ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Εκδήλωση τιμής στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Πραγματοποιήθηκε προχτές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην κατάμεστη αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος», η εκδήλωση τιμής για τα 70 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Την εκδήλωση οργάνωσε το Ρωσικό πολιτιστικό κέντρο της Πρεσβείας της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Παρουσιάστηκε βίντεο - αφιέρωμα για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως για τα ανδραγαθήματα, τον απαράμιλλο ηρωισμό, αλλά και την προσφορά του ηρωικού σοβιετικού λαού.

Στη συνέχεια, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τη Φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας, με αρχιμουσικό τον Σμηναγό (ΜΣ) Αλέξανδρο Λιτσαρδόπουλο, ρώσικα τραγούδια που τραγουδήθηκαν από το Σοβιετικό Λαό και τον Κόκκινο Στρατό, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσά τους και τα πολύ γνωστά και αγαπημένα κι εδώ στην Ελλάδα τραγούδια: «Κατιούσα», «Καλίνκα» και «Οι Γερανοί», που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά από το μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ελληνικά τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη από το «Αξιον Εστί» και το «Μαουτχάουζεν» και «Ο Τσάμικος» του Μάνου Χατζιδάκι.

Τα τραγούδια ερμήνευσαν έξοχα η Ελένη Ουσμάνοβα Παπαδοπούλου, ο Βασίλης Λέκκας και ο Μαξίμ Κλονόβσκι. Τους συνόδευσε και η χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπέρη.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
«Λαοί της Μεσόγειου - Λαοί της Θάλασσας»

Το Σάββατο 16 Μάη, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής, θα γίνει η πολυαναμενόμενη πολιτιστική «συνεύρεση» Παλαιστινίων και Κρητικών. Ο Ομιλος Βρακοφόρων Ρεθύμνου θα συναντηθεί με 25 Παλαιστίνιους, μέλη του συγκροτήματος παραδοσιακών χορών «Sareyyet Ramallah Dance Company» από τη Ραμάλα, που επισκέπτονται πρώτη φορά την Ελλάδα, καθώς και με το λυράρη από τ' Ανώγεια, γνωστό ερμηνευτή Βασίλη Σκουλά, πρωταγωνιστή στην παράσταση - υπερθέαμα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς», δήλωσε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Toubassi, «με σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών Ελλήνων και Παλαιστινίων, "Λαοί της Μεσόγειου - Λαοί της Θάλασσας" και οι δυο, να αναδείξει τους δεσμούς των λαών μας, που πηγάζουν από τις κοινές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας».

«Παγκόσμια πρώτη» για την παλαιστινο-κρητική σύμπραξη, που θεμελιώνεται στο μουσικό διάλογο των δυο πολιτισμών, που από την αρχαιότητα διατηρούν στενούς δεσμούς. Εδώ, ο εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων Μαχμούντ Νταρουίς θα συναντηθεί με τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Καμπανέλλη, τον Λειβαδίτη και τον ποιητή Θεοδωράκη. Εδώ, το κρητικό μαντήλι θα συναντήσει το αραβικό κοφέια (Kofiyeh) και ο Ζορμπάς θα αποδοθεί από τους βρακοφόρους σε βηματισμό κρητικής σούστας. Εδώ, Ελληνες χορευτές θα ερμηνεύσουν το παλαιστινιακό «debque». Εδώ, το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Ηταν κάποτε δυο φίλοι» -που ο συνθέτης αφιέρωσε στους Παλαιστίνιους ως Υμνο- θα συναντήσει δυο χορευτικά σχήματα, σε βηματισμό εμβατηρίου.


Δυο ορχήστρες επί σκηνής, κρητική και παλαιστινιακή, θα συμπράττουν ταυτόχρονα στην ανάδειξη των κοινών μουσικών και πολιτισμικών στοιχείων των δυο λαών, ενώ εκτυφλωτικά θα ξεχύνονται τα χρώματα από τα κοστούμια και τα κοσμήματα των χορευτών, αλλά και οι ρυθμοί από τα γρήγορα κρουστά της Μεσογείου, που θα εναλλάσσουν την ένταση των κρητικών τραγουδιών με τη μελωδική εσωτερικότητα των παλαιστινιακών.

«Γκεστ σταρ» στην παράσταση ο γνωστός και στην Ελλάδα Αραβας καλλιτέχνης Haig Yazdjian, ενώ στο σχήμα συμμετέχει και ο πολλά υποσχόμενος νέος τραγουδιστής Αλέξανδρος Μπελλές, με κρητικό ιδίωμα στη φωνή του.

«Θέλουμε -συνεχίζει ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα-, με αφορμή την εκδήλωση αυτή, να τιμήσουμε επίσης την 67η επέτειο της Παλαιστινιακής Νάκμπα (Καταστροφή του 1948) και να διατρανώσουμε ότι ο λαός μας εξακολουθεί να κρατά την ταυτότητά του και να επιμένει στο δικαίωμά του να ζει στη δική του πατρίδα, σε σχέσεις ειρήνης και φίλιας με τους γείτονές του». Και συνεχίζει:

«Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο στίχο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή Μαχμούντ Νταρoυίς: "Η ρίζα ενός σταχυού που θανατώνεις σήμερα, αύριο θα γεμίσει την κοιλάδα με στάχυα" και να τελειώσω με ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το "Αξιον Εστί", που απολογίζει τα πάθη μιας μακράς δοκιμασίας: "Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα / Μες στις πέτρες άνθισα και μεγάλωσα / Των φονιάδων το αίμα με φως ξεπληρώνω / Μακρινή μητέρα, Ρόδο μου αμάραντο", στέλνοντας κάλεσμα στους Ελληνες να μας τιμήσουν με την παρουσία τους, στις 16 Μάη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».


Ζημιές από λαθρανασκαφείς

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσαν στον αρχαιολογικό χώρου Ζωμίνθου στην Κρήτη λαθρανασκαφείς, των οποίων η δράση δίνει καθαρή εικόνα βανδαλισμού. Μόλις εντοπίστηκαν σημεία λαθρανασκαφής, ενημερώθηκαν η διευθύντρια της ανασκαφής Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη και δόθηκε σήμα στην αστυνομία από την ΕΦΑ Ρεθύμνου.

Μετά από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιες αρχαιολόγοι της Εφορείας, διαπιστώθηκαν τα εξής: Ζημιές σε 3 από τα 42 ανασκαμμένα δωμάτια του συγκροτήματος (συνολικός αριθμός 57 δωμάτια). Στο δωμάτιο 50 οι λαθρανασκαφείς έσκαψαν υπό το δάπεδο εστίας και κατέστρεψαν τμήμα του νότιου τοίχου. Επίσης, μετακινήθηκε και έσπασε βάση κίονα που είχε βρεθεί νοτίως της εστίας στον ίδιο χώρο. Στο δωμάτιο 35 είχε διανοιχτεί μία επιμήκης τομή με άξονα Α προς Δ και είχαν διαταραχθεί οι επιχώσεις. Ακόμη, στο δωμάτιο 26 οι λαθρανασκαφείς ξεσκέπασαν καλυμμένο τμήμα κάρβουνου και άνοιξαν το κάλυμμα ξύλινου κιβωτίου που είχε τοποθετηθεί πάνω από βάση κίονα.


Σήμερα η ταινία «Κόκκινο Ποτάμι, Μαύρο Πρόβατο»

Πιστοί στο... κινηματογραφικό ραντεβού μας, θα παρακολουθήσουμε σήμερα στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46), στις 20.30, την ταινία «Κόκκινο Ποτάμι, Μαύρο Πρόβατο». Και αυτή η κινηματογραφική προβολή εντάσσεται στις παράλληλες πολιτιστικές δραστηριότητες που αγκαλιάζουν το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Ιούνη.

Το θεματικό μοτίβο της ταινίας μυθοπλασίας «Κόκκινο Ποτάμι, Μαύρο Πρόβατο», σε σενάριο Ναζίμ Χικμέτ, είναι ακριβώς βγαλμένο από τα σπλάχνα λαϊκών, παραδοσιακών ιστοριών. Το ρόλο του τσοπάνη, Αλί Χαϊντάρ, με τη φλογέρα και το πιστό του μαύρο πρόβατο, υποδύεται ο Γιλμάζ Γκιουνέι - σημαντικός Τούρκος ηθοποιός κουρδικής καταγωγής, σεναριογράφος και κυρίως σκηνοθέτης τριών ταινιών: «Το Κοπάδι» (1978), «Ο Δρόμος» (1982) και «Ο Τοίχος» (1983). Οι δυο πρώτες του ταινίες φέρουν ήδη το χαρακτηρισμό «αριστούργημα».

Η είσοδος στη σημερινή προβολή είναι ελεύθερη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org