ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Επιδιώκουν συντονισμό και στρατιωτική συνεργασία

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η κοινή αντι-πυραυλική άσκηση Κίνας - Ρωσίας, για πρώτη φορά με προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και επισημαίνοντας το τελευταίο διάστημα την προτεραιότητα που δίνουν στη σύσφιξη της στρατιωτικής τους συνεργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε και το υπουργείο Αμυνας της Κίνας η άσκηση θα φέρει τον κωδικό «Aerospace Security 2016» και θα γίνει στο Επιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο Αεροδιαστημικής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο υπουργός Αμυνας της Κίνας Τσανγκ Γουανκουάν είχε επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού στη Μόσχα. Εκεί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, σημειώθηκε πως τα δυο υπουργεία χρειάζεται να εφαρμόσουν «μεγαλύτερη ενότητα και κοινή προσπάθεια» για να αντιμετωπίσουν σύγχρονες προκλήσεις για την ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, ρεπορτάζ της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης επισήμαινε ότι ο Τσανγκ υπογράμμισε στο Σοϊγκού τη θέληση του Πεκίνου να συνεργαστεί με τη Μόσχα, να διατηρήσει την επικοινωνία και το συντονισμό μαζί της για περιφερειακά αλλά και διεθνή «καυτά» θέματα.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Σχέδιο νόμου για αναγνώριση του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Από τις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Από τις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ενώ συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ (με καθημερινές μάχες και απώλειες εκατέρωθεν), η κυβέρνηση της Αρμενίας κατέθεσε χτες στη Βουλή σχέδιο νόμου για την επίσημη αναγνώριση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αναθέρμανση, από τις 2 Απρίλη, της διαμάχης στην περιοχή των 150.000 κατοίκων, κυρίως Αρμενίων, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά τη γεωστρατηγική σύγκρουση, τον έλεγχο της Ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το κουβάρι παίζουν ρόλο η Ρωσία, που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και θέλουν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας.

Η κίνηση της αναγνώρισης του Ναγκόρνο Καραμπάχ (ή Αρτσάχ όπως το ονομάζουν οι Αρμένιοι) θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία 2 αρμενικών κρατών και στην πορεία της ένωσής τους. Εως τώρα οι αρμενικές κυβερνήσεις το απέφευγαν ως κίνηση που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση της λεγόμενης Ομάδας Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), από το 1994, μετά τον πόλεμο των χωρών με χιλιάδες θύματα, και στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Από τότε το Ναγκόρνο Καραμπάχ και 7 ακόμα περιοχές, που γειτονεύουν με αυτό και το συνδέουν με την Αρμενία (τις οποίες το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί κατεχόμενες), ελέγχονται από τον αρμενικό στρατό.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, με τις εξελίξεις στη σύσφιξη της συνεργασίας Τουρκίας - ΕΕ να ασκούν τη δική τους επίδραση στο συνολικότερο κλίμα γύρω από το Κυπριακό.

Ειδικά η πρόσφατη δημοσιοποίηση της Εκθεσης με την οποία οι Βρυξέλλες «άνοιξαν» το δρόμο για κατάργηση του συστήματος βίζας για τους Τούρκους υπηκόους έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη Λευκωσία, με τους τόνους να υψώνονται και στο πλαίσιο βέβαια της προεκλογικής τακτικής πολλών κομμάτων (στις 22 Μάη θα γίνουν στην Κύπρο οι επόμενες βουλευτικές εκλογές). Χαρακτηριστική είναι η κριτική που ασκεί μεταξύ άλλων και το κόμμα ΔΗΚΟ, με τον πρόεδρό του, Ν. Παπαδόπουλο, να χαρακτηρίζει την εισήγηση της Κομισιόν «παντελώς λανθασμένη και προκλητική». Ο ίδιος σχολίασε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει με άλλα λόγια πως, ενώ εμείς οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούμε να διακινηθούμε ελεύθερα στη χώρα μας λόγω της κατοχής, τα 70 εκατομμύρια των Τούρκων θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στη χώρα μας με προνομιακή μεταχείριση».

Οσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, η κυπριακή προεδρία δηλώνει ότι αυτές δε θα επηρεαστούν από την προεκλογική περίοδο και το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια ώστε κάποιες συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα για τα τέσσερα κεφάλαια που συζητούνται αυτή τη στιγμή, ώστε να ξεκινήσει κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και που είναι η συζήτηση επί του εδαφικού». Στο μεταξύ, ο νέος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, παραχωρώντας συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» και προσπαθώντας να διαψεύσει φήμες περί «διάστασης απόψεων» της «δεξιάς» «κυβέρνησής» του με τον πιο «αριστερό» Ακιντζί, ανέφερε πως «το εμπόδιο για τη λύση ήταν πάντα η ελληνική πλευρά», τονίζοντας ταυτόχρονα τον «αποτελεσματικό και ενεργό» ρόλο που η Τουρκία πάντα διαδραμάτιζε ως εγγυητής της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Οσον αφορά τις εκλογές της 22ας Μάη, πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» της Κύπρου, εμφάνιζε την πρόθεση ψήφου ως εξής: ΔΗΣΥ 22,9%, ΑΚΕΛ 15,8%, ΔΗΚΟ 9,3%, Συμμαχία Πολιτών 4,8%, ΕΔΕΚ 4%. Η αποχή εμφανιζόταν να φτάνει στο 20% και στις ηλικίες 18-24 χρόνων στο 40%.

  • Η κυπριακή Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επέκρινε την ευθύνη που έχει το ΡΙΚ για τις δηλώσεις που έκανε ο τραγουδιστής Νότης Σφακιανάκης σε εκπομπή του σταθμού στις 13 Μάρτη. Ο τραγουδιστής είχε επιδοθεί τότε σε ένα ρατσιστικό ντελίριο, αποκαλώντας τους πρόσφυγες «ορδές ανθρώπων οι οποίοι ''βιάζουν'' την πατρίδα μας» και «ριψάσπιδες» με «πορτοφόλια γεμάτα με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ». Η Επιτροπή έκρινε ότι η ευθύνη του ΡΙΚ για την παραχώρηση της ευκαιρίας στον Σφακιανάκη να διακηρύξει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του «μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να μην προβάλει τη ρητορική μίσους».
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προσπάθεια αναβάθμισης της σοσιαλδημοκρατίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στις κάλπες κλήθηκαν χτες εκατομμύρια Βρετανοί για τις τοπικές και δημοτικές εκλογές στο Λονδίνο, στο Λίβερπουλ, στο Μπρίστολ και 124 Τοπικά Συμβούλια όπως και τα Κοινοβούλια στη Σκοτία, στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία (με τα αποτελέσματα να αναμένονται σήμερα και αύριο).

Αναμφισβήτητα η αναμέτρηση για τη δημαρχία του Λονδίνου κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ, και αυτό γιατί ο δικηγόρος Σαντίκ Καν από τους Εργατικούς, που προέρχεται από οικογένεια Πακιστανών μεταναστών θεωρείται μια πρώτη αναμέτρηση του νέου ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν που προβάλλεται ως «αριστερός» με τους συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Υποψήφιος των Συντηρητικών είναι ο δισεκατομμυριούχος εβραϊκής καταγωγής Ζακ Γκόλντμιθ, ενώ άλλοι υποψήφιοι είναι οι Καρολάιν Πίντζεον, οκτώ χρόνια δημοτική σύμβουλος στο Λονδίνο από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, η Σίαν Μπέρι από τους οικολόγους Πράσινους και η Σόφι Γουόλκεν από το «Κόμμα Ισότητας Γυναικών».

Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι έθεσαν στις πρώτες θέσεις της προεκλογικής τους εκστρατείας τη μη προσιτή λαϊκή στέγη (λόγω των πανάκριβων ενοικίων), τις ακριβές συγκοινωνίες, την αύξηση της εγκληματικότητας και τη μείωση της αστυνόμευσης, που υποσχέθηκαν να «λύσουν» σχεδόν διά μαγείας... Οι άλλες τρεις υποψήφιες έριξαν το βάρος κυρίως στη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, σε πολιτικές για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη διευκόλυνση πρόσβασης νέων ζευγαριών σε φθηνότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι εκλογές στη Βρετανία και στο Λονδίνο γίνονται υπό το φόντο του δημοψηφίσματος του Ιούνη για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, ένα ζήτημα που διαφοροποιεί τμήματα του κεφαλαίου ανάλογα με τα συμφέροντά τους και εγκλωβίζει και λαϊκές δυνάμεις κάτω από τις αστικές σημαίες, ουσιαστικά συγκαλύπτοντας τον ταξικό πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στην ίδια λογική, προβάλλεται και η πιθανή εκλογή στο Λονδίνο του «μουσουλμάνου μετανάστη δεύτερης γενιάς» Σ. Καν, ως δήθεν θετικό για τα λαϊκά στρώματα, ενώ πρόκειται ουσιαστικά για προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να αναβαθμιστεί και να παρουσιαστεί ως δήθεν αντίπαλος της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ υπηρετεί την ίδια στρατηγική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση Πούτιν - Αμπε

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σήμερα αναμένεται να γίνει η ανεπίσημη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε και του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας, στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας του πρώτου στην Ευρώπη.

Χτες, από το Λονδίνο, ο Αμπε είπε ότι «θα θέλαμε να αναζητήσουμε την πιο κατάλληλη στιγμή για να επισκεφτεί ο (Πρόεδρος) Πούτιν την Ιαπωνία» συμπληρώνοντας ότι το θέμα των Νήσων Κουρίλες (νησιά στα σύνορα Ρωσίας - Ιαπωνίας που διεκδικούν κι οι δύο πλευρές) «δεν μπορεί να λυθεί χωρίς απευθείας συνομιλίες των δύο ηγετών» αλλά και ότι μια συνθήκη ειρήνης χρειάζεται για να συνειδητοποιηθούν σε όλο τους το εύρος οι προοπτικές των σχέσεων των δύο χωρών (σ. σ. Ρωσία και Ιαπωνία τυπικά δεν έχουν υπογράψει ακόμα συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Στη Μόσχα, ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε επίσης ότι το θέμα των Κουρίλων είναι «σύνθετο» και απαιτεί «αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση». Για να υπάρξει πρόοδος «πρέπει να δημιουργηθεί μια θετική, εποικοδομητική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις που θα έφερνε τις δύο χώρες πιο κοντά», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία ο Αμπε αναφέρθηκε και στις συνέπειες που θα έχει μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ (Brexit) υποστηρίζοντας ότι «πολλές ιαπωνικές εταιρείες συστήνουν θυγατρικές στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή ακριβώς αυτό αποτελεί πύλη για την ΕΕ. Μια ψήφος υπέρ της εξόδου (από την ΕΕ) θα έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο ελκυστικό ως προορισμό για τις ιαπωνικές επενδύσεις».

Σήμερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο δραστηριοποιούνται 1.000 ιαπωνικές εταιρείες που απασχολούν 140.000 άτομα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ