ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τη Δευτέρα η άτυπη συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη - Αϊντε

Στην Αγκυρα για επαφές σήμερα ο Μ. Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πρώτη τους συνάντηση, με άτυπο χαρακτήρα, θα έχουν τη Δευτέρα 11 Μάη ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Ο Αϊντε βρίσκεται ήδη από προχτές στην Κύπρο, για σειρά επαφών για την επίσημη επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων, για τις οποίες όλες οι πλευρές δηλώνουν αισιόδοξες.

Χτες, ο Αϊντε συνάντησε τον Ν. Αναστασιάδη ενώ προχτές είχε συνάντηση με τον Μ. Ακιντζί. Στις δηλώσεις του, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι η ευκαιρία που υπάρχει σήμερα για το Κυπριακό είναι «η καλύτερη εντός μιας δεκαετίας», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «οπωσδήποτε» η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί και εκείνη από μια «ομοσπονδιακή λύση». Ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας ο Αϊντε υποστήριξε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν «σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα», με ευκαιρία «να προχωρήσουμε σε πραγματικά ουσιαστικές συνομιλίες».

Από την πλευρά του ο Μ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» ως ευκαιρία που χάθηκε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αναλώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να ξεχάσουμε τη συνολική λύση.

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε τη χτεσινή συνάντηση Αϊντε - Αναστασιάδη «πάρα πολύ καλή». Δήλωσε ακόμα ότι το Σάββατο 9 Μάη ο Αναστασιάδης θα συναντήσει στη Μόσχα τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (θα βρίσκονται στη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο εορτασμών για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών), ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος τις επόμενες μέρες θα έχει τηλεφωνική επαφή και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Εντονες διπλωματικές επαφές έχει όμως και η άλλη πλευρά, καθώς σήμερα ο Ακιντζί φτάνει στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία. Χτες, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο, Τζον Κόνινγκ, συνάντηση που τα ΜΜΕ χαρακτήρισαν «γνωριμίας».

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αναμένεται σε μια περίοδο που ισχυρά μονοπώλια καταρτίζουν μια σειρά από σχέδια επί χάρτου μεταξύ άλλων σε σχέση με το πώς οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην «ενεργειακή αυτοτέλεια» της Ευρώπης, αλλά και τη μετατροπή της Τουρκίας σε κόμβο μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Σ' αυτό το πλαίσιο ξεδιπλώνεται και το ενδιαφέρον διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τη λύση του Κυπριακού, που συν τοις άλλοις επενδύουν πολλά στη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου όσον αφορά την προώθηση των ανακατατάξεων και των ισορροπιών που τους συμφέρουν σε Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την κοντινή Μέση Ανατολή.

Πληθαίνουν οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις

Μεγάλα ναυτικά γυμνάσια στη Νορβηγία

Από τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις στη Βαλτική
Από τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις στη Βαλτική
Μεγάλης κλίμακας ναυτική και ανθυποβρυχιακή άσκηση, με τον τίτλο «Dynamic Mongoose 2015», ξεκίνησε από τη Δευτέρα το ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, που θα διαρκέσει ως τις 14 Μάη, με τη συμμετοχή 20 πολεμικών πλοίων, αεροπλάνων και υποβρυχίων.

Πρόκειται για άσκηση που επαναλαμβάνεται από το 2012, ενώ φέτος είναι αισθητά αναβαθμισμένη και συμμετέχει και ένα μη μέλος της λυκοσυμμαχίας, η Σουηδία. Είναι φανερό ότι η φετινή άσκηση χαρακτηρίζεται από τον κλιμακούμενο ανταγωνισμό με τη Ρωσία, με αφορμή την Ουκρανία αλλά και την Αρκτική, που για τον υποθαλάσσιο πλούτο της έχει βρεθεί στο στόχαστρο μονοπωλιακών ομίλων και των δύο πλευρών.

Συνολικά, συμμετέχουν 10 χώρες και πάνω από 5.000 στρατιώτες, με το συντονισμό να έχει η Βάση Υποβρυχίων του Νόρθογουντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Προσωρινή μεταφορά του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη μεταφορά του ΝΑΤΟικού στρατηγείου από τη Νάπολη της Ιταλίας στην κεντρική πόλη της Ρουμανίας, Τσίνκου, για 12 μέρες, τον ερχόμενο Ιούνη, ανακοίνωσε χτες στο Βουκουρέστι ο ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής ναύαρχος Μαρκ Φέργκιουσον, με στόχο, όπως τόνισε, να διευκολυνθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας, περίπου 1.000 στρατιωτικών από 21 χώρες.

Ο ναύαρχος Φέργκιουσον πρόσθεσε ότι με τη μεταφορά της έδρας διοίκησης των ΝΑΤΟικών Διακλαδικών Δυνάμεων στη Ρουμανία, «θα δοκιμαστεί η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού της διοίκησης της Νάπολης, καθώς θα μεταβιβαστεί ο έλεγχος από τη Νάπολη στις δυνάμεις στο Τσίνκου», ενώ παράλληλα, θα διενεργούνται στρατιωτικές ασκήσεις στην Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής αλλά και τη Δυτική Ουκρανία. Ο Φέργκιουσον ισχυρίστηκε ότι οι ασκήσεις είναι τάχα «αμυντικές από τη φύση τους και εστιάζουν στην ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρησιακών επιτελείων και στην αύξηση της ετοιμότητας».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σήμερα η ομάδα επαφής στο Μινσκ

Σε καταγγελίες ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνέχισαν και χτες το σφυροκόπημα κατοικημένων περιοχών στο Ντονέτσκ, προχώρησαν οι αρχές της δημαρχίας της πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων, αναφέροντας ότι από τους βομβαρδισμούς ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς στο προάστιο Κουιμπίσεβσκι.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε χτες ότι συνάντηση της λεγόμενης Τριμερούς Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, πολιτοφύλακες, Ρωσία με συμμετοχή και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ), θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Η συνάντηση θα εξετάσει τη συμφωνία εκεχειρίας της 12ης Φλεβάρη που συνεχώς παραβιάζεται, ενώ και το λεγόμενο τμήμα της πολιτικής διευθέτησης για το καθεστώς αυτονομίας των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δεν έχει προχωρήσει καθόλου λόγω της κωλυσιεργίας της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε χτες ότι η ουκρανική «Naftogaz» προπλήρωσε στο ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Gazprom» 40 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια φυσικού αερίου για το μήνα Μάη. Η διένεξη για την Ενέργεια, πάντως, δεν έχει λυθεί παρά τον προσωρινό συμβιβασμό, με δεδομένο ότι και η Ουκρανία με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ θέλει να απεξαρτηθεί από τη ρώσικη Ενέργεια και η Ρωσία ζητάει τα χρωστούμενα από την περίοδο που ανατράπηκε η προηγούμενη αστική κυβέρνηση.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Επιθέσεις - αντίποινα από τους Χούτι στη Σαουδική Αραβία

ΡΙΑΝΤ - ΣΑΝΑΑ.--

Αιφνιδιαστική επίθεση με ρουκέτες και όλμους στη νοτιοδυτική μεθοριακή πόλη της Σαουδικής Αραβίας, Νατζράν, εξαπέλυσαν χτες το μεσημέρι Υεμενίτες σιίτες Χούτι αποδεικνύοντας ότι διατηρούν αξιόμαχες δυνάμεις αλλά και σημαντικά αποθέματα σε πυρομαχικά, παρά τον ισοπεδωτικό βομβαρδισμό που δέχονται εδώ και ενάμιση μήνα από τον δεκαμελή ιμπεριαλιστικό στρατιωτικό συνασπισμό που δρα υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Πληροφορίες αραβικών και δυτικών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι η επίθεση των σιιτών Χούτι από την Υεμένη στη σαουδαραβική μεθοριακή πόλη Νατζράν προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο αμάχων, τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού άλλων, σημαντικές υλικές ζημιές σε αρκετά κτίρια, κεντρικούς δρόμους και ΙΧ αυτοκίνητα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ένοπλες δυνάμεις των Χούτι της Υεμένης κατάφεραν επίσης να αιχμαλωτίσουν τουλάχιστον πέντε Σαουδάραβες στρατιώτες.

Η επίθεση των Χούτι ανάγκασε τις σαουδαραβικές αρχές να κλείσουν τα σχολεία και τις επιχειρήσεις και να απαγορεύσουν όλες τις πτήσεις αεροσκαφών από και προς την πόλη. Το ίδιο 24ωρο, πολιτοφυλακές των σιιτών Χούτι προέλασαν και σε συνοικίες της πόλης Αντεν (νότια Υεμένη) προκαλώντας κύμα άτακτης φυγής εκατοντάδων οικογενειών.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Υεμένη, που πλέον έχει μεταφερθεί για τα καλά και στο σαουδαραβικό έδαφος, προκάλεσε ανησυχία σε αξιωματούχους του ΟΗΕ, που ζήτησαν άμεση παύση των βομβαρδισμών, ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Εκτακτη διάσκεψη κορυφής με κεντρικό θέμα την εντεινόμενη κρίση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χτες στο Ριάντ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας Χωρών του Κόλπου. Στη διάσκεψη εκτός των ηγετών από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που (μετά την προχτεσινή συμφωνία για την πώληση γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη Σ. Αραβία, αξίας 6,3 δισ. ευρώ) έγινε ο πρώτος Πρόεδρος δυτικής ιμπεριαλιστικής χώρας που έλαβε μέρος, τιμητικά, στη σύνοδο του οργανισμού. Πληροφορίες έφεραν τον Ολάντ να τοποθετείται ανοιχτά υπέρ της επέμβασης της Σ. Αραβίας στην Υεμένη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αμφίρροπη ενδοαστική κόντρα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με υποσχέσεις και τάχα μεγαλόπνοα σχέδια για ανακούφιση του βρετανικού λαού, που μεγάλο τμήμα του παραμένει βυθισμένο στη φτώχεια και στην ανέχεια, οι ηγέτες των μεγαλύτερων αστικών κομμάτων επιδόθηκαν και χτες σε έναν αγώνα δρόμου της τελευταίας στιγμής, με στόχο την προσέλκυση αναποφάσιστων ψηφοφόρων για τις αυριανές βουλευτικές εκλογές.

Πάντως, οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδειχναν Συντηρητικούς και Εργατικούς να δίνουν μάχη με ελάχιστη διαφορά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Populus», τόσο οι Τόρις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον όσο και οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ εμφανίζονται ενισχυμένοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αμφότεροι στο 34%, σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας την 1η Μάη. Η ίδια δημοσκόπηση φέρει το αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα UKIP να μειώνει το ποσοστό του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 13%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (εταίροι της κυβέρνησης Κάμερον) να φτάνουν στο 10%.

Οι σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, που είναι στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας, έδωσαν αφορμή για σχόλιο, το βράδυ της Δευτέρας, και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που υποστήριξε ότι η Βρετανία «δικαιούται μια δίκαιη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη». Κάλεσε, μάλιστα, τη Βρετανία να υποβάλει έναν κατάλογο με τα αιτήματά της, τα οποία, όπως είπε, «η ΕΕ θα μελετήσει και τότε θα δούμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ