ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Γερό «πάτημα» για μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές κόντρες

Επεσαν οι υπογραφές με την αμερικανική «Εxxon Mobil» και την καταριανή «Qatar Petroleum», παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Τους εκπροσώπους των εταιρειών υποδέχτηκε ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος (φωτ.)

Copyright 2017 The Associated

Τους εκπροσώπους των εταιρειών υποδέχτηκε ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος (φωτ.)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με τις αναμενόμενες τυμπανοκρουσίες υπογράφτηκε χτες στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία το συμβόλαιο για εξερεύνηση και παραγωγή του «οικοπέδου» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας που συγκροτούν η «Exxon Mobil», «Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited» και η «Qatar Petroleum International Upstream, O.P.C.». Πρόκειται για θυγατρικές των ενεργειακών κολοσσών «Exxon Mobil Corporation» και «Qatar Petroleum», αντίστοιχα.

Με βάση το συμβόλαιο, η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε σεισμογραφική μελέτη, ώστε με βάση τα απαραίτητα δεδομένα να προχωρήσει σε εξερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά και να συνεργαστεί γενικότερα με την κυπριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση των γνώσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, μέσα από ειδικά στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο σχεδιασμός δηλαδή που υπάρχει στρώνει το έδαφος για μια μακρόχρονη παρουσία των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, ενδεικτικό του ευρύτερου ενδιαφέροντος που προκαλεί ο φυσικός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου σε μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η «Exxon Mobil» δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ενδεικτικό είναι ότι στη χτεσινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν παρούσα και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν.

Η πρώτη γεώτρηση των «Exxon Mobil« και «Qatar Petroleum» είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2018.

Σήμερα αναμένεται να υπογραφούν αντίστοιχα συμβόλαια και με την ιταλική «ΕΝΙ» και τη γαλλική «TOTAL», για τα «οικόπεδα» 6 και 8.

Συνολικά, τα επόμενα χρόνια σχεδιάζονται (τουλάχιστον) 12 γεωτρήσεις στα «οικόπεδα» 6, 8 και 10.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Τουρισμού και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης πανηγύρισε για την επίτευξη του στόχου «να προσελκύσουμε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία, για δραστηριοποίηση στην ΑΟΖ μας», ενώ αναφέρθηκε και στις ευρύτερες προσπάθειες για να καταστεί η Κύπρος «ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου».

Την «Exxon Mobil» εκπροσώπησε ο ανώτερος αντιπρόεδρος του ομίλου Αντριου Σουίγκερ που χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα «σημαντικό ορόσημο για το κοινό μας ταξίδι», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας».

Πιο ομιλητικός ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Qatar Petroleum», Σιερίντα Αλ-Καάμπι, που υποστήριξε ότι «αυτή η Συμφωνία διευρύνει τη διεθνή μας παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην Ανατολική Μεσόγειο για μια, όπως ελπίζουμε, από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην περιοχή».

Συνδέουν «ευοίωνες» εξελίξεις με τη «λύση»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε την υπογραφή του συμβολαίου «πολύ σημαντική εξέλιξη» και πρόσθεσε ότι «πολλαπλάσιες θα είναι οι προοπτικές και πολύ πιο ευοίωνες οι εξελίξεις σε περίπτωση και μιας συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, η οποία θα απάλλασσε την περιοχή μας από οποιεσδήποτε σκιές, τριβές και εντάσεις».

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Ενέργειας του ΑΚΕΛ Λάμπρου Λάμπρου εξέφρασε την προσδοκία «αυτή τη φορά η κυβέρνηση να είναι απαιτητική με τις εταιρείες για τήρηση των συμφωνιών και για υλοποίηση του προγράμματος γεωτρήσεων», επικρίνοντας την κυβέρνηση για μεγάλη ανοχή σε αναβολές γεωτρήσεων και εκτιμώντας ότι «μέχρι τον εντοπισμό, την επιβεβαίωση και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων υπάρχει ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος».

Η «Συμμαχία Πολιτών» χαρακτήρισε την εμπλοκή κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ «ορθή κίνηση, γιατί πέραν του οικονομικού οφέλους αποτελούν και ένα τεράστιο εμπόδιο στις τουρκικές απαράδεκτες και παράνομες προκλήσεις».

Το «Κίνημα Οικολόγων» ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι συμφωνίες με μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς ενισχύουν και οχυρώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία», ζητώντας από την κυβέρνηση «να προστατεύσει τα δικαιώματα της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ μέσα από αυτές τις συμφωνίες, που εμπλέκουν και μεγάλες ενεργειακές και πολιτικές δυνάμεις».

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται κανονικά να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΔΗΣΥ για τις σχολικές επετείους, την έγκριση της οποίας το ψευδοκράτος αντιμετωπίζει ουσιαστικά ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (που ανήγγειλε προχτές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αιντε) και πρόσθεσε ότι πρέπει «να καταστεί ο διάλογος ουσιαστικός για να είναι και αποτελεσματικός», ότι «θα πρέπει να επικεντρωθούμε πρώτα και κύρια στα σημαντικά ζητήματα. Αυτά να τα κάνουμε ένα πακέτο στα οποία να διεξαχθεί μια ελεύθερη συζήτηση, ωσάν να μην υπάρχει καν τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να εκφραστούν ελεύθερα οι απόψεις γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα και, αν και εφόσον διαπιστώνεται ότι μπορούμε να πάμε σε συγκλίσεις, τότε να επισημοποιηθούν οι επαφές, αν όχι τότε θα θεωρηθεί ότι δεν έχει καν διεξαχθεί αυτός ο διάλογος».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΗ
Κλιμάκωση αντιπαράθεσης στη σκιά νέων στρατιωτικών επεμβάσεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και το προεδρικό σύστημα θα επιτρέψουν στη χώρα να επιταχύνει πιο ευέλικτα περισσότερα επενδυτικά σχέδια, π.χ. στις υποδομές, υποστήριξε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε συγκέντρωση υπέρ του «ναι», ενόψει του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη χώρα στις 16 Απρίλη.

Μεταξύ άλλων, επιτέθηκε στην κεμαλική αντιπολίτευση και ειδικά το σοσιαλδημοκρατικό CHP, χαρακτηρίζοντας «ψέματα» όσα λέει για την απόρριψη των μεταρρυθμίσεων. Επέκρινε ακόμα τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, για όσα πρόσφατα είπε σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη, χαρακτηρίζοντάς το «ελεγχόμενο πραξικόπημα», υπονοώντας δηλαδή ότι το ΑΚΡ συνέβαλε στη σκηνοθέτησή του.

«Πώς τολμάτε να προσβάλλετε τους μάρτυρές μας;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Τούρκος ηγέτης, επιμένοντας να εμφανίζει την παράταξή του ως υπέρμαχο της (αστικής) δημοκρατίας στη χώρα.

Η προεκλογική αντιπαράθεση δυναμώνει, ενώ διευρύνονται και οι συζητήσεις για τις συμμαχίες της τουρκικής αστικής τάξης. Χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, μιλώντας στο «άνοιγμα» της 20ής Ευρασιατικής Οικονομικής Συνόδου, υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν θα διαρρήξει τους δεσμούς της με τη Δύση. Αντίθετα, θέλουμε να τους ενισχύσουμε». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα εξαιτίας των γεγονότων του Ιούλη και να αντιμετωπίσει «απειλές», προσπαθώντας να απαντήσει έτσι στην κριτική που δέχεται η Αγκυρα από εταίρους και αντιπάλους για διάφορες επιλογές της. «Δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα απομονωτισμού», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, η «Χουριέτ» επικαλούνταν χτες διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες Αγκυρα και Βρυξέλλες έχουν αναβάλλει μέχρι (τουλάχιστον) αρχές καλοκαιριού κάθε συνάντησή τους, ενώ κανονικά αναμένονταν διάφορες διμερείς συναντήσεις μέχρι και τέλη Μάη, για τη συνεργασία τους σε Ενέργεια και άλλα πεδία.

Ετοιμάζονται οι νέες στρατιωτικές επεμβάσεις

Ενώ κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, η τουρκική αστική τάξη εντείνει την προσπάθεια υπεράσπισης των δικών της συμφερόντων.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV, ο Ερντογάν επανήλθε στις νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις που ετοιμάζει η Αγκυρα. Μιλώντας για «δεύτερο» και «τρίτο στάδιο» (πρώτο θεωρείται η επιχείρηση «ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη», που πρόσφατα ολοκληρώθηκε), ο Ερντογάν είπε ότι οι μελλοντικές επιχειρήσεις θα έχουν και «ιρακινή διάσταση» εκτός από συριακή. «Υπάρχει η περιοχή Ταλαφάρ (σ.σ. Βορειοδυτικό Ιράκ), η Σιντζάρ (εκτείνεται και στο Βόρειο Ιράκ), ενδιαφερόμαστε πάντα για όσα γίνονται στη Μοσούλη», είπε. «Το γεγονός ότι μια δεύτερη σημαία υψώθηκε στο Κιρκούκ μοιάζει με απόπειρα κατάληψης», πρόσθεσε, και συνέχισε: «Ολοι γνωρίζουμε ότι, ιστορικά, το Κιρκούκ ήταν πόλη Τουρκμένων», ενώ δεν παρέλειψε και να εκτιμήσει ότι το ΡΚΚ επιδιώκει να δημιουργήσει μια δεύτερη στρατιωτική «βάση» του (ένα «δεύτερο Καντίλ») στην ιρακινή Σιντζάρ.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Νέα βαλλιστική δοκιμή

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε χτες το πρωί (τοπική ώρα) η ΛΔ Κορέας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε κάλυψε μια απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων και κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η εκτόξευση έγινε από την πόλη Σίνπο.

Αμερικανικά στρατιωτικά επιτελεία εκτιμούν ότι ο πύραυλος ήταν τύπου ΚΝ-15 (μέσου βεληνεκούς), ενώ αναζωπυρώθηκαν και οι συζητήσεις όσων επιμένουν ότι η ΛΔ Κορέας ετοιμάζει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (τύπου ICBM) που θα μπορεί να «χτυπήσει» στόχους και σε πολύ πιο μακρινές αποστάσεις.

Στην Ιαπωνία, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα μίλησε για εξέλιξη «ιδιαίτερα προβληματική» ενώ ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έκανε λόγο για πιθανή εκδήλωση και «νέων προκλητικών ενεργειών» δηλώνοντας ότι η χώρα του θα συνεργαστεί στενά με ΗΠΑ αλλά και Νότια Κορέα, προϊδεάζοντας για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Στη Σεούλ, συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ενώ προχωράνε οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδα στην Νότια Κορέα, ζήτημα στο οποίο αντιδρά εκτός από την ΛΔ Κορέας και η Κίνα, γιατί όπως λέει αλλάζει καθοριστικά της συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή.

Στην Ουάσινγκτον για την νέα δοκιμή, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλλερσον δήλωσε λακωνικά ότι «οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει αρκετά για τη Βόρεια Κορεα. Δεν έχουμε άλλο σχόλιο», ενώ είχε προηγηθεί η απειλή του προέδρου Τραμπ, ότι αν δεν το κάνει η Κίνα, οι ΗΠΑ θα πάρουν μέτρα ενάντια στην ΛΔ Κορέας. Πάντως η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο αναμένεται να απασχολήσει και τις επαφές των προέδρων ΗΠΑ - Κίνας Ντ.Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, από σήμερα στις ΗΠΑ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org