ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
Σελ. /24
Ετσι πάει η ζωή μπροστά

Η μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας, που ξεκίνησε την Κυριακή από την Πάτρα και ήδη χτες έφτασε στο Ξυλόκαστρο με προορισμό την Αθήνα, έχει συναντήσει έως τώρα όχι μόνο τη συμπάθεια του λαού των περιοχών από τις οποίες περνά, αλλά και την έμπρακτη στήριξή τους με πολλούς και διάφορους τρόπους. Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της Πάτρας, που αποφάσισε, αντί να στέκει θεατής, να πάρει θέση για ένα πρόβλημα, που τσακίζει όχι μόνο την Πάτρα αλλά το σύμπαν όλο, συνέβαλε στο να εκφραστεί η διάθεση για λαϊκή - εργατική κινητοποίηση και αγώνα, η ταξική αλληλεγγύη. Στους πεζοπόρους που περνάνε από χωριά και πόλεις αυτές τις μέρες οι ντόπιοι είδανε - το δήλωσαν οι ίδιοι - το φούντωμα πάλι μιας ελπίδας ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της μοιρολατρίας, του συμβιβασμού. Και η πορεία στο διάβα της ενισχύεται σταθερά με φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της νεολαίας. Γεγονός που έχει κάνει να σκυλιάσουν τα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος στην Πάτρα. Ξαμολήθηκαν, το λοιπόν, και με πόνο καρδιάς σέρνοντας τη μιζέρια τους εδώ κι εκεί άρχισαν να λένε ότι κακώς ο δήμαρχος οδοιπορεί προς την Αθήνα, έπρεπε να κάτσει στ' αυγά του «να φροντίσει την πόλη». Ξιδάκι παιδιά. Εσείς στη στήριξη της αντεργατικής πολιτικής κι ο δήμαρχος με το λαό της πόλης στο αντιπάλεμα. Ετσι πάει η ζωή μπροστά.

Ο λογαριασμός

Από δελτίο της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες: «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της τράπεζας ING, μία ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) θα κόστιζε στη βελγική οικονομία πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5%, ήτοι κατά πλησίον των 2 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας το Βέλγιο στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης που θα δέχονταν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την εν λόγω αποχώρηση, πίσω από τις Ιρλανδία, Μάλτα και Ολλανδία. Κατά την έρευνα, μία ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα προκαλούσε επίσης σημαντικότατη συρρίκνωση της απασχόλησης στο Βέλγιο, καθώς το 2,8% των συνολικών θέσεων εργασίας στη χώρα (περίπου 120.000 απασχολούμενοι) σχετίζεται είτε οικονομικά ή εμπορικά με τη Βρετανία. Η έρευνα διευκρινίζει ότι φυσικά ένα ενδεχόμενο Brexit δεν θα σημάνει εξαφάνιση των εν λόγω θέσεων εργασίας, ωστόσο θα σηματοδοτήσει περίοδο εργασιακής αστάθειας και αβεβαιότητας για τους απασχολούμενους στους θιγόμενους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας». Μονοπώλια και κυβερνήσεις τους στην ΕΕ μετρούν κάθε ενδεχόμενο αποτέλεσμα από τα μεταξύ τους παζάρια, ανταγωνισμούς, κομπρεμί. Διαδικασίες όπου στο τέλος, πέρα από επιμέρους διαφοροποιήσεις και χασούρες, μόνο ωφελημένο βγαίνει, συνολικά, το μεγάλο κεφάλαιο, με το λογαριασμό να φορτώνεται στους λαούς.

Για τη νόμιμη φοροαπαλλαγή ... τσιμουδιά

«Καλή είδηση», που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, είδε ο Γάλλος Πρόεδρος τις νέες αποκαλύψεις γύρω από τις offshore εταιρείες. Ο Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να μοιράσει, μάλιστα, διαβεβαιώσεις ότι «θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες...». Βέβαια, την ίδια στιγμή δεν είπε τσιμουδιά για τα απανωτά «πακέτα κινήτρων» (βλέπε και φοροαπαλλαγές) που και η δική του κυβέρνηση πλασάρει όλο και πιο συχνά στο μεγάλο κεφάλαιο. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, τα «δωράκια» που έκανε στην ντόπια πλουτοκρατία τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του «Συμφώνου Ευθύνης», μιας συμφωνίας κυβέρνησης - κοινωνικών εταίρων με σκοπό τη στήριξη της γαλλικής «ανταγωνιστικότητας», τη στήριξη δηλαδή της θέσης και της δύναμης των γαλλικών μονοπωλίων έναντι των αντιπάλων τους.

Ολα αυτά, βεβαίως, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου τα βαφτίζουν «αναπτυξιακές ρυθμίσεις» και ανταλλάσσουν κατηγορίες ως προς το πόσο καλά ή πόσο γρήγορα τα διασφαλίζουν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για όλα αυτά όχι μόνο δε λένε τίποτα, αλλά καμαρώνουν κιόλας και τα αξιοποιούν ως «περγαμηνές», πιστοποιητικά των καλών υπηρεσιών που προσφέρουν σε όσους ξεζουμίζουν τους εργάτες.

Σάπια επιχειρήματα...

«(...) Ενα σύστημα υπάρχει, ο καπιταλισμός. Οποιος πιστεύει ότι υπάρχει κάτι άλλο, χρειάζεται άλλου τύπου ιατρική υποστήριξη. Ο καπιταλισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας (...)».

Αυτά έλεγε χτες το πρωί, στην πρωινή εκπομπή του στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ», ο Αρ. Πορτοσάλτε. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το ραδιοφωνικό του βήμα γίνεται μνημείο αντιδραστικότητας. Τα παραπάνω τα έλεγε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της «λίστας του Παναμά», που περιλαμβάνει διάφορες ...προσωπικότητες που έχουν τα εκατομμύριά τους σε offshore εταιρείες. «Τι να κάνουμε, λοιπόν», λέει ο Πορτοσάλτε, «αυτός είναι ο καπιταλισμός».

Αυτός είναι πράγματι ο καπιταλισμός, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, στην κλοπή της δουλειάς των πολλών, που παράγουν τον πλούτο, από τους λίγους που είναι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής. Ετσι εξασφαλίζεται το κέρδος των επιχειρήσεων, έτσι γεννιούνται η φτώχεια, η ανεργία, η ανισομετρία, η ζωή χωρίς δικαιώματα, οι οικονομικές κρίσεις. Αυτό που κρύβουν είναι ότι τρελός θεωρούνταν παλιότερα όποιος πίστευε πως μπορεί να υπάρχει κοινωνία χωρίς δούλους και δουλοκτήτες, χωρίς φεουδάρχες και δουλοπάροικους. Ομως, η ιστορία προχώρησε και άφησε πίσω τις παλιές κοινωνίες. Ετσι θα κάνει και στο μέλλον. Το γεγονός ότι η πρώτη απόπειρα στην ιστορία για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ηττήθηκε, δεν τεκμηριώνει, δεν δικαιώνει την εκμετάλλευση. Σαπισμένες και παλιές οι θεωρίες της απολογητικής της εκμετάλλευσης. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι για να υπερασπίσεις ένα σάπιο σύστημα, υιοθετείς σάπια επιχειρήματα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, εντείνοντας την επίθεση εναντίον της παλιάς φεουδαρχικής τάξης που μάχεται λυσσαλέα για την επιβίωσή της. Σήμερα, η αστική τάξη συκοφαντώντας την ταξική βία ως μοχλό κίνησης της Ιστορίας, αποκαλεί την περίοδο αυτή «τρομοκρατία», γιατί βρίσκεται η ίδια στη θέση του παλιού, ενώ στη θέση του νέου βρίσκεται η εργατική τάξη.

1897 Ξεκινά ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, που κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας.

1917 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, προσχωρώντας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914 - 1918) στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της Αντάντ.

1917 Στο Συνέδριο της Γκότα ιδρύεται το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Το κόμμα ήταν αποτέλεσμα διάσπασης του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ακολούθησε «κεντρίστικη» πολιτική, ταλαντευόμενο ανάμεσα στην αστική τάξη και στο προλεταριάτο, γέρνοντας στις αποφασιστικές στιγμές με το μέρος της πρώτης. Στο κόμμα αυτό προσχώρησε αρχικά και η ομάδα του «Σπάρτακου» (Ρ. Λούξεμπουργκ, Κ. Λίμπκνεχτ, κ.ά.). Αποχώρησε όμως στα τέλη του Δεκέμβρη του 1918 - εν τω μέσω της επανάστασης στη Γερμανία - για να δημιουργήσει (στις 30 του ίδιου μήνα) το Γερμανικό ΚΚ.

1919 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στην Οδησσό. Καταλυτικό ρόλο στη νίκη της επανάστασης έπαιξαν τόσο η πολύπλευρη στήριξη των εργατών και αγροτών διαφόρων εθνικοτήτων, όσο και η ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στα ίδια τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών επεμβασιών (κυρίως των Γάλλων, αλλά και των Ελλήνων).

1934 Κατεβαίνουν σε απεργία 300 μεταλλωρύχοι του Μαντουδίου Ευβοίας με την καθοδήγηση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Κράτησε 25 μέρες και έληξε με νίκη των απεργών.

1941 Εκδηλώνεται ταυτοχρόνως γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας.

1944 Γερμανοί και Βούλγαροι με επικεφαλής τον Α. Κάλτσεφ, λυσσασμένοι για την ήττα που είχαν υποστεί την προηγούμενη μέρα σε μάχη τους με τον ΕΛΑΣ, κάνουν επιδρομή στην Κλεισούρα, καίνε δεκάδες σπίτια, βασανίζουν τους κατοίκους και δολοφονούν συνολικά 233 άτομα.

1957 Ο κομμουνιστής Νίκος Γκένας καταδικάζεται από το στρατοδικείο Λάρισας δις εις θάνατον, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

1964 Ο Νίκος Ζαχαριάδης στέλνει από τη Σοβιετική Ενωση επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ζητώντας να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί.

1964 Πραγματοποιείται συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο Πεδίον του Αρεως, με αίτημα το διώξιμο των ηγετών του κυβερνητικού συνδικαλισμού Μακρή - Θεοδώρου από τη ΓΣΕΕ.

1964 Κυκλοφορεί το έργο του Χρήστου Λεοντή «Καταχνιά».

1965 Μεγάλη συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (Λ. Αλεξάνδρας) με αιτήματα «έξω οι Μακρήδες», «αυξήσεις 20%», κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ