ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Καταστολή και αστυνομοκρατία δεν μας φοβίζουν!

Μαζική απάντηση έδωσαν νεολαία και εργαζόμενοι της πόλης στο νέο περιστατικό αστυνομικής βίας απέναντι σε μαθητές

Αμεση απάντηση έδωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Αμεση απάντηση έδωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Ακόμα ένα περιστατικό αυταρχισμού και καταστολής σε βάρος μαθητών σημειώθηκε στη Λάρισα. Οπως κατήγγειλε γονιός, την Τρίτη 30 Μάρτη στις 8.30 μ.μ. μια ομάδα πέντε μαθητών Γυμνασίου (τρία κορίτσια και δύο αγόρια) κάθονταν στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου και συζητούσαν, όταν ξαφνικά μια ομάδα αστυνομικών - με πολιτικά, χωρίς διακριτικά και χωρίς να τους γνωστοποιήσουν ποιοι ήταν - τους περικύκλωσαν και άρχισαν να τους κάνουν διάφορες ερωτήσεις σε επιθετικό τόνο, αποσκοπώντας στην τρομοκράτησή τους! Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά, νομίζοντας ότι αντιμετώπιζαν κλέφτες, να βάλουν τις φωνές, ενώ όταν το ένα από τα αγόρια προσπάθησε να φύγει από το σημείο, τον ακινητοποίησαν με λαβές και τον έριξαν με τρικλοποδιά στο έδαφος, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του.

Επιπλέον - όπως καταγγέλλει ο γονιός - παρότι το παιδί πονούσε, αντί να το πάνε άμεσα στο νοσοκομείο το μετέφεραν στο Τμήμα για ανάκριση. Οταν ειδοποιήθηκαν οι γονείς του και έφτασαν στην αστυνομία, τους εξήγησαν ότι «έτσι συνηθίζεται να γίνεται η "έφοδος"»! Οι γονείς πήγαν άμεσα το παιδί στο νοσοκομείο, όπου του τοποθετήθηκε γύψος, ενώ μετά την κατακραυγή για την καταγγελία διενεργείται έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Από την κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών
Από την κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η καταγγελία, οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προχώρησαν άμεσα σε κινητοποίηση, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την πολιτική καταστολής και την αστυνομική βία που ασκήθηκε ενάντια στους μαθητές, πήραν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να φτάσει πλατιά το μήνυμα ότι «καταστολή και αστυνομοκρατία δεν μας φοβίζουν!».

Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Το περιστατικό αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε μεμονωμένο γεγονός, δεν αποτελεί παρέκκλιση ορισμένων αστυνομικών. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχάσει ότι το έδαφος για την ένταση της κρατικής καταστολής στρώνεται χρόνια τώρα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, με τους νόμους που ψηφίζουν, δίνοντας ο ένας την αντιλαϊκή σκυτάλη στον άλλο. Η καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, η πανεπιστημιακή αστυνομία που ετοιμάζουν για τις σχολές, η ποινικοποίηση των αγώνων, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και πάει χέρι - χέρι με την επίθεση στα δικαιώματα λαού και νεολαίας».

Αντίστοιχα, οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας και ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «το συγκεκριμένο γεγονός προστίθεται στη λίστα με πολλά ακόμη περιστατικά αυταρχισμού και αστυνομικής βίας, που θέλουν να στείλουν μήνυμα στη νεολαία "να κάτσει στα αυγά της"! Δεν ξεχνάμε το γεγονός ότι από το 2018 εκκρεμεί δίκη σε βάρος μαθητών του 7ου ΕΠΑΛ, που έκαναν κατάληψη στο σχολείο τους διεκδικώντας να μην κλείσουν ειδικότητες, να παρθούν μέτρα για ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές».

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας αφενός να διερευνηθεί το συμβάν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αφετέρου να σταματήσει η αστυνομική τρομοκρατία και η κρατική καταστολή ενάντια στο λαό και τη νεολαία. Ακόμα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να πάρουν θέση η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση και πικετοφορία από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πάρκο Αγίου Αντωνίου και στους γύρω δρόμους. Η ανταπόκριση των οικογενειών και των νέων που βρίσκονταν εκεί ήταν σημαντική, με πολλούς να δηλώνουν τη στήριξή τους και να συμμετέχουν στην πορεία που έγινε.

Κινητοποιήσεις από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και το Εργατικό Κέντρο

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, με τη συμμετοχή και φοιτητών, γονέων και εκπαιδευτικών, όπου αποφασίστηκαν πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας την τρομοκρατία. Η πορεία κατευθύνθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου αντιπροσωπεία των μαθητών ζήτησε να καταδικαστεί το γεγονός. Στη συνέχεια συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και αποφάσισε συνέχιση των αγωνιστικών δράσεων το επόμενο διάστημα.

Ακόμα, χτες το απόγευμα δεκάδες εργαζόμενοι αλλά και φοιτητές συμμετείχαν στην πικετοφορία που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Τζιμούλης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, ανέδειξε μεταξύ άλλων ότι «η ένταση της καταστολής είναι απαραίτητο συμπλήρωμα των προσπαθειών χειραγώγησης από την κάθε κυβέρνηση, το κράτος, τα αστικά επιτελεία. Είναι προανάκρουσμα για τη νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής μας, για την ένταση της εκμετάλλευσης προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων». Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προετοιμάζει νέες πολύμορφες δράσεις

Η απόφαση των μαθητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια αλλά και ενάντια στην πολιτική αυταρχισμού και καταστολής, εκφράστηκε μέσα από τη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τη συμμετοχή εκπροσώπων 15μελών και 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων, στο πάρκο έξω από το ΕΚ Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να μην πάρει μέτρα για την ασφαλή διά ζώσης λειτουργία των σχολείων και να διατηρήσει την προβληματική τηλεκπαίδευση, εξαιτίας της οποίας έχουν δημιουργηθεί τεράστια μορφωτικά κενά. Πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και ενημέρωσαν για τις επόμενες δράσεις που προγραμματίζουν. Κατήγγειλαν με αγανάκτηση τη βίαιη επίθεση αστυνομικών σε βάρος μαθητών στη Λάρισα και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν αγωνιστικά να αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης που περιορίζει τα δικαιώματά τους και ενισχύει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

Οι μαθητές διεκδικούν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις, να καλυφθούν κενά που δημιουργήθηκαν από την τηλεκπαίδευση με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, με προσλήψεις καθηγητών κ.ά.

Τις επόμενες μέρες προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις σε κοινές ημερομηνίες με τους φοιτητικούς συλλόγους, διοργανώνουν νέα μαθητική συνάντηση την Παρασκευή 16/4 στο Λευκό Πύργο και καλλιτεχνικές δράσεις ενάντια στον «τρομονόμο στην Τέχνη». Τέλος, προετοιμάζονται για το #schoolmusicfest στο τέλος της χρονιάς, «κλείνοντας» από τώρα μαθητικά συγκροτήματα.

ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι αντικομμουνιστικές επιθέσεις θα πέσουν στο κενό

Τρεις περιπτώσεις αντικομμουνιστικών επιθέσεων αντιμετώπισαν μέλη και Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία την περασμένη βδομάδα, από ένα ετερόκλητο φάσμα δυνάμεων με σκοπό την προσπάθεια παρεμπόδισης της διάδοσης των ριζοσπαστικών ιδεών και θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη νεολαία.

Συγκεκριμένα, στον Εύοσμο, την Κυριακή 28/3, πρώην χρυσαυγίτες, μέλη της φασιστικής ομάδας «Ιερός Λόχος» επιτέθηκαν άνανδρα, μέσα στο σκοτάδι, σε μαθητή, μέλος της ΚΝΕ, που έγραφε αντιφασιστικά συνθήματα. Στην Κατερίνη, τη Δευτέρα 29/3, μέλη της φασιστικής ομάδας «Defender» επιτέθηκαν σε μαθητές - μέλη της ΚΝΕ και άλλους μαθητές που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, για τα πανό τους μέσα στην πόλη. Στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ, την Κυριακή 4/4, μέλη του «αυτόνομου» σχήματος Ψυχολογικού και «αναρχικοί» προσπάθησαν - χωρίς επιτυχία - να διαλύσουν εκδήλωση της ΚΝΕ για τα διδάγματα από την Επανάσταση του 1821.

«Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των ενεργειών ο αντικομμουνισμός και η αντιΚΚΕ στόχευση», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΟΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ και προσθέτει πως η δράση των μελών της ΚΝΕ σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιοχής αποτελεί «καρφί στο μάτι» ενός μεγάλου φάσματος δυνάμεων, «που ξεκινά από την κυβέρνηση, φτάνει στους φασίστες και καταλήγει σε διάφορες αυτοπαρουσιαζόμενες "αναρχικές" και δήθεν "αυτόνομες" ομάδες...».

Η ΟΠ Κ. Μακεδονίας ξεκαθαρίζει πως οι αντικομμουνιστικές επιθέσεις θα πέσουν στο κενό και καλεί τη νεολαία της περιοχής να δυναμώσει την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά της, να προβληματιστεί για το ποιον βοηθούν αυτές οι επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ και για το ρόλο όλων αυτών των δυνάμεων, που με αντιδραστικά συνθήματα, όπως «Εξω τα κόμματα», χτυπούν το οργανωμένο κίνημα και τους κομμουνιστές, αποτελώντας τέλεια κάλυψη για την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Οι Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έδωσαν την Κυριακή μαχητική απάντηση στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις: Στην Κατερίνη, η εκδήλωση που οργανώθηκε ενάντια στον φασισμό στο πάρκο της πόλης είχε μαζική συμμετοχή, ενώ το ίδιο απόγευμα, και στον Εύοσμο και στο χώρο του ΑΠΘ μέλη και φίλοι της ΚΝΕ στόλισαν το χώρο του πανεπιστημίου και τις γειτονιές με αφίσες και συνθήματα.

Σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων

Ο Σύλλογος Π.Ε. Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» καλεί σε σύσκεψη ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Αττικής, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι στην Γκράβα, για την οργάνωση της κοινής δράσης των σωματείων για το επόμενο διάστημα.

Οπως τονίζει στο κάλεσμά του, «συνεχίζουμε να διεκδικούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όταν ανοίξουν, ειδικά μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με την πανδημία να καλπάζει, με την κυβέρνηση να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το πώς θα ανοίξει ο Τουρισμός, για να μη χάσουν ούτε ευρώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου. Δεν θα τους αφήσουμε να βάλουν τη ζωή των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους σε κίνδυνο! Δεν θα τους αφήσουμε να αφήσουν τους μαθητές μας αβοήθητους, μετά από δύο σχολικές χρονιές σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ