ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κοινές παρεμβάσεις στην απεργία για την Κυριακή - αργία

Συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σε εμπορικά καταστήματα από δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην Ερμού
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην Ερμού
Με πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει το σύνολο των διεκδικήσεων και των εργαζομένων του κλάδου, συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο εμπόριο και τις υπηρεσίες στην 24ωρη απεργία την Κυριακή, μια από τις εφτά του χρόνου που τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά, βάσει του τελευταίου νόμου.

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων. Μετά τη συγκέντρωση, οι εμποροϋπάλληλοι προχώρησαν σε εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς. Στη Ρόδο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε κινητοποίηση σε δυο μεγάλα εμπορικά καταστήματα, με την καθολική σχεδόν συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά, αναγκάζοντας την εργοδοσία να τα κρατήσει κλειστά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα Γιαννιτσά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση έξω από το κατάστημα «JUMBO» και από το σούπερ - μάρκετ «Carrefour - Μαρινόπουλος».

Στη συγκέντρωση στην Αθήνα, χαιρέτισε ο Κωνσταντίνος Παππάς, γραμματέας του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων και μίλησε η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στα αιτήματα των ταξικών δυνάμεων, όπως: υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με μισθό 920 ευρώ, κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης, κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και κατοχύρωση της Κυριακής - αργίας.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους την εργοδοσία της «CARREFOUR - Μαρινόπουλος» και σημειώνουν ότι η εκ περιτροπής εργασία επιβάλλεται την ώρα που η εταιρεία εμφανίζει υψηλούς τζίρους, επεκτείνεται στη χονδρική και στα Βαλκάνια και προχωρά στην εξαγορά μικρότερων αλυσίδων.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, πρόσφατα εξαγόρασε τα σούπερ - μάρκετ «Αρβανιτίδης» (με 149 καταστήματα και 1.100 εργαζομένους) και «ΛΑΡΙΣΑ» (με 41 καταστήματα και 640 εργαζόμενους), ενώ μέσω των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, η εταιρεία έχει φτάσει να απασχολεί 17.000 εργαζόμενους, σε 1.200 καταστήματα πανελλαδικά.

Οσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, τα σωματεία σημειώνουν: «Οι εργαζόμενοι στην "CARREFOUR - Μαρινόπουλος" έχουν πείρα τι εστί ανάπτυξη στην εταιρεία. Η πλειοψηφία τους είναι ωρομίσθιοι με μισθούς που δεν ξεπερνάνε τα 400 ευρώ. Τους έχει περικοπεί το επίδομα γάμου, ταμείου, οδηγών, η μείωση που έχουν υποστεί οι μισθοί τους είναι πάνω από 20%, ενώ εκατοντάδες είναι οι απλήρωτες ώρες εργασίας, εκατοντάδες είναι οι απολυμένοι συνάδελφοι. Ανάπτυξη και τεράστια κέρδη για τη μεγαλοεργοδοσία, εξαθλίωση και φτώχεια για τους εργαζόμενους».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 19 Ιούνη στην Αθήνα

Στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στη νέα περικοπή των συντάξεων

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Με πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, απαντούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στις νέες περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ αντιδρούν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, από την 1/7, καθώς και στις νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους.

Διεκδικούν την αποκατάσταση των συντάξεών τους στο ύψος που βρίσκονταν πριν τις αλλεπάλληλες περικοπές και την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων. Η πορεία των συνταξιούχων θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό.

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο αποφασίστηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, σημειώνει ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Εξηγεί πως στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πανελλαδικής κινητοποίησης, θα γίνουν συνελεύσεις των συνταξιουχικών σωματείων, συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές και παράλληλα θα οργανωθεί η μετάβαση - συμμετοχή των συνταξιούχων από όλη τη χώρα.

Το ΠΑΜΕ έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα στα σωματεία του να στηρίξουν την κινητοποίηση και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Κινητοποίηση για τους ανέργους στον ΟΑΕΔ

Σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ καλεί η Επιτροπή Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» ΟΤΑ, Περιφέρειας Αττικής και ΟΑΣΑ, για την άμεση ένταξη όλων των ανέργων στον ΟΑΕΔ και τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Η κινητοποίηση θα γίνει την Πέμπτη 8 Μάη, στις 2 μ.μ., στη στάση του μετρό «Αλιμος» και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του ΟΑΕΔ.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, «από τις 2 Μάη, πολλοί συνάδελφοί μας βρίσκονται ξανά στην ανεργία, μαζί με άλλους 1.700.000 ανέργους. Μέχρι τις αρχές Ιούνη, για άλλους 50.000 εργαζόμενους - άνεργους λήγει το εργασιακό "διάλειμμα" της αθλιότητας, που το υπουργείο Εργασίας και η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ και τα μονοπώλια, ονομάζουν "κοινωφελή" εργασία».

Μπαράζ δικών για συνδικαλιστές και εργαζόμενους

Αθωώθηκε ο Τάκης Τασιούλας, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων με το ΚΚΕ, μέλος της διοίκησης της ΟΕΒΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ. Η δίωξη αφορούσε τις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Εφορία Ιωαννίνων το 2011 ενάντια στα χαράτσια. Διαμαρτυρία στα δικαστήρια οργάνωσαν χτες το πρωί οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Επίσης, αθώοι κρίθηκαν χτες από το δικαστήριο οι 11 από τους 12 συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που διώκονταν για κινητοποίηση που είχε γίνει τον Οκτώβρη του 2012 στο υπουργείο Αμυνας. Στον έναν μόνο επιβλήθηκε εφέσιμη ποινή έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή. Το «μαρτύριο» των εργαζομένων συνεχίζεται και σήμερα, καθώς αναμένεται να τους ανακοινωθούν οι όροι απασχόλησης για την αποπεράτωση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, που, όπως λέγεται, θα είναι ακόμα χειρότεροι.

Τέλος, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες δίκη της Ολγας Κολιούση, εργαζόμενης στη «Wind», εκλεγμένης στο επιχειρησιακό σωματείο και μέλος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Συγκέντρωση καταδίκης της συνδικαλιστικής δίωξης έκανε χτες έξω από τα δικαστήρια το ΣΕΤΗΠ.

Το μπαράζ των διώξεων συνεχίζεται στη Ζάκυνθο, όπου την Παρασκευή 9 Μάη δικάζονται οι Τάκης Στρούζας, πρόεδρος του ΕΚ Ζακύνθου, Σπύρος Μπέτσης, πρώην Γραμματέας της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ και Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Το ΕΚ Ζακύνθου καλεί εργαζόμενους και σωματεία σε συγκέντρωση στις 9 π.μ., στα δικαστήρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ