ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
Ποιος διαμορφώνει την «ατζέντα»...

Το πρόβλημα είναι ότι την «ατζέντα» δεν έχουν καταφέρει να την αλλάξουν και να τη διαμορφώνουν οι εργαζόμενοι με τους ταξικούς αγώνες τους, θέτοντας επί τάπητος τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα...

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
«Ορισμένοι, ίσως, θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα, να είναι άλλα θέματα η πρώτη προτεραιότητα της χώρας: η σκανδαλολογία, η πολιτικολογία. Αλλά η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό είναι να αναδείξουμε τη χώρα μας και αυτή την εντολή θα εκτελέσουμε» (Κ. Σημίτης). Τον ανήξερο επιμένει να προσποιείται ο πρωθυπουργός για τους στόχους του τελευταίου γύρου της σκανδαλολογίας, παρ' όλο που από χίλιες πλευρές προκύπτει ότι πρόκειται για κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη, κυρίως, από το κυβερνών κόμμα, με στόχο να αξιοποιήσει την «τεχνητή κρίση», για να πετύχει την «αντιστροφή του αρνητικού κλίματος».

Στο γενικότερο στόχο του «εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος» που εξήγγειλε ο Κ. Σημίτης, εντάσσεται, βέβαια, και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με στόχο τη μακροημέρευση και την παντοδυναμία του δικομματισμού. Η συντήρηση της σκανδαλολογίας, εκτός των άλλων, «δικαιολογεί» τις τροποποιήσεις (επί το ληστρικότερον), που έχει έτοιμες η κυβέρνηση. Στη «σκιά» της σκανδαλολογίας, όμως, επιχειρείται να περάσουν πιο ανώδυνα και σκληρά αντεργατικά μέτρα, όπως η μερική απασχόληση στο Δημόσιο, η αποσύνδεση των συντάξεων από τους μισθούς και στους δημόσιους υπάλληλους, κ.ο.κ. Ο Γκαργκάνας σιγά σιγά δικαιώνεται... Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη, παρότι έχει άτυπα ξεκινήσει η παρατεταμένη (;) προεκλογική περίοδος...

Το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς: Οτι την «ατζέντα» δεν έχουν καταφέρει να την αλλάξουν και να τη διαμορφώνουν οι εργαζόμενοι. Δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής, με τους ταξικούς αγώνες τους, να θέσουν επί τάπητος τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να υποχρεώσουν τους πάντες να πάρουν ξεκάθαρη θέση, ρίχνοντας τις μάσκες των «φίλων του λαού». Μπορούν, λοιπόν, να συγκαλύπτουν την εγγενή ανικανότητα του καπιταλισμού να δώσει λύση στα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της Υγείας, της Παιδείας, του περιβάλλοντος κ.ο.κ...


ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ

ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ... «Οσο λοιπόν και αν είναι βαρετή η επανάληψη των ίδιων προτροπών, πρέπει για μιαν ακόμη φορά να επισημανθεί ότι υπάρχει χρόνος (μα ολοένα περιοριζόμενος) αλλαγής του σημερινού πολιτικού σκηνικού, με πρωτοβουλίες, πάντοτε, του κ. Σημίτη!» (Στ. Ψυχάρης - ΒΗΜΑ της Κυριακής).

ΟΛΟΙ «ΣΤΟΧΟΙ»... «Οσο, μάλιστα, εντείνεται το κλίμα της σκανδαλολογίας, που συνειδητά και μεθοδευμένα καλλιεργείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουν στο ΠΑΣΟΚ ότι όλοι αποτελούν ενδεχόμενους στόχους, όπως το παρελθόν έχει αποδείξει» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

«ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ» ΝΟΜΟΙ: «Είμαι υπέρ όχι μόνο να "σπάσει" η Β΄ Αθήνας, αλλά υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου συνολικά. Μετά τις εκλογές του 2000, στο υπουργείο Εσωτερικών είχαμε αρχίσει την επεξεργασία για έναν νέο εκλογικό νόμο, κατά τα γερμανικά πρότυπα, με έναν αριθμό βουλευτών που θα εκλέγονται από πανελλαδική λίστα και μονοεδρικές περιφέρειες» (Βάσω Παπανδρέου - ΝΕΑ).

ΠΡΟΣΟΧΗ ...ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ: «Οι τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο απαιτούν αυξημένη προσοχή από τη Νέα Δημοκρατία που δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού. Ο πόλεμος αποκαλύψεων που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ επιταχύνει τη φθορά της κυβέρνησης και επιτείνει το κλίμα πολιτικής ρευστότητας ενισχύοντας το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το προσεχές φθινόπωρο» (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

ΠΙΣΩ ...ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ: «Εν μέσω των χρηματιστηριακών σκανδάλων που κλυδωνίζουν το σύστημα εξουσίας, πυροδοτείται νέα κινητικότητα για την ανάθεση έξι μεγάλων οδικών έργων, με συμβάσεις παραχώρησης, συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ. Είναι τα έργα ολοκλήρωσης του άξονα ΠΑΘΕ, της πολύπαθης Εγνατίας και της κατασκευής της λεγόμενης Ιόνιας οδού από την Καλαμάτα έως την Ηγουμενίτσα... Η πλευρά των εργολάβων και των τραπεζών πιέζει να δρομολογηθεί τώρα η μοιρασιά των έργων και δίνει μάχη χαρακωμάτων να μην προωθηθεί θεσμικό πλαίσιο για τις συμβάσεις παραχώρησης το οποίο θα αποκλείει εγγυήσεις δανειακών συμβάσεων, φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις των ιδιωτών από το Δημόσιο. Κοντολογίς υποδεικνύει να εφαρμοστούν τα μοντέλα της Αττικής Οδού και του αεροδρομίου των Σπάτων...» (Αργύρης Δεμερτζής -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Μερική απασχόληση στο Δημόσιο - 4ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ 50.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΕΘΝΟΣ: (Ν. Χριστοδουλάκης): ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ 30.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ: ΕΞΩ, ΚΑΛΑ... ΜΕΣΑ... ΚΟΥΡΗΣ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΜΑΛΕΣΙΟΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 300.000.000 ΕΒΑΛΕ Ο ΝΕΟΝΑΚΗΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ!..

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΡΑΤΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Α-ΤΥΠΗ «ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ» ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!

ΕΣΤΙΑ: ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ - Τι αποκαλύπτουν τα «πόθεν έσχες».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΕΙ - ΤΕΙ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΗΡΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ 1.000.000 ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΠΑΣΟΚ.

ΧΩΡΑ: ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΑΝΑΞΙΕ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ 11.000 ΑΝΕΡΓΟΙ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 21 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΞΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΣΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Μερικώς διαβιούντες»...«Μέχρι 4 ώρες ημερησίως και 20 εβδομαδιαίως θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται στο Δημόσιο νέοι και νέες έως 35 ετών, αλλά και άνεργοι, με το θεσμό της μερικής απασχόλησης που καθιερώνεται με νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται εντός του Μαΐου στη Βουλή. Η καθιέρωση της κοινωνικής εργασίας, όπως ονομάζεται στο προωθούμενο σχέδιο νόμου, εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα, σε πρώτη φάση, σε 50.000 και πλέον άτομα, κυρίως ανέργους, να απασχοληθούν σε δημόσιες υπηρεσίες, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε ΝΠΔΔ. (Ηλίας Γεωργάκης - Νικολέττα Μουτούση - «ΝΕΑ»)

Αποσύνδεση συντάξεων...«Νομοσχέδιο σκούπα για τις συντάξεις έχει ετοιμάσει και αποστείλει προς επεξεργασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο η κυβέρνηση. Η κυριότερη διάταξη του νομοσχεδίου, που αναμένεται να αλλάξει το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, είναι η αποσύνδεση των συντάξιμων αποδοχών από τους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων». (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ»)

Με το «ψωμί του μέλλοντος»: «Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι αντιστάσεις στις δαπάνες γίνονται ολοένα και πιο χαλαρές. Ετσι το Δημόσιο "αδιαμαρτύρητα" καλύπτει τις αυξημένες υποχρεώσεις που ανακύπτουν καθημερινά με δανεισμό, με αποτέλεσμα από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους να έχει ήδη δανειστεί 14 δισ. ευρώ. Ετσι στους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναζητήσει άλλα 16 δισ. ευρώ για να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες». (Χρ. Ζιώτης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

Ευρω-υποτέλεια...«Η ελληνική προεδρία αλλά και η πλειονότητα των κρατών - μελών (σ.σ. της "παλιάς" και της "νέας" Ευρώπης, κατά την αμερικανική φρασεολογία) δίνουν πλέον σαφή δείγματα αποδοχής της αμερικανικής "πρωτοπορίας" στη διεθνή σκηνή, αλλά και πλήρους συμπόρευσής τους με τα θέματα που συνιστούν το "αμερικανικό δόγμα" κατά Τζ. Μπους.(...) Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς ότι η ελληνική προεδρία, με τη σύμφωνη γνώμη προφανώς της πλειονότητας των εταίρων, προβάλλει επισήμως ως μείζον θέμα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής τα όπλα μαζικής καταστροφής, που είναι πλέον "αμερικανική πατέντα" στη διεθνή πολιτική, με τα γεγονότα στην Ιράκ; (Κύρα Αδάμ -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ