ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΑΝΑΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Δίνουμε στο ΝΑΤΟ Ενοπλες Δυνάμεις και υποδομές στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

«Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας (βλ. ΝΑΤΟ) να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Αυτά είπε χτες ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, κηρύσσοντας την έναρξη του 3ου ετήσιου συνεδρίου «Αμυνας και Ασφάλειας» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σκιαγραφώντας την προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης και των κομμάτων της να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές - πολεμικές επιχειρήσεις με προσχήματα τους τζιχαντιστές ή τη μετανάστευση.

Αλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος: «Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνονται οι συνθήκες ενός νέου, εξαιρετικά αβέβαιου, διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ανάκαμψη παλαιών και την ανάδυση νέων απειλών (...) Το περιβάλλον ασφαλείας επιδεινώνεται από την εμφάνιση των "μη κρατικών δρώντων", την έξαρση της τρομοκρατίας και τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που δημιουργούν η παράνομη μετανάστευση, η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου και η οικονομική κρίση».

Διακυβεύονται σημαντικά μονοπωλιακά συμφέροντα


ΓΕΑ

Επιμένοντας, δε, ότι «η τρομοκρατία παραμένει η σημαντικότερη απειλή της διεθνούς κοινότητας», μίλησε για «δημιουργία θυλάκων ανομίας σε περιοχές των χωρών της ευρύτερης περιοχής, που ευνοούν τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την πειρατεία (Λιβύη, υποσαχάρια Αφρική, Συρία)». Συμπλήρωσε ότι «τα κράτη αυτά, όπως η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη, παραμένουν άμεσες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Φωτογράφισε έτσι ολόκληρη την περιοχή που έχουν στόχαστρό τους τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς διακυβεύονται εκεί σημαντικά τους συμφέροντα.

Αλλωστε, όπως τόνισε ο Καμμένος, «η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ίσως τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως. Τα προτάγματα για ανεύρεση και αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η διαμόρφωση του περιφερειακού συστήματος διαμετακόμισης ενέργειας, δημιουργούν επιπρόσθετες προκλήσεις ασφάλειας».

Πρόσθεσε και ότι «η αστάθεια, που εκτείνεται σήμερα από την Ουκρανία μέχρι τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, που κυκλώνει την Ευρώπη, συνιστά μία απειλή για το εμπόριο, τις ενεργειακές οδούς, τον τουρισμό, την προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη».

Προμαχώνας των ιμπεριαλιστών

Μετά ταύτα υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, με γεωγραφικά και κοινωνικοπολιτικά κριτήρια αποτελεί την παρούσα χρονική περίοδο τον προμαχώνα της Ευρώπης προς αυτή την περιοχή, και ως τέτοια δύναται να διαδραματίσει κεντρικό και καταλυτικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις».

Υπογράμμισε ότι «η διεθνής κοινότητα καλείται να δώσει μία απάντηση στις σύγχρονες απειλές».

Πολεμοχαρής ο υπουργός...

Στο ίδιο φόντο είπε ακόμα ότι «το ΝΑΤΟ απαιτείται να αναδιατάξει την πολιτική του στη Νότια Πτέρυγά του, εκεί που οι κίνδυνοι είναι συγκεκριμένοι, και να μη δείχνουμε εμμονές σε υπερβολικούς και διογκωμένους κινδύνους του βόρειου τομέα». Σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις κόντρες ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία, θέλοντας παραπέρα ανάπτυξη σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας σε όφελος των ντόπιων μονοπωλίων, χωρίς βέβαια να αμφισβητεί στο παραμικρό τη στρατηγική του επιλογή για στοίχιση στον ευρωατλαντικό άξονα. Πρόσθεσε επ' αυτού ότι «σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή, δεν μπορούμε να μη συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία, να την αποκλείουμε λόγω των κυρώσεων».

«Δίνουμε υποδομές, δυνάμεις και βάσεις»!

Παραπέρα, διαβεβαίωσε τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ότι «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία στο νότιο τομέα του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «ηΕλλάδα διαθέτει ισχυρό αμυντικό σύστημα και αξιόμαχες Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ακόμη και στην παρούσα περίοδο δημοσιοοικονομικής κρίσης, αποτελούν παράγοντα σταθερότητας, ισχύος και αποτροπής στην περιοχή. Το αποδεικνύουν κάθε μέρα σε κάθε επιχειρησιακή αποστολή, σε κάθε πολυεθνική επιχείρηση και άσκηση. (...) Διαθέτουμε εξαιρετικά σημαντικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δίνουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη σημαντικών ναυτικών και εναέριων δυνάμεων, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Πλασιέ επιχειρηματιών

Μιλώντας, τέλος, μπροστά σε επιχειρηματίες δεν παρέλειψε να τους διαβεβαιώσει ότι «αποτελεί υποχρέωση του Υπουργού Αμυνας, σε κάθε του ταξίδι, να συνοδεύεται από Ελληνες επιχειρηματίες, και της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και της ιδιωτικής. Και αυτό που ζήτησα από όλους τους Ακολούθους Αμυνας (σ.σ: στρατιωτικοί που υπηρετούν στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες) και θα τους το ζητήσω και στις επόμενες συναντήσεις που θα έχω μέσα στο καλοκαίρι, είναι ουσιαστικά, να είναι και οι ίδιοι πρεσβευτές του συνόλου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας».

Οπερ σημαίνει ότι επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργούν επισήμως ως πλασιέ ιδιωτικών μονοπωλιακών συμφερόντων.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη στο φόντο ανταγωνισμών

Με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Kerim Uras, συναντήθηκε χτες, στο υπουργείο Αμυνας, ο υπουργός Π. Καμμένος. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, συζήτησαν «όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων» και ο Τούρκος πρέσβης απηύθυνε πρόσκληση στον Ελληνα ΥΕΘΑ, εκ μέρους του ομολόγου του, να επισκεφτεί την Αγκυρα.

Οπως είπε αργότερα ο ίδιος ο Καμμένος: «Του απάντησα ότι θα το κάνω, αλλά δεν είναι δυνατό την ώρα που επισκέπτεται ένας υπουργός Αμυνας(...) να έχουμε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Δεν είναι δυνατό από τη μία πλευρά να μιλάμε για συνεργασία και από την άλλη να αυξάνουμε τις προκλήσεις».

Εχει και ...παράπονα ο υπουργός, αν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διακατέχονται από ανταγωνισμούς και ανισομετρία.

Παραβιάσεις, παραβάσεις, εμπλοκές και χτες

Ενδεικτικά, και χτες, μέρα επίσκεψης του Τούρκου πρέσβη στο ελληνικό Πεντάγωνο, έξι τουρκικά μαχητικά, τα δύο οπλισμένα, προχώρησαν σε μία παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και οχτώ παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ έγιναν και τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν πάνω από το Αιγαίο.

Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι τμήματα των αστικών τάξεων των δύο χωρών δεν προσπαθούν να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Χαρακτηριστικά όσα είπε προχτές το βράδυ και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος επισκέπτεται την Αγκυρα στις 12 Μάη, για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του. «Το κυριότερο», όπως είπε ο Κοτζιάς, «είναι να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε το πεδίο των ανταγωνιστικών συμφερόντων με την Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε και τα κοινά μας συμφέροντα και τη λύση ορισμένων προβλημάτων και πώς θα εμποτίσουμε αυτή τη σχέση με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες». Μίλησε, εξάλλου, για «πολύπλευρη ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων».


ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «NOBLE DINA 15»
Σε εξέλιξη στον άξονα Κρήτη - Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της πολυεθνικής άσκησης «Noble Dina 15», που διεξάγεται με τη συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αλλος ένας κρίκος στις συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με άλλα κέντρα, που συνεχίζονται αδιάκοπα και επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης με όπλο και τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία αλλά και τη διασφάλιση ετοιμότητας για ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις.

Σημειώστε, άλλωστε, εδώ τη χτεσινή διαβεβαίωση του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, Π. Καμμένου, ότι «θα συνεχίσουμε τις ασκήσεις αυτές με χώρες οι οποίες βρίσκονται στο ευρύτερο δημοκρατικό τόξο και χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή δέχονται επίθεση από την πλευρά του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Για εμάς το Ισραήλ, η Αίγυπτος, είναι οι γείτονες με τους οποίους θα προχωρήσουμε σε κοινές ασκήσεις, σε αμυντική συνεργασία και σε συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Στο τεχνικό κομμάτι, η A' Φάση της άσκησης (29/4 - 3/5) διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και εν όρμω, στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα. Η Β΄ Φάση (4 - 11/5) διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, και εν όρμω, στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου στη Χάιφα Ισραήλ. Η Γ΄ Φάση (11 - 14/5) θα γίνει στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παρουσία ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον της εγχώριας αστικής τάξης για την περιοχή, που χαρακτηρίζεται ένας από τους σημαντικότερους κόμβους διεθνώς, στο φόντο εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης είναι η αξιολόγηση και ανάπτυξη του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε επιχειρησιακό και τακτικό/τεχνικό επίπεδο σε αντικείμενα: Πολέμου Επιφανείας. Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, με χρήση και Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας. Αεράμυνας. Διοικητικής Μέριμνας εν πλω, με χρήση και των οργανικών ελικοπτέρων. Ηλεκτρονικού Πολέμου και Επικοινωνιών. Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής.

Οι συμμετέχουσες δυνάμεις αποτελούνται από πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων (φρεγάτες, κορβέτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, πετρελαιοφόρα, υποβρύχια), ελικόπτερα και αεροσκάφη διαφόρων τύπων (μαχητικά, ναυτικής συνεργασίας).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org