ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2019 - Κυριακή 7 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΕΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ 70ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αντικομμουνισμός και πολεμική προπαρασκευή με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ

Copyright 2019 The Associated

Με αναφορές στις ιδρυτικές «αξίες» του αντικομμουνισμού και της προσήλωσής του στο τσάκισμα των λαών σε όλη τη Γη και τα νέα πολεμικά σχέδια κατά των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών κέντρων επί τάπητος, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες φιέστες στην Ουάσιγκτον, Τετάρτη και Πέμπτη, για τη μαύρη για τους λαούς 70ή «επέτειο» του ΝΑΤΟ, παρουσία από πλευράς κυβέρνησης της ΝΑΤΟικής «αριστεράς» του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου.

Οι σάπιες «αξίες» τους...

Χαρακτηριστικός ο τρόπος που άνοιξε τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, ο Αμερικανός ομόλογός τους, Μ. Πομπέο, λέγοντας πως «φέτος, πέρα από τα 70χρονα του ΝΑΤΟ, γιορτάζουμε επίσης την επέτειο από την κατάρρευση του "σιδηρού παραπετάσματος". Αυτή η επέτειος είναι άρρηκτα συνδεμένη με το ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ ήταν «ο θώρακας» της αστικής εξουσίας «απέναντι στην κομμουνιστική εξάπλωση στην Ευρώπη και ήμασταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 5 (σ.σ. περί συλλογικής άμυνας) εάν έκαναν οποιαδήποτε κίνηση οι Σοβιετικοί».

Σημειωτέον, μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, προηγήθηκε η «παράλληλη» Σύνοδος «NATO Engages: The Alliance at 70» («Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται: Η Συμμαχία στα 70»), με συνδιοργανωτές διαβόητες ευρωατλαντικές «δεξαμενές σκέψης», όπου πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, «λομπίστες» πλαισίωσαν ενότητες με τίτλους τύπου «Πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα», «μοιράστηκαν» αναμνήσεις από τη δράση τους για την ανατροπή του σοσιαλισμού, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να ...μεταλαμπαδευτούν στις νεότερες γενιές.

Το αποκορύφωμα, ωστόσο, ήταν η κοινή διακήρυξη της Συνόδου, όπου σε ένα κατάπτυστο κείμενο της λυκοσυμμαχίας διαβάζουμε ότι «η ενότητα και ο σκοπός της Συμμαχίας συνέβαλαν στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου και στη σταθερότητα στα Βαλκάνια» και «αποτίουν φόρο τιμής σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του ΝΑΤΟ», με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράφει ξεδιάντροπα το κείμενο που ξεπλένει δεκαετίες αντικομμουνισμού, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, δικτατοριών όπως στην Ελλάδα.

...οδηγός για τα επόμενα εγκλήματα...

Αλλωστε, η Διακήρυξη αναπαράγει και όλα τα προσχήματα με τα οποία σχεδιάζονται τα επόμενα ΝΑΤΟικά εγκλήματα, λέγοντας πως «σήμερα αντιμετωπίζουμε μια απρόβλεπτη και προκλητική κατάσταση ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο επιθετικής Ρωσίας και μιας επίμονης απειλής τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της (...) Η αστάθεια πέρα από τα σύνορά μας συμβάλλει στην παράνομη μετανάστευση. Αντιμετωπίζουμε κυβερνητικές και υβριδικές απειλές».

Και καταλήγουν, λέγοντας πως «ως Συμμαχία, θα αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις προκλήσεις (...) Είμαστε σταθεροί και εργαζόμαστε μαζί ως Σύμμαχοι και με διεθνείς εταίρους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εχουμε οικοδομήσει ισχυρές εταιρικές σχέσεις στη γειτονιά μας και πέρα από αυτήν, με τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ και άλλους οργανισμούς, για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε αφοσιωμένοι στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, διότι ενισχύει τη Συμμαχία και συμβάλλει στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Και δεσμευόμαστε να λάβουμε τα μέτρα που πρέπει, για να προστατέψουμε την επικράτειά μας και τους ανθρώπους μας», για να καταστήσουν όπως λένε την ιμπεριαλιστική συμμαχία «πιο ισχυρή» στην αντιπαράθεσή της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ετοιμοπόλεμη για τα νέα μακελειά που σχεδιάζουν για τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων.

...και την αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Αλλωστε, ο ίδιος ο Πομπέο καλούσε στη Σύνοδο τους «συμμάχους» να προχωρήσουν στην ίδια ρότα με αυτή των προηγούμενων 70 χρόνων, καθώς αντιμετωπίζουν - όπως είπε - «μεγάλο ανταγωνισμό από Ρωσία, Κίνα και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Χαιρέτισε, εξάλλου, το γεγονός ότι ομόφωνα οι 29 κατήγγειλαν την παραβίαση της Συνθήκης INF (πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς) από πλευράς της Ρωσίας.

Τόνισε ότι η τέτοια ομοψυχία είναι αναγκαία, καθώς «κανένας σύμμαχος δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει σύγχρονες απειλές όπως: Τη ρωσική επιθετικότητα, την παράνομη μετανάστευση, τις κυβερνοαπειλές, τον κινεζικό στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ άλλων στα δίκτυα 5G, και πολλά άλλα».

Κάλεσε, δε, σε ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, ακριβώς για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, κάτι για το οποίο ανέλαβαν σχετική δέσμευση στη διακήρυξη, όπως και για περισσότερες συνεισφορές σε μέσα και προσωπικό στις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε την Πέμπτη συνοψίζοντας τις εργασίες της Συνόδου ότι «ζούμε σε έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο» και «οι εντάσεις ανεβαίνουν ξανά».

Πρόσθεσε ότι οι «σύμμαχοι» προετοιμάζονται για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη INF, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει ήδη και απειλώντας εμμέσως πλην σαφέστατα για την παραπέρα ανάπτυξη των πυρηνικών του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί, ως ενδεικτικό του «κλίματος», πως στη ΝΑΤΟική «παράλληλη σύνοδο» των «think tank», σε ενότητα με τίτλο «Η ανάδυση της Ρωσίας: Αποτροπή και διάλογος μετά τη Συνθήκη INF», ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, μιλώντας για τη δράση της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, είπε πως «δεν πρέπει ποτέ να αποκλείουμε μια στρατιωτική αντιπαράθεση και να παίρνουμε πάντα τα αναγκαία μέτρα», προσθέτοντας πως «δεν είναι μόνο η Ρωσία, είναι και η Κίνα», που όπως είπε προσφέρει πλουσιοπάροχα συμβόλαια για εξαγορά π.χ. εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογιών αιχμής που διαχειρίζονται «κρίσιμα δεδομένα» χωρών του ΝΑΤΟ.

Με κομβικό ρόλο στην περικύκλωση της Ρωσίας

Περιγράφοντας εξάλλου τα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, από τη Βαλτική έως τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, ο γγ του ΝΑΤΟ μέσα στη βδομάδα εστίασε και στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε πρόσφατα «μια νέα σημαντική επένδυση σε στρατιωτικές υποδομές. Θα επενδύσουμε περισσότερα από 260 εκατομμύρια δολάρια σε ένα σχέδιο για την υποστήριξη αμερικανικών δυνάμεων στην κεντρική Πολωνία», ως «κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας, όπου το ΝΑΤΟ έχει δαπανήσει περίπου 2,3 δισ. δολάρια για σχέδια στρατιωτικής κινητικότητας τα τελευταία 4 χρόνια», στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τους χρόνους στη διεκπεραίωση δυνάμεων προς τα ανατολικά.

Εξάλλου, στην παράλληλη «σύνοδο» των «δεξαμενών σκέψης», στη συζήτηση με θέμα «Διεύρυνση της Ασφάλειας στη Γειτονιά» και ομιλητές τον ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, την αναπ. πρωθυπουργό της Ουκρανίας, αρμόδια για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας, και τον ΥΠΕΞ της Γεωργίας, η Ουκρανή σημείωσε ότι υπάρχει ένα «θέμα διεθνούς ασφάλειας που καλύπτει όλη τη ζώνη από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα», ο Γεωργιανός διαβεβαίωσε ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και ότι αναλαμβάνει ρόλους στην ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα και ο Λιθουανός κάλεσε τις δυο χώρες να συνεχίσουν στον τέτοιο δρόμο προς ΝΑΤΟ.

Στο τέλος, δε, της ενότητας κλήθηκαν στη σκηνή, ως ξεχωριστό ντουέτο, οι ΥΠΕΞ από Αθήνα και Σκόπια. Εκεί ο Ντιμιτρόφ είπε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών «επεκτείνεται η ζώνη σταθερότητας στην περιοχή, που χρειάζεται ακόμα περισσότερη σταθερότητα», ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για τον στόχο της κυβέρνησης να λειτουργεί ως «εξαγωγέας» αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας» με ρόλο στην παραπέρα «σταθεροποίηση» των Δυτικών Βαλκανίων, περιγράφοντας γενικά την περιοχή ως ένα «ενοποιημένο οικονομικό χώρο 50 εκατομμυρίων κατοίκων», τον οποίο ελέγχουν ως ΝΑΤΟικός χωροφύλακας οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αφού στον καταμερισμό του ΝΑΤΟ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει εναέριες περιπολίες σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θέλει να παίξει το ρόλο «γέφυρας» προς Κίνα, Ρωσία και Αραβικό κόσμο, αλλά «πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλη του 2018 απέλασε Ρώσους διπλωμάτες που κρίθηκε ότι έπαιζαν ρόλο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Γ. Κατρούγκαλος είπε τα παραπάνω δεχόμενος την «παρότρυνση» από τη συντονίστρια της συζήτησης (την Χέδερ Κόνλεϊ, στέλεχος της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές» - «Center for Strategic and International Studies»), «να μη σταματήσει η κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επόμενες βρώμικες αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές που σπεύδει να αναλάβει η κυβέρνηση, όπως π.χ. στην περίπτωση των «διευθετήσεων» στις σχέσεις Κοσόβου - Σερβίας ή στο Κυπριακό, όπου ψήνονται πάλι διεργασίες στη βάση διχοτομικών σχεδίων. Διόλου τυχαία, την Παρασκευή, ο Γ. Κατρούγκαλος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ με τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζ. Χ. Λουτ.

Ορμητήριο και προς Μαύρη Θάλασσα

Αλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζει ήδη πλάτη σε ένα θέμα που αναδεικνύεται τελευταία όλο και σημαντικότερο για τους ΝΑΤΟικούς, την ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεών τους στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε την Πέμπτη πως οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε «ένα πακέτο μέτρων» (προς στήριξη των Ουκρανίας, Γεωργίας) που «ενισχύει την επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή», την ανταλλαγή πληροφοριών, ενισχύει επίσης την «εκπαίδευση» στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα των δύο χωρών, όπως επίσης εντείνει τις «επισκέψεις» πλοίων του ΝΑΤΟ στα λιμάνια τους και τις ασκήσεις στα χωρικά ύδατα των δυο χωρών και τα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτές τις μέρες κατέπλευσαν σε Ουκρανία και Γεωργία για ασκήσεις πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, η αρμάδα που κατέπλευσε πριν τρία χρόνια στο Αιγαίο με πρόσκληση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχοντας το δίαυλο και έχοντάς τον ως ορμητήριο για τη Μαύρη Θάλασσα, αξιοποιώντας ελληνικά λιμάνια, άλλες υποδομές και υπηρεσίες για υποστήριξη, ενώ βέβαια και ελληνικά πλοία συμμετέχουν σταθερά στη σύνθεσή της.

Είχε προηγηθεί 20ήμερη περιπολία έτερης ΝΑΤΟικής αρμάδας, της SNMCMG2, που μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα στις 19/2 για να πάρει μέρος σε κοινή άσκηση του ΠΝ Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε υποστήριξη από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιστρέφοντας τα πλοία της SNMCMG2 από τη Μαύρη Θάλασσα, συνέχισαν την «εκπαίδευσή» τους συμμετέχοντας, στις 14-21/3, σε άσκηση του ελληνικού ΠΝ στο Κρητικό πέλαγος.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα με τρεις περιπολίες ανά αρμάδα του το 2018 (2 το 2017) και 120 μέρες παρουσίας των πλοίων του εκεί (80 πρόπερσι).

Ολα αυτά, βέβαια, δεν εκτυλίσσονται δίχως τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Π.χ. παρασύνοδος και Σύνοδος χρωματίστηκαν από τις κόντρες ΗΠΑ και Τουρκίας (βλ. ρεπορτάζ σελ. 39) πάνω στο σχεδιασμό της τελευταίας να αγοράσει ρωσικούς «S-400», με τον γγ του ΝΑΤΟ να δηλώνει την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια διατήρησης των «ισορροπιών», πως «είναι εθνική απόφαση (σ.σ. της Τουρκίας) αλλά ταυτόχρονα είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει αντιθέσεις μεταξύ των συμμάχων, μια πρόκληση πλέον για μας».


Θ. Μπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ