ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πραγματοποίησαν, την Κυριακή το πρωί, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας Αττικής, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία από την Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τη Μαίρη Σταθάκου, πρόεδρο του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και προβολή του βίντεο του ΚΚΕ για την 9η Μάη. Ξεχωριστός ήταν ο χαιρετισμός από την παλαίμαχη κομμουνίστρια Ευδοκία Κατσούρη που έζησε τη μεγάλη μάχη του λαού μας τη δεκαετία του 1940. Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης παίρνοντας το μικρόφωνο, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Το κόκκινο γαρίφαλο το κρατάμε γιατί συμβολίζει το αίμα των συνανθρώπων μας που έφυγαν! Καλή ζωή για τον εργάτη. Καλή ζωή για το συνάνθρωπο. Εψιλον για την Ελευθερία του Εργάτη: Αυτό είναι το ΚΚΕ!»

Στιγμές από την ηρωική πάλη στην περιοχή

Η πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Μαίρη Σταθάκου, παίρνοντας το λόγο, μετέφερε στοιχεία από την πάλη του λαού μας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας κατά την Αντίσταση, υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή σημασία της παρουσίας εργατών από τις βιομηχανίες που ήταν εγκατεστημένες στις συνοικίες αυτές, καθώς πριν ακόμα από τον πόλεμο γινόταν παρέμβαση στα εργοστάσια από τους κομμουνιστές.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία τμημάτων της ΕΠΟΝ στα εργοστάσια, στο ανθρακωρυχείο του Ν. Ηρακλείου, ακόμα και στην ομάδα της ΑΕΚ: «Η περιοχή μας ήταν από τις πιο πρωτοπόρες στην Αθήνα με τις κινητοποιήσεις των υφαντουργών, που έκαναν συχνά μαζικές συγκεντρώσεις, σημείωσε. Γι' αυτό οι κατοχικές δυνάμεις, πληροφορημένες με ονόματα συντρόφων, χτύπησαν την Καλογρέζα. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο 18χρονος Γραμματέας της ΕΠΟΝ των ανθρακωρύχων...».

Υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, συμβάλλουμε στον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης

Η Μαρία Λαμπρινού, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τα αστικά επιτελεία να ξαναγραφτεί η Ιστορία με την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, για να καταστραφεί η ιστορική μνήμη, για να «σκοτώσουν» τη δύναμη της ανατρεπτικής πάλης των λαών για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, την κομμουνιστική κοινωνία. Υπογράμμισε το χρέος και την ευθύνη των ανθρώπων του μόχθου, όπως και των δασκάλων και των καθηγητών «να υπερασπιστούν την ιστορική αλήθεια, να μη διδάσκουν τη συκοφαντία και το ψέμα, αλλά την πραγματική Ιστορία που γράφτηκε με το αίμα και τη θυσία των λαϊκών ανθρώπων, των κομμουνιστών και κομμουνιστριών».

Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώνοντας ότι υπεύθυνα δεν ήταν μόνο τα φασιστικά καπιταλιστικά κράτη, όπως θέλει το σύστημα να παρουσιάζει, αλλά η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, φασιστικά ή μη. Αλλωστε, όπως είπε μεταξύ άλλων, ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι ενισχύθηκαν με όλους τους τρόπους για να ανέβουν στην εξουσία από τα μονοπώλια και των μη φασιστικών κρατών, όπως και από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Το στέλεχος του Κόμματος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι κοινός στόχος όλων των ιμπεριαλιστικών κρατών ήταν η ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης.

Η Μαρία Λαμπρινού
Η Μαρία Λαμπρινού
«Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος κι ας φαίνεται ότι είναι πανίσχυρος», σημείωσε σαν βασικό δίδαγμα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μ. Λαμπρινού και συνέχισε: «Μπορεί να κυριαρχεί, όσο ο ίδιος και τα κόμματα που τον στηρίζουν καταφέρνουν να κρατάνε εγκλωβισμένη την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, τις γυναίκες, τη νεολαία και να τους χειραγωγούν. Οταν όμως ο λαός αποφασίσει να αγωνιστεί οργανωμένα ενάντια στον κύριο αντίπαλο που είναι τα μονοπώλια και η εξουσία τους μπορεί να ανοίξει τον δικό του δρόμο και να τον φέρει σε πέρας με επιτυχία».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Μ. Λαμπρινού υπογράμμισε:

«Ο συσχετισμός δυνάμεων θα αλλάξει, ποτέ δεν μένει ακίνητος. Θα τον αλλάξει η απόφαση που βάζει πάνω απ' όλα το μέλλον των νέων ανθρώπων, το μέλλον των γενιών που μόλις περπάτησαν. Θα τον αλλάξει η συνειδητή δουλειά που τα αποτελέσματά της δε φαίνονται αμέσως, πολλές φορές αργούν κιόλας. Κι ας είμαστε σίγουροι, πως όταν υπάρχει μια πρωτοπορία έτοιμη και αποφασισμένη, η λαϊκή ανταπόκριση στο κάλεσμα που απαιτούν οι καιροί για να βαδίσει η κοινωνία μπροστά, στο Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό, θα έρθει».

Η Ευδοκία Κατσούρη
Η Ευδοκία Κατσούρη
Εκδήλωση για «τους αλύγιστους» στην Αργαλαστή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αργαλαστή η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Μαγνησίας και της ΚΟΒ Νοτίου Πηλίου του ΚΚΕ, με θέμα «Η δράση των αλύγιστων της ταξικής πάλης στο Πήλιο».

Η εκδήλωση άνοιξε με εκτενή αναφορά στη δράση των ομάδων του ΔΣΕ, ειδικό αφιέρωμα στους μαχητές και τις μαχήτριες από τη γύρω περιοχή, καθώς και στις συνθήκες δολοφονίας αρκετών εξ αυτών.

Μιλώντας, ο Γ. Λούμας, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Μαγνησίας του Κόμματος, υπογράμμισε την ιδιαίτερη αξία του αγώνα αυτών των αγωνιστών και αγωνιστριών, καθώς και χιλιάδων άλλων πανελλαδικά εκείνη την περίοδο, που με τη δράση τους απέδειξαν ότι η Ιστορία είναι τελικά έργο και δημιουργία μόνο των ίδιων των λαϊκών μαζών και μόνο έτσι μπορούν να επιταχυνθούν οι εξελίξεις προς όφελος του λαού. Κάλεσε, δε, όλους να βγουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης για τα καυτά λαϊκά προβλήματα, σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις εξελίξεις που τίποτα καλό δεν προμηνύουν για το λαό.

Στη συνέχεια, τίμησαν την Κούλα Ζούνη, μαχήτρια που επέζησε από εκείνη την περίοδο, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους μαχητές και τις μαχήτριες που έδωσαν τη ζωή τους για το δίκιο και την προκοπή του λαού.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του βίντεο του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από τις 9 Μάη 1945 και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τραγούδια.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τίμησαν τον Αγγελο Τσιτώτα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο θρυλικό Αγγελο Τσιτώτα, μαχητή της «Ανεξάρτητης Ομάδας Λάρισας» του ΔΣΕ, οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του 3ου Διαμερίσματος Λάρισας του ΚΚΕ, την Κυριακή 26 Απρίλη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Κόμματος, για τα 100 χρόνια ΚΚΕ και τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στις 9 Μάη 1945.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θ. Σερδένης, μέλος της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, κι ακολούθησε πορεία μέχρι το σημείο όπου ο Τσιτώτας πολέμησε και έπεσε.

Ο Αγγελος Τσιτώτας, μαχητής της ΟΠΛΑ και του ΔΣΕ, στις 26 Γενάρη του 1947, ευρισκόμενος σε αποθήκη σπιτιού στην οδό Υψηλάντου της Λάρισας, περικυκλώθηκε από πολυάριθμους και πάνοπλους χωροφύλακες και ασφαλίτες, οι οποίοι του ζητούσαν να παραδοθεί. Ο μαχητής του ΔΣΕ, όχι μόνο δεν παραδόθηκε, αλλά, με το όπλο του, έδωσε επί πολλή ώρα σκληρή μάχη, προκαλώντας ζημιές στους διώκτες τους. Προς βοήθεια των χωροφυλάκων έσπευσε ένας λόχος μαυροσκούφηδων με ένα τανκ και με επικεφαλής τον τότε υπίλαρχο και μετέπειτα ηγετικό μέλος της στρατιωτικής χούντας, Στ. Πατακό, που άρχισε να βομβαρδίζει την αποθήκη. Ο Πατακός ζήτησε από τον Αγγελο Τσιτώτα να παραδοθεί, αλλά αυτός, φωνάζοντας «οι μαχητές του ΔΣΕ δεν παραδίνονται, πολεμούν και πεθαίνουν», συνέχισε να πολεμάει ηρωικά. Κι όταν τραυματισμένος κατάλαβε ότι το τέλος πλησίαζε, έβαλε το όπλο στον κρόταφό του και αυτοκτόνησε, για να μην πέσει στα χέρια των διωκτών του.

Στην ομιλία του, ο Θ. Σερδένης τόνισε: «Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αποκτούν ξεχωριστή σημασία, γιατί αναδεικνύουν τις ηρωικές σελίδες της Ιστορίας που έχει γράψει ο λαός μας. Κυρίως, όμως, μπορούν όχι μόνο να διδάξουν, να εμπνεύσουν τις νεότερες γενιές, αλλά να αποδείξουν ότι όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος. Ακριβώς αυτές οι ηρωικές σελίδες γράφτηκαν από ένα λαό που δεν έψαχνε και δεν περίμενε σωτήρες, που ήταν αποφασισμένος να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του και τον τόπο του και σ' αυτόν ακριβώς τον αγώνα δεν έκανε σκόντο σε θυσίες, αντίθετα κατέθεσε τις πιο μεγάλες, ακόμα και την ίδια του τη ζωή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ