ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» η Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ

Από την εξόρμηση με τις Θέσεις σε καράβια στον Πειραιά
Από την εξόρμηση με τις Θέσεις σε καράβια στον Πειραιά
Μεγάλη εξόρμηση προετοιμάζουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ για την Κυριακή, 9 Απρίλη, αφού με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα κυκλοφορήσει η Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Για την προετοιμασία της πανεξόρμησης, ήδη οι Οργανώσεις καταρτίζουν τα πλάνα τους, συζητώντας και με τους φίλους του Κόμματος για να συμβάλλουν στη διάδοση της Πολιτικής Απόφασης. Για την προετοιμασία της εξόρμησης, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» στελέχη από την ΚΟ Αττικής:

Ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας, σημειώνει ότι τα πλάνα διακίνησης που αποφάσισε η Οργάνωση είναι αυξημένα, αφού «φιλοδοξούμε να κάνουμε ένα πλατύ άνοιγμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτήσει η Περιφερειακή Οργάνωση από τη διάδοση των Θέσεων της ΚΕ και το ενδιαφέρον που έδειξαν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι να συζητήσουν για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Οι Κομματικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σχεδιάζουν τη δουλειά τους για την Κυριακή και τη Δευτέρα, για να φτάσει η Απόφαση του 20ού Συνεδρίου στους τόπους δουλειάς και στις εργατογειτονιές, να ανοίξει η κουβέντα για την ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του συστήματος που τον γεννάει».

Ο Βασίλης Τόγιας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας, τονίζει τη σημασία που έχει εργάτες από τα εργοστάσια, τους στρατηγικούς κλάδους της παραγωγής να πάρουν και να μελετήσουν την Απόφαση του Κόμματος. Αλλωστε, το Συνέδριο απασχόλησε ιδιαίτερα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ με νέες δυνάμεις ειδικά από αυτούς τους χώρους δουλειάς. Οπως λέει «αυτή η εξόρμηση αποτελεί συνέχεια της πλούσιας δραστηριότητας της οργάνωσης προσυνεδριακά, με εκδηλώσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις κ.λπ. Σήμερα, πρέπει να ενισχυθεί κι άλλο αυτή η συζήτηση με τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες της περιοχής και γι' αυτό φιλοδοξούμε ο "Ριζοσπάστης" να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερα χέρια. Να γίνουν ακόμα περισσότεροι όσοι κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για ισχυροποίηση του Κόμματος και ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Μάλιστα, αυτή η προσπάθεια γίνεται ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας που προσπαθεί να συντάξει τους εργάτες με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης, δηλαδή των κερδών της εντείνοντας την εκμετάλλευση...».

Για την προετοιμασία της εξόρμησης της ΤΟ Πειραιά, που στην εξόρμηση με τις Θέσεις της ΚΕ (18/12/16) είχε κάνει τη μεγαλύτερη διακίνηση στην ΚΟ Αττικής, ο Βαγγέλης Μάλαμας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ, δηλώνει ότι «από προχθές οι ΚΟΒ σχεδιάζουν την εξόρμηση και συζητούν με τους φίλους του Κόμματος για να συμβάλλουν κι αυτοί. Η πανεξόρμηση θα ξεκινήσει από το Σάββατο με γενικό ραντεβού μελών, φίλων και οπαδών για την παραλαβή των φύλλων, ενώ στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και χώροι δουλειάς: εργοστάσια, εμπορικά καταστήματα, το λιμάνι κ.λπ. Θα πάμε με αποφασιστικότητα για να είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που θα πάρουν το κείμενο. Για να μάθει ο λαός από εμάς, τους κομμουνιστές τι αποφάσισε το Κόμμα μας στο Συνέδριο και όχι από όσους πετούν λάσπη και διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας...».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 10 π.μ., ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Χαλάστρας Θεσσαλονίκης.

  • Το Σάββατο 8 Απρίλη:

-- Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), η ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 - Εκτιμήσεις και συμπεράσματα». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Καματερό, στο Κινηματοθέατρο «ΜΕΛΙΝΑ», η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής καλεί σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Πόλεμος - μετανάστευση - προσφυγιά». Θα μιλήσει η Σπυρέττα Παναγή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Κολωνού 3), οι ΚΟ Τύπου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι Αναμνήσεις ενός Κουρέα» (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

  • Την Κυριακή 9 Απρίλη:

-- Στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Κολωνού 3), οι ΚΟΒ Τροφίμων - Ποτών της ΤΟ Βιομηχανίας καλούν σε σύσκεψη με θέμα «Η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τους κλάδους της βιομηχανίας, ώστε πιο αποτελεσματικά να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η πάλη για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 10.30 π.μ., ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του Δημαρχείου Λαγκαδά, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ».

-- Στις 11 π.μ., στου Ζωγράφου, στην πλατεία Πέντε Ηρώων (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας - «ΑΛΕΞ»), οι ΚΟ Ζωγράφου Αττικής του ΚΚΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Πέντε Κρεμασμένους Αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στο μνημείο Ηρώων Ζωγράφου.

  • Τη Δευτέρα 10 Απρίλη:

-- Στις 11 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα περιοδεύσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αχαρνών 2).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) συνδιοργανώνει με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), σήμερα, Πέμπτη 6 Απρίλη (μέρα εισβολής των χιτλερικών στρατευμάτων στην Ελλάδα) και ώρα 6 το απόγευμα, συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή (Κοραή 4), έξω από τον Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941 - 1944 (έδρα της Κομαντατούρ, όπου βασανίστηκαν χιλιάδες Ελλήνων από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής). Θα ακολουθήσει πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία και ειρηνική, συμβολική περικύκλωσή της. Την εκδήλωση διαμαρτυρίας στηρίζει και η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR).

Οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι απόγονοι και οι φίλοι τους καλούνται να πάρουν μαζικά και μαχητικά μέρος με τα λάβαρά τους στη συγκέντρωση και την πορεία, βροντοφωνάζοντας: «Τα εγκλήματα των ναζί δεν παραγράφονται!», «Δικαιοσύνη και αποζημίωση!», «Δικαιοσύνη και επανόρθωση!», «Να αποδοθούν, επιτέλους, οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στη χώρα μας!».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη

Το Σάββατο 8 Απρίλη, η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη, εκτελεσμένο μέλος της ΚΕ του Κόμματος, στη γενέτειρά του Αμαλιάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 5 - 7.30 μ.μ. επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα και στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση στο μνημείο στην πλατεία του Ν. Μπελογιάννη.

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Αττικής

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη πραγματοποιεί σύσκεψη των Γραμματειών των Επιτροπών Ειρήνης Αττικής, την Τρίτη 11 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέματα:

-- Τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και την εμπειρία από τη δράση της ΕΕΔΥΕ.

-- Τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

-- Την προετοιμασία της 37ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μάη 2017.

Εκδήλωση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

-- Η Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάρπου 38 & Βουλιαγμένης), εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η εμπλοκή της Ελλάδας». Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο, από την Παρασκευή 12 Μάη έως τη Δευτέρα 15 Μάη, με διανυκτέρευση σε Τρίπολη, Καλαμάτα και Πάτρα. Στη διάρκεια της επίσκεψης σε ιστορικές τοποθεσίες που αφορούν την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε Τρίπολη, Μονοδένδρι, Καλαμάτα, Αμαλιάδα και Στυμφαλία. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος - Πεδίον του Αρεως, τηλ: 210.8222.952). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ