ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ - «ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ»
Συνεχίζονται τα «πιασάρικα» ονόματα για να κρυφτεί η σαπίλα

Συνεχίστηκαν και χτες οι «αποκαλύψεις» για τη «μεγαλύτερη διαρροή», το «μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα», που αφορά στην υπόθεση των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» («Panama Papers») τα 11,5 εκατ. αρχεία που υποκλάπηκαν από τη δικηγορική εταιρεία του Παναμά «Mossack - Fonceca» (MF). Τα έγγραφα αυτά δείχνουν τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθεί η πλουτοκρατία του πλανήτη (μεγαλοεπιχειρηματίες και αστοί πολιτικοί, όπως και διάφοροι «σταρ» της μπίζνας του αθλητισμού και του κινηματογράφου), για να σιγουρεύουν την περιουσία τους σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες και να τα «παρκάρουν» σε φορολογικούς παραδείσους.

Φυσικά, τα εκτενή ρεπορτάζ σε όλα τα αστικά ΜΜΕ που δημοσιοποιούν τις αποκαλύψεις με τα πιασάρικα ονόματα πολιτικών και άλλων της λεγόμενης «Διεθνούς Κοινοπραξίας της Διερευνητικής Δημοσιογραφίας» (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ, που έχει για χορηγούς ανάμεσα σε άλλους τα Ιδρύματα «Σόρος» και «Φορντ»), κόπτονται δήθεν για την παρανομία και αδιαφάνεια. Ομως αυτό που κρύβουν είναι ότι η μεγάλη «αποκάλυψη», δηλαδή οι φοροαπαλλαγές, το «ξέπλυμα χρήματος» είναι ίδιον του σάπιου συστήματος που υπερασπίζονται όπου ο αμύθητος πλούτος των λίγων προέρχεται από την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των πολλών.

Μετά την τεράστια δημοσιοποίηση του θέματος έχουν αρχίσει από τους εμπλεκόμενους οι διαβεβαιώσεις ότι δεν έκαναν κάτι παράνομο. Τέτοιες δηλώσεις έγιναν από τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου φιλικά του πρόσωπα εμφανίζονταν να ξεπλένουν ασύλληπτα ποσά και δηλώθηκε ότι θα υπάρξει δικαστική έρευνα. Επίσης, από τον Πρόεδρο της Αργεντινής Μάκρι, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, από την κινέζικη ηγεσία που θεωρεί ότι η εμπλοκή ανώτερων κρατικών στελεχών, μέσω στενών συγγενών τους είναι συκοφαντίες. Επίσης και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν διέψευσε ότι έχει offshore εταιρείες.

Παραίτηση του Ισλανδού πρωθυπουργού

Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, που φαίνεται να έχει μαζί με τη σύζυγό του εταιρείες όπου ξέπλενε χρήμα. Αρχικά ζήτησε διάλυση του Κοινοβουλίου, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε την παραίτησή του. Το βράδυ της Δευτέρας είχαν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις στο Ρέικιαβικ που ζητούσαν την παραίτησή του και περισσότερο «ηθικούς» και «διάφανους πολιτικούς». Ο εν λόγω αστός πολιτικός είχε εμφανιστεί ως ο μέγας τιμωρός της διαφθοράς μετά τη χρεοκοπία το 2009.

Δικαστικές αγωγές δηλώνουν ότι θα κάνουν και διάφοροι αστοί πολιτικοί, αλλά και ο άσος της Μπαρτσελόνα Λιονέλ Μέσι, που επίσης φέρεται να έκρυβε τα τεράστια ποσά που εισέπραττε από την διαφήμιση της εικόνας του.

Το όλο θέμα της «αποκάλυψης» γίνεται ευκαιρία για τους αστούς πολιτικούς που δήθεν παλεύουν για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, με ...κανόνες και καλύτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δηλαδή, πώς θα ...μερεμετίσουν το σάπιο σύστημά τους. Τέτοιες ενδεικτικές περιπτώσεις η ανακοίνωση από την γερμανική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού μητρώου διαφάνειας, προκειμένου να αναγκάσει τις offshore εταιρείες να αποκαλύψουν την ταυτότητα των ιδιοκτητών τους, ή οι δηλώσεις της γαλλικής κυβέρνησης ότι τώρα πρέπει να ενταθεί η «μάχη με τη φοροδιαφυγή».

ΓΑΛΛΙΑ
Νέοι στους δρόμους κατά του αντεργατικού εκτρώματος

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές πορείες στο Παρίσι
Στιγμιότυπο από τις χτεσινές πορείες στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες κινητοποιήσεις κατά του αντεργατικού νόμου «Ελ Κομρί» έγιναν χτες, κύρια με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, τμημάτων της νεολαίας που αντιδρά στα σχέδια μετατροπής τους σε φτηνά ανταλλακτικά για τις μεγάλες εταιρείες. Στα πλακάτ των διαδηλωτών κυριάρχησαν συνθήματα όπως «"εργατικός νόμος" - δε θα πάρουμε», αλλά και «κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση» κ.τ.λ.

Διαδηλώσεις έγιναν σε Παρίσι, αλλά και Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Τουλούζη, Στρασβούργο κ.τ.λ. ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 9 Απρίλη όπου προετοιμάζεται νέα μεγάλη κινητοποίηση, με την πρωτοβουλία εργατικών συνδικάτων. Η κυβέρνηση επιστράτευσε και δυνάμεις καταστολής (η χώρα παραμένει σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»), ενώ ειδικά στην πρωτεύουσα έγιναν δεκάδες προσαγωγές.

Χτες, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ στην Ολομέλεια αναμένεται να φτάσει στις αρχές Μάη. Ο νέος νόμος προωθεί την ευρεία εξάπλωση των ελαστικών συνθηκών εργασίας, αλλά και τη δραστική διευκόλυνση των απολύσεων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκβιασμοί και τακτικισμοί από το ψευδοκράτος

Ανησυχεί για «δυσκολίες» στις συνομιλίες και τον κίνδυνο να γίνει αδύνατη μια «λύση»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στη γνωστή εκβιαστική τακτική ότι σήμερα η «λύση» του Κυπριακού είναι πιο δύσκολη από ό,τι ήταν δέκα χρόνια πριν, όπως επίσης και ότι, μετά από άλλα δέκα χρόνια, η «λύση» θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα και αδύνατη, κατέφυγε ξανά ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις που έκανε στα Κατεχόμενα.

Επιπλέον, μιλώντας στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» επέκρινε τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ που προκήρυξε η κυπριακή κυβέρνηση, αν και - όπως είπε - είχε διαπιστωθεί «κατανόηση» μεταξύ των δύο πλευρών για τέτοια ζητήματα, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για γεωτρήσεις». «Η αντίληψή μου ήταν πως όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις αυτό (το θέμα) δε θα δημιουργούσε αναστάτωση για τη διαδικασία... Τώρα βλέπω έναν πιθανό κίνδυνο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, χτες, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ομέρ Καλγιοντζού, υπέβαλε στον Ακιντζί την παραίτηση της «κυβέρνησής» του, μετά την αποχώρηση του κόμματος UBP από αυτήν. Ο Ακιντζί εμφανιζόταν έτοιμος να ξεκινήσει αμέσως επαφές για τη συγκρότηση νέας «κυβέρνησης», εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο παράτασης της «κρίσης» και τον αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ανάμεσα στα επικρατέστερα σενάρια είναι αυτό της συνεργασίας μεταξύ του «δεξιού» UBP και του επίσης «δεξιού» DP («Δημοκρατικό Κόμμα») του Σερντάρ Ντενκτάς, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένες τουρκοκυπριακές εφημερίδες, θα επιτάχυνε την ενίσχυση της συνεργασίας με την Αγκυρα.

Πάντως, οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα ξετυλιχθούν σε συνάρτηση με τις εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, όπως ανέδειξε και στην τοποθέτησή του, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Θράκης, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, ο οποίος, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτήρισε το Κυπριακό «σημαντικό σημείο καμπής» και υποστήριξε ότι «μια θετική εξέλιξη ή ίσως μία λύση του Κυπριακού έως το τέλος του χρόνου» φυσικά «θα ανοίξει το δρόμο της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ και επίσης θα λύσει και πολλά άλλα θέματα».

Τέλος, και ο πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του για το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας σημείωσε ότι «η Ευρώπη εξελίσσεται ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, η Ευρώπη έχει προβλήματα με το Προσφυγικό, η Τουρκία είναι απομονωμένη και θέλει να κοιτάξει προς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη και η Τουρκία πρέπει να αντιληφθούν πως χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορούν να προχωρήσουν οι πολιτικές τους». Μεταξύ άλλων, ο Νεοφύτου σημείωσε πως αν δεν υπήρχε το τουρκικό εμπάργκο, η «συνεισφορά» της ναυτιλίας στο κυπριακό ΑΕΠ θα ξεπερνούσε το 10%.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση στις συγκοινωνίες

Τη Δευτέρα 4 Απρίλη, Διεθνή Μέρα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, μετά την πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στη Σουηδία το Συνδικάτο Εργαζομένων στο μετρό, SEKO Klubb 111, συμμετείχε με παράσταση διαμαρτυρίας στις 3 μ.μ. έξω από τη Νομαρχία της Στοκχόλμης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.

Το συνδικάτο είχε τη συμπαράσταση και του συνδικάτου στον προαστιακό σιδηρόδρομο. Στο ψήφισμα, όπου δηλώνεται η πλήρης αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις των συγκοινωνιών, καταδικάζονται οι περικοπές που γίνονται με αποτέλεσμα οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας να χειροτερεύουν, με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό, που γεύονται τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, καταδικάζονται οι συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, που δίνουν περισσότερο «ζεστό» χρήμα στα μονοπώλια που λυμαίνονται τις αστικές συγκοινωνίες. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα από το Συνδικάτο Εργαζομένων στο μετρό. Στη Σουηδία οι Σοσιαλδημοκράτες, που είναι στην κυβέρνηση, όπως και το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα, στηρίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

MAΛΙ
Επίσκεψη Γερμανίδας υπουργού σε γερμανικό στρατόπεδο

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Επίσκεψη σε βάση 400 Γερμανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Μάλι, στο πλαίσιο αποστολών του ΟΗΕ και της ΕΕ (δηλαδή των δυνάμεων επέμβασης με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας), πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντε Λέγεν, χαρακτηρίζοντας την αποστολή τους «πολύ σημαντική για την Ευρώπη», βλέπε τα γερμανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Η Γερμανίδα υπουργός υποστήριξε, μάλιστα, ότι «όσο πιο σταθερό γίνεται το συγκεκριμένο τμήμα της Δυτικής Αφρικής, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης».

Η Λέγεν δεν παρέλειψε να ασκήσει πιέσεις στη μαλινέζικη κυβέρνηση, προκειμένου να διευρύνει τη συμμετοχή διάφορων εθνοτικών ομάδων, κυρίως από το βόρειο τμήμα της χώρας, στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις ένοπλες ομάδες, να παραδώσουν τα όπλα τους.

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, ο Μαλινέζος Πρόεδρος, Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, παρέτεινε για άλλες 10 μέρες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, επικαλούμενος τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα και την αντιμετώπιση «συνεχιζόμενων τρομοκρατικών απειλών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ