ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ιμπεριαλιστικό παζάρι από τη Σερβία έως τη Λιβύη

Eurokinissi

Στη Λιβύη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, για συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε χτες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «η επίσκεψη - που θα επισφραγίσει και την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη - σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα», ότι η Αθήνα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση στην Τρίπολη για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, και πρόσθεσε ότι «η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς - ιδίως μάλιστα στην Ενέργεια, στις κατασκευές, στην ασφάλεια - με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».

Κάλεσε ακόμη τη Λιβύη να απαλλαγεί «από βαρίδια (...) όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», μια αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και σαν δέλεαρ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Σημειωτέον, ερωτηθείσα χτες η Πελώνη αν «το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου» θα είναι στην ατζέντα των σημερινών συζητήσεων στη Λιβύη, απάντησε: «Ασφαλώς (...) οι ελληνικές θέσεις θα τεθούν, όπως τις θέτει κάθε φορά ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του», ενώ την προηγούμενη Πέμπτη, στο ίδιο ακριβώς ερώτημα απαντούσε ότι «η δική μας πολιτική δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλου»...

Εξάλλου, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά το κύμα νέων συλλήψεων, ενώ ερωτηθείσα αν οι πρόσφατες δηλώσεις Ακάρ («οι Ελληνες γείτονές μας συνεχίζουν τις προβοκατόρικες ενέργειες και αυξάνουν την ένταση») μπορούν να ανατρέψουν την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, απάντησε ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ με ευθύνη της ελληνικής πλευράς».

Σημειωτέον, τη στήριξη της ΕΕ στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης εξέφρασε την Κυριακή κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Αναγγέλλοντας την άφιξη του πρέσβη της ΕΕ στην Τρίπολη μέσα στον Απρίλη, υπογράμμισε ότι πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα όλοι οι ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι από το λιβυκό έδαφος, προσθέτοντας ότι η ιμπεριαλιστική ένωση μπορεί να συνεισφέρει με την... «τεχνογνωσία» της στην «οικονομική ανάκαμψη και διακυβέρνηση, στην ασφάλεια και τη σταθεροποίηση βάσει του κράτους δικαίου», δηλώντας το «παρών» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στα σχέδια «ανοικοδόμησης».

Στη Σερβία ο Ν. Δένδιας

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας βρέθηκε χτες για επαφές στο Βελιγράδι. Μαζί με τον Σέρβο ομόλογό του συζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Βοσνία - Ερζεγοβίνη να γίνει μια μαύρη τρύπα στη μέση της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί «τις τουρκικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή μας και την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία, με τη χρήση οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μέσων, να προσεταιριστεί χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα τον μουσουλμανικό πληθυσμό».

Συνεχίζοντας, εξέφρασε την πρόθεση «να μεταβώ στην Αγκυρα τις αμέσως προσεχείς μέρες, την επόμενη βδομάδα, βεβαίως όμως υπό προϋποθέσεις, ότι θα υπάρχει το κατάλληλο κλίμα. Οτι η Τουρκία δεν θα προβεί σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες».

Ενώ στην τριμερή των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Σερβίας και Κύπρου, που ακολούθησε (η επόμενη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη), ο Ν. Δένδιας ευχαρίστησε τον Σέρβο ομόλογό του γιατί «καλωσόρισε και τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία, όσον αφορά τον τρόπο του καθορισμού του θέματος του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών μέσα από το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου» και σημείωσε ότι οι τρεις ΥΠΕΞ είχαν «και μια ευρύτερη συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου».

Για τις διμερείς σχέσεις με τη Σερβία, ο Ν. Δένδιας «κατ' εντολή του πρωθυπουργού» συνεχάρη τη σερβική κυβέρνηση «για την εξαιρετική πορεία του εμβολιασμού στη Σερβία» - αποσιωπώντας ότι έχει προμηθευτεί όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο, όπως το ρωσικό και το κινεζικό - και, δείχνοντας τη σκοπιμότητα, είπε ότι «θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχθούμε τους Σέρβους φίλους μας στην Ελλάδα το καλοκαίρι».

Παραπέρα συζήτησαν για «τη σημαντική οικονομική παρουσία της Ελλάδας στη Σερβία», με στόχο αυτή να επεκταθεί, ιδιαίτερα στους τομείς Ενέργειας και Μεταφορών. Για τη μεν πρώτη αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο διασυνδετήριο άξονα Σερβίας - Βουλγαρίας, ο οποίος θα συνδεθεί με τον άξονα Βουλγαρίας - Ελλάδας και κατά συνέπεια με τον TAP, σημειώνοντας ότι τα σχετικά έργα «μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη σερβική προσπάθεια για πρόσβαση και από άλλες πηγές», «απεξάρτηση» δηλαδή από το ρωσικό αέριο, ενώ για τις μεταφορές, ότι η κυβέρνηση δίνει «μεγάλη σημασία στον πανευρωπαϊκό άξονα Χ, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη μέσω της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας με το Σάλτσμπουργκ», προτείνοντας τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας με θέμα τη διασυνδεσιμότητα της περιοχής - πρόταση η οποία έγινε δεκτή.

Τέλος, στο πλαίσιο ακριβώς της υπηρέτησης του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, επανέλαβε «την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να παρέχουμε κάθε τεχνική βοήθεια και συνεργασία. Υπάρχει Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη, τις αμέσως προσεχείς μέρες», βάζοντας και το ρόλο που θα παίξει η Αθήνα σε αυτήν την πορεία. Διαθέσιμη δήλωσε η κυβέρνηση και για «να βοηθήσουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, στην επίτευξη αυτού του εξαιρετικά δύσκολου ζητήματος», των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου.

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θήβα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Τετάρτη 7/4, θα περιοδεύσει στη Θήβα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας του έχει ως εξής:

12.00: Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο της Θήβας, όπου θα συναντηθεί με τον διοικητή του Νοσοκομείου και στη συνέχεια με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

18.00: Σύσκεψη στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας, με θέμα «Ενας χρόνος πανδημίας - Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή - υγεία - δουλειά», όπου θα συμμετάσχουν σωματεία και φορείς της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ