ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διαβουλεύσεις διαρκείας στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο κύκλο διαβουλεύσεων μεταξύ αξιωματούχων από τη συριακή κυβέρνηση, οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ξένους διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους από τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, γειτονικές με τη Συρία χώρες αλλά και περιφερειακές δυνάμεις ξεκίνησε, χτες, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα.

Ο Σουηδός διπλωμάτης σημείωσε πως η έναρξη των διαβουλεύσεων στη Γενεύη, διάρκειας έξι βδομάδων, δεν είναι μία νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία, τύπου «Γενεύη ΙΙΙ», με στόχο την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο στη Συρία (που ξεκίνησε το 2011 με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών) αλλά μία προσπάθεια διαλόγου με μεσοπρόθεσμο στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής πολιτικής διαδικασίας. Απέκλεισε να καταλήξει η τρέχουσα διαδικασία σε «σημαντική εξέλιξη για την ειρήνη», τονίζοντας εντούτοις ότι τα όποια αποτελέσματα αυτών των διαβουλεύσεων θα αξιολογηθούν στα τέλη Ιούνη. Πρόσθεσε ότι πρόσκληση για συμμετοχή σε αυτές τις συνομιλίες έχει σταλεί και υπάρχει ανταπόκριση από τη συριακή κυβέρνηση, 40 ομάδες και οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, αξιωματούχους από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και δυνάμεις της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν. Υπογράμμισε ότι, αντίθετα, δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των τζιχαντιστών από το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Νούσρα».

Επισήμανε ακόμη ότι οι προηγηθείσες ενδοσυριακές συνομιλίες που έγιναν πριν από λίγους μήνες σε Μόσχα και Κάιρο ήταν «χρήσιμες και επωφελείς στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας για τη Συρία».

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, στα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών από το «Μέτωπο Νούσρα» και Λιβανέζων ενόπλων της «Χεζμπολάχ» οδήγησαν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», στην «κατάληψη» του συριακού μεθοριακού χωριού Χασίνα από τους τελευταίους, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν νέες επιθέσεις από τους ισλαμιστές μισθοφόρους.

Στη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών προσπαθούσε να πείσει τους δημοσιογράφους πως το μεγαλύτερο μέρος των μεγαλύτερων διυλιστηρίων του Ιράκ, στο Μπαϊτζί, δεν έχει πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών και ότι εξακολουθεί να ελέγχεται από τις ιρακινές δυνάμεις. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι εδώ και μέρες γίνονται στην περιοχή σφοδρότατες συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Ανάληψη απόπειρας «επίθεσης» από το «Ισλαμικό Κράτος» στο Τέξας

Σε μία προσπάθεια να δείξουν «διεύρυνση» του πεδίου δράσης τους ακόμη και στις ΗΠΑ, εκπρόσωποι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») ανέλαβαν χτες, για πρώτη φορά, την ευθύνη για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας από δύο ισλαμιστές σε χώρο τέχνης στο Γκάρλαντ του Τέξας, η οποία εντούτοις τερματίστηκε προτού εξελιχθεί από τα πυρά Αμερικανών ένοπλων φρουρών.

«Δύο στρατιώτες του χαλιφάτου πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον μίας έκθεσης σκίτσων κατά του προφήτη στο Γκάρλαντ του Τέξας, στην Αμερική», ανέφερε ανακοίνωση του «ΙΚ», απειλώντας στη συνέχεια τις ΗΠΑ ότι «αυτό που προετοιμάζεται θα είναι πιο σημαντικό και πιο πικρό». «Θα δείτε τρομερά πράγματα να γίνονται από τους στρατιώτες του "Ισλαμικού Κράτους"», κατέληγε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, οι αρχές στο Τέξας ανακοίνωσαν ότι οι επίδοξοι δράστες της επίθεσης ήταν ο 31χρονος Ελτον Σίμπσον και ο 34χρονος Ναντίρ Σούφι, οι οποίοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Los Angeles Times», συγκατοικούσαν στο Φοίνιξ της Αριζόνα (νοτιοδυτικές ΗΠΑ).

ΣΟΜΑΛΙΑ
Επίσκεψη Κέρι με στόχο την κλιμάκωση της επέμβασης

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη συνάντηση με την ηγεσία της Σομαλίας
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη συνάντηση με την ηγεσία της Σομαλίας
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Επίσκεψη - αστραπή στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με προφανή στόχο την κλιμάκωση της μακρόχρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης δυτικών και γειτονικών αφρικανικών δυνάμεων στη χώρα με πρόσχημα τη «σταθεροποίηση» και τη «διάσωσή» της από τη δράση τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».

Ο Κέρι, που είναι ο πρώτος Αμερικανός υπουργός που επισκέπτεται τη χώρα περίπου μία 20ετία από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ στη Σομαλία, με πρόσχημα τότε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χιλιάδες λιμοκτονούντες αμάχους, έγινε δεκτός από τον Σομαλό Πρόεδρο, Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ, στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Οι δύο άνδρες δεν έκρυψαν πως εστίασαν μεγάλο μέρος της συνάντησής τους στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της «Αλ Σαμπάμπ», ενώ Αμερικανός διπλωμάτης που συνόδευε τον Τζον Κέρι σημείωνε πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να εμπλέκονται στη Σομαλία έως ότου δοθεί τέλος στον τρόμο που σκορπίζουν οι "Σεμπάμπ"».

Αργότερα, ο Κέρι, σε τηλεοπτικό, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το σομαλικό λαό, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «μπορεί να αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν» πριν από δύο δεκαετίες (σ.σ. μετά το λιντσάρισμα 18 Αμερικανών πεζοναυτών από Σομαλούς πολέμαρχους τον Οκτώβρη του 1993) αλλά τώρα «επιστρέφουν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, έχοντας μεγάλες ελπίδες, ανάμεικτες με ανησυχία».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, υποστήριξε ότι η αιφνιδιαστική εμφάνιση του Κέρι στο Μογκαντίσου αποσκοπεί «στην ενίσχυση της μετάβασης που γίνεται στη Σομαλία προς μια ειρηνική δημοκρατία».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περιφερειακά αλλά και διεθνή θέματα, η διμερής συνεργασία στους τομείς της «ασφάλειας», της «προστασίας του περιβάλλοντος» κ.τ.λ. βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου που έχουν στο Πεκίνο ΕΕ και Κίνα. Η συνάντηση ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ τις Βρυξέλλες εκπροσωπεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Αξιωματούχοι της «Χαμάς» ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν επιχειρήσεις κατά ακραίων ισλαμιστών Σαλαφιστών (υπερσυντηρητικοί Σουνίτες Μουσουλμάνοι) που θεωρούνται υπεύθυνοι για την εξαπόλυση σειράς αναίμακτων βομβιστικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Αντίθετη με τα σχέδια της Κροατίας να δημιουργήσει «χωματερή» ραδιενεργών αποβλήτων στη μεθοριακή περιοχή Τργκόβσκα Γκόρα εμφανίζεται η κυβέρνηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης κατηγορώντας τη γειτονική χώρα ότι εν γνώσει της παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Οι ένοπλες οργανώσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συμφώνησαν χτες να απελευθερώσουν περίπου 10.000 παιδιά που χρησιμοποιούνται από ένοπλες οργανώσεις ως στρατιώτες, εργάτες ή κακοποιούνται σεξουαλικά ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκί.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μπουρούντι επικύρωσε χτες την υποψηφιότητα του απερχόμενου Προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα που διεκδικεί για τρίτη φορά τον προεδρικό θώκο παρά τις αντιδράσεις χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, αλλά και των ΗΠΑ, που θεωρούν πως η υποψηφιότητά του παραβιάζει την προ δεκαετίας ειρηνευτική συμφωνία.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Ενας άνδρας, αγνώστων στοιχείων, πυροβολήθηκε χτες θανάσιμα σε συνοικία του Μπέλφαστ που θεωρείται πρώην προπύργιο του ΙΡΑ υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι αρχές στη βόρεια αγγλική πόλη Ρόδερχαμ, όπου για περίπου μιάμιση δεκαετία έως το 2013 είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά και βασανιστεί πάνω από 1.400 αγόρια και κορίτσια από συμμορίες Πακιστανών, γνώριζαν από τα πρώτα χρόνια τι συνέβαινε αλλά δεν ενήργησαν για να μη στιγματιστούν για «ρατσιστική» συμπεριφορά αναφέρουν χτεσινά δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων. Παρόλα αυτά το σκάνδαλο δημοσιοποιήθηκε μόλις πέρσι το καλοκαίρι, οπότε αποκαλύφθηκε ότι παιδιά ακόμη και 11 ετών που φιλοξενούνταν σε οικοτροφεία είχαν απαχθεί, βιαστεί και υποστεί ξυλοδαρμό σε μία περίοδο 16 ετών, μέχρι το 2013.

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου 150 χλμ. νότια της πόλης Ραμπάουλ. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 63 χλμ. και αρχικά το αμερικανικό Κέντρο Εγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Ο υπουργός Υγείας της Παραγουάης δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε άμβλωση ένα κορίτσι 10 ετών, το οποίο βίασε ο πατριός σύντροφος της μητέρας του και είναι έγκυος 23 εβδομάδων. Το σύνταγμα της Παραγουάης απαγορεύει τις αμβλώσεις εκτός αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας και πάλι η επέμβαση πρέπει να γίνει μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Το ηφαίστειο Τουριάλμπα στην Κόστα Ρίκα μπήκε χτες ξανά σε φάση έκρηξης, εκλύοντας τέφρα που έφθασε μέχρι και την πρωτεύουσα. Η κύρια έκρηξη κράτησε περίπου μισή ώρα, έγινε το μεσημέρι, και οδήγησε στην εκτόξευση πετρών με βάρος μέχρι και τέσσερα κιλά. Προληπτικά οι αρχές έκλεισαν το εθνικό πάρκο γύρω από το ηφαίστειο. Η δραστηριότητα στο Τουριάλμπα έχει κλιμακωθεί μετά τις 12 Μάρτη.

ΔΑΝΙΑ
Αντιφασιστική εκδήλωση για τα 70χρονα της απελευθέρωσης

Χιλιάδες κόσμου πήραν μέρος στην αντιφασιστική εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΚΚ στη Δανία, το ΚΚ Δανίας και ο Σύλλογος Αντιστασιακών και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης στη Δανία (μέλος της FIR), τη Δευτέρα 4 Μάη, μέρα που συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Δανίας.

Στις ομιλίες έγιναν αναφορές στα ιστορικά γεγονότα, αλλά κυρίως τονίστηκε η αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η διαστρέβλωση της Ιστορίας, να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να μάθει ιδιαίτερα η νεολαία το ποιος πραγματικά τσάκισε το φασισμό και ποιος τον βοήθησε.

Δυναμική ήταν η παρουσία της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ με τα συνθήματα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κι όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ