ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση με την πρέσβειρα του Βιετνάμ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες, Τρίτη, με την πρέσβειρα της ΣΔ Βιετνάμ Τραν Θι Χα Φουόνγκ, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος στον Περισσό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ και υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις του Κόμματος και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής.

Στη συνάντηση, έγινε αλληλοενημέρωση για την κατάσταση στις δύο χώρες και ανταλλάχθηκαν γνώμες για την παραπέρα ανάπτυξη των δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης των δύο λαών και την προώθηση της συνεργασίας.

Εγινε, επίσης, συζήτηση για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χώρα, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ.

Δραστηριότητες της ΚΟ Αττικής

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 10.30 π.μ., το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο θα επισκεφτεί ο Γ. Κρητικός, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 10.30 π.μ., το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί θα επισκεφτεί η Βιβή Δάγκα, στέλεχος του Κόμματος.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στη 1 μ.μ., σε συγκέντρωση των εργαζομένων του «Θριάσιου» Νοσοκομείου θα μιλήσει ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 10 π.μ., το Νοσοκομείο «Αττικόν» θα επισκεφτεί ο Γ. Νάνος, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ.

Την Παρασκευή 8/5

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Πεύκη, πλατεία Κολώνες (Λ. Ειρήνης και Πλαστήρα) θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 10/5

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στα Βριλήσσια, στο Στέκι Νεολαίας (Φλωρίνης και Ολύμπου), θα μιλήσει ο Π. Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Τη Δευτέρα 11/5

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου, θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στη Μόσχα, στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη

Στη Μόσχα θα βρεθεί πολυμελής αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) μετά από πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 6 έως τις 10 Μάη. Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από αντιπροσώπους από τη Βραζιλία, την Ελλάδα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική. Το ΚΚΡΟ πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει αντιπροσωπείες του ΠΣΕ, της ΠΟΔΝ (Νεολαία), της ΠΣΟ (Συνδικάτα), της ΠΔΟΓ (Γυναίκες) και της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Νομικών για να τιμήσουν την επέτειο της Νίκης των λαών κατά του φασισμού και να συμμετάσχουν σε διάσκεψη με θέμα «1945 - 2015, 70 χρόνια αγώνων, διδάγματα και προκλήσεις», στην οποία θα μιλήσει και ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Στις αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν ως επικεφαλής οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς τους, ανάμεσά τους ο Θανάσης Παφίλης, ΓΓ του ΠΣΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Μόσχα οι διεθνείς αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις θα συναντηθούν ξεχωριστά με τα αντίστοιχα κινήματα και οργανώσεις της Ρωσίας, ενώ θα λάβουν μέρος, ως καλεσμένοι του ΚΚΡΟ, και στις κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις την 9η Μάη, μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

ΕΕΔΥΕ
Πηγή διδαγμάτων η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους και συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να τιμήσουν τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9 Μάη του 1945.

«Πέρασαν 70 χρόνια, αλλά οι μνήμες είναι ζωντανές και τα ιστορικά διδάγματα πολύτιμα. Η παγκόσμια εργατική τάξη, οι λαοί σε όλο τον κόσμο κλίνουν ευλαβικά το γόνυ στα εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες, στις χιλιάδες των αγωνιστών που με το όπλο στο χέρι ή από κάθε άλλο μετερίζι αντιπάλεψαν και νίκησαν το φασισμό», σημειώνει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Η σκέψη στέκεται στις τεράστιες θυσίες των λαών, στα 20 εκατομμύρια νεκρούς των λαών της Σοβιετικής Ενωσης, στον Κόκκινο Στρατό που η συμβολή του στην Αντιφασιστική Νίκη ήταν καθοριστική και δεν μπορεί να διαγραφεί από τους κάθε λογής παραχαράκτες της Ιστορίας.

Τιμάμε την ηρωική πάλη του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, που με αιμοδότη το ΚΚΕ εκπλήρωσαν πρωτοπόρο ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας (...)

Οι ηρωικοί αυτοί αγώνες, όπως και ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη συνέχεια, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για το λαό και τη νεολαία μας, στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά το φασισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Τονίζει ακόμα πως «τα διδάγματα της πάλης κατά του φασισμού και των πηγών που τον τροφοδοτούν, συμβάλλουν στον αγώνα κατά της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής, για να καταδικαστεί και να απομονωθεί αποφασιστικά από το λαό».

«Η Ιστορία έχει γραφεί και οι λαοί επιβάλλεται να καταδικάσουν την εκστρατεία "επανεγγραφής" της, την πλήρη διαστρέβλωση των γεγονότων με κύριο στόχο την κατασυκοφάντηση της Αντιφασιστικής Νίκης, της συμβολής της ΕΣΣΔ και των Κομμουνιστικών Κομμάτων, την ανιστόρητη εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού».

Εκδηλώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για το Μάη του '36

-- Η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «ΜΑΗΣ 1936 - ΜΑΗΣ 2015, ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», την Κυριακή 10 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής για τον Τάσο Τούση, τον πρώτο νεκρό του Μάη του 1936, την Κυριακή 10 Μάη, στις 11.30 π.μ., στο Ασβεστοχώρι.

Η πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική ανάπτυξη

Σε συγκέντρωση που οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αγιάς Λάρισας του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκου», θα μιλήσει ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική ανάπτυξη».

ΕΕΔΥΕ
Την Κυριακή 17 Μάη η 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Με εκκίνηση στις 8 π.μ. απ' τον Τύμβο του Μαραθώνα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 17 Μάη, η 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης με προορισμό το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου αναμένεται να φτάσει στις 6 το απόγευμα.

H Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και δράσης, εντείνει την αντιιμπεριαλιστική - φιλειρηνική πάλη, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη Μαραθώνια Πορεία και στις υπόλοιπες πορείες που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα.

«Η 35η Μαραθώνια Πορεία γίνεται σε συνθήκες που τα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης στο κορμί του λαού είναι έντονα και το κεφάλαιο ενισχύει τις βάσεις για αύξηση της κερδοφορίας του την επόμενη περίοδο ... Στην περιοχή μας, και ευρύτερα, ξεδιπλώνονται οι ιμπεριαλιστικές εκστρατείες, οι πόλεμοι για το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων, των δρόμων μεταφοράς τους και γενικότερα των αγορών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Καταγγέλλει ακόμα αποφάσεις της κυβέρνησης που «ενέπλεξαν βαθύτερα τη χώρα στις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις» και υπογραμμίζει ότι «για τους παραπάνω λόγους, σήμερα, ο αγώνας για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες χρειάζεται να συνδεθεί και να συντονιστεί με την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γεννούν, να διεκδικήσει ο λαός τον πλούτο που παράγει».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ - ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Eκδήλωση για τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, το Σάββατο 9 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο μνημείο που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο του δρόμου Διδυμοτείχου - Ελληνοχωρίου, στον τόπο όπου οι ναζί κατακτητές εκτελούσαν τους αντιφασίστες πατριώτες αγωνιστές.

Περιοδεία στην Κοζάνη

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μαζί με τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν σήμερα Τετάρτη, στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

Συγκεκριμένα: Στις 8 π.μ., θα περιοδεύσουν στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και θα συναντηθούν με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Στις 12 το μεσημέρι, θα περιοδεύσουν στο Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» και θα συναντηθούν με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Στις 2 το μεσημέρι, θα μιλήσουν σε σύσκεψη με εργαζόμενους του «Μαμάτσειου». Στις 3 μ.μ., θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα της Ψυχιατρικής του νοσοκομείου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org