ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2014
Σελ. /24
Το δούλεμα...

«Η Ελλάδα βρισκόταν επί δεκαετίες καθηλωμένη σε ένα παρελθόν που δεν μπορούσε να ξεπεράσει. Ολες οι υπόλοιπες χώρες, μεγάλες και μικρές, ευρωπαϊκές και μη, προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις, εγκατέλειψαν τον κρατισμό και στρέφονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην παγκόσμια αγορά. Αφησαν πίσω την "αναδιανομή" με δανεικά και ανοίγονται στην ανταγωνιστικότητα. Αφησαν πίσω τον προστατευτισμό και ανοίγονται στην εξωστρέφεια. Εκτός βέβαια από την Ελλάδα, που ως πρόσφατα παρέμενε αλυσοδεμένη σε αναχρονιστικές νοοτροπίες, στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, συντηρώντας μια ψεύτικη ανάπτυξη με δανεικά. Ωσπου έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας... Σαν να είχε δημιουργηθεί ένα "κέλυφος" γύρω από τη χώρα μας που δεν την άφηνε να προχωρήσει. Αυτό το "κέλυφος" σπάει τώρα! Και απελευθερώνονται οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας και του λαού μας» (Αντ. Σαμαράς στο «Βήμα», 4/5/2014). Αλήθεια, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τι κυριαρχούσε στην Ελλάδα; Μήπως δεν κυριαρχούσε η ιδιωτική πρωτοβουλία; Μήπως λίγες «μεταρρυθμίσεις» (βλέπε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις), έγιναν μέχρι το 2009, μήπως το στόχο της ανταγωνιστικότητας δεν ήταν που υπηρετούσε η πολιτική των κυβερνήσεων στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ μέχρι τότε; Τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δεν διαβαίναμε και πριν την κρίση; Μας δουλεύουν;

... και η λαϊκή επιλογή

Ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να ενοχοποιήσει για την κρίση και την κατάσταση που βιώνει ο λαός σήμερα συγκεκριμένες επιλογές διαχείρισης παλιότερων χρόνων. Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιεί τη σημερινή πολιτική διαχείρισης. Ομως, είτε η μια είτε η άλλη διαχείριση, τους κανόνες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης θα υπηρετούν, που είναι η πραγματική αιτία, τόσο γιατί ο λαός δεν απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει σε συνθήκες ανάκαμψης, όσο και για το ότι φορτώνεται τα βάρη της κρίσης. Οι οποίοι θα είναι εδώ την επομένη των εκλογών, είτε εξασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα που ζητάει η κυβέρνηση, είτε «ψηφίσουμε και φύγουν» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό, για το λαό σημαντικό είναι στις εκλογές να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ που παλεύει για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για να δυσκολεύει την πολιτική που υποβαθμίζει τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο, με το λαό στην εξουσία.

Γιατί τηρεί «σιγήν ιχθύος»;

Αλήθεια, τι συζήτησαν ο Αλ. Τσίπρας και ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Γ. Ασμουσεν, ο οποίος, σύμφωνα με ρεπορτάζ, ήρθε ως απεσταλμένος της Α. Μέρκελ; «Χαιρόμαστε που σε ξαναβλέπουμε... Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να οδηγήσουμε τη χώρα εκτός ευρώ ή να διαλύσουμε την Ευρωζώνη... Το σημερινό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, η δική μας πρόταση το καθιστά βιώσιμο... Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αποτελεσματικό και ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξισορρόπησης», φέρεται να είπε ο Αλ. Τσίπρας σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Realnews», 4/5/2014. «Στη συνάντηση αυτή ο κ. Τσίπρας εμφάνισε εκ νέου το ευρωπαϊκό προφίλ του (...) Δεν έκανε καμία αναφορά σε ενδεχόμενα ρήξεων με την Ευρώπη, ενώ τα χαμόγελα περίσσεψαν (...) Τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Γερμανό συνομιλητή του δεν έδειξαν να τρομοκρατούν τον κ. Ασμουσεν. Κεντρική διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ήταν πως το κόμμα του θα επιδιώξει "λύση εντός ευρωπαϊκού πλαισίου", ενώ η διατύπωση πως "το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο", δεν συνοδεύτηκε από απειλές περί μονομερούς διαγραφής του», σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο «Βήμα» 4/5/2014. Ο ίδιος όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί «σιγήν ιχθύος». Γιατί αλήθεια;

«Εγώ θα διάλεγα Δρίτσα»!

Ρωτάει ο δημοσιογράφος από το «Βήμα της Κυριακής», 4/5/2014, που παίρνει συνέντευξη από τον εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού Ευ. Μαρινάκη: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Δρίτσα τι έχετε να πείτε;» Και απαντά ο Ευ. Μαρινάκης: «Ο κύριος Δρίτσας, μέσα από τον πολιτικό του λόγο, εκφράζει και αυτός την αγωνία του για το μέλλον της πόλης και ασκεί κριτική στη διοίκηση Μιχαλολιάκου. Και πάντως από κοινού αναγνωρίζουμε τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα της πόλης που πρέπει να διορθώσουμε. Εγώ δε μασάω τα λόγια μου. Αν το δίλημμα ήταν Μιχαλολιάκος ή Δρίτσας, εγώ θα διάλεγα Δρίτσα. Αλλά τώρα υπάρχουμε εμείς». Ο κ. Δρίτσας είναι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά. Εμείς τι άλλο να σχολιάσουμε; Οτι αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ελκυστική για τμήματα του κεφαλαίου; Ας το πάρουν οι εργαζόμενοι σοβαρά υπόψη τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1758 Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και από τους πιο αμείλικτους πολέμιους των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων (της ριζοσπαστικής πολιτικής οργάνωσης της αστικής τάξης που τέθηκε επικεφαλής της Επανάστασης).

1799 Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του Ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του Τούρκου ομολόγου του Καδήρ Μπέη. Με αυτήν, ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα μετείχαν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί).

1856 Γεννιέται ο Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος Σίγκμουντ Φρόιντ, «πατέρας» της ψυχανάλυσης.

1929 Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας (στην οποία ηγείτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) απαγορεύει τη λειτουργία του «Συνδέσμου των κόκκινων παλαιών πολεμιστών».

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν επίλεκτο γερμανικό τάγμα των SS στο Νότιο Ολυμπο και έπειτα από ολοήμερη σκληρή μάχη το συντρίβουν. Ο εχθρός άφησε στη μάχη 230 νεκρούς.

1946 Αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό Κ. Τσαλδάρη και του δηλώνει πως ο ελληνικός λαός θ' αντισταθεί στην οργανωμένη επίθεση κατά της ζωής του, όπως αντιστάθηκε και στη γερμανική κατοχή. Ο Τσαλδάρης, αντί άλλης απάντησης, δήλωσε πως η δολοφονική δράση των «παρακρατικών» οφειλόταν σε «αντεκδικήσεις».

1949 Τα τμήματα της 6ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Ανατολικό Μπέλες, αφού αντιμετώπισαν τις επανειλημμένες επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού, πέρασαν στην αντεπίθεση καταδιώκοντάς τον απ' όλες τις θέσεις του. Ο 3ος Λόχος του 554 Τάγματος του κυβερνητικού στρατού διαλύθηκε εντελώς.

1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

1955 Η ΟΔ Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων της ΕΣΣΔ για επανένωση των δύο Γερμανιών, χωρίς ξένα στρατεύματα και έξω από κάθε είδους συμμαχίες και στρατιωτικούς συνασπισμούς (βλ. «Μνημόνιο Στάλιν», 10/3/1952, κ.ά.). Οι προτάσεις της ΕΣΣΔ απορρίφθηκαν, ενώ η ένταξη της ΟΔ της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε σημαντικό χτύπημα στην υπόθεση της επανένωσης της Γερμανίας.

1974 Πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπειών των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας, στην οποία επεσήμαναν με ανησυχία την ένταση της κατάστασης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τόνισαν ότι στην ένταση αυτή συμβάλλουν ενεργά η τουρκική αντίδραση και η ελληνική χούντα. Κατήγγειλαν την εγκατάσταση στην Κύπρο τμημάτων του 6ου αμερικανικού στόλου και ζήτησαν την αποχώρησή τους. Καταδίκασαν, τέλος, κατηγορηματικά κάθε επέμβαση των ιμπεριαλιστών, της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1974 Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ παραιτείται μετά από την αποκάλυψη ότι ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου Γκίντερ Γκιγιόμ διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Λ. Δ. Γερμανίας.

1976 Νέες συλλήψεις πραγματοποιούνται στην Ιταλία για συνωμοσία κατά του πολιτεύματος. Οι συνωμότες σχεδίαζαν την απαγωγή του Προέδρου Λεόνε και την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας.

1976 Καταστρεπτικός σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Φριούλι της Ιταλίας, με αποτέλεσμα 989 νεκρούς, 2.400 τραυματίες και 157.000 άστεγους.

1979 Πάνω από 60.000 άτομα διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον κατά των πυρηνικών εργοστασίων. Λίγες μέρες πριν, είχε γίνει το μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο του Θρι Μάιλ Αϊλαντ.

1992 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός Μάρλεν Ντίτριχ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ