ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα η εκδήλωση για τους αγώνες των νέων στην Ισπανία

Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης για το Προσφυγικό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ξένων Κομμουνιστικών Νεολαιών

Σήμερα Πέμπτη, μπαίνει στο επίκεντρο του προβληματισμού «η ζωή της νεολαίας στην Ισπανία και η πάλη των νέων κομμουνιστών», στην εκδήλωση που θα γίνει με αυτό το θέμα, στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλ. Βικτωρίας). Πώς χτύπησε η κρίση τους νέους στην Ισπανία, ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας εκεί για τη νέα γενιά, τι συμβαίνει στο χώρο των σπουδών και της κατάρτισης, πότε μπορούν οι νέοι στην Ισπανία να πατήσουν στα δικά τους πόδια και να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους, αλλά και ποια είναι η κατάσταση του κινήματος, τι αγώνες αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον...

Για όλα τα παραπάνω θα μιλήσει η Μαρίνα Γκόμεζ, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία (CJC), που βρίσκεται στη χώρα μας με αντιπροσωπεία της Οργάνωσής της, προκειμένου να συμμετάσχει και να χαιρετίσει στη διεθνιστική εκδήλωση της ΚΝΕ για το Προσφυγικό που θα γίνει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση για το Προσφυγικό που διοργανώνει η ΚΝΕ, γίνεται το Σάββατο 8 Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στις 7 μ.μ., με τίτλο «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά». Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις:

  • Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία
  • Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία
  • Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία
  • Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία
  • Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

Επίσης, θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια της προσφυγιάς, ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνονται σχολικά είδη που θα παραδοθούν σε προσφυγόπουλα.

Μεγάλη μαθητική γιορτή στην Πρέβεζα

Την περασμένη Κυριακή, στον πεζόδρομο της Λαϊκής Αγοράς στην πόλη της Πρέβεζας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πρέβεζας διοργάνωσε το School Art Festival. Η πρωτοβουλία στηρίχτηκε από τα 15μελή των 1ου, 2ου, 3ου, 4ου Γυμνασίων και το 15μελές του Μουσικού Σχολείου της πόλης.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ ήταν «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Φτάνει πια "να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ"».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος Μπρίκος, πρόεδρος του 15μελούς του 2ου Γυμνασίου. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Είμαστε σήμερα εδώ, σε μια γιορτή καλλιτεχνικής δημιουργίας, για να προβάλλουμε το έργο μας και να αποδείξουμε με αυτόν τον τρόπο ότι οι μαθητές δρούμε συλλογικά, στον αγώνα, στο μάθημα, στη ζωή. (...) Τραγουδάμε, χορεύουμε, παίζουμε θέατρο για να προβάλλουμε τις ανάγκες μας και μια κοινωνία χωρίς πολέμους και προβλήματα στο σχολείο, για μια κοινωνία που δε θα γεννά προσφυγιά και εκμετάλλευση. (...) Δηλαδή το σημερινό σύστημα, όπως στους λίγους εξασφαλίζει πλούτη, στους λίγους εξασφαλίζει και καλά σχολεία. (...) Με τη σημερινή μας εκδήλωση δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά. Θα βγάλουμε σε πέρας το καθήκον της οργάνωσης του αγώνα και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουμε περισσότεροι».

Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεατρικό σκετς που το σενάριο γράφτηκε από μαθητές και είχε θέμα τις ρατσιστικές επιθέσεις στα σχολεία. Ενα αχτύπητο δίδυμο χορευτών break dance ξεσήκωσε τους μαθητές και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με συναυλία από μαθητές του Μουσικού Σχολείου της πόλης σε έντεχνους ήχους και έκλεισε με παραδοσιακό ηπειρώτικο σχήμα από το Μουσικό Σχολείο.

Τέλος, στο κλείσιμο της εκδήλωσης, οι μαθητές έδωσαν το βήμα για μια απαγγελία ποιήματος. Σηκώθηκε ο Γιάννης Σκλαβενίτης (Μπαρμπαγιάννης), πρώην μαχητής του ΕΛΑΣ στην Κατοχή. Ηταν μια συγκινητική στιγμή, καθώς ο «παππούς» που με το όπλο οργανώθηκε και πολέμησε το ναζισμό, έδωσε τη σκυτάλη στους μαθητές για να συνεχίσουν τον αγώνα.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση με φωτογραφίες από τις μαθητικές κινητοποιήσεις της χρονιάς, καθώς και έκθεση σκίτσου από μαθητές του 1ου Γυμνασίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητικό διήμερο με κατασκήνωση στο Λαύριο

Το Σαββατοκύριακο 8 - 9 Απρίλη

Διήμερη επίσκεψη στο Λαύριο με κατασκήνωση στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο διοργανώνει για τους μαθητές, αυτό το Σαββατοκύριακο, 8 - 9 Απρίλη, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, προκειμένου μέσα από αυτό να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Το σύνθημα του διημέρου είναι εμπνευσμένο από τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη: «Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε... εμείς που δεν έχουμε τίποτα, ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο mail: propattikis@gmail.com. Οι αναχωρήσεις για την έναρξη του Διημέρου έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 8 Απρίλη ως εξής: Στις 10 π.μ. από πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο (για τις Οργανώσεις Α' Αθήνας, Δυτικού, Ανατολικών, Βορείου, Νοτίου) και στις 10 π.μ. από πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά (για τις Οργανώσεις Πειραιά, Θριασίου).

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του διημέρου έχει ως εξής:

  • Σάββατο 8 Απρίλη:

10.00: Αναχώρηση από την Αθήνα και τον Πειραιά.

12.00 - 14.00: Ξεναγήσεις στο χώρο των μεταλλείων - αθλητικές δραστηριότητες.

18.30: Εκδήλωση της ΚΝΕ στην πόλη του Λαυρίου, αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες της πόλης. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Αττικής. Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα από τους «The Worksongs Project».

22.45: Προβολή στην κατασκήνωση της ταινίας «Ουτοπία 1961», που είναι αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες του Λαυρίου.

  • Κυριακή 9 Απρίλη:

11.00 - 13.00: Ξεναγήσεις στο χώρο των μεταλλείων - αθλητικές δραστηριότητες.

16.30: Περίπατος στην πόλη του Λαυρίου.

18.30: Αναχώρηση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Πρώτη δύναμη η «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Πρώτη δύναμη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανέδειξαν οι φοιτητές την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στο Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης.

Στις εκλογές ψήφισαν 180. Ακυρα - Λευκά βρέθηκαν 15. Η ΠΚΣ πήρε 69 ψήφους (ποσοστό 40,59%) και 4 έδρες. Η «Γειτονιά» πήρε 54 ψήφους (31,76%) και 3 έδρες. Οι «Ανετοι» πήραν 27 ψήφους (15,88%) και 1 έδρα. Οι «Αγωνιστικές Κινήσεις» πήραν 15 ψήφους (8,8%) και 1 έδρα.

Η ΠΚΣ, με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στην προσπάθεια ανασύνταξης του Συλλόγου που ξεκίνησε από πέρυσι, με την οργάνωση αγώνων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως τα ανεπαρκή δρομολόγια λεωφορείων, το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των εστιών κ.ά. Θυμίζει ότι με παρεμβάσεις πέτυχε την παράταση της σίτισης το καλοκαίρι για όσο θα διαρκούσε η εξεταστική, καθώς και να μη διωχθεί κανένας φοιτητής από τις εστίες. Παράλληλα έδωσε μάχη για το ζωντάνεμα του χώρου των εστιών, με τη δημιουργία πολιτιστικής ομάδας.

Σημειώνει όμως πως το σημαντικό είναι όλοι μαζί οι οικότροφοι να ζωντανέψουν το Σύλλογο, να συμμετέχουν μαζικά στις συνελεύσεις και τις δράσεις του. Οπως αναφέρει, «συμμετέχοντας ενεργά να γίνουμε περισσότεροι στην πάλη για τις πραγματικές ανάγκες μας, για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει, κόντρα στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους που αφήνουν τις εστίες να ρημάζουν κι εμάς χωρίς μεταφορές, φύλαξη, σίτιση κ.ά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα. Ετσι ώστε ο Σύλλογος να γίνει το αποκούμπι των οικότροφων απέναντι σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, η καρδιά του αγώνα τους. Μαζί με τους υπόλοιπους συμφοιτητές και τους εργαζόμενους γονείς μας, γιατί η δύναμη βρίσκεται στη συμμαχία μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ