ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - «ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ»
Ισχνή ανάκαμψη με πολλαπλές αβεβαιότητες

Ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τις προ τριμήνου εκτιμήσεις της «βλέπει» η Κομισιόν για τους ρυθμούς ανάκαμψης τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης, όσο και συνολικά στην ΕΕ για το έτος 2015. Στην προοπτική ανάκαμψης του κεφαλαίου εκτιμούν ότι θα συμβάλουν και παράγοντες, όπως η υποχώρηση των τιμών στην Ενέργεια, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κόστους παραγωγής των βιομηχάνων. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσουν η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, το «επενδυτικό σχέδιο» (πακέτο Γιούνκερ), συνολικού εκτιμώμενου ύψους 315 δισ. ευρώ, η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά νομίσματα, μέσω της οποίας ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, άρα και οι εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση η επίθεση του κεφαλαίου θα συνεχιστεί, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν ο αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης», στόχος, που μπορεί να επιτευχθεί «από την ενίσχυση των επενδύσεων και την προαγωγή της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, με παράλληλη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει κάθε χώρα».

Να σημειωθεί ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν αποτελούν τμήμα της διαδικασίας του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», δηλαδή των ενισχυμένων μέτρων εποπτείας που ισχύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, στα μέσα του Μάη, θα δημοσιευθεί και η έκθεση της Κομισιόν, με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα».

Οι αβεβαιότητες του κεφαλαίου

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνονται και τα παρακάτω:

-- Ο «βαθμός αβεβαιότητας ως προς τις οικονομικές προοπτικές εξακολουθεί να είναι υψηλός».

-- «Η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι, ωστόσο, απογοητευτική αν αυξηθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις ή αν ασκηθούν πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ».

-- Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, κυρίως λόγω των συνεπειών της πτώσης των τιμών της Ενέργειας. Επισημαίνεται πως οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές πληθωρισμού έχουν μειωθεί χάρη στην ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

-- Παρατηρούνται ανισότητες στην οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων χωρών.

Ουσιαστικά όλες αυτές οι επισημάνσεις αναφέρουν παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά για την καπιταλιστική οικονομία, ενώ στην ουσία η στασιμότητα παραμένει, με κινδύνους νέας οικονομικής κρίσης.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης για το 2015 στο 1,5% (από 1,3%) και για το 2016 στο 1,9% (αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).

Στα 28 κράτη της ΕΕ αναμένονται ρυθμοί: 2015: 1,8% (από 1,7%), 2016: 2,1% (επίσης από 2,1%).

Ειδικότερα:

Γερμανία: 2015: 1,9%, 2016: 2%

Γαλλία: 2015: 1,1%, 2016: 1,7%

Ιταλία: 2015: 0,6%, 2016: 1,4%

Στα άλλα κέντρα, προβλέπονται ρυθμοί ανόδου: ΗΠΑ 3,1% και 3%, Ιαπωνία 1,1% και 1,4%, Κίνα 7% και 6,8%. Τέλος, στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται αύξηση κατά 3,5% και 3,9%.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Βάζει πλάτη» για να κλείσει συμφωνία

«Πλάτη» στην κυβέρνηση βάζει η ηγεσία της ΝΔ ώστε να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους δανειστές, να προωθήσει τάχιστα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις 100 μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκφράζει καταρχάς τις αγωνίες του ντόπιου κεφαλαίου για την πορεία της οικονομίας του: «Η οικονομία παρουσιάζει - τους πρώτους μήνες του 2015 - σημάδια επιβράδυνσης», «οι διεθνείς και εγχώριοι θεσμοί και οργανισμοί αναθεωρούν, προς το δυσμενέστερο, τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του 2015», «υπάρχουν μάλιστα και προβλέψεις άλλων οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα κινδυνεύει να "βουτήξει", και πάλι, στην ύφεση το 2015».

Τονίζει ότι «το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, τους τελευταίους μήνες, μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας, αυξάνεται», «οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβαθμίζουν, και πάλι, τη χώρα», «επενδυτές εγκαταλείπουν ή "παγώνουν" τα επενδυτικά τους σχέδια στη χώρα μας».

Προειδοποιεί ότι «η δημόσια οικονομία παρουσιάζει τριγμούς αποσταθεροποίησης», «τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν, κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, απόκλιση της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ από τους στόχους», «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν πρωτογενή ελλείμματα», «τα προβλήματα ρευστότητας οξύνονται δραματικά», «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διογκώνονται», «η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία έχει οδηγήσει σε "ασφυξία" την οικονομία».

Συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση έχει "σκουπίσει" τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, προχωρώντας πλέον και σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό», «οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνονται σταθερά, και τα "κόκκινα δάνεια", διαρκώς, αυξάνονται», «το κόστος δανεισμού των τραπεζών διογκώνεται (...) Ολοι μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένας δεν έχει συμφέρον από την παράταση μιας "προβληματικής" κατάστασης σε χώρα της Ευρωζώνης».

Και σε αυτή τη βάση καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δοκιμή και της ριζοσπαστικής αριστεράς στη διακυβέρνηση της χώρας μας, πιστεύω ότι είναι καιρός να σταματήσουμε τις ιδεοληπτικές σκιαμαχίες, τους υψηλούς τόνους και όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και τον ρόλο μας, σε κάθε περίοδο, στο πολιτικό σκηνικό, να "βάζουμε πλάτη" ώστε η χώρα να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα, να αναπτυχθεί και να πορευθεί με αξιοπρέπεια και δυναμισμό στο διεθνές σκηνικό».

ΠΑΣΟΚ
«Κάντε ό,τι κάναμε ή καταστρεφόμαστε»

«`Η θα προσχωρήσετε με καθυστέρηση στην πολιτική μας, αυτή που λοιδορήσατε, συκοφαντήσατε, υπονομεύσατε, φτύσατε, ζητώντας συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την πολιτική του και ιστορική του εξαπάτηση ή θα καταστραφεί η χώρα». Τάδε έφη, χτες, στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, διευκολύνοντάς την κι αυτός από την πλευρά του, ώστε να κλείσει τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές.

Παραπέρα, προειδοποίησε πως «το γεγονός ότι η κυβέρνηση έλεγε και δυστυχώς λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δημιουργεί το εξής πρόβλημα. Απαγορεύει καταστατικά, νομικά στο ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας. Το ΔΝΤ αξιώνει από την ΕΕ, σε κάθε Eurogroup, να επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να εκταμιεύει τις δόσεις. Το να λέει μια ελληνική κυβέρνηση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο τεχνικά, νομικά, σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με βάση το καταστατικό της, δεν μπορεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες» συνέχισε, εκφράζοντας αγωνία για τη διοχέτευση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, έψεξε την κυβέρνηση ότι «επί 100 μέρες δεν έχει διεξαχθεί καμία διαπραγμάτευση ή για να είμαι ακριβής δεν έχει διεξαχθεί καμία διεθνής διαπραγμάτευση».

Τονίζοντας, τέλος, ότι «τώρα πια τα ψέματα τελείωσαν, έφτασε η ώρα της αλήθειας», κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο που ακολουθεί η χώρα σε μία διαπραγμάτευση που έχει νόημα όταν γίνεται με τους έξω κι όχι όταν γίνεται με τους μέσα, απλά και μόνο για να διασφαλίσουμε την παραμονή μιας νέας πολιτικής ομάδας στην εξουσία».

ΠΟΤΑΜΙ
Προτείνει κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ

«Μια κυβέρνηση με ευρύτερες συμμαχίες» ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Star», προκειμένου να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη. Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «αυτή η κυβέρνηση αν θέλει να μας βγάλει από την κρίση (σ.σ.: την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία), πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που να εκπροσωπούνται πλατύτερες δυνάμεις από αυτές που φαίνεται ότι εκπροσωπούνται σήμερα». Επέμεινε, βέβαια, ότι «πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας θα πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας, οτιδήποτε άλλο θα ήταν πραξικόπημα».

Για τα σενάρια συνεργασίας του Ποταμιού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το «ευρωπαϊκό μέτωπο», που φέρεται να προτείνει ο Αντ. Σαμαράς, ο Στ. Θεοδωράκης απάντησε ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέτωπο εάν δεν είναι συμμέτοχος σε αυτό και ο Τσίπρας. Εάν θέλουμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί, και ο Τσίπρας φυσικά, σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο για να σώσουμε τη χώρα, τότε, ναι, είμαστε μέσα. Ευρώ πάση θυσία γιατί ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της κόλασης. Κακώς η κυβέρνηση δεν εξηγεί ποιος είναι ο άλλος δρόμος, την ώρα που ολοένα και περισσότερα στελέχη της φλερτάρουν με τη δραχμή».

Στο ίδιο μοτίβο, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εκτός Ευρώπης. Αν υποχωρήσουμε ένα βήμα από την Ευρώπη, θα δοθούμε βορά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο ρόλος της Ελλάδας (βλ. της εγχώριας αστικής τάξης) πρέπει να είναι ένας. Να γίνει η βαλκανική υπερδύναμη». «Αυτή τη στιγμή χάνει έδαφος, εξασθενεί η οικονομία της και η κοινωνία της», συνέχισε εκφράζοντας ανοιχτά τις ανησυχίες των ντόπιων μονοπωλίων μήπως αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία τους στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στην «ενδοχώρα» των Βαλκανίων.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Επαίνους στο ΙΟΒΕ

Επαίνους επιδαψίλευσε στο ΙΟΒΕ, τη διοίκηση του οποίου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο Τ. Αθανασόπουλο, τον αντιπρόεδρο Μ. Ραφαήλ και το γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, ο Πρ. Παυλόπουλος ανέφερε: «...Και θέλω να σας πω ότι γνωρίζοντας εσάς, αλλά και την ιστορία του ΙΟΒΕ, πιστεύω ότι μπορείτε να προσφέρετε τα μέγιστα στην αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Το ΙΟΒΕ είναι ένα φόρουμ, το οποίο και λόγω του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του και λόγω της παράδοσής του, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται, η ελληνική οικονομία να ξαναβρεί το δρόμο της και την αναπτυξιακή της προοπτική. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε εδώ».

Βεβαίως, για να ξαναβρεί η καπιταλιστική οικονομία το δρόμο της, το ΙΟΒΕ έχει καταστήσει σαφές ότι απαιτούνται μέτρα, όπως συναίνεση του λαού στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων του, αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, τόνωση της ρευστότητας προκειμένου να εξασφαλιστούν κεφάλαια και μάλιστα φτηνά για επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, φοροελαφρύνσεις και, φυσικά, πετσοκομμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που τα χαρακτηρίζει προϋπόθεση για να γίνεται η οικονομία ολοένα και πιο ανταγωνιστική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ