ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Απόλυτη πλειοψηφία για τις δυνάμεις που στήριξε το ΠΑΜΕ

Το «Εργατικό Μέτωπο» πήρε το 52,8% των ψήφων από τους αντιπρόσωπους στο συνέδριο και εξέλεξε 8 μέλη στο νέο ΔΣ

Οι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων εμπιστεύτηκαν τις ταξικές δυνάμεις και τους έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου
Οι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων εμπιστεύτηκαν τις ταξικές δυνάμεις και τους έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου
Την απόλυτη πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων κατέκτησαν οι ταξικές δυνάμεις, σημειώνοντας άνοδο σε ψήφους, ποσοστά και έδρες, στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε χτες βράδυ. Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 89 αντιπρόσωποι (από 106 το 2013) και τα αποτελέσματα έχουν αναλυτικά ως εξής:

Το ψηφοδέλτιο «Εργατικό Μέτωπο», που στηρίζει το ΠΑΜΕ, πήρε 47 ψήφους (από 43), ποσοστό 52,8% και εξέλεξε 8 έδρες (από 6) στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Η παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) υπέστη σημαντικές απώλειες και έλαβε 34 ψήφους (από 49), εκλέγοντας 5 έδρες (από 6). Ο συνδυασμός «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 5 ψήφους (από 6) και δεν εξέλεξε έδρα (είχε μία στην προηγούμενη Διοίκηση). Το ψηφοδέλτιο «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε δύο ψήφους (από 4), ενώ μία ψήφο έλαβε μεμονωμένος υποψήφιος.

Η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ τονίζει ότι η σημαντική αυτή νίκη ήταν «καρπός της ακούραστης και πρωτοπόρας δράσης των ταξικών δυνάμεων στην εργατική τάξη των Ιωαννίνων, σε συνθήκες ολόπλευρης επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Το αποτέλεσμα είναι έμπρακτη καταδίκη των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια, που η εργατική τάξη των Ιωαννίνων μάτωνε από την πρωτοφανή επίθεση, οι δυνάμεις αυτές αποτελούσαν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας. Είναι καταδίκη στην επιχείρηση να οδηγήσουν με δικαστικές αποφάσεις στον αποκλεισμό των ταξικών σωματείων και σε διορισμό Διοίκησης, για να συνεχίσει το Εργατικό Κέντρο να αποτελεί στήριγμα της μεγαλοεργοδοσίας.

Η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη να ξεσηκωθεί ενάντια στο νόμο - σφαγείο των όσων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων απέμειναν. Να οργανωθεί στα συνδικάτα, να δυναμώσει τη συσπείρωση και οργάνωση στους τόπους δουλειάς και με μπροστάρη τη νέα ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, να ορθώσει τείχος στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ»
Αδιαπραγμάτευτα τα συμφέροντα της εργοδοσίας

«Πεπερασμένα τα εργαλεία» της κυβέρνησης, όπως είπε χτες ο Γ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

«Τα νομικά εργαλεία τα οποία έχει το υπουργείο Εργασίας σε μια καπιταλιστική οικονομία είναι πεπερασμένα»... Με τη φράση αυτή, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στους 450 εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής Αθηνών».

Ηταν η απάντηση που έδωσε στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, για το «ποιες ενέργειες θα κάνετε, έτσι ώστε να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις τους από την εταιρεία, με προτεραιότητα έναντι των αξιώσεων των τραπεζών και του Δημοσίου, να ενταχτούν οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Ανεργίας για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται στην ανεργία και να υπάρξει άμεση στήριξή τους με καταβολή έκτακτου επιδόματος».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, η επιχείρηση «μεθόδευσε την πτώχευση όλο το προηγούμενο διάστημα», κλείνοντας καταστήματα, δίνοντας αναγκαστικές άδειες, απολύοντας εργαζόμενους κ.ά. Σημείωσε ότι όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, η επιχείρηση συσσώρευσε κέρδη, με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών, ενώ έφτασε στο σημείο να αξιώσει να καταβάλουν τον ένα μισθό τους για να συμβάλουν στην εξυγίανση της εταιρείας.

Τώρα, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους πέταξε στο δρόμο και επειδή δεν υπάρχει απόλυση, δεν δικαιούνται ούτε επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

Ο υπουργός, πέρα από την παραπάνω αποκαλυπτική φράση, που δείχνει ότι η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, σημείωσε ακόμα, εντείνοντας τον εμπαιγμό, ότι «στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας θα είμαστε, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, στο πλευρό των εργαζομένων»! Πρόσθεσε, τέλος, ότι «θα εξετάσουμε για παράδειγμα αν θα μπορούσαν να έχουν αυτό το έκτακτο βοήθημα, το έκτακτο επίδομα, το οποίο ζητάτε από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης».

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι η επιχείρηση πάτησε στο αντεργατικό πλαίσιο που έχτισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εμπλουτίζει η σημερινή, υπενθυμίζοντας στον υπουργό ότι πέρσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε νόμο που δίνει προτεραιότητα στις απαιτήσεις των τραπεζών έναντι των απαιτήσεων των εργαζομένων.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση, αν ήθελε, με μια υπουργική απόφαση θα μπορούσε να δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής» να γραφτούν στον ΟΑΕΔ. Η απάντηση του Γ. Κατρούγκαλου ήταν ότι πιθανά να υπάρξει «γενική νομοθετική ρύθμιση», αλλά «στο μέλλον»...

Στην Αθήνα σήμερα οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης»

Μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου στις 2 μ.μ. είναι προγραμματισμένη να γίνει τριμερής συνάντηση, πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), συνεχίζοντας τον αγώνα για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Από σήμερα προχωρούν και σε επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα καθώς τους οφείλονται οι μισθοί Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη και το δώρο Πάσχα. Χτες το πρωί, στο πλαίσιο της απεργίας τους, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κατάστημα στην οδό Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Το Πανελλαδικό Επιχειρησιακό Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να σταθούν δίπλα στους απεργούς. Σε ανακοίνωσή του θυμίζει ότι από το 2015 έχουν ξεκινήσει οι καθυστερήσεις των πληρωμών και ότι κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα πληρώθηκαν το επίδομα αδείας του 2015 και το μισθό Δεκέμβρη του 2015.

«Τα καταστήματα παραμένουν άδεια από εμπορεύματα και τα όποια χρήματα έχουν τα ταμεία δεν ξέρουμε πού πηγαίνουν. Η εταιρεία μάς γεμίζει με υποσχέσεις και ψέματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και να παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και ζητάνε να πληρωθούν όλους τους μισθούς τους και από το υπουργείο Εργασίας «να πάρει τώρα θέση ή με τους εργαζόμενους ή με τον εργοδότη».

Πρωτοβουλίες σωματείων - Εργατικών Κέντρων

Αναδεικνύοντας το ταξικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς και, παράλληλα, με την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας, μια σειρά συνδικάτα και φορείς οργανώνουν εκδηλώσεις για την 1η Μάη. Ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:

  • Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ οργανώνει προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» του Λεωνίδα Βαρδαρού, σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
  • Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και το παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου θα προβάλουν το ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα «Γκαλιούρη» του κινηματοθεάτρου «Μαρούλα».
  • Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλεί σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συζήτηση για τις εξελίξεις στον κλάδο του Εμπορίου, προβολή video για την Εργατική Πρωτομαγιά και μικρό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής, αύριο Σάββατο, στις 5.30 μ.μ., στον Αγιο Θωμά, στο μνημείο του Κάππα, ενός από τους 200 εκτελεσμένους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, την Κυριακή 8 Μάη, στις 12.30 μ., σε συνεργασία με το «Cine Foskolos», θα προβάλει την ταινία του Κώστα Φιλούση «Ουτοπία 1961», με θέμα τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου.
  • Κάλεσμα στους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν την ταινία «Ουτοπία 1961» που προβάλλεται από χτες Πέμπτη έως τη Δευτέρα 9 Μάη, στον κινηματογράφο «Cine REX» στους Μυτιληνιούς, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.
Συγκέντρωση χτες στον ΕΛΓΑ της Λάρισας

Συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα οργάνωσαν χτες το πρωί, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των Επαρχιών Αγιάς και Τυρνάβου, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες από τον παγετό που έπληξε την περιοχή στα τέλη του περασμένου Μάρτη. Στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων, ο διευθυντής του καταστήματος του ΕΛΓΑ επανέλαβε τη θέση του Οργανισμού και της κυβέρνησης ότι οι ζημιές δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΛΓΑ επειδή, όπως ισχυρίστηκε, δεν οφείλονται σε παγετό, αλλά σε άλλα αίτια. Οι εκπρόσωποι των αγροτών επέμειναν ότι υπάρχει καταγεγραμμένος παγετός στο νομό Λάρισας την 26η Μάρτη που προκάλεσε τις ζημιές - σε πολλά περιβόλια φτάνουν στο 100% - και την απώλεια στην παραγωγή και τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα εκτιμήσεις; Να δοθούν αποζημιώσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρχει παραγωγή και εισόδημα και τίθεται ζήτημα επιβίωσης των παραγωγών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ