ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Είκοσι δύο ψυχές χάθηκαν στα κύματα

Το σκάφος που έγινε τάφος για 22 μετανάστες

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Το σκάφος που έγινε τάφος για 22 μετανάστες
Θάλασσα νεκρών γίνεται το Αιγαίο με την ενίσχυση της κατασταλτικής πολιτικής της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες στα σύνορα. Είκοσι δύο νεκροί μετανάστες χτες στη Σάμο - ανάμεσά τους και παιδιά - ήρθαν να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ξεκληρισμένων, θυμάτων της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που βρίσκουν τραγικό θάνατο στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής.

Το τραγικό ναυάγιο επιβεβαιώνει ότι όσα μέτρα καταστολής και αν αποφασίσει και προωθήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αυτά δεν αποτρέπουν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, ενώ θα αυξάνουν τους θανάτους των απελπισμένων και τις τιμές του δουλεμπορίου. Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2012, συνολικά 43.321 μετανάστες έχουν διωχθεί από τη χώρα μας.

Τα έτη 2011 - 2013, το Λιμενικό Σώμα έχει επιληφθεί σε 550 περιστατικά θαλάσσιας διακίνησης μεταναστών, εντοπίζοντας 11.741 αλλοδαπούς. Από τα περιστατικά αυτά, 118 αφορούσαν έρευνα και διάσωση. Τα στοιχεία αυτά του Λιμενικού δείχνουν το πρόβλημα που υπάρχει στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία του αντιμεταναστευτικού φράκτη στον Εβρο και την ενίσχυση των συνοριακών περιπόλων.

Οσον αφορά τις κυβερνητικές ευθύνες, η ένταση της καταστολής στα σύνορα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, που δηλώνει ότι «θα δοθεί έμφαση σε μέτρα που αφορούν στις πολιτικές πρόληψης και αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, στα θέματα επανεισδοχής και επιστροφών, καθώς και στην οικοδόμηση θεσμικής ικανότητας για διαχείριση των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τις χώρες προέλευσης μεταναστών όσο και με τις τρίτες χώρες διέλευσης μεταναστών». Ετσι, «στρογγυλεμένα», τα είχε πει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, μιλώντας για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ στους τομείς των αρμοδιοτήτων του στο Ζάππειο, δίνοντας το στίγμα της ενίσχυσης των πολιτικών καταστολής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ.

Το νέο ναυάγιο συνέβη χτες τα ξημερώματα περίπου 4,5 μίλια ανοιχτά του Αγ. Κωνσταντίνου, βόρεια της Σάμου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το σκάφος ήταν δωδεκάμετρο γιοτ με ρυμουλκούμενη λέμβο, στα οποία επέβαιναν περίπου 65 άνθρωποι. Το πρώτο ανατράπηκε και η βάρκα βυθίστηκε. Στην περιοχή έσπευσαν δυο πλωτά του Λιμενικού, σκάφος της Frontex, τρία αλιευτικά, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, κρουαζιερόπλοιο και ελικόπτερο. Σε πρώτη φάση διασώθηκαν 36 άτομα (32 άνδρες, τρεις γυναίκες κι ένα παιδί που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας). Στη συνέχεια, ακολούθησε η περισυλλογή πτωμάτων. Οι πρώτες σοροί εντοπίστηκαν στη θάλασσα. Ηταν τεσσάρων ναυαγών (δυο γυναίκες, ένας άνδρας), ανάμεσά τους κι ενός αγοριού. Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν 14 σοροί (δέκα γυναίκες, δύο άνδρες και δύο παιδιά) στο εσωτερικό του γιοτ που ανελκύστηκε. Το απόγευμα, το Λιμενικό ανακοίνωνε την ανεύρεση συνολικά 22 νεκρών αλλοδαπών (πρόκειται για 12 γυναίκες, 6 άνδρες, δυο αγόρια και δυο κορίτσια). Οι 18 ήταν εγκλωβισμένοι στο σκάφος. Το τελευταίο βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου. Τραγική εικόνα ήταν η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά της το παιδί της. Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή επιχείρηση για τη διάσωση 147 μεταναστών, μεταξύ των οποίων 5 γυναικών και 7 παιδιών, οι οποίοι επέβαιναν σε ακυβέρνητο σκάφος, στα όρια του ελληνικού και μαλτέζικου χώρου έρευνας και διάσωσης και πλησιέστερα προς τις ελληνικές ακτές. Οι μετανάστες περισυνελέγησαν την Παρασκευή από το τάνκερ «Southern Spirit», σημαίας Μάλτας, με το οποίο μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.

Επίσης, ακόμη 548 μετανάστες διώχτηκαν από την Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Συνολικά, από τον Αύγουστο του 2012, έχουν διωχτεί από τη χώρα μας 43.321 αλλοδαποί. Ο αριθμός των αλλοδαπών που διώχτηκαν με μέριμνα της διεύθυνσης αλλοδαπών Αττικής, από τον Αύγουστο του 2012, ανέρχεται σε 14.749 άτομα.

Εξάλλου, 30 μετανάστες εντοπίστηκαν τις πρωινές ώρες της Κυριακής στη νήσο «Παναγιά» Οινουσσών Χίου και άλλοι 69 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ζουράφας στη Σαμοθράκη. Ολοι τους συνελήφθησαν.

Παράλληλα, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε διεθνική σπείρα, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μας, αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας, με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Ευθύνες στο Δήμο για το λούνα παρκ

Ευθύνες στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, για την παράνομη λειτουργία του λούνα παρκ, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένα 13χρονο παιδί, αποδίδει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Οι επιθεωρητές καταλογίζουν σοβαρές παραλείψεις στις υπηρεσίες του Δήμου, σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αν και γνώριζαν ότι η επιχείρηση λειτουργούσε παράνομα, δεν έκαναν τίποτα για να την σφραγίσουν. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα, «παρά τη δραστηριοποίηση της επιχείρησης άνευ αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας, γεγονός που ήταν στις υπηρεσίες του Δήμου γνωστό, ο Δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν μη νόμιμα, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει ότι ο δήμαρχος όφειλε, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διαπίστωση της άνευ αδείας λειτουργίας, να παράσχει στο αρμόδιο όργανο (ΑΤ Ελληνικού) την εντολή για τη σφράγιση της εγκατάστασης».

Στον Ξηρό αποδίδουν τη βόμβα

Οι διωκτικές αρχές είχαν σαφή γνώση της συνεργασίας του Χριστόδουλου Ξηρού με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», δήλωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, με αφορμή τον εντοπισμό σχετικού γενετικού υλικού στο παγιδευμένο δέμα που στάλθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Ιτέας και για το οποίο ανέλαβαν την ευθύνη οι «Πυρήνες».

Με ανακοίνωσή της, η ΕΛΑΣ «φωτογραφίζει» τον Χ. Ξηρό, αναφέροντας ότι «στον ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό που ταχυδρομήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας στη Φωκίδα, ανιχνεύτηκε γενετικός τύπος άνδρα, ο οποίος ταυτίζεται με τον ίδιο γενετικό τύπο άνδρα που ανιχνεύτηκε σε αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν - κατασχέθηκαν σε ΙΧΕ αυτοκίνητο, που χρησιμοποίησε για τη μεταφορά - διαφυγή του, από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, την 05-01-2014, ο καταζητούμενος τρομοκράτης Χριστόδουλος Ξηρός».

Το δέμα εντοπίστηκε στις 29 Απρίλη, στην αλληλογραφία του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας και εξουδετερώθηκε από συνεργείο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Παράλληλα, συνέχεια στην αντιπαράθεση μελών της «17Ν» δόθηκε το προηγούμενο Σάββατο, με επιστολή που έστειλε από τη φυλακή ο Β. Τζωρτζάτος. Με την επιστολή αποδίδει ευθύνες για το θάνατο του Θ. Αξαρλιάν σε δύο μέλη της οργάνωσης και μιλά για «εικόνα κατάντιας της "17Ν" το 2002».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ατύχημα, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σημειώθηκε χτες το μεσημέρι με πυροσβεστικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στη θαλάσσια περιοχή Αγγελοχωρίου Μηχανιώνας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΑ, το πλήρωμα διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης για τις πρώτες βοήθειες. Το αεροσκάφος είναι τύπου CL-415. Η πτήση του ήταν εκπαιδευτική με πλήρωμα δύο χειριστές και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια της προσθαλάσσωσης αναποδογύρισε.

Αναβολή για τον Ιούνη πήρε ακόμη μια φορά η δίκη 12 συλληφθέντων μεταναστών έξω από την ΑΣΟΕΕ. Οι μετανάστες, που είχαν συλληφθεί σε επιχείρηση της Αστυνομίας στις 8 Απρίλη, αιτούνται άσυλο εδώ και καιρό. Συνεχίζουν να κρατούνται, οι μισοί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας και οι άλλοι μισοί στα κρατητήρια στο ΑΤ Ομόνοιας σε χώρο 35 τ.μ. που «φιλοξενεί» 18 - 40 άτομα...

Σήμερα θα απολογηθεί ο 33χρονος ειδικός φρουρός που συνελήφθη για ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ληστεία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Χτες οδηγήθηκε στην τακτική ανακρίτρια, από την οποία ζήτησε και πήρε προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του. Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η καπιταλιστική βαρβαρότητα υπογράφει τις τραγωδίες

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο:

«Είκοσι δύο ακόμα νεκροί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, προστέθηκαν στον τραγικό μακρύ κατάλογο των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Αναδεικνύεται ξανά με τραγικό τρόπο ότι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για ένταση της καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, που οδηγούνται στον ξεριζωμό εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων, στα οποία πρωτοστατεί η ΕΕ, οδηγούν σε νέες τραγωδίες, εγκυμονούν κινδύνους για περισσότερα θύματα.

Κανένας λαός να μη δεχτεί η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά τις απαγορεύσεις που θέτει το Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν, σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ