί «στο δικό σας πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013, γιατί πρέπει να τα συγκρίνουμε, οι αντίστοιχες ενέργειες οδήγησαν στη σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας το οποίο απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους του, με αποτέλεσμα να δεσμευθούν και να μείνουν ανενεργά, χωρίς να αξιοποιηθούν, 115 εκατομμύρια ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, καθώς όπως ανέφερε ο βουλευτής της Χρ. Δήμας, «η Ελλάδα είναι τελευταία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στην απορρόφηση των πόρων του δεύτερου πυλώνα, έχοντας απορροφήσει μόλις το 9,33% στα τέλη του 2016».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το πραγματικό περιεχόμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ ανέδειξε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη.

Οσον αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και για ποιους προορίζεται ανέφερε συγκεκριμένα: «Τι είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020; Είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που προωθείτε στην ύπαιθρο για την επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση της κερδοφορίας μέσω του ανταγωνισμού. Τα προωθούμενα επενδυτικά προγράμματα που αναφέρετε στην Επερώτηση αφορούν κατά βάση τη χρηματοδότηση καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και όχι τους μικρομεσαίους παραγωγούς».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία επισήμανε: «Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν 500 προγράμματα με προϋπολογισμό μέχρι 350 χιλιάδες. Ομως, υπάρχει και η συμμετοχή, η οποία από περιοχή σε περιοχή ξεκινάει από το 25% έως 60%, δηλαδή για να μπει ένας φτωχομεσαίος παραγωγός θέλει 75 έως 160 χιλιάδες ευρώ (...) Αυτό το γεγονός από μόνο του αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι», που ήδη από την αντιαγροτική πολιτική καλούνται να πληρώσουν αβάσταχτους φόρους και χαράτσια, «δεν μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό, θα έρθουν σε ακόμα χειρότερη θέση».

Πρόσθεσε ότι κυβέρνηση και ΝΔ «δίνετε εξετάσεις στους εμποροβιομήχανους, στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, στην τυποποίηση, στη συσκευασία των αγροτικών προϊόντων».

«Μπροστά σε αυτήν τη βαρβαρότητα», υπογράμμισε, «υπάρχει λύση τόσο για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους όσο και για τα λαϊκά στρώματα, που έχουν ανάγκη από μια πρωτογενή παραγωγή που θα διασφαλίζει φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα, αλλά αυτό βρίσκεται στη διαφορετική κοινωνικοοικονομική οργάνωση, στη λαϊκή εξουσία. Στη μεγάλη παραγωγή, στην καθετοποίηση, αλλά με διαφορετικές σχέσεις παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, έξω από τα δεσμά της ΕΕ και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής, διακρατικής, καπιταλιστικής Ενωσης».

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΖΟΥΡΑΣ»
Συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα Σάββατο

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα» οργανώνει σήμερα, Σάββατο, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Θυμίζουμε ότι στις 24/4 η εταιρεία προσπάθησε να μεθοδεύσει την απόλυση ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου. Χτες, η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας διακόπηκε και ορίστηκε νέα στις 15/5, καθώς η εργοδοσία όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί πάνω στην πρόταση που έχει γίνει από το σωματείο για την επιστροφή του ΔΣ στη δουλειά, ζήτησε χρόνο για να τη μελετήσει. Λίγο νωρίτερα, είχε επιχειρήσει να κάνει το άσπρο μαύρο: Υποστήριξε ότι οι απλήρωτοι για επτά μήνες εργαζόμενοι «στηρίζουν την εταιρεία» και ότι το σωματείο είναι «σφραγίδα». Μάλιστα, εμφάνισε μέσα στο υπουργείο «υπεύθυνες δηλώσεις», με τις οποίες εργαζόμενοι αιτούνται τη διαγραφή τους από το σωματείο και δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να είναι μέλη του, την ώρα που στο σωματείο φτάνουν καταγγελίες για εκβιασμούς που υφίστανται εργαζόμενοι για να τις υπογράψουν.

Από μεγάλες επιχειρήσεις τα μισά σχεδόν χρέη στα Ταμεία

Στα 22,492 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέχρι το τέλος του Μάρτη 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή του. Το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος, το 70,25%, ανήκει σε επιχειρήσεις, πρόκειται δηλαδή για εισφορές που αν και έχουν παρακρατηθεί από τους μισθωτούς δεν έχουν αποδοθεί στο ΙΚΑ. Ετσι, από τα 22,492 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη τα 15,802 δισ. είναι χρέη προς το ΙΚΑ και αφορούν 427.781 (!) επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα 5,952 δισ. είναι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, τα 538,8 εκατομμύρια είναι χρέη προς τον ΟΓΑ, όπου όμως περιλαμβάνονται και χρέη αγροτικών επιχειρήσεων, ενώ σε 198,5 εκατομμύρια ανέρχονται τα χρέη προς το ΕΤΑΑ. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι μόλις 11.760 επιχειρήσεις με χρέη άνω των 200.000 ευρώ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 10,385 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 46,17% των συνολικών οφειλών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν 1.594 επιχειρήσεις με οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 6,380 δισ. ευρώ!

ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ για τις μεγάλες ζημιές από τον παγετό

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους οι αγρότες της Αγιάς Λάρισας, καλλιεργητές μήλων, κερασιών, αμυγδάλων κι άλλων προϊόντων, η παραγωγή των οποίων υπέστη μεγάλες ζημιές από τον παγετό που έπληξε για δεύτερη συνεχή χρονιά την περιοχή.

Σε μαζική σύσκεψη που οργάνωσαν προχτές η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς, αποφασίστηκε ως πρώτη κίνηση, το πρωί της Τρίτης 9 Μάη, οι αγρότες της περιοχής να μεταβούν με κομβόι αγροτικών αυτοκινήτων που θα ξεκινήσει από την Αγιά, στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Εκεί θα απαιτήσουν: Να δεχτεί ο ΕΛΓΑ ως εμπρόθεσμες όλες τις δηλώσεις ζημιάς που έγιναν από τους πληγέντες παραγωγούς, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων και της αποζημίωσης. Να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτιμήσεων και αποζημιώσεων που δικαιούνται όλοι οι πληγέντες παραγωγοί, καθώς η περιοχή είναι στο σύνολό της παγετόπληκτη. ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αλλαγή του κανονισμού, ώστε να ασφαλίζεται η παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και οι ζημιές να αποζημιώνονται στο 100%.

Βασικός ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣ ν. Λάρισας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη μαζικού και δυναμικού αγώνα, ώστε να αναγκαστούν η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι οποίοι, όπως είπε, είναι αυτοί που θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, οργανώνοντας την πάλη των αγροτών της περιοχής.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, ενώ ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων παραγωγών.

ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Το κυβερνητικό σόου τελείωσε, τα προβλήματα παραμένουν

Με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο νοσοκομείο Ζακύνθου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Την Τετάρτη 3/5 πήγε στην Ζάκυνθο αιφνιδιαστικά ομάδα με μεταφερόμενους από άλλες υγειονομικές μονάδες γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς και αναλώσιμα υλικά, με επικεφαλής τον ίδιο τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και πραγματοποίησε χειρουργικές επεμβάσεις. Προφανής στόχος του επικοινωνιακού σόου του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας είναι η συλλήβδην στοχοποίηση του προσωπικού του νοσοκομείου της Ζακύνθου για την επί πέντε ολόκληρους μήνες αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων, για την οποία στο ακέραιο φέρει την ευθύνη η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ».

Η ΟΕΝΓΕ υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή με παρεμβάσεις της και επί τόπου επισκέψεις της, είχε απαιτήσει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να επαναλειτουργήσουν πλήρως και με ασφάλεια τα χειρουργεία, ενώ ταυτόχρονα είχε αναδείξει συνολικότερα τα οξυμένα προβλήματα που επί χρόνια ταλανίζουν το νοσοκομείο Ζακύνθου.

«Οι συνθήκες δημόσιας περίθαλψης των κατοίκων και των επισκεπτών της Ζακύνθου, η υγεία του λαού δεν προσφέρονται για φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος των ασθενών και των υγειονομικών. Η αυλαία του σόου έπεσε, αλλά τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα με τα νέα μνημονιακά μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών, με την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού "κόφτη" των κοινωνικών δαπανών για την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί: Αμεση και ασφαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου. Ανάκληση όλων των μετακινήσεων γιατρών από και προς το νοσοκομείο. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Γενναία χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ