ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγαλύτερο «πάτημα» στη Μέση Ανατολή επιδιώκει η Γερμανία

Επίσκεψη του ΥΠΕΞ Χ. Μάας στην Ιορδανία

ΑΜΜΑΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνομιλίες για τους πολέμους σε Συρία και Υεμένη, αλλά και για τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης, είχε ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Ιορδανία στις 4 και 5 Απρίλη, όπου συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, και τον πρίγκιπα Φαϊζάλ Μπιν αλ Χουσεΐν. Διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο για τη Γερμανία, ο Μάας βρίσκεται για δεύτερη φορά στη Μέση Ανατολή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από περίπου τρεις βδομάδες. Πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκε το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η Ιορδανία είναι ένας στενός εταίρος και σύμμαχος - μια φωνή της λογικής στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μάας, αναφερόμενος και στη στενή συνεργασία στο πλαίσιο του «συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Πριν από μερικούς μήνες, τα γερμανικά αναγνωριστικά και αεροσκάφη ανεφοδιασμού που επιχειρούν σε Συρία και Ιράκ μεταφέρθηκαν στην πολεμική αεροπορική βάση Αλ Αζράκ στην Ιορδανία, από τη ΝΑΤΟική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισκέφτηκε και τους περίπου 300 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

Ενα άλλο σημαντικό θέμα στις συνομιλίες ήταν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Συμφωνούμε απολύτως ότι μόνο μια διαπραγματευόμενη λύση δύο κρατών μπορεί να φέρει διαρκή ειρήνη στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Η βίαιη αντιπαράθεση που ξέσπασε στα ισραηλινά σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας αυτές τις μέρες μάς δίνει μεγάλη ανησυχία», σημείωσε ο Μάας. Θυμίζουμε πως η Ιορδανία είχε αντιδράσει στην ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, όπως και η Γερμανία. Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη δήλωση του Σαουδάραβα διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα» να διαθέτει το δικό του έθνος - κράτος, όπως και οι Παλαιστίνιοι.

Με «ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια» ύψους 600 εκατ. ευρώ μόνο το 2017 και με πωλήσεις όπλων, η Γερμανία επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα που βρίσκεται στην «καρδιά» των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και συνορεύει μεταξύ άλλων με Συρία, Ιράκ και Ισραήλ. Ωστόσο, στην κυβερνητική συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού σημειώνεται πως η νέα γερμανική κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει προμήθεια όπλων σε χώρες που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Υεμένη», μία από τις οποίες είναι και η Ιορδανία.

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Προβληματισμοί για την ικανότητα των τουρκικών εταιρειών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έπεσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 4,044 δολάρια, έναντι 4,036 που ήταν η ισοτιμία μόλις δύο βδομάδες πριν.

Ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ συνέδεαν την πτώση του τουρκικού νομίσματος με τις κυρώσεις με τις οποίες η Κίνα απαντά στα αντίστοιχα μέτρα των ΗΠΑ και το πόσο περιπλέκεται το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει πάνω από 10%. Η «Χουριέτ» σημείωνε σχετικά ότι «ο υψηλός πληθωρισμός της Τουρκίας και το τρέχον έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, όπως και μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πίεση προς τα κάτω της αξίας της λίρας».

Στις αρχές της βδομάδας, δημοσιεύτηκαν και νέα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές της Τουρκίας. Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου έφτασε στα 5,8 δισ. δολάρια, μια αύξηση σχεδόν 28% από πέρσι, που κυρίως οφείλεται στις εισαγωγές προϊόντων Ενέργειας.

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την περασμένη Δευτέρα, εμφανίζουν τις εξαγωγές της Τουρκίας να φτάνουν τον περασμένο Μάρτη τα 15,6 δισ. δολάρια (αυξημένες κατά 8% από τον περσινό Μάρτη), ενώ οι εισαγωγές έφτασαν τα 21,4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 12,8%.

Οι περισσότερες εισαγωγές αυτήν την περίοδο αφορούν ορυκτά καύσιμα και προϊόντα διύλισης αξίας 3,3 δισ. δολάρια. Ακολουθούν οι αξίες των εισαγωγών σε μηχανολογικό εξοπλισμό, που φτάνουν τα 2,6 δισ. δολάρια. Οι περισσότερες εισαγωγές στην Τουρκία έγιναν από τη Ρωσία (αξίας 2,14 δισ. δολάρια), μετά τη Γερμανία (2,1 δισ. δολάρια) και ακολουθεί η Κίνα (2 δισ. δολάρια).

Επίσης, ενδιαφέρον έχει ότι οι περισσότερες εξαγωγές της Τουρκίας το Μάρτη κατευθύνθηκαν ξανά προς τη Γερμανία (1,51 δισ. δολ.), μετά το Ηνωμένο Βασίλειο (1,04 δισ. δολ.) και την Ιταλία (962 εκατ. δολ.)

Στο μεταξύ, αντιπολιτευόμενες εφημερίδες όπως η «Ahval News» μετέδιδαν χτες πληροφορίες ότι ο υπουργός Οικονομικών (και ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης) Μεχμέτ Σιμσέκ υπέβαλε την παραίτησή του - που ωστόσο δεν έγινε δεκτή - εκφράζοντας νέες αντιρρήσεις για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται. Συγκεκριμένα, ο Σιμσέκ φέρεται να διαφωνεί έντονα με τη συνεχή υποτίμηση της λίρας (που πολλοί στην κυβέρνηση εμφανίζουν ως «ατού» για την αύξηση των τουρκικών εξαγωγών), υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται πολύ η ικανότητα των τουρκικών εταιρειών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

Σημειώνουμε ότι ο Σιμσέκ, πριν γίνει υπουργός του ΑΚΡ, είχε δουλέψει ως στέλεχος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού «Merrill Lynch», ενώ σήμερα θεωρείται ένα από τα μέλη της κυβέρνησης του ΑΚΡ με τις καλύτερες σχέσεις με τη «διεθνή αγορά».

Συνέχεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζονται οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις και στο εσωτερικό της χώρας, χτες οι αρχές «εξουδετέρωσαν» 4 ακόμα μαχητές του ΡΚΚ στα ανατολικά, στην επαρχία Τουντσελί.

Την ίδια στιγμή, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) παραδέχτηκαν χτες ότι, εδώ και ενάμιση χρόνο, έχουν κατορθώσει να «επαναπατριστούν» 80 πρόσωπα που θεωρούνται μέλη της οργάνωσης του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν («Χιζμέτ») και έμεναν ή είχαν διαφύγει στο εξωτερικό. Πριν από μερικές μέρες, η MIT «επαναπάτρισε» πέντε Τούρκους εκπαιδευτικούς και έναν Τούρκο γιατρό που ζούσαν στο Κόσσοβο και θεωρήθηκαν μέλη της «Χιζμέτ», στη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης που προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και σχόλια για το εύρος της «ικανότητας» παρέμβασης της ΜΙΤ σε άλλες χώρες, ενώ αρκετοί μίλησαν ακόμα και για «απαγωγές». Η κυβέρνηση του ΑΚΡ θεωρεί τη «Χιζμέτ» τρομοκρατική οργάνωση (για αυτό και είναι γνωστή ως FETO - Fetullah Gulen Terrorist Organization), ενώ ο ίδιος ο Γκιουλέν θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Πρόσφατα οι αρχές έμπλεξαν το όνομά του και στη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Καρλόφ στην Κωνσταντινούπολη, το Δεκέμβρη του 2016.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση ενόπλου με νεκρούς σε πανεπιστήμιο

ΕΣΚΙΣΕΧΙΡ.--

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν, όταν ένας ένοπλος άρχισε να πυροβολεί σε εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Osmangazi στην επαρχία Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία. Πρόκειται για έναν 37χρονο ερευνητή του πανεπιστημίου που άρχισε να πυροβολεί από το γραφείο του πρύτανη και τελικά πλήγωσε θανάσιμα τέσσερις από τους εργαζόμενους του ιδρύματος.

Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία, ενώ οι αρχές ερευνούσαν την υπόθεση. Πάντως, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο πρύτανης του πανεπιστημίου Χασάν Γκιονέν είπε ότι ο 37χρονος είχε κατηγορήσει ακαδημαϊκούς του πανεπιστημίου ότι είναι μέλη της FETO (της οργάνωσης του Φετ. Γκιουλέν). Επίσης, μία γυναίκα υποστήριξε ότι μετά από καταγγελίες του 37χρονου ο άνδρας της είχε φυλακιστεί για 5 μήνες. Ωστόσο, η «Σαμπάχ» εμφάνιζε τον Γκιονέν να λέει ότι ο 37χρονος είχε ψυχολογικά προβλήματα.

  • Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο νοσοκομείο Taksim Training and Research Hospital στη δυτική Κωνσταντινούπολη, που επεκτάθηκε σε αρκετούς ορόφους ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ακούστηκαν και εκρήξεις. Το απόγευμα η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ωστόσο δεν είχαν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για τα αίτιά της. Οι ασθενείς απομακρύνθηκαν από το κτίριο και δεν υπήρχαν αναφορές για θύματα, τουλάχιστον αρχικά.
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ πάει και Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 27 Απρίλη, καθώς είναι ενδεικτικό ότι ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ Ρι Γιονγκ-χο θα επισκεφτεί και τη Μόσχα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα, «οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας θα έχουν συνομιλίες στις 10 Απρίλη». Οπως εξήγησε, θα «ανταλλαγούν απόψεις για τα πιεστικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ η προσοχή θα δοθεί σε τρόπους επίλυσης της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο». Επίσης, «υπάρχουν σχέδια να συζητηθούν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των διμερών σχέσεων».

Θυμίζουμε ότι ο Ρι πρόσφατα επισκέφτηκε και το Πεκίνο, όπου συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, λίγες μόνο μέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο οι ηγέτες Κίνας και Βόρειας Κορέας, Σι Τζινπίνγκ και Κιμ Γιονγκ Ουν (στο πρώτο ταξίδι του Κιμ εκτός συνόρων, από την ανάδειξή του στην ηγεσία της χώρας του).

Είναι φανερό ότι η «κινητικότητα» γύρω από τη Χερσόνησο αναζωπυρώνει τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, που διεκδικούν ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, πρώτα απ' όλα στο παζάρι που όλα δείχνουν ότι θα ενταθεί, με σταθμό και τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, η οποία ίσως (η Πιονγιάνγκ δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει επίσημα τη συμμετοχή της) γίνει μέχρι τα τέλη Μάη. Είναι ενδεικτικές η «ανακούφιση αλλά και ανησυχία» με την οποία ορισμένα ασιατικά δημοσιεύματα λένε ότι η Κίνα υποδέχτηκε τον προγραμματισμό της Συνόδου ΗΠΑ - Β. Κορέας (προβληματιζόμενη προφανώς για το πιθανό προβάδισμα που μπορεί να αποκτήσει η Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις και γενικά τις εξελίξεις), η ανησυχία της Ιαπωνίας για τις «προτεραιότητες» με τις οποίες θα πορευτούν οι ΗΠΑ στις συνομιλίες κ.λπ.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε ακόμα ένας γύρος συνομιλιών για την τεχνική προετοιμασία της Συνόδου Βορρά - Νότου στις 27 Απρίλη. «Αν η διακορεατική Σύνοδος διεξαχθεί τελικά στις 27 Απρίλη, όπως αποφασίστηκε, θα είναι η πρώτη τέτοια μετά από 10 χρόνια και 6 μήνες... Θα είναι η συνάντηση που θα καθορίσει τη μοίρα της Κορεατικής Χερσονήσου. Δεν προσδοκάται απλά η προετοιμασία του εδάφους για την πρώτη Σύνοδο Β. Κορέας - ΗΠΑ στην Ιστορία, αλλά και θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να κορυφωθούν σε μια συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες Νότιας Κορέας, Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ», σημείωνε σε χτεσινό της άρθρο η νοτιοκορεατική εφημερίδα «Hankyoreh» («Κορεατικό έθνος»), σχολιάζοντας ότι η Σύνοδος Βορρά - Νότου γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία «οι κρίσεις συνυπάρχουν με ευκαιρίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ