ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Β' ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ
Στις 20 Απρίλη ολοκληρώνεται με τις «Σημαδεμένες γενιές»

© Corbis. All Rights Reserved

Ο Β' Κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στις 27 και 28 Απρίλη, για τον κορυφαίο μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, με τίτλο «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν», ολοκληρώνεται με τη ροκ παράσταση «Γενιές Σημαδεμένες», που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 20 Απρίλη 2013, ώρα 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145, Περισσός).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ.

Η παράσταση, με την οποία κλείνει ο Β' κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσικά έχει τη μορφή της μοντέρνας όπερας, με πρόζες, διάφορα δρώμενα και τραγούδια μπαλάντες, με ροκ ηλεκτρονικά και χιπ-χοπ στοιχεία.

Αποτελείται από 3 μέρη:

Την κοσμογονία: Τη δημιουργία του συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τον πόλεμο: «Ο πόλεμος γεννιέται από την ειρήνη τους σαν το παιδί από τη μητέρα», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Μπρεχτ.

Την αμφισβήτηση: Τη συνειδητοποίηση για την ανάγκη απαλλαγής της ανθρώπινης κοινωνίας από το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και την καταπίεση του ανθρώπου.

Μουσική: Τάσος Γκρους.

Ενορχήστρωση - μουσική εκτέλεση: KollektivA.

Τραγουδούν: Καλλιόπη Βέτα, Τάσος Γκρους, Θανάσης Χουλιαράς, Μαρία Κώμη - Παπαγιαννάκη.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνακάκης.

Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Ελληνικού Ωδείου (παράρτημα Πειραιά) υπό τη διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή.

Τρίμηνη «μετάθεση» σφράγισης θεάτρων

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας σε σχετική συζήτηση για τα θέατρα της πόλης κατέληξε ομόφωνα σε ψήφισμα για τους θεατρικούς χώρους που φέρονται να λειτουργούν χωρίς άδεια. Το ψήφισμα προβλέπει: «Αμεση συγκρότηση επιτροπής με πρωτοβουλία του Δήμου και συμμετοχή των συντελεστών της θεατρικής τέχνης. Επεξεργασία εντός διμήνου και προώθηση στη Βουλή προς ψήφιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα καλύπτει το σύγχρονο και πολύμορφο τοπίο των θεάτρων και των παραστασιακών χώρων. "Μετάθεση" της σφράγισης των άνευ αδείας θεάτρων και των συναφών σκηνών για ένα τρίμηνο, πλην των ακραία επικίνδυνων περιπτώσεων, κατά την κρίση της ανωτέρω επιτροπής».

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν έλεγχοι των υπηρεσιών του Δήμου σε δεκάδες θέατρα όπου βεβαίωσαν παραβάσεις, η δε δημοτική αρχή κινήθηκε για κλείσιμο τέτοιων χώρων. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις των ανθρώπων του θεάτρου και η συζήτηση στο ΔΣ, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκτός από μια αναστολή επιβολής ποινών, προστίμων, σφράγισης, ζήτησαν επίσης η δημοτική αρχή να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να καταρτίσει και ψηφίσει άμεσα ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας που να παίρνει υπόψη και τις χωρητικότητες, τις ανάγκες και τη δύσκολη θέση των μικρότερων χώρων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να μην τις βάζει στην ίδια μοίρα ζητώντας τις ίδιες δαπανηρές προδιαγραφές με όσες πρέπει να ζητούνται από τα μεγαθήρια του κλάδου.

Αφιέρωμα στην Δόμνα Σαμίου

Motion Team

Συναυλία - αφιέρωμα στη μεγάλη κυρία του παραδοσιακού μας τραγουδιού, Δόμνα Σαμίου, με αφορμή τον ένα χρόνο από το θάνατό της, με τίτλο «Για δες περβόλι όμορφο», πραγματοποιεί αύριο (8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής, ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά μας τραγούδια. Μουσική επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος. Τραγουδούν οι: Βαγγέλης Δημούδης, Μιχάλης Ζάμπας, Ζαχαρίας Καρούνης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Χρήστος Σίκκης. Συμμετέχουν: Η χορωδία του συλλόγου «Δόμνα Σαμίου», παιδική χορωδία, με διδασκαλία της Κατερίνας Παπαδοπούλου. Οι μουσικοί: Θοδωρής Γεωργόπουλος, Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Μαρινάκης, Νίκος Οικονομίδης, Κώστας Φιλιππίδης, Νίκος Καρατάσος, Σωκράτης Σινόπουλος, Ηλίας Υφαντίδης, Πάνος Δημητρακόπουλος, Ανδρέας Παπάς. Σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Παντελής Αγκιστριώτης, Παναγιώτης Αϊβαζίδης, Εύα Μισοκέφαλου, Αλέξανδρος Ριζόπουλος, Σταυρούλα Τρυφιάτη).


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Αναστάσης Γκίκας «Από την πείρα των οικοδόμων στην Ελλάδα». (Πρωτότυπη μελέτη του δρ. της Νεότερης Ιστορίας, με θέμα τους μακρόχρονους αγώνες του πρωτοπόρου οικοδομικού κινήματος. Μελέτη που εκπονήθηκε μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος και προλογίζεται από τον πρόεδρό της, Γιάννη Πάσουλα, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «πολύτιμο εργαλείο» για τους νέους και κάθε αγωνιστή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, προκειμένου να «αντλήσουν» πείρα, παραδειγματισμό και δύναμη από την ανιδιοτελή και ακούραστη δράση χιλιάδων εργατών και στελεχών, που πάλεψαν σε συνθήκες έντονης φτώχειας, κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας, με καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, εξορίες, φυλακίσεις και εκτελέσεις. Η εικονογραφημένη με φωτογραφίες μελέτη - 567 σελίδες - ξεκινά από τον 9ο αιώνα και τελειώνει με το οικοδομικό κίνημα στη δεκαετία του 1970 και κλείνει με παραρτήματα για τα συνέδρια, «πηγές» και βιβλιογραφία). Νίκος Κατηφόρης «Οταν σκάβαμε τον ουρανό». (Μυθιστόρημα του δικηγόρου, πολυγραφότατου πεζογράφου από τα χρόνια του μεσοπολέμου, δραματουργού, χρονικογράφου του «Ριζοσπάστη», με θέμα την αφύπνιση και αγωνιστική εξέγερση του εκμεταλλευομένου ανθρώπου).

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: «Μάρκος Ζαβιτσιάνος "Εργα και Κείμενα"». (Καλαίσθητο, κυρίως συγκινητικό βιβλιαράκι - τιμή στον γεννημένο το 1884 στην Κωνσταντινούπολη, Κερκυραίο εικαστικό και λόγιο Μάρκο Ζαβιτσιάνο, - πέθανε το 1923 - εικονογράφο βιβλίων σπουδαίων λογοτεχνών της εποχής του, όπως οι Πολυλάς, Θεοτόκης, Καλοσγούρος, Μαβίλης, και άλλων πολιτιστικών εκδόσεων. Το βιβλίο - ανθολογία εικαστικών έργων του Ζαβιτσιάνου προλογίζει ο διευθυντής του ΜΙΣΤ, βραβευμένος ποιητής και μεταφραστής Διονύσης Καψάλης, αποτίοντας φόρο τιμής και στον αλησμόνητο διασώστη σπουδαίων ξεχασμένων Ελλήνων λογοτεχνών Φίλιππο Βλάχο, ο οποίος με το φτωχό εκδοτικό οίκο του, «Κείμενα», επανέφερε στο «φως» πολύτιμα δημιουργήματα του παρελθόντος).

- «Νεφέλη»: Ρίντιγκερ Σάπερ. «Η οδύσσεια του πλαστογράφου Κωνσταντίνου Συμωνίδη (Η περιπετειώδης ιστορία του Ελληνα που ξεγέλασε την Ευρώπη και παράλληλα εφηύρε την αρχαιότητα». (Μετάφραση Νατάσα Σεχίδου. Η συναρπαστική ιστορία του πειρατή Κωνσταντίνου Συμωνίδη, που εξόριστος στον Αθω, στις αρχές του 19ου αιώνα, εξαιτίας μιας δηλητηρίασης μαθαίνει την τέχνη της επεξεργασίας παλαιών χειρογράφων. Στη συνέχεια, ταξιδεύοντας σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Λειψία και Λονδίνο, προσφέρει ως «αυθεντικά» πλαστογραφημένα «πολύτιμα» χειρόγραφα έργα σε συλλέκτες, ξυπνώντας το διεθνές γνωστικό ενδιαφέρον). Γκλεν Γκουλντ «Σκέψεις για τη μουσική». (Επιλογή κειμένων, μετάφραση, σημειώσεις Στέφανος Θεοδωρίδης. Κείμενα του διάσημου συνθέτη, μουσικοκριτικού, αρχιμουσικού, ραδιοτηλεοπτικού μουσικού παραγωγού για τη μουσική, κορυφαίους συνθέτες, έργα τους, σημειολογικούς ερμηνευτές, όρους και έννοιες της μουσικής και γενικά της Τέχνης). Νικόλας Σεβαστάκης - Γιάννης Σταυράκης «Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση». (Κείμενα για την εννοιολογική ταυτότητα «λαϊκισμός» και τις ποικίλες χρήσεις της).

- Α.Α. Λιβάνη: Κέλλυ Καραγκούνη «Ερμηνεύοντας το θεατρικό λόγο του O' Neill». (Ενδιαφέρουσα μελέτη - ανάλυση των επιρροών, της θεματολογίας, της ψυχαναλυτικής δύναμης στο πλάσιμο των χαρακτήρων, της αισθητικής και των έργων του «θεμελιωτή» και «πατριάρχη» του αμερικανικού θεάτρου στις αρχές του 20ού αιώνα, Ευγένιου Ο' Νηλ. Η μελέτη κλείνει με επίλογο και πλούσια βιβλιογραφία).

- Μουσείο Μπενάκη και εκδόσεις «Μίνωας»: «Η Σμύρνη (Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης. 1900-1922)». (Λεύκωμα με τις φωτογραφίες της ομώνυμης έκθεσης που παρουσίασε το Μουσείο Μπενάκη, βασισμένο στην ομώνυμη ταινία. Ερευνα, επιλογή, οργάνωση φωτογραφικού υλικού Μαρία Ηλιού. Κείμενα - λεζάντες Μαρία Ηλιού - Αλέξανδρος Κιτροέφ).

- «Οδός Πανός»: Βαγγέλης Γεωργάκης «Λυκόφως». (Δεκατρείς ψυχογραφικές ιστορίες, για τον άνθρωπο στη σημερινή οικονομική και ηθική κρίση).

- «Ιωλκός»: Μιχαήλ - Αλέξανδρος Μαλαχίας «Το πικραμύγδαλο» (μυθιστόρημα). Μαριλένα Ραπανάκη «Ελπίδα χαμογέλα» (νουβέλα).

- «Πνευματική ζωή» (τριμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας, τεύχος 207, με ενδιαφέρουσα ύλη).

Βραβεύτηκε η Ζωή Βαλάση

Ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου απένειμε το βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» στην Ζωή Βαλάση, για το σύνολο του έργου της.

Η ευαίσθητη συγγραφέας έχει γράψει δεκάδες παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά, διηγήματα, έργα για θέατρο και κουκλοθέατρο, ποιήματα, συλλογές αρχαίων μύθων, λαϊκών παραδόσεων και λαϊκών παιχνιδιών, μελέτες για την παιδική λογοτεχνία και για θέματα λαογραφίας, άρθρα στον Τύπο και έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Επί 13 χρόνια είχε στήλη κριτικής παιδικού βιβλίου στο «Ριζοσπάστη» (1975 - 1988) και συνεργάστηκε και με άλλες εφημερίδες και περιοδικά. Εχει εκπροσωπήσει το ελληνικό παιδικό βιβλίο σε διεθνή συνέδρια. Διατέλεσε μέλος επιτροπών ελληνικών και διεθνών κέντρων μελέτης για την παιδική λογοτεχνία. Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οργάνωσε το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και βιβλιοθήκες, σε συνεργασία με τον σύντροφό της Διονύση Βαλάση (καθηγητή στα ΤΕΙ Αθήνας, εικονογράφο και επιμελητή εκδόσεων).

Εργα της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στα γαλλικά, γερμανικά, ιαπωνικά και ρωσικά. Εχει βραβευθεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (1982) και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2001).

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τον πλούτο που έχει προσφέρει στην παιδική λογοτεχνία με την πένα της ως τώρα: Το καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων, Τα δώρα του αγέρα, Η αλφαβήτα των λουλουδιών, Ο βασιλιάς και τ' αηδόνι, Παπαρούνα κόκκινη, Τα μαγικά μολύβια, Ο γενναίος Γιάννης Τηγάνης, Επανάσταση ονείρων και τόσα άλλα.

Δραστήρια και στην κοινωνική και πολιτική δράση εκλέχτηκε δύο φορές με τους συνδυασμούς που υποστήριξε στο Δήμο της Αθήνας το ΚΚΕ, τις περιόδους (1999 - 2002 και 2007 - 2010).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ