ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι εκθέσεις για τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Το εξώφυλλο του «Ριζοσπάστη» στις 8 Μάη του 1945
Το εξώφυλλο του «Ριζοσπάστη» στις 8 Μάη του 1945
Συνεχίζονται οι δύο μεγάλες παράλληλες εκθέσεις πρωτότυπου αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης στα δημαρχεία του Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138, απέναντι από το «Παλατάκι») και της Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), αλλά με διαφορετικό ιστορικό υλικό η καθεμιά.

Οι δύο αυτές εκθέσεις εντάσσονται στις εκδηλώσεις τιμής του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη λήξη του Β' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου.

Τα υλικά που υπάρχουν στις εκθέσεις μαρτυρούν και φωτίζουν την ηρωική πάλη, το τεράστιο μέγεθος δράσης του ΚΚΕ και του ΕΑΜικού κινήματος, τονίζουν την τεράστια προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης.

Οι δύο εκθέσεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για τους νέους, αλλά και γι' αυτούς που ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορική αλήθεια, που τόσο βίαια παραχαράσσεται σήμερα, για τις αιτίες που οδήγησαν στον πόλεμο, για την άνοδο του φασισμού, για την αντιφασιστική πάλη των λαών.

Οι ενότητες των εκθέσεων

Μια ενότητα της έκθεσης είναι το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που εκτίθεται. Στην Καισαριανή, το φωτογραφικό υλικό είναι από τις συλλογές των Σπύρου Μελετζή και Ντμίτρι Κέσελ. Καταγράφουν στιγμές από τη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, από την απελευθέρωση, από τις ηρωικές μέρες και τις συγκρούσεις του Δεκέμβρη του 1944. Στο Χαϊδάρι φιλοξενούνται, για πρώτη φορά, φωτογραφίες από κομμάτι της συλλογής του Κώστα Μπαλάφα, που πρόσφατα δόθηκε στο Κόμμα. Ο Κώστας Μπαλάφας με το όπλο στο ένα χέρι και τη φωτογραφική μηχανή στο άλλο φωτογράφισε περιοχές της Ηπείρου όπου δρούσε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ.

Αλλη ενότητα είναι τα έργα Τέχνης. Εκτίθενται έργα μεγάλων εικαστικών - αγωνιστών, που εμπνεύστηκαν από την πάλη του ΚΚΕ, την αντίσταση του λαού μας. Παρουσιάζονται έργα εικαστικών, που στρατεύτηκαν με τη ζωή και το έργο τους στο δίκιο της υπόθεσης. Εκτίθενται έργα των Γ. Οικονομίδη, Δ. Μεγαλίδη, Η. Φέρτη και Α. Τάσσου. Ξεχωριστά αναφέρουμε το έργο της εικαστικού Θ. Μπρη, που παραχωρήθηκε στην έκθεση του Χαϊδαρίου από το Δήμο και απεικονίζει το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, όπως επίσης και το έργο του ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου, που απεικονίζει τον Αρη Βελουχιώτη και δώρισε στο Κόμμα.

Από την έκθεση στο Χαϊδάρι
Από την έκθεση στο Χαϊδάρι
Τρίτη ενότητα είναι η μεγάλη προσφορά της ΕΣΣΔ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτυπώνεται ο τεράστιος ηρωισμός του Κόκκινου Στρατού και του Σοβιετικού λαού. Οι φωτογραφίες με τους ελεύθερους σκοπευτές, με τις Μοσχοβίτισσες που στήνουν οδοφράγματα το καταδείχνουν.

Ξεχωριστή ενότητα είναι, τέλος, το πολύ πλούσιο αρχειακό υλικό που φυλάσσεται μέσα σε προθήκες, στις οποίες σε κάθε μια φυλάσσεται αρχειακό υλικό με διαφορετικό θέμα. Χειρόγραφες εφημερίδες εξόριστων, όπως ο Αντιφασίστας που εξέδιδαν οι εξόριστοι της Ανάφης, φύλλα του «Ριζοσπάστη» κι άλλων κομματικών εντύπων, πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Προκηρύξεις, έντυπα των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ. Εκτίθενται προκηρύξεις και έντυπα από τις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας. Σε ξεχωριστή προθήκη με τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη» εκτίθενται εκδόσεις της εποχής. Εντυπα από αντιφασίστες φαντάρους κι αξιωματικούς του στρατού της Μέσης Ανατολής, που στιγματίζουν τη στάση της εξόριστης αστικής κυβέρνησης. Ξεχωριστό κομμάτι της έκθεσης είναι έντυπα με αισχρό αντικομμουνισμό, που καλλιεργούνταν από τις κατοχικές αρχές και το ελληνικό κράτος.

Και στις δύο εκθέσεις εκτίθενται όπλα, θήκες μεταφοράς χαρτών κι εγγράφων.

Στους χώρους υπάρχει έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής», με σχετικούς τίτλους με το θέμα. Επίσης, προβάλλεται βίντεο που επεξεργάστηκε το τμήμα Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ και το οποίο βασίζεται στη Διακήρυξη της ΚΕ.

Οι εκθέσεις θα λειτουργούν μέχρι την Κυριακή 10 Μάη.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά απ' τις 10.00 έως τις 13.00 και από τις 18.00 έως τις 21.30.

Και στις δύο εκθέσεις υπάρχουν ξεναγοί. Από την επόμενη μέρα κιόλας των εγκαινίων πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και τις επόμενες μέρες.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Το Σάββατο 9 Μάη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, 1945 - 2015, το Σάββατο 9Μάη, στις 20.00, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ δρομολογούν πούλμαν από την πλατεία Δαβάκη στις 6.15 το απόγευμα.
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Κάλεσμα στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) συμμετέχει στην κεντρική εκδήλωση τιμής για την 70ή Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στην Καισαριανή, στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», το Σάββατο, 9 Μάη.

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί όλα τα παραρτήματά της στην Αττική και τους αγωνιστές, φίλους και απογόνους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να πάρουν μέρος με τα λάβαρα και τις σημαίες της Αντίστασης στην Εκδήλωση τιμής, στην Καισαριανή.

Επίσης, καλεί τις διοικήσεις των παραρτημάτων να οργανώσουν την επίσκεψη των αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης, αλλά και νεολαίας, ιδιαίτερα από σχολεία της περιοχής τους, στους εκθεσιακούς χώρους με αρχειακό υλικό που διοργανώνεται στους Δήμους Χαϊδαρίου και Καισαριανής, με αφορμή την Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης. Αυτό, φυσικά, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των δήμων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την Κυριακή 10 Μάη, στις 11 π.μ., έξω από το δημαρχείο του Διστόμου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org