ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Αναλαμβάνει «ρόλους» για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δ. Βαλκάνια

Πληροφορίες για μίνι περιοδεία του ΥΠΕΞ στα Δ. Βαλκάνια το διήμερο 11 - 12 Απρίλη

Από την πρόσφατη Σύνοδο ΕΕ - Δ. Βαλκανίων. Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αναβαθμισμένους «ρόλους» στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή

Copyright 2018 The Associated

Από την πρόσφατη Σύνοδο ΕΕ - Δ. Βαλκανίων. Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αναβαθμισμένους «ρόλους» στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή
Την προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει ρόλο σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια αποτυπώνουν οι πληροφορίες ότι ο Ν. Κοτζιάς ετοιμάζει μίνι περιοδεία στα Δ. Βαλκάνια στο διήμερο 11 - 12 Απρίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι θα ξεκινήσει από το Βελιγράδι, σε επίσημη επίσκεψη εκεί, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, όπου πέρα από τα περί «ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας» πάνω σε επιχειρηματικά σχέδια που προκρίνει το κεφάλαιο, θα συζητηθούν και οι φιλοδοξίες της Σερβίας, μαζί με το Μαυροβούνιο να γίνουν μέλη της ΕΕ έως το 2025, ταυτόχρονα με τα σχέδια σύσφιξης των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, θέματα όπου εκδηλώνεται ρωσική αντίδραση.

Ακολούθως, λέγεται ότι ο Ν. Κοτζιάς μπορεί να μεταβεί για μερικές ώρες και στην Πρίστινα του Κοσσόβου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αν γίνει το ταξίδι εκεί, έχει ως βάση τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου με τη Σερβία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τις δύο μεριές για την ευρωατλαντική τους ενσωμάτωση.

Γίνεται επίσης ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων το Μάη και τριβών που εκδηλώνονται για πρόσκληση ή μη του Κοσσόβου. Θυμίζουμε ότι 5 χώρες της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει επισήμως το Κόσσοβο: Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία. Από αυτές λέγεται ότι Ισπανία, Ρουμανία και Κύπρος δεν θέλουν να προσκληθεί το Κόσσοβο το Μάη στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, παρά τις περί αντιθέτου προθέσεις της Κομισιόν και της βουλγαρικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Επίσης, οι ίδιες πηγές συνδέουν την πιθανή επίσκεψη Κοτζιά με το γεγονός της πρόσφατης σύλληψης «γκιουλενιστών» στο προτεκτοράτο και της αποστολής τους στην Τουρκία, που προκάλεσε αναταράξεις και στο κυβερνητικό στρατόπεδο στο Κόσσοβο.

Παραπέρα, στις 12/4 αναμένεται η νέα συνάντηση Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ, που πιθανότατα θα γίνει στην Οχρίδα και όχι στα Σκόπια, στην προσπάθεια των δύο μερών να προχωρήσει μια συμφωνία για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, λέγεται ότι πιθανή είναι και μια επίσκεψη στην Αλβανία, όπου συνεχίζεται η προσπάθεια «διευθετήσεων» με επίκεντρο τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών, αν και προσώρας δεν επιβεβαιώνεται κάτι από το ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, χτες, με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών Υποθέσεων της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, που μιλούσε για ανησυχία που γέννησε η ενημέρωση του ΥΠΕΞ, σημειώνει ότι «η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας δεν εξέφρασε ουδεμία επιφύλαξη ή ανησυχία κατά τη δίωρη και πλέον ενημέρωσή της, έκανε δε μόνον επιβοηθητικά σχόλια».

ΝΑΤΟική «ασφάλεια» για προσέλκυση επενδύσεων

Σε ένα τέτοιο φόντο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γραφείου Συνδέσμου που διατηρεί το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε σχετική αναφορά που στάλθηκε πριν από λίγες μέρες στα κεντρικά στην Αθήνα, σχετικά με τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην ΠΓΔΜ το 2017, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 32,8%, καθώς περιορίστηκαν από 338,43 εκατ. ευρώ, το 2016, σε 227,48 εκατ. ευρώ.

Προστίθεται, εξάλλου, το ποιοτικό στοιχείο ότι «εκ του ποσού αυτού, μόνο τα 29,73 εκατ. ευρώ αποτελούσαν νέα επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος (197,75 εκατ. ευρώ) αφορούσε επανεπένδυση κερδών και χρεωστικούς τίτλους».

Παρακάτω στην αναφορά: «Στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ΑΞΕ, το 2017, κατετάγη η Γερμανία, με 37,57 εκατ. ευρώ (από 48,47 εκατ. ευρώ το 2016), ενώ έπονται η Αυστρία, με 24,01 εκατ. ευρώ (από 35,21 εκατ. ευρώ το 2016) και ο Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, με 20,58 εκατ. ευρώ (από 5,23 εκατ. ευρώ το 2016)».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 2017 κατετάγη στην 8η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ΑΞΕ στην ΠΓΔΜ, με συνολικό ποσό 5,54 εκατ. ευρώ, από την 103η το 2016, οπότε κατεγράφη αποεπένδυση ύψους 15,69 εκατ. ευρώ.

Πέραν μάλιστα αυτής της ανάκαμψης, οι Ελληνες διπλωμάτες στα Σκόπια προσθέτουν και ότι «σε επίπεδο σωρευτικών ΑΞΕ στην ΠΓΔΜ, κατά το χρονικό διάστημα 1997 - 2016 (διαθέσιμα στοιχεία θέσης εδώ Κεντρικής Τράπεζας), η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση (με 463,4 εκατ. ευρώ), μετά την Αυστρία (567,5 εκατ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη η Σκοπιανή υπουργός Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, σε συνέδριο - «λιβανιστήρι» της λυκοσυμμαχίας που διεξήχθη στη χώρα της, επικέντρωνε στα «οικονομικά οφέλη» της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για την αστική τάξη της χώρας, επειδή θα αποτελέσει μέρος της «ισχυρότερης οικονομικής συμμαχίας», ενώ ταυτόχρονα ο Σκοπιανός υπουργός Οικονομικών, Ντράγκαν Τεβντόφσκι, δήλωνε ότι «η ασφάλεια μιας χώρας αποτελεί το θεμέλιο για το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Εναρξη διαγωνισμού για τα ηλεκτρονικά διόδια

Προχωρά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, καθώς, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών στον διεθνή διαγωνισμό που διενεργήθηκε την περασμένη Τετάρτη, υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από πέντε συνολικά κοινοπρακτικά σχήματα. Το υπουργείο ανακοίνωσε μόνο τους επικεφαλής των κοινοπραξιών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ενώ η ακριβής σύνθεσή τους θα ανακοινωθεί μετά την αποσφράγιση των φακέλων προσφορών που θα διενεργηθεί την επόμενη βδομάδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση, οι επικεφαλής εταιρείες των επενδυτικών σχημάτων είναι η «Ινtrasoft Ιnternational SA», με έδρα στο Λουξεμβούργο, η αυστριακή «Strabag AG», η γαλλική «Vinci Highways», ο όμιλος «Μυτιληναίος ΑΕ» και ο ΟΤΕ.

Το σύστημα προβλέπει την εγκατάσταση ειδικής «Εποχούμενης Συσκευής» (On Board Unit - OBU) στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων, ενώ τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο, στο οποίο χρεώνονται με τέλη διοδίων. Από το σύστημα εξαιρούνται μόνο η Αττικής Οδός, η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και η Ζεύξη Πρέβεζας - Ακτίου, ενώ το υπουργείο ισχυρίζεται ότι στα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα καταγράφεται μόνο η απόσταση που θα διανύουν στον αυτοκινητόδρομο κι έτσι θα καλύπτονται «όλες οι προδιαγραφές προστασίας προσωπικών δεδομένων των χρηστών».

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σκοπός του έργου είναι αφενός να περιοριστούν «οι δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ. περίπου» και οι «διαμαρτυρίες των χρηστών» εξαιτίας... της ανυπαρξίας συστήματος «δίκαιης χρέωσης» διοδίων. Πραγματικός στόχος βέβαια της κυβέρνησης είναι η πλήρης εξασφάλιση των εσόδων των παραχωρησιούχων που εκμεταλλεύονται σήμερα τους αυτοκινητόδρομους, ενώ τα όρια της πρόκλησης ξεπερνά ο ισχυρισμός ότι οι διαμαρτυρίες των «χρηστών» οφείλονται στην ανυπαρξία «δίκαιου συστήματος» χρέωσης διοδίων και όχι στα διόδια αυτά καθ' αυτά και στις υπέρογκες χρεώσεις που επιβάλλουν για τη χρήση αυτοκινητοδρόμων, η κατασκευή των οποίων χρηματοδοτήθηκε από τη βαριά υπερφορολόγηση του λαού.

Νέα σενάρια για βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Νέα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας για κατασκευή και νέων βάσεων των Αμερικανών στην Ελλάδα. Χτες, η «Εστία» έγραψε ότι «το υπουργείο Αμύνης έχει αποταθεί στην αμερικανική πρεσβεία και έχει προτείνει την κατασκευή ενός μεγάλου ελικοδρομίου, σε ένα επίπεδο νησάκι έξω από την Κάλυμνο, προκειμένου να αποτελέσει τόπο προσγειώσεως και ανεφοδιασμού συμμαχικών ελικοπτέρων».

Τα σενάρια αυτά έρχονται να προστεθούν στην αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη την Ελλάδα, που έχει δρομολογηθεί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στα σχέδια για νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σύρο για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλη την περιοχή, στις «διευκολύνσεις» που παρέχουν συνολικά οι Ενοπλες Δυνάμεις στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προτείνει εδώ και καιρό τη δημιουργία αντίστοιχης βάσης νοτιότερα, στην Κάρπαθο.

Εμπλοκές στο Αιγαίο, «αλλαγή δόγματος» στον Εβρο

Δύο εμπλοκές καταγράφηκαν χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν συνολικά 9 τουρκικά αεροσκάφη, τα 6 οπλισμένα, που προχώρησαν σε 16 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που επικαλείται τουρκικό έγγραφο με ημερομηνία 17/3/2018, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε «αλλαγή δόγματος» στον Εβρο σχετικά με τη διαχείριση «μικροσυμβάντων» όπως αυτό της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μεταφέροντας τις σχετικές αρμοδιότητες στη στρατοχωροφυλακή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ