ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Αποχή, βία και νοθεία στη Σάντα Κρους

Νεκρός ένας λαϊκός αγωνιστής από φασίστες, ενώ μαζί με άλλους υπερασπιζόταν την ενότητα της χώρας ενάντια στο αποσχιστικό δημοψήφισμα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Παρά το τεχνητό κλίμα ευφορίας για τη «μεγάλη νίκη» που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ολιγαρχία της πλούσιας επαρχίας της Σάντα Κρους και η «Κοινωνία των Πολιτών» της οποίας ηγείται ο εκατομμυριούχος Μπράνκο Μαρίνοβιτς, η βία, η νοθεία και η αποχή σημάδεψαν το χτεσινό αποσχιστικό δημοψήφισμα.

Καταρχήν, όσον αφορά στη βία, τουλάχιστον ένας νεκρός και 28 τραυματίες είναι ο απολογισμός της Κυριακής. Πρόκειται για επιθέσεις ενάντια στις οργανωμένες ομάδες που αντιδρούσαν στις αποσχιστικές κινήσεις, στις περιοχές Πλαν Τρες Μιλ, Γιαπακανί και Σαν Χουλιάν που εξεγέρθηκαν. Την ευθύνη των επιθέσεων φέρει, η «Ενωση Νεολαίας της Σάντα Κρους», φασιστική οργάνωση της ολιγαρχίας, που δε διστάζει να εμφανίζει ως σύμβολό της τη σβάστικα.

Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για νοθεία, όπως σε περιπτώσεις όπου βρέθηκαν με την έναρξη της ψηφοφορίας κάλπες ήδη «γεμάτες» με ψηφοδέλτια υπέρ του «ναι».

Η αποχή σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Μπόλπρες» και το ΑΒΙ, φαίνεται ότι διαμορφώνεται μεταξύ του 40% έως 45%. Επίσημα αποτελέσματα εννοείται δεν υπάρχουν, ενώ ο κυβερνήτης Ρούμπεν Κόστας είπε ότι «τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 26 Μάη». Εντούτοις, ο ίδιος με βάση το 20% των αποτελεσμάτων ανακοίνωνε τη «μεγάλη νίκη» του «Ναι» που έφτασε το 80%.

«Το παράνομο κι αντισυνταγματικό δημοψήφισμα δεν είχε την επιτυχία, που ανέμεναν ορισμένες οικογένειες», τόνισε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, υπονοώντας τους βιομηχάνους και πλούσιους φεουδάρχες της περιοχής. Στο διάγγελμά του από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Πας, ο Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για διάλογο στους κυβερνήτες των αντιπολιτευόμενων επαρχιών, για μια «αυθεντική αυτονομία για το λαό κι όχι για ορισμένες ομάδες».

Τέλος, ο Μοράλες εξέφρασε το σεβασμό του και ευχαρίστησε τους κατοίκους της Σάντα Κρους που εξεγέρθηκαν και αντιστάθηκαν αλλά και σε όλο το βολιβιανό λαό «στη Σάντα Κρους, στη Λα Πας, την Κοτσαμπάμπα το Ορούρο, το Ποτοσί και άλλες επαρχίες, που εξεγέρθηκαν κατά των εκμεταλλευτών και υπέρ της ενότητας της χώρας». Βέβαια, η εξέλιξη αυτή με το «δημοψήφισμα» δείχνει ότι η προσπάθεια της αντίδρασης θα ενταθεί, προκειμένου να μπουν εμπόδια στη διαδικασία αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση Μοράλες.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Χιλιάδες νεκροί από τον κυκλώνα «Ναργκίς»

Η καταστροφή είναι τεράστια στις φτωχογειτονιές της Μιανμάρ

Associated Press

Η καταστροφή είναι τεράστια στις φτωχογειτονιές της Μιανμάρ
ΓΙΑΝΓΚΟΝ.--

Πάνω από 10.000 νεκροί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι τα θύματα του φονικού κυκλώνα «Ναργκίς», που σάρωσε τη Δυτική Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) το Σάββατο, σύμφωνα και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νιαν Γουίν, ενώ τονίζεται ότι χιλιάδες είναι αυτοί που χάθηκαν στην καταστροφή και δε θα βρεθούν ποτέ. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ, ενώ προς το παρόν δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν οι υλικές ζημιές και οι τραυματίες. Η χούντα που διοικεί τη χώρα δήλωσε έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε βοήθεια, με τις ΗΠΑ να σπεύδουν στη μάχη των εντυπώσεων, προκειμένου να το αξιοποιήσουν μελλοντικά...

Ο κυκλώνας σάρωσε πέντε περιοχές της χώρας, με πολλές από αυτές να περιμένουν ακόμα τις πρώτες βοήθειες και τον κόσμο να καταγγέλλει το καθεστώς ότι τους έχει εγκαταλείψει, και τη δυσαρέσκεια να μεγαλώνει.

Ο «Ναργκίς» έπληξε τη Μιανμάρ με ανέμους ταχύτητας 190 χλμ, με τις χειρότερα πληγείσες περιοχές να είναι οι πόλεις του Μπογκαλέι και της Λαπούτα στην περιοχή του Ιραγουάντι - όπου έχει καταρρεύσει το 80% των κτιρίων και ακόμα δεν έχει φτάσει βοήθεια! Εκτός από τις χιλιάδες κτίρια και σπίτια που έχουν καταρρεύσει, έχουν πέσει οι γραμμές ηλεκτροδότησης, δρόμοι έχουν αποκλειστεί, ενώ ιδιαίτερα σοβαρό είναι το ζήτημα της παροχής νερού, που έχει διακοπεί, με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές προκειμένου να προμηθευτεί πόσιμο νερό και να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγιεινής.

Ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να παράσχουν βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε βοήθεια δύο εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ένα φορτίο βοήθειας αναμένεται σήμερα από την Ταϊλάνδη. Ωστόσο η χούντα από την πλευρά της καταγγέλλεται ότι δεν επιτρέπει να εισέλθει ξένη βοήθεια και αμφισβητείται το κατά πόσο αυτή θα φτάσει τελικά σε όσους την έχουν ανάγκη, ενώ οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από την πλευρά τους προετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, την καταστροφή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΚΛΑΝΤ.-- Κρατικό θα ξαναγίνει το δίκτυο σιδηροδρόμων και ακτοπλοΐας στη Νέα Ζηλανδία 15 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή του και με διπλάσιο τίμημα. Η κυβέρνηση θα πληρώσει στη μεταφορική εταιρεία «Toll Holdings Ltd» 655 εκατ. δολάρια Ν. Ζηλανδίας. Η κυβέρνηση του συντηρητικού «Εθνικού Κόμματος» είχε πωλήσει το 1993 τους σιδηροδρόμους σε κοινοπραξία υπό την αμερικανική «Wisconsin Central» για 328 εκατ. δολάρια Ν. Ζηλανδίας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Για «καουμπόικη διπλωματία αλά Μπους» και «εξωτερική πολιτική λεονταρισμών και εκφοβισμών» κατηγορεί ο Μπάρακ Ομπάμα την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον σχετικά με την απειλή της να «σβήσει εντελώς το Ιράν από το χάρτη αν επιτεθεί στο Ισραήλ».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αλλη μια φρικιαστική ιστορία, μετά την Αυστρία, στη Γερμανία αυτή τη φορά. Τρία μωρά εντοπίστηκαν νεκρά τυλιγμένα σε πλαστικές σακούλες σε καταψύκτη στο υπόγειο κατοικίας στην πόλη Βέντεν, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Συνελήφθη και κρατείται η μητέρα των μωρών που είχαν γεννηθεί ζωντανά στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Δεν παραιτείται» δηλώνει ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει παρά την πανωλεθρία του Εργατικού Κόμματος στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στην Αγγλία και την Ουαλία

ΝΤΑΚΑΡ.-- Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντουλάγιε Ουάντε ζήτησε την κατάργηση του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τον οποίο χαρακτήρισε «μαύρη τρύπα των χρημάτων», εκτιμώντας πως η παρούσα επισιτιστική κρίση αποτελεί «κατά το μέγα μέρος της δική του αποτυχία».

ΣΕΟΥΛ.-- Οι νοτιοκορεατικές αρχές συνέλαβαν χτες τρία 14χρονα αγόρια με την κατηγορία του βιασμού οκτώ οκτάχρονων κοριτσιών στην πίσω αυλή δημοτικού σχολείου της πόλης Νταεγού.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ανετο προβάδισμα διατηρεί και στην τελευταία δημοσκόπηση το κυβερνών κόμμα (VMRO-DPMN) του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι ενόψει των γενικών εκλογών της 1ης Ιούνη. Το VMRO-DPMNE προηγείται με 29,2%, η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας» της αξιωματικής αντιπολίτευσης (SDSM) με 9,8%, ενώ η «Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη» (DUI) παραμένει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα με 10,8%. Το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) συγκεντρώνει 5,7%.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συνεχίζονται οι συνομιλίες της κινεζικής κυβέρνησης με τους απεσταλμένους του Δαλάι Λάμα, μετά και την πρώτη συνάντηση τους, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο χρόνος των επόμενων επαφών.

ΤΑΠΕΪ.-- Παραίτηση από την κυβέρνηση της Ταϊβάν υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Τσίου Ιτζεν μετά από την κριτική για την απώλεια 30 εκατ. δολαρίων από τα κονδύλια με τα οποία η χώρα του θα εξαγόραζε την αναγνώρισή της από την Παπούα Νέα Γουινέα.

ΚΙΝΑ
Παιδιά θύματα του εντεροϊού

ΠΕΚΙΝΟ.--

Περί τα 9.729 παιδιά φαίνεται ότι έχουν μολυνθεί από τον ιδιαίτερα ανθεκτικό εντεροϊό ΕV71 στην Κίνα, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 25 νήπια, ενώ 1.010 κρούσματα καταγράφηκαν και στο Πεκίνο. Η πλειοψηφία των παιδιών που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ο οποίος προκαλεί τη «νόσο Χειρών, Ποδών και Στόματος», είναι ηλικίας δύο μέχρι έξι ετών. Οι αναφερθέντες θάνατοι αφορούν τις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ και Ανχούι.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν υπάρχει καμία θεραπεία κατά της νόσου, ενώ ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο, τα κόπρανα, ακόμα και τον αέρα και την επαφή και στα κύρια συμπτώματά της περιλαμβάνονται πληγές και φουσκάλες στο στόμα, εξανθήματα στα χέρια και τα πόδια και πυρετός. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία, ενώ εικάζεται ότι αρκετοί θάνατοι είναι δυνατό να οφείλονται στον ιό και να μην έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις αναγνώρισης.

Ωστόσο με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο ιός δεν αποτελεί απειλή για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών του Πεκίνο, τον ερχόμενο Αύγουστο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ