ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Μεγαλώνει η ανησυχία για το ξέσπασμα επιδημιών

Αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης για τους εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς

Προσπαθώντας να επιβιώσουν στα ερείπια
Προσπαθώντας να επιβιώσουν στα ερείπια
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Μάχη για την επιβίωση δίνει ο λαός του Νεπάλ, μιάμιση βδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που, σύμφωνα με το χτεσινό απολογισμό, είχε προκαλέσει το θάνατο πάνω από 7.500 ανθρώπων.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες (υπάρχουν περιοχές στις οποίες ακόμα χιονίζει), ενώ η προβληματική διανομή της ανεπαρκούς υλικής βοήθειας μεγαλώνει την αγωνία τους.

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού, οι αρχές υποστηρίζουν ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού της περιοχής (σχεδόν 900.000 άτομα) εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ανήσυχοι για την κατάσταση των κτιρίων ή αναζητώντας ασφαλέστερη στέγη στους τόπους καταγωγής τους.

Την ίδια στιγμή, αποστολές διεθνών ΜΚΟ που έχουν φτάσει στη χώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση επιδημιών, που ευνοεί η έλλειψη στέγης, το μολυσμένο νερό, η κακή υγιεινή που επικρατεί εκεί όπου «μένουν» οι σεισμοπαθείς. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οικογένειες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ουσιαστικά τον ίδιο χώρο και ως μέρος ανάπαυσης και ως ... τουαλέτα! Επιπλέον, η ίδια η κατάσταση στην οποία βρισκόταν το Νεπάλ και πριν το σεισμό της 25ης Απρίλη, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να είναι σε άθλια κατάσταση, μεγαλώνει τους κινδύνους. Η χολέρα θεωρείται ενδημική στη χώρα (δηλαδή, εμφανίζεται πολύ συχνά). Σύμφωνα με το BBC πέρυσι 600 άνθρωποι είχαν μολυνθεί από χολέρα, ενώ το 2009 μια μεγάλη επιδημία είχε «πλήξει» 300.000 άτομα.

Εκτός από χολέρα, ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο εκδήλωσης περιστατικών δυσεντερίας και άλλων προβλημάτων υγείας που προκαλεί το μολυσμένο νερό. Ηδη έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα λοιμώξεων του θώρακα και διάρροιας.

Στο μεταξύ, η USAID, η οργάνωση «αρωγής» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών - παραμάγαζο της CIA - ανακοίνωσε ότι η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Νεπάλ θα φτάσει τα 26 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, τέτοιες «βοήθειες» παρέχονται στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών μέσω των οποίων τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» τις δοκιμασίες φτωχών λαών για να βρουν «πάτημα» σε χώρες με φυσικό πλούτο και σημαντική γεωγραφική θέση ή άλλα «προσόντα» που εκτιμούν τα μονοπώλια.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο για πρώτη φορά

Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν, κατά πάσα πιθανότητα, οι κοινές ναυτικές ασκήσεις που Ρωσία - Κίνα θα πραγματοποιήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γκενγκ Γιανσχένγκ, είναι η πρώτη φορά που Μόσχα - Πεκίνο κάνουν τέτοιες ασκήσεις.

«Ο στόχος είναι να βαθύνουμε τη φιλική και πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να αυξήσουμε την ικανότητα των δύο Πολεμικών Ναυτικών να αντιμετωπίζουν από κοινού απειλές θαλάσσιας ασφάλειας», συνέχισε ο ίδιος. Υποστήριξε ακόμα πως «αυτό που χρειάζεται να ειπωθεί είναι ότι τέτοιες ασκήσεις δε στρέφονται ενάντια σε κάποια τρίτη πλευρά και δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση στην περιοχή».

Ακριβής ημερομηνία των ασκήσεων δεν έχει δοθεί επίσημα, εκτός του ότι θα γίνουν στα μέσα του μήνα, ενώ διαρροές καταγράφουν ότι θα αρχίσουν μετά τις εκδηλώσεις της 9ης Μάη που θα γίνουν στη Ρωσία, για την 70ή επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος συνολικά εννιά πλοία (τα τρία κινεζικά). Αυτές θα αφορούν την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, τον ανεφοδιασμό εν πλω, τη συνοδεία στρατιωτικών αποστολών, αλλά και ασκήσεις με αληθινά πυρά.

Οσο και αν οι δυο χώρες προσπαθούν να εμφανίσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία «άσχετη» με την όξυνση των ανταγωνισμών στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι φανερό ότι αποτυπώνει το «ζωηρό» τους ενδιαφέρον για ανακατατάξεις και «ισορροπίες», που θα ευνοήσουν τα σχέδια όσων μονοπωλίων στηρίζουν. Η Κίνα «νοιάζεται» ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Μεσόγειο, από την οποία περνούν οι νέοι «δρόμοι του μεταξιού», που ενώνουν εμπορικά Δύση και Ανατολή. Η Ρωσία αναζητά τρόπους αναβάθμισης της παρουσίας της, όπως φάνηκε και από τη συμφωνία με την οποία η Λευκωσία της παραχώρησε «διευκολύνσεις» για τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια.

ΓΑΛΛΙΑ
Εγκρίθηκαν κι άλλα μέτρα ενίσχυσης της καταστολής

Η Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο που διευρύνει τα πεδία «παρέμβασης» των Μυστικών Υπηρεσιών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εργαλεία για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος του λαϊκού - εργατικού κινήματος συλλέγει η γαλλική κυβέρνηση. Μετά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, με στόχο την αντιμετώπιση και των «εσωτερικών απειλών» όπως ανακοινώθηκε, χτες η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο, με το οποίο ενισχύονται τα περιθώρια δράσης των Μυστικών Υπηρεσιών στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος διευρύνει τη δυνατότητα των Μυστικών Υπηρεσιών να οργανώνουν παρακολουθήσεις στις περιπτώσεις που αφορούν την περιφρούρηση της «εθνικής ανεξαρτησίας» και της «εθνικής άμυνας», την «εδαφική ακεραιότητα», την «παρεμπόδιση της τρομοκρατίας», αλλά και «μεγάλα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής», σύμφωνα τουλάχιστον με εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Μοντ». Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 566 βουλευτές, 438 ψήφισαν υπέρ και 86 κατά.

Η κυβέρνηση προώθησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στο φόντο και της αναστάτωσης που προκάλεσαν οι δολοφονικές επιθέσεις του περασμένου Γενάρη στο Παρίσι, που κόστισαν τη ζωή 17 αθώων ανθρώπων και ανατροφοδότησαν μια συζήτηση για την ανάγκη συστράτευσης «στη μάχη κατά των τρομοκρατών».

Σε διαθεσιμότητα ο Λεπέν

Στο μεταξύ, οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού συνεχίζονται εντατικά, με την ορμή που της δίνουν και οι διάφορες αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφορετικών μερίδων της αστικής τάξης, αλλά και διαφωνιών για μια σειρά επιλογές σε κάθε αστικό στρατόπεδο. Τη Δευτέρα το βράδυ, το εκτελεστικό γραφείο του «Εθνικού Μετώπου» («Front National» - FN) αποφάσισε (με 7 ψήφους υπέρ και μία κατά) να αναστείλει την κομματική ιδιότητα του Ζαν Μαρί Λεπέν μέχρι να συγκληθεί και έκτακτη «γενική συνέλευση» των μελών του κόμματος όπου θα συζητηθεί και η τροποποίηση του καταστατικού.

Στη σχετική ανακοίνωση, γίνεται λόγος για «ένα εκσυγχρονισμένο στη λειτουργία του κίνημα, τελειοποιημένο στην οργάνωσή του» που «θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις εκλογές μέσα σε εξαιρετικές συνθήκες και να δημιουργήσει τη μέγιστη δυναμική».

Η διάσταση της ηγεσίας του FN με τον μέχρι πρότινος επίτιμο πρόεδρο και ιδρυτή του κόμματος Ζαν Μαρί Λεπέν αφορά την αναζήτηση της «μεγάλης δυναμικής» που θα δώσει στο FN τη δυνατότητα να υπηρετήσει επάξια τη γαλλική πλουτοκρατία, υποτάσσοντας το λαό στις δικές της ανάγκες.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η ομολογία του δημάρχου της νοτιοδυτικής Μπεζιέρ (εκλεγμένου με τη στήριξη του FN) ότι κρατά καταστάσεις φακελώματος των μαθητών της πόλης όπου καταγράφεται το θρήσκευμα του καθενός. Την αποκάλυψε έσπευσε να αξιοποιήσει το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να μιλά για «αίσχος» και να ισχυρίζεται ότι «η δημοκρατία δεν (πρέπει να) κάνει καμία διάκριση μεταξύ των παιδιών της». «Ξεχνώντας» προφανώς και τις διακρίσεις που η αστική δημοκρατία κάνει σε βάρος των παιδιών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων αλλά και ότι τέτοιες απαράδεκτες τακτικές καλλιεργούνται στο έδαφος του ρατσισμού που καλλιεργεί πιστά και η κυβέρνησή του και όλη η ΕΕ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία των μηχανοδηγών

Το συνδικάτο των Μηχανοδηγών στους σιδηροδρόμους της Γερμανίας (GDL) επέκτεινε χτες την απεργία του και στις επιβατικές αμαξοστοιχίες. Ετσι, πρακτικά, όλα τα τρένα σταματούν τουλάχιστον έως την Κυριακή. Η απεργία γίνεται γιατί η διοίκηση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων δείχνει αδιαλλαξία απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων για αύξηση στους μισθούς κατά 5% και μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 39 σε 37 ώρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων, αν και η εργοδοσία υποστηρίζει ότι σε πολλές περιοχές πραγματοποιείται το 15% των δρομολογίων, ειδικά στα επιβατικά τρένα.

Πάντως, ιδιαίτερα οι εργοδοτικές ενώσεις (βιομήχανοι διαφόρων κλάδων) δηλώνουν αντίθετοι στην απεργία και καλούν άμεσα την κυβέρνηση να παρέμβει. Ακόμη, το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo), γνωστό για τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, κάνει λόγο για απώλειες ύψους 4,8 εκατομμυρίων ευρώ τη μέρα για τους πελάτες, τους επιβάτες και την εργοδοσία.

ΙΤΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις χτες κατά του «Καλού σχολείου»

ΡΩΜΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι και μαθητές βγήκαν χτες στους δρόμους μεγάλων ιταλικών πόλεων (Ρώμη, Παλέρμο, Μιλάνο κ.α.) αντιδρώντας στα μέτρα που η κυβέρνηση Ρέντσι προωθεί στην Παιδεία, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης με τις σύγχρονες ανάγκες των πολυεθνικών, που υπηρετούν συνολικά και οι κατευθύνσεις της ΕΕ.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες, με τον τίτλο «Το Καλό σχολείο» (La buona Scuola) η κυβέρνηση προωθεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες του σύγχρονου αστικού κράτους και το κατά πόσο συμβάλλουν στην πρόσδεση των σχολείων στις επιχειρηματικές ανάγκες, τη σύνδεση των μισθών στον κλάδο με την «παραγωγικότητα», την ευρεία χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε οι αυριανοί φτηνοί εργάτες να αναπτύσσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται κ.τ.λ. Συνδικαλιστές του κλάδου κατήγγειλαν ότι ακόμα και οι 150.000 προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση τελικά θα είναι λιγότερες (100.000).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ