ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κατάπτυστη η καταδίκη των ναυτεργατών στη Θάσο

Καλεί συνδικάτα και φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Ανακοίνωση και από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Από παλιότερη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες της γραμμής Καβάλα - Θάσος
Από παλιότερη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες της γραμμής Καβάλα - Θάσος
Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη, άδικη και ταξική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θάσου, να καταδικάσει 29 ναυτεργάτες (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και άλλους εργαζόμενους σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, για τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχαν κηρύξει η ΠΝΟ και η ΓΣΕΕ από το 2010 έως και το 2012.

Καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Θάσου να καταδικάσουν την απαράδεκτη απόφαση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους ναυτεργάτες.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι υπήρξε μεθόδευση για να καταδικαστούν οι απεργοί και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η εισαγγελέας και η πρόεδρος του δικαστηρίου υιοθέτησαν πλήρως τα επιχειρήματα της εργοδοσίας. Αν και στα λόγια επικαλέστηκαν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας, το αντιπαρέβαλλαν όμως στο "δικαίωμα" στην εργασία των ναυτεργατών!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο "θυμάται" το δικαίωμα στην εργασία, όταν δικάζονται εργαζόμενοι γιατί απεργούσαν και όταν είναι να κρίνουν τις απεργίες ως παράνομες και καταχρηστικές. Καμία δικαστική αρχή, όμως, δε θυμήθηκε τα δικαιώματα των εκατοντάδων εργαζομένων που έχουν απολυθεί για τη συνδικαλιστική τους δράση, καμία δικαστική αρχή δεν παρενέβη για τις 800.000 εργαζομένων σε όλη τη χώρα που έχουν να πάρουν δεδουλευμένα από 4 έως 12 μήνες. Καμία δικαστική αρχή δε "θυμήθηκε" τους 1.500.000 ανέργους που έχουν το "δικαίωμα" στην εργασία.

Και από αυτή την περίπτωση, αποδεικνύεται ότι η δικαιοσύνη ούτε "ανεξάρτητη" είναι ούτε "τυφλή", είναι ταξική και "υπηρετεί" βιομήχανους, εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο που έχει την πραγματική εξουσία στα χέρια του.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα χρειάζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οργανωμένα, αγωνιστικά να διεκδικήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αυτός ο αγώνας είναι ανάγκη να συνδεθεί με την πάλη ενάντια στην πολιτική και το σύστημα που γεννά φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση για το λαό».

Κοινή ανακοίνωση για την κατάπτυστη απόφαση εξέδωσαν επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

«Αποτελεί μονόδρομο η ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς με την ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων, την αλληλεγγύη στους εργαζομένους που διώκονται. Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος για την υπεράσπιση του συνόλου των δικαιωμάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας», σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα.

Διαδηλώνουν πανελλαδικά οι μικροί ΕΒΕ στις 10 Ιούνη

Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ σε Ομοσπονδίες και Συλλόγους να αποφασίσουν κινητοποιήσεις με αιχμή το φορολογικό και τα χρέη

Μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους, κηρύσσει τη 10η Ιούνη η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους των ΕΒΕ να συζητήσουν και να αποφασίσουν πολύμορφες πρωτοβουλίες για εκείνη τη μέρα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει τη φοροληστεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, με 26% φόρο από το πρώτο ευρώ, με τη συνέχιση του καθεστώτος της προκαταβολής φόρου 55%, με το φόρο επιτηδεύματος και τον ΕΝΦΙΑ, με τη νέα συμφωνία - μνημόνιο και το πολυνομοσχέδιο σκούπα, που φορτώνουν άλλα 11 δισ. ευρώ στις πλάτες των ΕΒΕ.

Αναφερόμενη στα μέτρα που υλοποιεί η νέα συγκυβέρνηση, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Η επαναφορά του αφορολόγητου, αναβάλλεται επ' αόριστον. Ομως, τα ραβασάκια και οι απειλές της εφορίας και του ΚΕΑΟ για πλειστηριασμούς, είναι εδώ. Οχι μόνο δεν έχουν σκοπό να μας αλαφρώσουν, αντίθετα ετοιμάζουν νέα επίθεση στο εισόδημά μας.

Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Βάζουν στο χέρι και τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΕ, για πληρωμές των συντάξεων. Ανοίγουν το δρόμο για νέες μειώσεις συντάξεων, για παραπέρα υποβάθμιση των παροχών Υγείας και περίθαλψης. Οι νέες ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις δεν νομοθετήθηκαν για να μας ελαφρύνουν, να μας απαλλάξουν από τα χρέη. Μας υποχρεώνουν να τα πληρώσουμε μέχρι τελευταία δεκάρα και με τόκο, για χρόνια.

Νέα βάρη έρχονται με τη φετινή φορολογία, που είναι ίδια και απαράλλακτη με την προηγούμενη. Γι' αυτό οι περισσότεροι δεν μπαίνουν στις ρυθμίσεις, και ελάχιστοι θα καταφέρουν να τις τηρήσουν όπως έγινε και στο παρελθόν.

Από κοντά, και τα κυβερνητικά δεκανίκια των ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Βρίσκουν ευεργετικές τις ρυθμίσεις, να πληρώσουμε, δηλαδή, τα χρέη που μας φόρτωσε η αντιλαϊκή πολιτική. Δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα και τους καημούς των αυτοαπασχολούμενων του μόχθου, που παλεύουν καθημερινά για το μεροκάματο».

«Δεν πάει άλλο! Δεν έχουμε να πληρώσουμε», σημειώνει η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί σε πάλη για: Κατάργηση του ν. 4110/2013. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ. 20.000 ευρώ αφορολόγητο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για όσους διατηρούν ακόμα την επιχείρησή τους, και 50% για όσους έκλεισαν. Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 30%, χωρίς μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επίσης, πάγωμα των χρεών προς ΟΑΕΕ και το δημόσιο, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση για το υπόλοιπο ποσό, με δόσεις που να μην ξεπερνούν το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος. Καμία κατάσχεση 1ης κατοικίας, αναστολή κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών. Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Επαναφορά 13ης, 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν εδώ και τώρα τα κλεμμένα αποθεματικά. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Δωρεάν Υγεία - περίθαλψη για όλους.

Ημερίδα για το Ασφαλιστικό

Ημερίδα, με θέμα «Οι εξελίξεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 23 Μάη, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας). Η ημερίδα αποτελεί μέρος της προσπάθειας του ΠΑΜΕ για οργάνωση των εργαζομένων, στο φόντο των αρνητικών εξελίξεων στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την αφαίμαξη αποθεματικών και ταμειακών διαθέσιμων από την κυβέρνηση. Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Συνδικαλιστική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη

Στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί σωματεία και συνδικαλιστές η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 11 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στο κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Με ακόμα περισσότερες δυνάμεις, πιο αποφασιστικά, αξιοποιώντας την επιτυχία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων, τα ταξικά συνδικάτα κλιμακώνουμε τη δράση μας. Βάζουμε στο επίκεντρο της πάλης μας: Το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τα θέματα της ανεργίας και της Υγείας που καίνε και ταλαιπωρούν κάθε φτωχή εργατική και λαϊκή οικογένεια. Κάθε οξυμένο πρόβλημα, σε κάθε χώρο δουλειάς που μας κάνει τη ζωή μας δύσκολη, όπως η απλήρωτη εργασία. Η οργάνωση της πάλης απέναντι στη νέα αντιλαϊκή θύελλα είναι ευθύνη των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Το ΠΑΜΕ καλεί σε μια πλατιά σύσκεψη σωματεία και συνδικαλιστές, ώστε να γίνει συζήτηση για το χαρακτήρα των εξελίξεων και τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, να οργανωθεί η πάλη και η αντίσταση απέναντι στη νέα αντεργατική επίθεση».

Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις για απεργοσπασία

Απεργοσπαστικό μηχανισμό στήνει η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «EUROMEDICA - ΑΡΩΓΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στη Λάρισα, προκειμένου να χτυπήσει την απεργία των εργαζομένων που συνεχίζεται για 14 μέρες, με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων οχτώ μηνών. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Ν. Λάρισας, η εργοδοσία προχωράει στην πρόσληψη νέων εργαζομένων, στους οποίους υπόσχεται ότι «δε θα τους αφήνει απλήρωτους πάνω από δύο μήνες»! Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί κάθε είδους εκβιασμό και απειλή για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, φτάνοντας στο σημείο να βιντεοσκοπεί και να φωτογραφίζει τις απεργιακές συγκεντρώσεις τους και να καλεί την αστυνομία για να τους απομακρύνει από αυτές. Παρόλα αυτά, στη συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και να βρίσκονται καθημερινά έξω από την «Αρωγή», μέχρι να τους καταβληθούν δεδουλευμένα. Στο πλευρό τους έχουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα σωματεία της δύναμής του, καθώς και τους ασθενείς της «Αρωγής», που εκδηλώνουν καθημερινά τη συμπαράστασή τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org