ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 2014
Σελ. /40
ΔΙΑΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΚΕΠΠΑ - ΚΠΑΑ
Ενταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών

Η αναγκαιότητα να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη ενάντια στην ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της γίνεται επιτακτική
Η αναγκαιότητα να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη ενάντια στην ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της γίνεται επιτακτική
Τόσο οι δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, Κ. Αστον, όσο και οι τοποθετήσεις των πολιτικών εκπροσώπων των μονοπωλίων, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, λίγες μέρες πριν τη λήξη της θητείας του, καθώς και στην 4η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, έκαναν σαφές ότι η ιμπεριαλιστική δράση της ΕΕ θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Η ΚΕΠΠΑ και ο στρατιωτικός της βραχίονας, η ΚΠΑΑ, είναι τα επιθετικά εργαλεία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων ενάντια στους λαούς, στον ανταγωνισμό τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ιδιαίτερα των πρώτων υλών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, την κυριαρχία στις αγορές.

Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στο Ευρωκοινοβούλιο, προπομπός πάντοτε της ιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕ, ζήτησε τη «συνεκτική προσέγγιση» της ΚΕΠΠΑ1, ώστε η ΕΕ να χρησιμοποιεί για την άσκηση των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεών της όλα τα διαθέσιμα ευρωενωσιακά οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα, υποταγμένα στους σχεδιασμούς για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της θωράκισης της εξουσίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ σχετικά με την Κοινή Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) - Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11 Δεκέμβρη 2013) «για τη σφαιρική προσέγγιση της ΕΕ για τη διαχείριση εξωτερικών συγκρούσεων και κρίσεων» παραμένουν ισχυρές, στη διαμάχη τους για τα συμφέροντα των μονοπωλίων που υπηρετούν. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη του 2013, να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στους λαούς σε όλο τον κόσμο. Η επιθετικότητα αυτή εκφράστηκε αμέσως μετά, με την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην Ουκρανία και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την καπιταλιστική Ρωσία. Μάλιστα, η νέα αντιδραστική αστική ηγεσία του Κιέβου οργανώνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με ΝΑΤΟ και ΕΕ, στο έδαφος της Ουκρανίας, από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη ξεκινάει επίσης η αποστολή στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ (της EUFOR RCA) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δύναμης έως 1.000 στρατιωτών, με το Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα να έχει και την ευθύνη της στρατιωτικής επιχείρησης. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωνε χαρακτηριστικά την περασμένη βδομάδα, με αφορμή αυτήν την ιμπεριαλιστική επέμβαση, ότι η ΕΕ «τρέχει» στην Αφρική οκτώ επιχειρήσεις, στρατιωτικές και «πολιτικές». Η αρχική απόφαση προβλέπει ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει έως έξι μήνες, «ξεκινώντας από το χρονικό σημείο επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας», όπερ σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Οι προτεραιότητες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη του 2013 καθόρισε τους νέους επιθετικούς προσανατολισμούς και τις προτεραιότητες της στρατηγικής της ΕΕ για την ΚΠΑΑ ως εξής:

1. Αύξηση της αποτελεσματικότητας, της προβολής και του αντίκτυπου της ΚΠΑΑ.

  • Η ΚΠΑΑ «θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ».
  • Στρατηγικής σημασίας θεωρείται η προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, μη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες.
  • «Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της μπορούν να φέρουν στη διεθνή σκηνή τη μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν, με συνέπεια, πολιτικές και εργαλεία που κυμαίνονται από τη διπλωματία, την ασφάλεια και την άμυνα έως τα χρηματοπιστωτικά, το εμπόριο, την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη...».
  • Οι διαστάσεις της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης είναι όλο και στενότερα αλληλένδετες. Προκειμένου η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της να είναι σε θέση να αντιδρούν, σε σύμπνοια με τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί:

-- Πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την κυβερνοάμυνα το 2014.

-- Ευρωπαϊκή στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας μέχρι τον Ιούνη του 2014.

-- Να αυξηθούν οι συνέργιες μεταξύ φορέων ΚΠΑΑ και ελευθερίας - ασφάλειας - δικαιοσύνης.

-- Η ΕΕ επιδιώκει να έχει δυνατότητες αντίδρασης σε 5 «περιβάλλοντα», όπως αναφέρει η έκθεση της Κ. Αστον (γη, αέρας, θάλασσα, διάστημα, κυβερνοχώρος).

2. Ενίσχυση της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προωθεί την «κάλυψη κρίσιμων ελλείψεων» που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων της ΕΕ, από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, μέχρι τη Λιβύη, το Μάλι, τη Συρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ουκρανία κ.α., μέσω συγκεκριμένων σχεδίων των κρατών - μελών, που θα υποστηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας (ΕΟΑ), για:

  • Την ανάπτυξη τηλεκατευθυνόμενων αεροπορικών συστημάτων (RPAS) στο χρονικό πλαίσιο 2020 - 2025, στόχο που ιεραρχούν και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
  • Τη δημιουργία ικανότητας εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων, στόχευση που προϊδεάζει για αεροπορικές επιχειρήσεις της ΕΕ. Διόλου τυχαία και οι ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις στο πλαίσιο «συνεκπαιδεύσεών» τους με αντίστοιχες αμερικανικές ασκούνται και στον εναέριο ανεφοδιασμό μέσω αεροσκάφους - τάνκερ.
  • Τη δορυφορική επικοινωνία.
  • Την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και προστασία των μέσων στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.
  • Αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Επιτελείου Εναέριων Μεταφορών (EATC).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει, επίσης, «την ανάγκη να βελτιωθούν οι δυνατότητες ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, μεταξύ άλλων χάρη σε περισσότερο ευέλικτες και αναπτύξιμες μάχιμες μονάδες της ΕΕ, εφόσον το αποφασίσουν τα κράτη - μέλη».

3. Ενίσχυση της «Ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας».

Οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται εξυπηρετούν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στον τομέα των πολεμικών βιομηχανιών και ταυτόχρονα προϊδεάζουν για το μέγεθος και τις μεγάλες αποστάσεις, χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ευρώπη, των μελλοντικών στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που η ΕΕ επιδιώκει να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί.

Εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ίδιου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΥΕΔ μαζί με τον ΕΟΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη σχεδιάσει «Οδικό Χάρτη» για την πρακτική εφαρμογή τους.

Δραστήρια εμπλοκή για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης

Η ελληνική κυβέρνηση, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, έχει αναλάβει ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ, διεκδικώντας για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Στις 20-21 Φλεβάρη 2014 οργάνωσε άτυπη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στην Αθήνα, επιδιώκοντας την επίσπευση των σταθμών του «Οδικού Χάρτη».

Πέρα από τη διάθεση του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου της Λάρισας, Ελλήνων αξιωματικών ως επιτελών και του Κινητού Κόμβου Επικοινωνιών για τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προωθεί ενεργά:

-- Την ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, μπροστά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, δήλωνε χαρακτηριστικά την Πέμπτη πως «το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας» είναι «ευρωαμερικανικό» - «ευρωατλαντικό πρόβλημα» και πως «ποτέ η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας δεν απογαλακτίστηκε από το ΝΑΤΟ και δεν είναι και εφικτό να γίνει αυτό, γιατί η βασική δομή ασφάλειας που υπάρχει είναι το ΝΑΤΟ».

-- Την υιοθέτηση της Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, στην οποία η ελληνική αστική τάξη φιλοδοξεί να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο, λόγω και της γεωγραφικής θέσης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η συγκυβέρνηση οργανώνει σεμινάριο στην Αθήνα, με θέμα τη Θαλάσσια Ασφάλεια.

-- Τη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες, για την υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής δράσης της, με έμφαση στις χώρες της Αφρικής. Γι' αυτό ανέλαβε δραστήριο ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αφρικής, που διεξήχθη την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες, ώστε να εδραιώσει τη στρατιωτική παρουσία της ΕΕ σε μια σειρά χώρες της Αφρικής (Μάλι, Σομαλία, Λιβύη), στις οποίες ήδη υπάρχουν στρατιωτικές και μη στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς επαφές με κυβερνητικά στελέχη από Τυνησία, Γουινέα, Αγκόλα, Αλγερία, ΛΔ Κονγκό, Κένυα, Γκάνα, Αιθιοπία και Νιγηρία.

-- Την αύξηση της χρηματοδότησης των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων της ΕΕ.

-- Την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της δυνατότητας ταχείας αντίδρασης του ευρωστρατού - των Τακτικών Σχηματισμών Μάχης (battlegroups) της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό η Ελληνική Προεδρία διοργανώνει 7-11 Απρίλη στην Αθήνα «Εβδομάδα Ανάπτυξης Δυνατοτήτων». Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι επικεφαλής του Τακτικού Σχηματισμού Μάχης «HELBROC», που βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το πρώτο εξάμηνο του 2014.

-- Την υιοθέτηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας σχεδίου για την ανάπτυξη προτύπων στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΕΟΑ, ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, έθεσε ως προτεραιότητες την ανάπτυξη των κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, με την ανάπτυξη της ενιαίας ευρωενωσιακής αγοράς στον κλάδο. Γεγονός βέβαια που στη χώρα μας οδηγεί στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΣ κ.λπ.).

-- Τη διοργάνωση στην Αθήνα (17-19 Ιούνη) ξεχωριστού «διαδραστικού φόρουμ διαλόγου» ειδικά για την ΚΠΑΑ, με τρεις επιμέρους δράσεις: Ενα σεμινάριο απευθυνόμενο σε τελειόφοιτους σπουδαστές παραγωγικών σχολών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την ΚΠΑΑ, ένα κλειστό «Σεμινάριο Ειδικών Θεμάτων Ευρωπαϊκής Αμυνας» για ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς και ένα διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στις «Προοπτικές της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας».

Η ΕΕ είναι εχθρός των λαών

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για την ΕΕ, τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων. Αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι με έναν άλλο συσχετισμό δύναμης η ΕΕ από ιμπεριαλιστική συμμαχία μπορεί να μετατραπεί σε «δύναμη ειρήνης» και «παράγοντα σταθερότητας».

Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ΕΕ για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, οι σκληροί ανταγωνισμοί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τις αγορές αυξάνουν τους κινδύνους για τους λαούς. Η αναγκαιότητα να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στην ΕΕ και την πολιτική της γίνεται επιτακτική. Μοναδική ελπίδα για τον εργαζόμενο λαό είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Η ισχυροποίησή του παντού, στις ερχόμενες εκλογικές μάχες, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, από την Εργατική - Λαϊκή Εξουσία.

Παραπομπή:

1. Κοινή συζήτηση ΚΕΠΠΑ / Ολιστική προσέγγιση της ΕΕ και συνοχή της ΕΕ (Α7 - 0138/2014)


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
*Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ